Eleniko Posted January 6 Posted January 6 ovde je u rerni prebranac na bazi grčkog velikog pasulja gigantesa, sa dosta praziluka, crvenog luka, paradajza na kockice iz konzerve i začina /beli luk, majčina dušica, malo kumina, slatka crvena paprika/ i puno novog zelenog vrhunskog maslinovog ulja sad napolju na vanjskoj sudoperi da ne usmrdim kuću filetiram jednu lakerdu /još jedna riba iz familije manjih tuna/ pa ću da je spustim 15 minuta na prebranac. HO HO! 2
makaronee Posted January 6 Posted January 6 Lakerda=Lokarda? (Scomber colias) Umeju u ribarnicama da uvale kao skušetinu narodnu (scomber scombrus). Nego, u Greciji ima recepat, da se ostavi očišćena na_suncu popodne, uveče osmudi na žici i prelije limunom? 1
ivy Posted January 6 Posted January 6 kuvala sam nesto sto se zove kalindzo-gulas od jagnjecih iznutrica koje su dosle sa jagnjetinom za pecenje danas cu da ga jedem 1
ivy Posted January 6 Posted January 6 odlican je gulas...osim sto bih sledeci put,ako ga ikad i bude , izbacila maramicu jer je dosta masna...i ja sam van recepta dodala dosta bibera, majcinu dusicu i pimeta
Eleniko Posted January 6 Posted January 6 10 hours ago, makaronee said: Lakerda=Lokarda? (Scomber colias) Umeju u ribarnicama da uvale kao skušetinu narodnu (scomber scombrus). Nego, u Greciji ima recepat, da se ostavi očišćena na_suncu popodne, uveče osmudi na žici i prelije limunom? zapravo nije, upotrebio sam lokalno ime lakerda iako je to zapravo ime mezea koji se sprema od ove ribe a pravo ime je bonito odnosno palamida, samo da je veća /barem 1 godina/ lakerda je usoljena riba očišćena pa isečena na fete, dobro posoljena i onda potopljena u maslinovo ulje može već nakon 5 dana da se jede, odlično uz cipuro evo ribe, to je familija tune, sada je 5e kilo ovde, neki dan su poslali 5 tona za solun, bukvalno ih ne love više svima dosadila često ide u konzerve umesto tune, naročito kad nisu odresci nego ono što zovu flakes inače neviđeno zabavna za ribolov, bori se kao 5x veće vrste drugih lakerda je ovo 1
aram Posted January 6 Posted January 6 9 hours ago, ivy said: maramicu upotrebi za nešto bolje. od umotane džigerice do širdena.
Eleniko Posted January 6 Posted January 6 1 minute ago, aram said: širden. naivan ko francuska sobarica, nekad se tako govorilo za ovakve ispade.
Eleniko Posted January 10 Posted January 10 pokidao sam sa mladom ovčetinom /šilježe/ u saču cela plećkica sa prednjim pikljem, pashalidis satarom presekao na 5 delova ubačeno u ovlaženi /no pun/ sač, posoljeno, pouljeno, dodata majčina dušica i 3 grančice ruzmarina bluka nisam imao više u kući mislio sam osolim sa malo garam masale ali doći će posle komšije na ručak pa da im ne ogadim bojao sam se da će trebati ko zna koliko, u početku sam izdvojio 3h sa opcijom da dodam još koji sat posle 2h sam izvadio sač iz rerne, otvorio i već je bilo 90% gotovo, moglo se lepo jesti ipak sam okreno meso da ono koje se peklo u otopljenom loju i maslinovom ulju sad bude gore na svaki komad po bogat prsohvat krupne morske soli pa nazad u rernu na još 45 min izvadio ponovo - savršenstvo, sve sočno, ispečeno da otpada sa kosti, ništa nisam zagoreo ni presušio /ko onomad sa rebrima/ diveći se svom uratku pojeo sam /uz opasnost od opekotina/ ceo pikalj gde se meso skroz odvojilo od kosti i razdvojilo od same sebe sad sam odsuo 2 kutlače ove masti i presuo u wok, pa stavio 1 konzervu paradajza krupnog i jedno 700g bamija to će biti prilog uz odmrznut pirinač. zbog ovakvih jela bi primio muhamedansku veru. ladno. 1 1
Seabass Posted January 11 Posted January 11 9 minutes ago, Sandradjer said: Samo da se ohladi. Lepo mirise Izgleda bolje od originala. 1 1
Sandradjer Posted January 11 Posted January 11 17 minutes ago, Klara said: Šomloi galuška? 15 minutes ago, Eleniko said: Odakle višnje u galušci? Neki puding od Dzejmi Olivera. Ovo su maline, stavila sam njih umesto dzema 1 1
Recommended Posts