đorđe geprat Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 pošto vi znate sve a ja ništa o plinu u autu, molim za objašnjenje. da znam i ja.- CNG i TNG? razlika?- viđam multiplu na kojoj piše da vozi na metan.
kapetanm Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 (edited) pošto vi znate sve a ja ništa o plinu u autu, molim za objašnjenje. da znam i ja.- CNG i TNG? razlika?- viđam multiplu na kojoj piše da vozi na metan.Sad, laički, metan je zemni gas, a tng (tečni naftni gas) nastaje prilikom obrade nafte, recimo, al ga pojednostavih. Različiti su i pritisci u instalacijama, za metan je znatno viši i u kola idu drukčije boce, nalik ronilačkim, po par, sa debljim zidovima, i ta skalamerija je i teža pa je nepraktična za manji. Lako je zeznuti se na pumpama u inostranstvu, tamo je skraćenica LPG za TNG. Jako je malo mesta gde se metan toči kod nas, još uvek, inače cenovno, dao bih mu prednost.U Italiji proizvođači fabrički instaliraju gas, a u multiple predviđene za transport putnika, počešće taxi ide metan. Neka taxi firma iz NSada je koliko znam uvezla više multipli sa metanom i dobro im ide. Možda si neku od njih video.edit: metan se kupuje na kilo, ne na litar. Edited March 22, 2012 by kapetanm
nesha taxista Posted April 12, 2012 Author Posted April 12, 2012 Nijedna taxi firma u NS nije uvezla kola na metan jer je ovde to sipati muka ziva. Moguce da neko ima pojedinacno. U Pancevu međutim jeste jedna firma opremljena takvim vozilima, ali to su Škode Roomster. One oznake su skraćenice, TNG - tečni naftni gas, engleski naziv je liquid petrola gas (LPG).CNG - comprimed natural gas, po naški je prirodni gas pod pritiskom.
Recommended Posts