Jump to content
IGNORED

Ubice na drumovima i ulicama

SeljačkaSreća

Recommended Posts

Posted
Pa znas kako...Sirina trake je oko 3m, najcesce vise, biciklista ima 1m za sebe (i u tih metar moze komotno da vozi, volan na MTBu je oko 60cm, na drumskom 40-45cm). Dakle ostaje 2m za auto, kroz sta moze da prodje ogromna vecina danasnjih automobila. A Orderka se jos ogradila sa "maltene", tako da mi nije jasno sto dramis.
Kad ti u trenutku obavis sva merenja i rezultat istih je u okviru "maltene", nema mesta drami.
Posted

jbt, jimi, brate, sestro, vozim malecak auto, de iskuliraj! ne moram da predjem u suprotnu traku, recimo na avalskom putu, da bih zaobisla jednoga biciklistu.

Posted

juče je na avalskom putu motociklista oborio biciklistu. ne znam da li je biciklista preživeo.

Posted (edited)
jbt, jimi, brate, sestro, vozim malecak auto, de iskuliraj! ne moram da predjem u suprotnu traku, recimo na avalskom putu, da bih zaobisla jednoga biciklistu.
Zasto je prelazak u suprotnu traku toliko strasan pa se ti i ostali uzdrzavate od toga? Ako si nekad dozivela takvu situaciju vozeci bicikl, kako si se osecala? Ne vidim zasto se tako strogo drzite svoje trake pa makar obilazili i uske bicikliste. Edited by jimi
Posted

nije prelazak strasan vec je strasno da biciklisti voze paralelno usporavajuci ostale ucesnike u saobracaju

Posted
Zasto je prelazak u suprotnu traku toliko strasan pa se ti i ostali uzdrzavate od toga? Ako si nekad dozivela takvu situaciju vozeci bicikl, kako si se osecala? Ne vidim zasto se tako strogo drzite svoje trake pa makar obilazili i uske bicikliste.
nije strašan ako nema vozila koja ti dolaze u susret, onda se može obilaziti biciklista i sa 2m rastojanja
Posted

@Indy taj podatak na mil.predjenih km nije procjena..osiguranja ili teh.pregledi dostavljaju od godine do godine broj predjenih km po autu..naravno ne svugdje, zato i nema tog podatka u svakoj zemlji u trecoj koloni ali odrazava mobilnost..recimo u VB i USA u odnosu na 1970. se uduplao broj vozaca i auta a za duplo smanjio broj poginulih, koji je i dalje velik, ali je to bolja situacija nego kod nas recimo gdje su parametri isti. Svakako, svi ti parametri imaju svoju ulogu.Sto se tice obilaska biciklista, tek je Kalifornija nedavno usvojila zakon da rastojanje auta od bicikla prilikom obilaska treba da budu duzina vrata..znaci jedan i po m ebem li ga..kod nas to u zakonu nema ali se kod vjestaka u praksi i pred sudom uvazava slicna cinjenica..da prilikom obilaska bicikliste ili pjesaka morate od njega biti udaljeni za njegovu visinu, da ga u slucaju hipotetickog pada ne biste pregazili..

Posted
nije prelazak strasan vec je strasno da biciklisti voze paralelno usporavajuci ostale ucesnike u saobracaju
moraš priznati da se biciklisti koji voze u paru paralelno jako retko viđaju na beogradskim ulicama.
Posted
moraš priznati da se biciklisti koji voze u paru paralelno jako retko viđaju na beogradskim ulicama.
ali po selima..po selima je to specijalitet i omiljena stvar..pa kad,srećom sada je to retko,npr u Bačkom Petrovcu završe sa poslom svi iz jednog nečega..neke fabrike ili farme pa nagrnu biciklovima svi..ja se uplašila,majkemi sam se uplašila kad sam iza ćoška skrenula u selo i zateko me taj 1 prizor..malo karikiram..ali po selima jako mnogo voze biciklove paralelno i krivudavo i ne paze ili ne znaju,užasno je stanje stvarno..nije Beograd cela Srbija :mad:
Posted
nije strašan ako nema vozila koja ti dolaze u susret, onda se može obilaziti biciklista i sa 2m rastojanja
Da li to znaci da ako nailazi vozilo u susret onda moze i sa 2cm rastojanja ili moras da sacekas kao da je u pitanju bilo koje drugo vozilo?
Posted
Ja sam diskutovao o situaciji iz video snimka kad je jedan biciklista u pitanju. Ne znam odakle ti sad dva paralelna. Nadam se da nisi na njih mislila kad si pomenula obilazenje unutar iste trake.
Posted

^^onda zagolicaš biciklistu desnim retrovizorom ^_^naravno sve zavisi od procene, koliko je široka traka, koliko je to vozilo udaljeno od središnje linije, da li i on treba nešto da obilazi dolazeći vama u susret, da li biciklista/e mogu iz nekog razloga (rupa na putu npr) skrenuti sa trenutne putanje- puno je tu faktora u krajnjem slučaju bolje je i prikočiti (na opštu radost svih koji voze iza) nego rizikovati- ako je tačno ovo da se biciklisti trebaju obilaziti sa udaljenosti koja je veća od njihove visine onda bi iste trebalo strogo kažnjavati ako voze van bic. staza iako one idu paralelno sa kolovozom, opet staze uglavnom nisu fizički odvojene od kolovoza već punom belom linijom, znači li to da se i biciklisti u tom slučaju moraju obilaziti sa 2m rastojanja

Posted

gde si video takve staze?već je objašnjeno zašto su novobeogradske staze neupotrebljive. draže mi je da sačuvam bicikl nego da se neki vozač iza mene ne iznervira.mada najčešće koristim stazu, osim kad na njoj ima previše ljudi

Posted (edited)

ovo je za put van naselja gdje nema bic.staza, ali rekoh tek Kalifornija to uvela koliko ja znam, min.rastojanje..inace to obilazenje pomenuh samo u vjestacenju takvih unfala.

Edited by beeva