Aće Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 ovo je lako mogla da bude i obrnuta situacija, da je recimo umesto pola prosao autobus, kamion i sl . pre desetak godina imao sam slicnu situaciju na raskrsnici kornelija stankovica i rumenacke. ponoc, idem iz pravca sajma ka stadionu na detelinari, 50-60 na sat, semafori trepcu zuto, ja na glavnoj ulici. pri samom ulasku u raskrsnicu (recimo prolazeci pesacki prelaz) sa desne strane vidim farove kako dolecu, taksista sa nekim karavanom (nisam uspeo da spazim nista osim da ima tablu na krovu i da je tamne boje) sa preko 100 (verujem sporije od ovog ludaka, ali opet prebrzo) ulece u raskrsnicu. o kocenju u tom delicu sekunde jednostavno nisam uspeo da obavestim nogu, vec samo da smotam malo u desno i tako uspem skoro da ga izbegnem, prednjim levim branikom sam zakacio njegov zadnji levi, okrenuo se dva puta i zaustavio, nepovredjen. to se sve desilo toliko brzo da i ocevici koji su bili pored raskrsnice nisu uspeli da zapamte koje je vozilo divljak imao, ni kojem taksiju pripada. panduri me naravno ismejali, pa jel znas ti koliko ima taksista i to, klasika.
Time Crisis Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 Pritom, sve je prisutnije slobodno tumačenje propisa, u stilu: "Pa šta ima veze, nikoga nije ugrozio" (kada neko prođe na žuto, crveno, vozi 2x brže nego što je propisano, ne propusti pešaka....) To tumačenje je prisutno ko zna otkada, veliki broj vozača voze kao nenormalni.
kralj Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 (edited) magleni, crveno je nr1 na raskrsnici ... Posebno na ovoj raskrsnici. Čovek je hteo na crveno da prenebregne ulicu sa 4 trake. Kop je u pravu - za nadgornjavanje krivnje su merodavni zakoni/poeni i tu mi nema šta da merimo. Međutim, da mi je neko blizak stradao u ovakvom udesu, bio bih više kivan na ovoga iz Pola. Ovo je kao da je doveo ljude na strelište, napunio pušku i dočekao serijskog ubicu (da ne govorim da je umesto pijanog Fanđa mogao da naiđe sasvim normalan čovek, pokuša da izbegne ove i nastrada o neku kombinaciju ivičnjaka i bandere). Ma jeziv snimak u pm. Kud i otvorih. Edited June 9, 2014 by kralj
čekmeže Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 To sa trepćućim, negde sam čuo i od tada primenjujem - potpuno je suludo da kada iz jednostavne situacije dolaziš u komplikovaniju situaciju (ukrštanje puteva) dodaješ gas, logično je da usporavaš a ne da ubrzavaš. Par puta mi da prostiš ovaj otpozadi jebo mater, al sad sam počeo da usporavam još ranije ili kočim tako da ovima iza bude jasno šta radim
copkillah Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 ... Posebno na ovoj raskrsnici. Čovek je hteo na crveno da prenebregne ulicu sa 4 trake. Kop je u pravu - za nadgornjavanje krivnje su merodavni zakoni/poeni i tu mi nema šta da merimo. Međutim, da mi je neko blizak stradao u ovakvom udesu, bio bih više kivan na ovoga iz Pola. Ovo je kao da je doveo ljude na strelište, napunio pušku i dočekao serijskog ubicu. Ma jeziv snimak u pm. Kud i otvorih. Ma apsolutno je jasna krivica ovog što je prošao kroz crveno, ali da je ovaj vozio upola sporije (što je opet debelo preko ograničenja), niko ne bi poginuo.
kralj Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 Ma apsolutno je jasna krivica ovog što je prošao kroz crveno, ali da je ovaj vozio upola sporije (što je opet debelo preko ograničenja), niko ne bi poginuo. Uopšte ne mora da znači. Editovao sam u međuvremenu.
halloween Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 (edited) pre jedno mesec dana vozio se sa onim damirom okanovićem iz komiteta za bezbednost saobraćaja inače advokatom. išli nešto za obrenovac pre sveg ovog sranja sa poplavama, i imali situaciju sa zelenim trepćućim svetlom. ja krenuo da stajem i on počeo priču kako tada treba da se prođe jer je veća mogućnost da te neko odvali od pozadi u takvim situacijama. ispričao mu detalj kada me pandur zaustavio u sličnoj situaciji i objasnio da zeleno trepćuće ne znači da se da gas, nego da upozori vozača na prestanak dozvoljenog prolazka na šta je ovaj rekao da pandur nema pojma. uz put imao tiradu o petri cvejić i njenoj nevinosti, branio onog kolegu advokata, vujića čini mi se, koji je bio branilac tužene. zlo. nego jel može neko od pravnika da malo razjasni situaciju prolazak na crveno vs. nedozvoljena brzina(nasilnička vožnja) Samo jedna napomena, taj Komitet za bezbednost saobraćaja nije nikakav organ u sistemu državne uprave, već nevladina organizacija. Što se tiče situacija kada saobraćajna nezgoda nastane jer se oba/ više učesnika u saobraćaju nisu pridržavali saobraćajnih propisa, najpre treba imati u vidu načelo poverenja u saobraćaju. Onaj ko se ne pridržava propisa, ne može se pozivati na činjenicu da se i drugi učesnik u saobraćaju nije pridržavao propisa. Ne postoje procesne smetnje da se podigne optužnica protiv oba/više preživelih učesnika u saobraćajnoj nezgodi koji se nisu pridržavali saobraćajnih propisa. Pri oceni da li je bilo kršenja saobraćajnih propisa treba uzeti u obzir i čl.3 st.1. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima : Svaki učesnik u saobraćaju dužan je da se ponaša na način kojim neće ometati, ugroziti ili povrediti druge učesnike, kao i da preduzme sve potrebne mere radi izbegavanja ili otklanjanja opasnih situacija nastalih ponašanjem drugih učesnika u saobraćaju, ako sebe ili drugog time ne dovodi u opasnost. Edited June 9, 2014 by halloween
Zeleni sto Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 Baš na ovoj temi se neko čudio da postoje vozači koji noću nikada ne prolaze na crveno ili nikada ne voze pijani kad je bila rasprava oko toga da li treba stati ispred pešačkog i sl. Tako da nije sve to samo do ludaka, ima nešto i do običaja.
Аврам Гојић Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 pa i biće protiv oba ja slutim da ipak neće suditi ovima u polou.
Dionysos Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 (edited) оба возача су једнако крива, нормална је тенденција да свалимо све на овог што је преживео, али пролазак на црвено, поготово у то доба ноћи нема никаквог оправдања... остаје нам да се узалудно надамо, да ће се из овог извући неке поуке и бити предузето нешто да се овакве ситуације не дешавају, а ово није изузетак у новом саду, то се може видети сваки викенд по улицама, нажалост овог пута је дивљање однело 3 живота Edited June 9, 2014 by Dionysos
copkillah Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 оба возача су једнако крива, нормална је тенденција да свалимо све на овог што је преживео, али пролазак на црвено, поготово у то доба ноћи нема никаквог оправдања... остаје нам да се узалудно надамо, да ће се из овог извући неке поуке и бити предузето нешто да се овакве ситуације не дешавају, а ово није изузетак у новом саду, то се може видети сваки викенд по улицама to je jasno, ja se samo nadam da se glavna krivica neće svaliti na njih i da će ovaj da odgovara kao da je jedini kriv.
Aće Posted June 9, 2014 Posted June 9, 2014 Samo jedna napomena, taj Komitet za bezbednost saobraćaja nije nikakav organ u sistemu državne uprave, već nevladina organizacija. Što se tiče situacija kada saobraćajna nezgoda nastane jer se oba/ više učesnika u saobraćaju nisu pridržavali saobraćajnih propisa, najpre treba imati u vidu načelo poverenja u saobraćaju. Onaj ko se ne pridržava propisa, ne može se pozivati na činjenicu da se i drugi učesnik u saobraćaju nije pridržavao propisa. Ne postoje procesne smetnje da se podigne optužnica protiv oba/više preživelih učesnika u saobraćajnoj nezgodi koji se nisu pridržavali saobraćajnih propisa. da li to uvek vazi, nikad se ne uzimaju u obzir posledice? da vozac audija nije vozio 160 vec 50, mozda se ne bi ni sudarili, ili bi bilo malo materijalne stete. po toj logici ako vam se neko zameri, uvrebajte ga i likvidirajte jacim vozilom dok pravi saobracajni prekrsaj.
Recommended Posts