Jump to content
IGNORED

zašto imati decu?

dekss

Recommended Posts

Posted
a jbg Syme, pa ne mogu sad ponovo celu pricu :). Evo ukratko: moralno neodgovorno bi bilo prema tom drugom bicu zato sto znajuci kako ja vidim svet+moj karakter/zelje/ambicije, mislim da postoji i fer sansa da se nadjemo u situaciji nezadovoljno dete ili nezadovoljna ja. Prosto je za mene, mene sa mojim karakterom/zeljama itd. Ta odgovornost prevelika(odgovornost stvaranja dobrog i ispunjenog zivota nekom za koga si 100% odgovoran). A stav "rodi ga kako god a kad se vec rodi onda ces i da ga ljuljas, nema ti druge" mi je tek moralno problematican. Ovo mozes da primenis i na usvajanje. A mialim da je usvajanje jedna od najplemenitijih stvari koje covek moze da uradi.Ja bih tebe a zasto da stvaram to ljudsko bice ako postoji sansa da mi to nece potpuno ispuniti zivot a vec niko ne pati ako ga ne stvorim? (zapamti da pricam samo o sebi. Za mene ta sansa postoji. Uopste ne pricam o drugima)
Posted

Htela da editujem a ubacila dupli post...jbg kucam s telefona. Syme, ovaj poslednji se vazi:)

Posted
Napisao sam već. Plašim se da možda ne bi imalo dobar život iz nekih razloga na koje ne mogu da utičem. I zbog toga bih se osećao odgovornim.
A usvojeno dete bi imalo? What's the difference?
Posted
A usvojeno dete bi imalo? What's the difference?
Usvojenom detetu bi sigurno bilo bolje u porodici nego u sirotištu, tako da je taj čin nesumnjivo moralan.
Posted (edited)
Ovo je, svakako, tačno. Samo što ja u nesumnjive vrednosti ne ubrajam roditeljstvo. Toliko ljudi znam koji zbog roditeljstva nisu postali nimalo bolji ni plemenitiji. To posmatram više kao nešto banalno (jaka stvar, napraviti dete) u čemu neki ljudi uživaju, a zbog čega neki bogami pate muke. Dakle, tu se razilazimo.
Okej, Bakemono, banalizuješ. A neki su bili u Rimu, pa ostali magarci, ali ne vidim kako to govori protiv upoznavanja sveta kao vrednosti. I naravno da ovde niko nije tvrdio da je sama mogućnost začeća neka posebna vrednost, stvarno je bez veze što sad to izvlačiš bilo kakav argument. Takve fore prosto pojeftinjuju razgovor.
Zar misliš da bi takav čovek stvarno mogao da uživa u literaturi? Takav profil osobe bi zaista bio najsrećniji da ima u se, na se, i poda se.
Pa znaš kako Bakemono, ni ti nisi uživao dok nisi počeo da uživaš. Mislim, odgovor ti promašuje smisao mog pitanja, odnosno pokušavaš da zatrpaš problem fatalizmom - svakom je suđeno ono što već i ima, seljak sam pa smrdim, ko neće bolje, za bolje nije ni stvoren. Ali to prosto nije istina, a moje pitanje ima jasan smisao koji se ne da tako lako otpisati.http://www.youtube.com/watch?v=KRbBegjoLU8&feature=related
Šta uopšte znači "dobar život"? To uopšte nije trebalo da ubacuješ u diskusiju. It all boils down to emotions at the end of the day.
Meni zapravo najviše smeta ovaj naivni emotivizam kome se ti stalno vraćaš kao meri svih stvari. Ja se uglavnom trudim da ti skrenem pažnju na kompleksnost nekih problema koje bi ti prelomiš preko kolena, ne toliko da te ubedim u ovo ili ono, i najviše mi je žao upravo kad se stalno vraćaš na istu vrstu simplifikacije. Edited by Syme
Posted
Htela da editujem a ubacila dupli post...jbg kucam s telefona. Syme, ovaj poslednji se vazi:)
Nema problema, shvatio. Pa okej ti je pozicija, sasvim principijelna, ali potpuno se uklapa pod moju (a) varijantu.
Posted
Teza 3. Nema ničeg nenormalnog u činjenici da se neko lišio ostvarenja ove vrednosti u svom životu, zarad ostvarenja nekih drugih vrednosti. Ili prosto zato što je smatrao da ne može da je ostvari na dovoljno dobar način, ili čak zato što smatra da u datim uslovima, njeno ostvarivanje nosi neke loše posledice. Ali, ima nečeg nenormalnog u poricanju činjenice da je ova vrednost vrednost, i da se uopšte ne prepoznaje njen pull. Dakle, reći - a) nijedan, ili retko koji, život može ostvariti sve ljudske vrednosti, i ja sam se odlučio za neke druge, a ne za ovu - legitiman je, i rekao bih, sasvim normalan odgovor. Ali reći - b) ja to ne prepoznajem kao bilo kakvu vrednost, to za mene prosto nije vrednost - jeste čudno, pa ako hoćete i nenormalno. Onaj ko to kaže kao da ne razume šta su neka osnovna ljudska dobra, kao da nije u potpunosti iniciran u zajednicu ljudi. Ne kažem da je iko u ovoj raspravi zastupao poziiju pod b), ona je više teorijska konstrukcija. Po onome što sam pročitao, čini mi se da većina koja zastupa legitimnost nemanja dece, zapravo zastupa neku varijantu stava a).
Upravo to!Samo, sam sam to objasnio u jednom od prethodnih postova u doduše malo banalnijem obliku, ti si to mnogo lepše upakovao:
Da se razumemo, jedno je želeti decu ali neću/ne mogu zbog toga i toga, a drugo je ne želim dete, koji će mi ono đavo.
Ali džaba je sve, pošto ljudi ovde vole da glume žrtve i džaba svako objašnjenje, slikovito i 10 puta ponovljeno. Pa onda "ej jadno mi je što se neko meša u tuđe živote", kao da je ikoga od diskutanata jebeno briga kada tako moram da kažem da li će neko od prisutnih da ima dece ili neće. Pa onda ovaj kaže ej ovaj me vređa, sram ga bilo, ali je DEBILIZAM to što je napisao ovaj drugi. Normalno je da neko neće decu, ali je FREAK onaj ko ih ne voli, Mislim, kaki mi se od toga, da prostite.
Mislim da postoji i terminološki problem, moja koleginica neuropsihijatrica veli da je pojava da neko nikako ne želi decu sasvim normalna devijacija. Ali kada kažeš devijacija onda odmah misliš da nešto nije normalno. Nije tako. Sve je to normalno, normalno odstupanje od norme je i dalje norma.
Upravo sam na taj način mislio. Ali evo, odmah si dobio odgovor "haha, normalna devijacija" - šta da ti kažem, reci prijateljici neuropsihijatrici da uzme diplomu i da obriše dupe sa njom. <_< Postoje verovatno i neke stvari koje se javljaju na podsvesnom nivou a koje utiču na tu odluku a da ih pojedinci nisu ni svesni i samo u tom kontekstu može da postoji desetine razloga koji motivišu čoveka da tako razmišjla. Ako od 10 parova 9 hoće da ima decu, kida se oko toga, neki pokušavaju godinama, inekcije, veštačka oplodnja i koješta, a ovaj 1 par baš briga, možda je 90% procenat dovoljan da neko ko kaže da tih 10% možda ima malo devijantan pogled na stvar - pomalo i u pravu. Što opet ne znači da su oni devijantni i nenormalni ljudi u cijelosti.™ Sad samo da mi neko kaže "hey, 90% mladih voli cecu, jel smo nas 10% nenormalni"...
Moguće je da je deo problema terminološke prirode. Teško mi je da poverujem da stvarno misle da je to nenormalno as in proper crazy.
Jebeno apsolutno. Nemam živaca da kvotujem sve postove u kojima sam pokušao da objasnim da je evo npr Bakemono i pored toga što mislim da je jedno od njegovih milion razmišljanja PO MENI nenormalno - super cool lik, pametan, dobar, kulturan, fin, zanimljiv dečko sa kojim sam bih se možda super družio. Da mislim da je NENORMALAN, teško. Evo Bakemono ne vadi gayeve iz usta, ja kada bih sada napisao šta bi npr radio likovima koji dolaze da biju pedere na paradu, uča bi me banovao lifetime, a od pola foruma bi bio proglašen sadistom u najmanju ruku i verovatno bi mnogima izgledalo "nenormalno".Pored svega što sam napisao u nameri da objasnim pridev "nenormalno i devijantno" na proteklih X strana- svako ko mi i dalje spočitava da u celosti (ili kako već?) proglašavam ljude nenormalnima a) ili nije čitao ništa ili b) je bezobrazan i nekorektan u raspravi.Evo, ponoviću opet: syme objasnio šta mi je nenormalno, sa bilo kim od vas mogu i na kafu, utakmicu, bazen i na skvoš. U bioskop ili u Zološki vrt. Verujte mi, ne radim to sa nenormalnim ljudima. A vi slobodno nastavite da glumite ugroženu vrstu.
Objasnili su ti ljudi već, ali ti izgleda ne možeš da shvatiš. Nije to bilo koji stav, jedan od milion, da bi se ta tvoja argumentacija mogla prihvatiti.
Kralju, meni je taj stav gram od tone stavova koji čine čoveka. Taj stav mi nije apsolutni NIKAKAV kriterijum da li ću sa nekim da se družim, provodim vreme, da li ću nekoga da mrzim ili nekoga da volim. Nije mi kriterijum ni za šta osim što znam da taj neko neće da ima dece.Ako ti bolje od mene znaš koji je meni stav bitan a koji "nije bilo koji", ja ti iskreno čestitam. Ipak mislim da to nije slučaj već da si jednostavno izgubio kompas u ovoj raspravi i ne znaš više ni šta pišeš, jer ovo recimo što sam kvotovao blage veze sa životom nema. Pri tom si i drukara. :thumbdown:
Posted
Okej, Bakemono, banalizuješ. A neki su bili u Rimu, pa ostali magarci, ali ne vidim kako to govori protiv upoznavanja sveta kao vrednosti. I naravno da ovde niko nije tvrdio da je sama mogućnost začeća neka posebna vrednost, stvarno je bez veze što sad to izvlačiš bilo kakav argument. Takve fore prosto pojeftinjuju razgovor.
Nisu to nikakve fore. To je moje viđenje fenomena roditeljstva.
Pa znaš kako Bakemono, ni ti nisi uživao dok nisi počeo da uživaš. Mislim, odgovor ti promašuje smisao mog pitanja, odnosno pokušavaš da zatrpaš problem fatalizmom - svakom je suđeno da ono što mu je sušeno, seljak sam pa smrdim, ko neće bolje, za bolje nije stvoren. Ali to prosto nije istina, a moje pitanje ima jasan smisao koji se ne da tako lako otpisati.
Ako i postoji, meni izmiče.
Meni zapravo najviše smeta ovaj naivni emotivizam kome se ti stalno vraćaš kao meri svih stvari. Ja se uglavnom trudim da ti skrenem pažnju na kompleksnost nekih problema koje bi ti prelomiš preko kolena, ne toliko da te ubedim u ovo ili ono, i najviše mi je žao upravo kad se stalno vraćaš na istu vrstu simplifikacije.
Meh. Moj je utisak da ti svaku temu razvodniš i iskomplikuješ do neprepoznavanja.
Posted

ovoliko psiholoskih abortusa u jednom dezurstvu, mnogo je .decal.n.

Posted

@estel: meni i dalje nije baš najjasnije zašto baš moral, ovaj tvoj edit sasvim dobro funkcioniše i bez morala@bakemono: tek u usvajanj nema mesta priči o moralu, ili se meni čini, nego, kako estel lepo primećuje, plemenitosti ali najviše potrebi, da se, je l' ima dete i na njega prenese deo sebe, čak možda sasvim sebično. No, na stranu taj famozni moral, ne slažem se da je za dete sigurno bolje da bude u porodici nego u sirotištu, makar i bilo usvojeno, nije to tako crno-belo i jednostavno. I usvajanje nije moralni čin.

Posted
Postoje verovatno i neke stvari koje se javljaju na podsvesnom nivou a koje utiču na tu odluku a da ih pojedinci nisu ni svesni i samo u tom kontekstu može da postoji desetine razloga koji motivišu čoveka da tako razmišjla. Ako od 10 parova 9 hoće da ima decu, kida se oko toga, neki pokušavaju godinama, inekcije, veštačka oplodnja i koješta, a ovaj 1 par baš briga, možda je 90% procenat dovoljan da neko ko kaže da tih 10% možda ima malo devijantan pogled na stvar - pomalo i u pravu. Što opet ne znači da su oni devijantni i nenormalni ljudi u cijelosti.™ Sad samo da mi neko kaže "hey, 90% mladih voli cecu, jel smo nas 10% nenormalni"...
Pitanje je sta je ovde svesno, a sta nesvesno.
Posted

GR - Žešće me nerviraš na ovoj temi. Mislim da je za moj pritisak bolje da te više ne čitam, tako da ću te staviti na ignore, čisto da znaš da ne vidim tvoje postove.

Posted
GR - Žešće me nerviraš na ovoj temi. Mislim da je za moj pritisak bolje da te više ne čitam, tako da ću te staviti na ignore, čisto da znaš da ne vidim tvoje postove.
18 godina a problemi sa pritiskom. :(Trebao si da probaš sa WTMIL to je uvek bila cool fora...
Posted
18 godina a problemi sa pritiskom. :(Trebao si da probaš sa WTMIL to je uvek bila cool fora...
...samo je jebe što je bila... :lolol: