Jump to content
IGNORED

Pojam "urbano"

jaja_s_paprikama

Recommended Posts

Posted

:s_p: Pa, ne. Građanski tradicionalizam je komponenta urbanosti čiji značaj će izaći na vidjelo tek u godinama dalje propasti humanističke kulture pred nama. Slojevi koji predaju normu formalnog obrazovanja, profesionalnih aspiracija, stranih jezika, muzičkog odgoja, uključenosti u komunalnu politiku itd itsl. su kičma urbaniteta po svakom kriteriju. Malograđanština nema veze s lekcijama klavira. 

Ovde pričamo o vidjenju urbanosti iz malogradjanske vizure.

• Replies 783
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

49

• ToniAdams

46

• Аврам Гојић

43

• Caligula

38

Posted

Nisam to rekla jer i ne mislim tako. Najveći je, i brojčano i prostorno, i kao takav zaslužuje i najveći medijski™ prostor, između ostalog. :)

Ниси, ја сам рекао. Оно, јесте да својом величином ствара довољно вести да попуни информативни простор па онда може читав месец да ти прође а да ни не приметиш да нема ничег о тзв. остатку земље, но то онда доводи до тога да се тај остатак изгуби из вида и крене расправа о, шгјз, градском превозу, и прође пет страна док се појави бар неко да спомене да то постоји и у другим градовима.

Нешто као Американци и филм/стрип. Немају појма да се то производи и другде.

Posted (edited)

Mene kod samog pojma "urbano" zbunjuju Borcha, Mirijevo ili MMLug (pa i NBG).  

Secam se da je 1 Banatsko Novo Selo imalo ekipu koja je znala da na traktore natovari generator, pojacala i instrumente i otisne se na livadu da pravi R/N/R zurku. Ili je to urbana legenda?

edit: TM :D

prica se i da su ti isti i njima slicni svojevremeno pre nego sto izgrade kucu bilo gde, trazili gradjevinsku dozvolu, legalno se prikljucili na struju i vodu. 

a simbolicno, evo direktora jkp urbanizam u ns

zavicajni-dan-ledinci-tomislav-bokan-2.j

Edited by Aće
Posted

Za moj slabašni intelekt su bergasini19 onelineri isuviše kriptični. 

Posted

Tako sam i ja shvatio. Ne o tome sta je zaista urbano, ako takvo pitanje uopste ima smisla, nego o svrsi kojoj pojam sluzi - dakle o tome ko ga je prisvojio i kako ga upotrebljava.

Posted

kako vas lozi luja, u zagrebu/becu/pragu igraju valcer, a u beogradu... ah toga nema, pa preostaju samo pistolsi i mejdeni

Posted

Bas mi se svidja da citam ovaj thread u poslednjih par sati.

Posted

U beogradskom slučaju izgleda da se sukob tradicionalizama, stáááárog beograđanstva, zatrtog po komunistima '45 i krivog opanka, nije ni završio, a već djeca seljačkih partizanskih pukovnika, transformirana u endemsku urbanu floru, životom brane svoj komad urbanog pred hordama seljaka formiranih na masovnim medijima i njima posredovanoj kulturi.

Ukratko došlo je do krivog srastanja uslijed istorijskih diskontinuiteta i prevelike demografske dinamike.

krivo je tebi srastao mozak, pa si postao kompleksas koji izmislja bajke o austrougarskoj i zivotni cilj mu je da postane malogradjanin. pomesao si hohkulturu sa urbanoscu... gde ovo drugo i ne mozemo bas da definisemo, ali prvo valah mozemo. u svakom slucaju se njom u svakom drustvu bavi skoro pa zanemarljiv procenat stanovnistva, ma gde bio nastanjen. al dzaba je to tebi pricati, ispred ociju imas samo cukertortu.
Posted

Za moj slabašni intelekt su bergasini19 onelineri isuviše kriptični. 

Cela diskusija se proizvod trejlera zabrinutih urbaniih gradjanki.pred najezdom neurbanih, pa si ti preveo da je urbanost u srednjoj evropi sinonim za malogradjansku klasu, iliti tradicija jednako urbanost.

Posted

Ниси, ја сам рекао. Оно, јесте да својом величином ствара довољно вести да попуни информативни простор па онда може читав месец да ти прође а да ни не приметиш да нема ничег о тзв. остатку земље, но то онда доводи до тога да се тај остатак изгуби из вида и крене расправа о, шгјз, градском превозу, и прође пет страна док се појави бар неко да спомене да то постоји и у другим градовима.

Нешто као Американци и филм/стрип. Немају појма да се то производи и другде.

A ne, meni ne može (boldovano).

Ja sam stan od pedeset kvadrata u biv. S.Markovića (opština Vračar beše, čini mi se) zamenila za deset kvadrata manji u Čačku, bez dinara doplate od strane gospođe koja je zamenom postala Beograđanka.

Nemam, i nikad nisam imala, tu fascinaciju Beogradom. Grad k'o grad, normalno je da ga voli onaj ko je u njemu rođen (valjda je normalno?) ili ko u njemu vidi šansu da se ostvari™, ali malo smeta neki skoro pa generalan stav da svi koji nisu iz Beograda ili bar ne žive u njemu,  u jednoj ruci drže konopac a u drugoj hoklicu dok merkaju najpogodnije drvo. :isuse:

Posted

kako vas lozi luja, u zagrebu/becu/pragu igraju valcer, a u beogradu... ah toga nema, pa preostaju samo pistolsi i mejdeni

Pa zapravo si ubo, tj. u ovom osim loženja. Vjerojatno je specifični značaj modernih subkultura određen i slabijim evropskim pedigreom Beograda.

Posted

sramota koliko se primaju, dodje mi da se od stida podvucem pod sto™.
Posted

Pa zapravo si ubo, tj. u ovom osim loženja. Vjerojatno je specifični značaj modernih subkultura određen i slabijim evropskim pedigreom Beograda.

ne igraju valcer ni u njujorku pa to ne znaci da je njujork ruralan....

ti zapravo oces da kazes da je beograd mozda i urban, ali nije kulturan

Posted (edited)

Nemam, i nikad nisam imala, tu fascinaciju Beogradom. Grad k'o grad, normalno je da ga voli onaj ko je u njemu rođen (valjda je normalno?) ili ko u njemu vidi šansu da se ostvari™,

Помало зависи и од града... има градова које је тешко волети :љ.

ali malo smeta neki skoro pa generalan stav da svi koji nisu iz Beograda ili bar ne žive u njemu, u jednoj ruci drže konopac a u drugoj hoklicu dok merkaju najpogodnije drvo. [ :isuse:]

На то сам мислио, ал' то ваљда није ова тема. То је београдизам, новисадизам и слично, што је у суштини антиурбано - нешто као вечито надгорњавање два суседна села, или кад они из већег села с висока гледају оне из мањег.

Edited by расејан
Posted

ako je marko perkovic thompson kultura onda da, zagreb je kulturniji od beograda.