Jump to content
IGNORED

Now cooking!

yolo

Recommended Posts

Posted

Pita gužvara u reLni. Juče pravio Lancashire Hotpot sa 300 grama jagnjećih bubrega i 500 grama mesa. Računajući, pogrešno, da će ostati i za danas. Sad moram da smislim šta danas.

• +1 1
Posted
33 minutes ago, Ras said:

Ne znam da li da čitam kako je napisano, ili da učitavam značenje?

Za ozbiljno, nisam siguran koliko je Džejmijev Petneostominutni obroci dobar početak, ali šta je tu je kad već imaš.

Ti obroci zahtevaju relativno ozbiljnu pripremu u smislu nabavke sastojaka i multitasking u kuhinji. Dobra stvar je da sastojke i sadržaj obroka možeš da prilagođavaš onome što ti je dostupno ovde, a da učiš metode pripreme, kao i da odvojiš više vremena (od tih 15min) izbegavajući multitasking i radeći jedno po jedno dok se ne uvežbaš.

Sama organizacija knjige je takva da maksimalno izlazi u susret čitaocu, ali mislim da su video prilozi kraće ili srednje dužine na YT od veće pomoći. Na YT kanalu DžO se gotovo sigurno može pronaći i većina tih obroka, pa ukrštaj.

Prelistaću knjigu kad budem našao vremena, pa ću biti slobodan da ti predložim nešto.

Po sećanju, možeš bez problema da pripremiš one juneće odreske sa prelivom od peršuna i limuna. Ne sećam se šta je tamo još prilog ili salata, ali za to ćeš se već snaći i sam.

Dobar si čovek, gospodine Rase.

Btw stvar oko mog kuvanja je to što nemam živaca da spremam dan za dan, već ako se upustim u tu rabotu to treba da bude za više dana. Solidno sam usavršio razne jednostavne stvari tipa grašak, boranija, gulaš, pasulj, kupus, supe, čorbe i tako to, što može da traje 3-4 dana, da se zamrzne i slično. Al možda je vreme da izađem iz tog kruga i probam nešto drugo, al da je jednostavno i da ne iziskuje mnogo vremena.

Posted
13 minutes ago, aram said:

Pita gužvara u reLni. Juče pravio Lancashire Hotpot sa 300 grama jagnjećih bubrega i 500 grama mesa. Računajući, pogrešno, da će ostati i za danas. Sad moram da smislim šta danas.

Spremao sam onaj tvoj rp od pre neki dan piletina sa suvim kajsijama, neamudanja, ili kako se već zove da ne tražim.

Odlično je ispalo!

Ljutiku je lako naći na guglu, ali juče je nije bilo ni na pijaci, ni u maksiju, a ni u lidlu koji su mi bili u dometu.

Koristio sam male glavice crnog luka, a dodatno sam ih isekao na polovine i četvrtine zarad brže pripreme. Nisu se raspale!

Kuvao sam pileću supu, pa sam iskoristio za nalivanje suvih kajsija i brusnica, a i kuskusa koji sam pripremio kao prilog umesto pirinča.

Čitajući iskustva u pripremi po netu naišao sam upozorenje da se ne pretera sa slatkim ukusom. Na sreću kajsije sa pijace bile su neke vrh, sa odličnom aromom i dovoljno kiselosti. Brusnice su zbog ravnoteže ukusa rekao bih ipak bolji izbor od suvog grožđa, koje bi takođe moglo da pretegne na slatku stranu.

Ukoliko je suvo voće preslatko, treba razmisliti da se izostavi med.

Koristio sam cimet, muskatni orašćič i kumin.

• +1 1
Posted
11 minutes ago, Nikodije said:

Dobar si čovek, gospodine Rase.

Btw stvar oko mog kuvanja je to što nemam živaca da spremam dan za dan, već ako se upustim u tu rabotu to treba da bude za više dana. Solidno sam usavršio razne jednostavne stvari tipa grašak, boranija, gulaš, pasulj, kupus, supe, čorbe i tako to, što može da traje 3-4 dana, da se zamrzne i slično. Al možda je vreme da izađem iz tog kruga i probam nešto drugo, al da je jednostavno i da ne iziskuje mnogo vremena.

Ono sto ne iziskuje puno vremena/umeca iza pocetak su pileca/cureca prsa na hiljadu i jedan nacin/prilog, kompatibilni su uz sve, od povrca preko testenina do racica, jer su po prirodi neutralnog ukusa, tako da trpe sva moguca kuhinjska izivljavanja, bez velikih posledica.

• +1 1
Posted
1 hour ago, Boksi said:

Ovaj? :) 

IMG_6059.thumb.jpeg.cce9424ee2be8e49c945bd322283280c.jpeg

Da, to je to. Ja sam uputstvo pokupio sa youtube, nemam tu knjigu. Za crumble topping treba samo znati taj omjer brašno/puter/šećer da je otprilike 2:1:1. Ja upolovim secer, jer volim nemati diabetes i imati zube. 

Topping radim rukama, lakse je od pranja procesora. Izreze se hladan puter na kockice i ubaci se u zdjelu sa brasnom i secerom. Ne treba zaboraviti i malo soli. Onda se samo te kockice putera prstima izgnjece u tom brasnu da dobije izgled vlaznog pijeska. Za malo teksture moze se dodati šaka ovsenih pahuljica.

"Voće" je dosta sirok pojam, pripreme mogu biti razlicite prema vrsti. Jabuke su klasika i s njima najcesce pravim crumble. Zimi idem na cimet, grozdjice i braon secer varijantu, a ljetni crumble su jabuke uz šaku nekih malina, jagoda, ribizli i sl voća, moze i smrznuto. 

Jabuke treba oguliti i izrezati na jednake komade, iscijediti malo limuna preko da ne oksidiraju i pošećerene ostaviti da odstoje pola sata-sat. Da ih šećer malo opusti - 'macerate'.

Onda ide assembly: Rerna na 180°C, namaze se tepsija puterom, na dno tepsije idu jabuke i sok koje su ispustile, a preko odozgo crumble miks i to se peče u sredini rerne nekih 20-30 min ovisno od velicine komada jabuke, uglavnom voce treba da je mekano ali da zadrzi formu.

Crumble se servira toplo, uz custard, cream ili sladoled. 

• +1 3
Posted
8 minutes ago, Seabass said:

Da, to je to. Ja sam uputstvo pokupio sa youtube, nemam tu knjigu. Za crumble topping treba samo znati taj omjer brašno/puter/šećer da je otprilike 2:1:1. Ja upolovim secer, jer volim nemati diabetes i imati zube. 

Topping radim rukama, lakse je od pranja procesora. Izreze se hladan puter na kockice i ubaci se u zdjelu sa brasnom i secerom. Ne treba zaboraviti i malo soli. Onda se samo te kockice putera prstima izgnjece u tom brasnu da dobije izgled vlaznog pijeska. Za malo teksture moze se dodati šaka ovsenih pahuljica.

"Voće" je dosta sirok pojam, pripreme mogu biti razlicite prema vrsti. Jabuke su klasika i s njima najcesce pravim crumble. Zimi idem na cimet, grozdjice i braon secer varijantu, a ljetni crumble su jabuke uz šaku nekih malina, jagoda, ribizli i sl voća, moze i smrznuto. 

Jabuke treba oguliti i izrezati na jednake komade, iscijediti malo limuna preko da ne oksidiraju i pošećerene ostaviti da odstoje pola sata-sat. Da ih šećer malo opusti - 'macerate'.

Onda ide assembly: Rerna na 180°C, namaze se tepsija puterom, na dno tepsije idu jabuke i sok koje su ispustile, a preko odozgo crumble miks i to se peče u sredini rerne nekih 20-30 min ovisno od velicine komada jabuke, uglavnom voce treba da je mekano ali da zadrzi formu.

Crumble se servira toplo, uz custard, cream ili sladoled. 

Ne poznajem osobu koja je ovo probala i nije se odusevila, a kombinacija ima puno 

• +1 1
Posted
4 minutes ago, Sandradjer said:

Ne poznajem osobu koja je ovo probala i nije se odusevila, a kombinacija ima puno 

Da kombinacija ima bezbroj. Kruske, sljive, breskve, kajsije... sta god da je u sezoni. Jednom sam pravio i neku tropical varijantu sa mango/ananas/lime, a u crumble mix umjesto ovsa stavio mljeveni kokos. Bilo ekstra.

Najbolje od svega je da ovo ne moze da fula, kao sto sam neki dan fulao kolac od limuna, majku mu hipstersku, crumble svaki put ispadne super.

• +1 2
Posted
30 minutes ago, Sandradjer said:

Ja najviše ovo volim sa višnjama, ne znam stati :wub:

Posted
35 minutes ago, Sandradjer said:

Izreze se hladan puter na kockice i ubaci se u zdjelu sa brasnom i secerom. Ne treba zaboraviti i malo soli. Onda se samo te kockice putera prstima izgnjece u tom brasnu da dobije izgled vlaznog pijeska.

Samo mali dodatak: ovo se najbolje i najbrže radi tako što se uzima obema rukama pomalo i trlja se palcem od malog prsta ka kažiprstu.

Posted
13 minutes ago, arheolog1981 said:

Ja najviše ovo volim sa višnjama, ne znam stati :wub:

Meni je najbolji mix crvenog voca

Posted
8 minutes ago, aram said:

Samo mali dodatak: ovo se najbolje i najbrže radi tako što se uzima obema rukama pomalo i trlja se palcem od malog prsta ka kažiprstu.

Kako si uspeo da pomesas @Seabass i mene :ohmy:

• Haha 3
Posted
1 minute ago, Sandradjer said:

Kako si uspeo da pomesas @Seabass i mene :ohmy:

Supermoderator privilege. :D

• Haha 1
Posted

Odavde sam ja pokupio basics:

Posted
9 minutes ago, Sandradjer said:

kvotovao njega iz tvog posta :lol2:

• Haha 2
Posted
7 minutes ago, aram said:

kvotovao njega iz tvog posta :lol2:

Samo da ti smislim nadimak :cool: