Jump to content
IGNORED

Beograd Prajd

Аврам Гојић

Da li će vlast dozvoliti održavanje Prajda?  

169 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

Nisam to rekao uopšte. Naravno da je za dete u nedostatku mogućnosti da pri formiranju ličnosti upija oba prinicipa, bolje da ima ikoga od koga će upijati ljubav. No moram da se sprdam sa nipodaštavanjem baznih psiholoških postulata formiranja ličnosti.

To su bazični postulati isto koliko su i tradicionalne rodne uloge prirodno date.

Posted

Jung govna da jede (a bogme ima još poprilično izelica™), šteta što nije živ da ga napušim zbog tradicionalnih vrednosti™.

Posted

Ti u stvari tvrdiš da postojanje ili nepostojanje muškog odnosno ženskog arhetipa pri odrastanju i formiranju ličnosti ne znači ništa? Svejedno je, po dete, da li odrasta samo uz majku, samo uz oca, dva oca, dve majke?

U principu je bitno npr zasto odrasta bez recimo oca. Koliko se ja nesto secam iz predavanja na tu temu, nije isto da li se odrasta bez oca jer je taj recimo poginuo u WWII ili zato sto mu je otac odbegao dok je bio u pelenama. U ovom prvom slucaju su koristili izraz "psiholoski prisutan" ili nesto u tom smislu, jer je otac neko o kome se u kuci prica i cija slika stoji na zidu. A u ovom drugom otac je skotina pa su ta deca cesto u nekim problemima sa poverenjem i sl. Ali rekla bih da je u proseku bolje odrasti uz jednog roditelja nego ni uz jednog.

Posted

Jung govna da jede (a bogme ima još poprilično izelica™), šteta što nije živ da ga napušim zbog tradicionalnih vrednosti™.

:lol:

Jooj, sad kontam. Ti si čitao Junga pa sad misliš da je Jung sve i svja i da nema drugačijeg mišljenja. :lol:

Posted

Stara škola™ govna da jede. Predlažem ti da objaviš neki rad, šteta da đeca uče gluposti. BTW, naravno da nema drugačijih mišljenja, sve je u kamenu uklesano, u mermeru mrkom. U karbonitu.

Posted

Dobro Laki, da razmišljamo praktično. Ako neko nesrećno dete ostane bez oca, šta je činiti? Da provodi pola vremena sa majkom, pola sa starateljem muškog pola? Da pola odrastanja provede u kući, pola u domu? Da se majci dodeli neženja preko komisije? 

Priča koju si pokrenuo je jednostavno neprikladna jer jebiga, negde neka deca rastu bez muškog ili ženskog arhetipa. I gle čuda izrastaju u odrasle ljude. 

To je to.

Deci je bitno da odrastu u okruzenju koje ce da ih voli i brine o njima, a da li je to samo sa majkom, ocem, majkom i ocem, dve majke, dva oca, babom i dedom, je mnogo manje vazno od toga da li se osecaju voljeno i zasticeno. Ne znam zasto mislite da deca koja odrastaju samo s jednim roditeljem ili roditeljima istog pola nemaju u blizoj okolini osobe drugog pola sa kojima su bliske i sa kojima provode vreme. 

Brat i ja smo odrasli samo s mamom. Nista nam nije falilo tada, nista nam ne fali ni sada. Socijalni smo, adaptirani, znamo sta je muskarac, a sta zena. Niti mi je brat postao gej, niti se ja lozim na starije muskarce ne bismo li kompenzovali ocinsku figuru. Stoga moja reakcija na pricu o jednoj samohranoj majci koju Moravac poznaje, a koja je zakljucila da je njenom sinu bas bio potreban muskarac i da se promenio kad im je njen novi partner usao u zivot. Mozda se zato promenio, a mozda se promenio i zato sto je usao u pubertet, izasao iz njega ili nesto deseto. 

On je dao jedan primer na osnovu kog je izvukao zakljucak. Ja na osnovu sopstvenog mogu da izvucem drugi i kazem da je njegov bezvezna generalizacija. Isto tako mogu da ispricam price o 3 decaka iz sopstvene okoline koji imaju po dve mame (jedan ima 7 godina, druga dvojica 18-19) i koji odrastaju u onom sto je za njih normalna porodica. Ovaj klinac od 7 zna da neki njegovi drugari imaju mamu i tatu, ali to nije njegova porodica. I niko mu se u skoli ne ruga zbog njegove dve mame, jer zivi u svetu gde roditelji i nastavnici decu uce da su razlicitosti OK. Nijedan od njih trojice nikad ne bi jednu od svojih majki zamenio za nekog muskarca. Sva trojica se loze se na fudbal i hokej (iako im mame nemaju pojma o sportu) i ponasaju kao svi drugi decaci njihovih godina.

Posted

:lol:

Jooj, sad kontam. Ti si čitao Junga pa sad misliš da je Jung sve i svja i da nema drugačijeg mišljenja. :lol:

Nema to veze sa Jungom, osim sto koristi termin arhetip. Anima i Animus kod Junga su nesto sasvim drugo (muski i zenski aspekt svakog pojedinca, bez obzira na pol). Ovo je cista frojdovstina.

Posted

at tolaa

pa pretpostavljam da ti znas bolje od moje koleginice zasto joj se sin promenio.

a u ovom drugom pomesala si malo loncice. Ja sam dao ilustraciju za navedenu teoriju, a nisam iz jednog primera izvukao generalni zakljucak.

Posted

Ti u stvari tvrdiš da postojanje ili nepostojanje muškog odnosno ženskog arhetipa pri odrastanju i formiranju ličnosti ne znači ništa? Svejedno je, po dete, da li odrasta samo uz majku, samo uz oca, dva oca, dve majke?

:isuse:

Arhetip je Jungov hipotetički konstrukt koji označava sveopšti, nasleđeni okvir celokupnog iskustva. To su urođeni obrasci mišljenja, osećanja i delanja nastali kao rezultat vekovima taloženog iskustva brojnih generacija predaka. U širem smislu, prvobitni model, prototip, prauzor ili pratip. Arhetip je osnovna strukturalna i dinamička jedinica kolektivnog nesvesnog. Može se proučavati preko svojih manifestacija na kolektivnom planu (u mitskim slikama i simbolima, religijskim dogmama, pesničkim slikama, ritualima itd.) i na individualnom (u snovima, vizijama, simptomima i parapsihološkim doživljajima). Najpoznatije arhetipske predstave su: Persona, Senka, Anima, Animus, Mana – ličnost i Sopstvo. Funkcija arhetipa je da pojedincu olakša snalaženje u životno važnim, kriznim situacijama.[1]

Posted (edited)

Stara škola™ govna da jede. Predlažem ti da objaviš neki rad, šteta da đeca uče gluposti. BTW, naravno da nema drugačijih mišljenja, sve je u kamenu uklesano, u mermeru mrkom. U karbonitu.

Ma kakav Jung, šta pričaš ti? Jel znaš uopšte šta su arhetipi? Ne može se odrastati  uz arhetipe ("Odrasta mi se uz EKV!" - op.cit. Zapad Todorović). Nisu ti ćale i keva arhetipi, nego osobe od krvi i mesa.

Edited by Turnbull
Posted

at tolaa

pa pretpostavljam da ti znas bolje od moje koleginice zasto joj se sin promenio.

a u ovom drugom pomesala si malo loncice. Ja sam dao ilustraciju za navedenu teoriju, a nisam iz jednog primera izvukao generalni zakljucak.

Ne, nisam rekla da joj se sin nije promenio zbog toga, nego da postoji mogucnost da mozda i nije zbog toga. Kod njega moze da bude, kod nekog drugog ne mora da znaci. Koliko ima dece koja se promene na gore kad im roditelj dovede novog partnera?

Ja sam ti dala primer za suprotnu teoriju i sta cemo sad? Je li samo jedna tacna? Nijedna? Obe? Ili mozda ne mozes da trpas sve ljude u okvire jedne teorije? Posebno ne neke koja je nastala kada se smatralo da je sramota biti razveden samohrani roditelj, pogotovo razvedena zena.

Posted

Ma kakav Jung, šta pričaš ti? Jel znaš uopšte šta su arhetipi? Ne može se odrastati  uz arhetipe ("Odrasta mi se uz EKV!" - op.cit. Zapad Todorović). Nisu ti ćale i keva arhetipi, nego osobe od krvi i mesa.

Arhetip, osnovni otisak.

Posted

:isuse:

Arhetipski sadržaji se projektuju na ljude, čini mi se da je Dankan to hteo da kaže.