Jump to content

Ravnogorski pokret

Featured Replies

Auh, šteta. Baš sam se nadao da ćemo dobiti jednog suvislijeg advokata JVuO, kad ono opet šiš-miš.Nego, zanima me, ako neko poznaje bolje revizionističku scenu, opravdanje kolaboracije u Crnoj Gori. Evo i Ratko priznaje kolaboraciju s Italijanima, ali je opravdava zaštitom Srba u NDH. Ali CG nije u NDH, tamo nije bilo ustaša. A četnike su Italijani odatle izvozili u Bosnu i to da se tuku s komunistima, ne s ustašama. Koji je tu samardžićevski argument?
Заштита цивила од усташа је један од важних аргумената, а горе сам поставио целу листу. Треба знати да су се цивили морали штитити не само од усташа, већ и од комуниста, који су их масовно убијали већ од свог изласка на терен.Као што рекох, ангажман са Италијанима подржавала је и Влада Краљевине Југославије (то је дакле била државна политика), као и Савезници (објављени су документи о томе). Наравно, касније су то користили као један од аргумената оптужбе, када су променили политику...

Edited by Ратко

Isuvise propagande, a premalo istorije - sledeci put ovakvi postovi idu na PZD/CvsP.
Видите, за сваку тврдњу сам поставио документе. Не видим ни трунку пропаганде.Немојте се бринути, не намеравам да вам даље сметам и разбијам идеолошки склад. Волео бих само да ми објасните тврдњу ''премало историје, исувише пропаганде'', можда нешто ново научим о историји и о пропаганди.

Edited by Ратко

Треба знати да су се цивили морали штитити не само од усташа, већ и од комуниста, који су их масовно убијали већ од свог изласка на терен.
A, sad je jasno, JVuO je ušla u kolaboraciju s Italijanima radi zaštite civila od komunista.
ангажман са Италијанима подржавала је и Влада Краљевине Југославије (то је дакле била државна политика), као и Савезници (објављени су документи о томе).
Gdje su objavljeni dokumenti o tome da su jugoslavenska vlada i Saveznici odobravali kolaboraciju s Italijanima? Koji su to dokumenti? Mogu li se negdje vidjeti?

Него пошто сте ме за пропаганду опоменули одговарајући на ово: Ако се за заклете непријатеље који гину у међусобним борбама може рећи да сарађују онда да. Међутим, ако термин сарадња значи исто што и колаборација онда свакако не.Ја бих само да то додатно поткрепим једним постом, како не бих можда остао недоречен:x6b6.jpg951o.jpg2ulj.jpgeu6r.jpgt4lg.jpg

xo0k.jpgtuqw.jpgxggm.jpg5t1j.jpgpyfp.png
eiy5.jpgeyt1.jpgzcwm.jpgbhkw.jpg15zm.jpg
gcju.jpgjwzt.jpgw9vy.jpgg4m2.jpggs6i.jpg
0hdn.jpg0y3h.jpgqgjl.jpgfe5u.jpgДокумент Гестапоа из јуна 1944. године из ког видимо да у Лагер Нишу има доста заточених четника и њихових присталица и да Ћирковић (командант Чегарског корпуса) планира да их ослободи:4dyf.jpgИз извештаја шефа Гестапоа за Србију, Црну Гору и Санџак за август 1944. године:''У оквиру службе безбедности и у сопственим мањим акцијама,или пак у акцијама Wehrmacht-a:Четника ДМ: мртвих 394рањених 591''Овај извештај објављен је и у ИНТЕРНОЈ публикацији Удбе из педесетих година, као и још докумената из којих видимо природу односа четника и Немаца до краја рата, мада су се, ваљда због морала у служби трудили да ипак што више филтрирају:http://www.znaci.net/00003/522.htmТолико од мене. :)
Људи, па није ваљда да све треба да вам се нацрта мајка му стара.. :)Сад вам нејасне и беретке... Eво једно подсећање и једна додатна помоћ:- Подсећање: логор Грас је био у Француској- Додатна помоћ је још једна фотографија из логора Грас:4q9u.jpgИначе, на све три фотографије видимо и Александра Стојановића Шпанца, брко (обележен иксом на фотографији где су голи до појаса)...стрељан је у Јајинцима 1942, има га у свим списковима Шпанаца...
Kakve veze ima cinjenica sto je logor u Francuskoj, kada si ti napisao da je u pitanju ubacivanje komunista u Jugoslaviju ("како прелазе границу (када су улазили у Југославију)")? Umesto sto zatrpavas topik drugim materijalom, mogao bi prvo da odgovoris na pitanje. Podseticu: da li bi bio ljubazan da objasnis u kojoj su zemlji koja se granicila sa Jugoslavijom gradjani i granicari nosili beretke za vreme Drugog svetskog rata? Ili su pak po tebi komunisti direktno iz Francuske prelazili jugoslovensku granicu (sta znam, mozda su nas komunisti sve vreme lagali i u pogledu geografije, vesto sakrivajuci cinjenicu da su Francuska i Jugoslavija u stvari susedne zemlje)?

Edited by Radagast

meni je jasno da je ovo neozbiljni topik i da je sa svih strana navijacki i prpagandni i nikako nema neku neutralnu istorijsku pricu, ali...dakle, ti:

Једна од фотографија настала је на преласку границе. Видимо другове ''Шпанце'' како прелазе границу (када су улазили у Југославију), док их нацисти поздрављају својим поздравом:7w8q.jpg
moj bold.radagast:
Da li bi bio ljubazan da objasnis u kojoj su zemlji koja se granicila sa Jugoslavijom gradjani i granicari nosili beretke za vreme Drugog svetskog rata?Tacan odgovor je, naravno, ni u jednoj, beretka se nosi u Francuskoj i na severu Spanije, pogotovo u Baskiji, odakle ta kapa i potice.Na severu Spanije, tacnije spansko-francuskoj granici, je fotografija i nastala, a na njoj vidimo proterivanje u Francusku zarobljenih britanskih pripadnika Internacionalnih brigada.
izbacio sam spojler.@ratkona ovo bi bilo lepo direktno odgovoriti: o kojoj se granici tacno radi? bez zaobilazenja doskocicama. dakle, ima tvoja tvrdnja, bold u tvom citatu i njegova reakcija. evo, ja te ljubazno molim da diraktno odgovoris na tu reakciju, o kojoj granici se radi?edit: uleteo radagast dok sam pisao post

Edited by panta rhei

Видите, за сваку тврдњу сам поставио документе. Не видим ни трунку пропаганде.Немојте се бринути, не намеравам да вам даље сметам и разбијам идеолошки склад. Волео бих само да ми објасните тврдњу ''премало историје, исувише пропаганде'', можда нешто ново научим о историји и о пропаганди.
Razbijanje ideoloskog sklada? Bas vala, ovdasnji modovi odvajkada su poznati da jasu ideoloske metle i love nepodobne.Za sva objasnjenja imas topik o moderaciji, pa ako te interesuje, tamo cemo.I stavljaj linkove ili navodi izvore za dokumenta koja kacis.

Edited by Yoda

meni je jasno da je ovo neozbiljni topik i da je sa svih strana navijacki i prpagandni i nikako nema neku neutralnu istorijsku pricu, ali...dakle, ti:moj bold.radagast:izbacio sam spojler.@ratkona ovo bi bilo lepo direktno odgovoriti: o kojoj se granici tacno radi? bez zaobilazenja doskocicama. dakle, ima tvoja tvrdnja, bold u tvom citatu i njegova reakcija. evo, ja te ljubazno molim da diraktno odgovoris na tu reakciju, o kojoj granici se radi?edit: uleteo radagast dok sam pisao post
Човек који је сачувао збирку (недавно преминуо, предао оригиналне фотографије Александру Динчићу, укључујући и ову) каже да се ради о југословенско - аустријској граници, и не ради се о рату, већ је то 1940. година...Понављам, збирка је Александра Стојановића Шпанца и њега видимо на фотографијама. Нема шансе да се ради о енглеским добровољцима у Шпанији.
Човек који је сачувао збирку (недавно преминуо, предао оригиналне фотографије Александру Динчићу, укључујући и ову) каже да се ради о југословенско - аустријској граници, и не ради се о рату, већ је то 1940. година...Понављам, збирка је Александра Стојановића Шпанца и њега видимо на фотографијама. Нема шансе да се ради о енглеским добровољцима у Шпанији.
Anšlus 1938, graničili smo sa trećim rajhom u taj vakat, valjda.

Edited by pogranicni

A jel kaze da se na rampi vidi izlaz iz Spanije (spanski krst na znaku je okrenut ka Francuskoj, da putnik namernik zna gde je stigao), i kaze li da 1940. ne postoji jugoslovensko-austrijska granica nego jugoslovensko-nemacka, i kaze li da je 1940. rat vec uveliko trajao...A onako, tek price radi, kaze li nesto o izrazima lica prisutnih: ovi koje ispracaju iz Spanije ne deluju preterano odusevljeno, ko god bili i makar se radilo o Jugoslovenima koji se vracaju kuci...

Gledajte kape na uniformisanim licima i bice vam jasno gdje se ovo desava.