*edited by mod Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Zaboravih decu da spomenem, mada ako ides pred kraj meseca ili u septembru, cenim da su do tada letnje skole vec gotove pa ce biti manji problem.
InvisibleLight Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 (edited) Meni to ne da nije problem nego je plus :) +100000 od kraja avgusta pa tokom septembra na gozu su andjelina i bred, snimaju film :) super je malta, taj duh, arapsko-talijansko-britansko nasledje edit- da, bus je jako jeftin, i ja sam koristila tu nedeljnu kartu problem je sto je tamo sve improvizacija, 'snadji se', autobusi dodju redovno ali posto vecina kupi kartu u busu onda se duze ceka na stanicama nego vozi izmedju stanica. i taman da krene (proda svima karte) onda neko dotrci, ovaj staj, ponovo otvara vrata, cepa kartu, pa opet.. onako, malo su opusteniji od st juliansa do slieme se moze peske (precicom, ne uz obalu kuda idu busevi, nekih 20ak minuta od slieme do valete ima i redovni brodski prevoz, nesto jeftino, mada i busom treba 25-30 min put u plavu lagunu (komino ostrvce) je 25 evra, a gozo+plava laguna (ceo dan) bese 35 Edited August 8, 2014 by InvisibleLight
I*m with the pilots Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Videh da moze covek sam do Goza jer ima trajekt koji platis samo u povratku, 6 ili 8 evra Neciji utisci Ja vam zivim i radim u Sliemi tj. kako mi imestani zovemo, Slimi. Mogu reci posle 4 god. da je zivot uzasno skup, papreno je sve strasno. Pocev od rente za stan i struju pa do svega ostalog. Drugim recima sve sto zaradis Maltezi su se potrudili da i to potrosis. Plaze su uzasne sve sami kamen a oni nista ne cine da to poprave da privuku turiste. Ja se svakog dana pitam na sta se ovi ludi turisti pale pa dodju ovde i trose silne pare nizasta. Uvece posle 7 uvece nemas gde hleb da kupis jer se sve radnje zatvaraju tada. Uzas jedan jednom recju a norme EU je dugacka prica pa cu o tome drugog puta. Zaobidjite Maltu i idite u Srbiju ljudi da disete cist vazduh a ne ovaj ovde pun prasine i gasova automobila. Zivela Srbija :D
InvisibleLight Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 (edited) ]Videh da moze covek sam do Goza jer ima trajekt koji platis samo u povratku, 6 ili 8 evra Neciji utisci :D super mu dojam:) mislim da je to samostalno putovanje do goza suvisno jer u ovom izletu ides brodom do goza pa udjes u bus koji te vozi do mesta koje treba videti, sasvim dovoljno vremena za sve nakacicu fotku sad u sledecem postu, s mobilnog, tu mi je ta knjizica sa ponudjenim turama luzzu cruises da, dobijes i poklon bonus harbour cruise, ulazis u 2 zaliva i sve 'zalivcice' sa pbe strane rta gde je valeta..ma evo fotkacu i to. ja bih to propustila, uglavnom vidis marine s brodovima, hotele i neko brodogradiliste u koje se uvuces skroz i gde uzasno smrdi nafta ako ti znaci da imas wifi na brodu, obrati paznju. moj je imao a neki nemaju.. 35evra free ima jos ponuda - gozo jeep safari, malta jeep safari )sve 35e) pozdrav, lepo se provedi, da je slobodan stan gde sam ja bila preporucila bih ti Edited August 8, 2014 by InvisibleLight
batticuore Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 ustvari, nisam se posteno ni naplivala tamo <_< jer nismo stigle od silnog razgledanja cele malte, a bile samo nedelju dana. preporucujem obilazak valete i gozo-a. meni bilo lepo i pesacenje od st. juliana do sieme pored mora. jao kad se setim, ide mi se ponovooo. smrc. e da, secam se da smo na toj putanji nasle neki solidan restorancic gde smo par puta rucale, ceo obrok bio 5 jurosa.
hazard Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 Meni to ne da nije problem nego je plus :) +1 Sand is overrated
I*m with the pilots Posted August 11, 2014 Posted August 11, 2014 InvisibleLight, hvala na preporukama. Pretpostavljam da npr od Slieme/St. Julian'sa treba najmanje sat vremena do tih lepih plaza? To je jedino sta me malo odbija u odnosu na Budzibu (jel se tako cita?), ali kako stvari stoje sa smestajem, izgleda da cemo pre u Sliemu, tj taj deo. Totalno sam se smorila, da li je moguce da se nesto promenilo u turizmu te se za ostanak od dve nedelje ne koriguje cena u korist gosta - vec treci odgovor u fazonu "ne mogu da spustim cenu jer ostajete dve nedelje"?!.
InvisibleLight Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 InvisibleLight, hvala na preporukama. Pretpostavljam da npr od Slieme/St. Julian'sa treba najmanje sat vremena do tih lepih plaza? To je jedino sta me malo odbija u odnosu na Budzibu (jel se tako cita?), ali kako stvari stoje sa smestajem, izgleda da cemo pre u Sliemu, tj taj deo. Totalno sam se smorila, da li je moguce da se nesto promenilo u turizmu te se za ostanak od dve nedelje ne koriguje cena u korist gosta - vec treci odgovor u fazonu "ne mogu da spustim cenu jer ostajete dve nedelje"?!. nisam bila na 4umu pa tek sad vidim - treba ti tako nesto, sat, ne vise. imas odlicne linije, direktne i koje prolaze kroz sva ziva mesta. ja sam isla kolima na te dalje plaze, ali sam i koristila prevoz za ostala mesta ( mdina/ rabat) evo schedule linije valeta - rabat (rabat na malti, ne na gozu) i preporuke za snack bar - peppi's u sliemi, tu je ovo 3,5 evra - ftira (vrsta lokalnog hleba) sa malteskom tunom,kaparijem, paradajzom, olives + chips zeca smo jeli u nekom mestu u unutrasnjosti koje drzi veliki fudbalski fan jer je tu navodno najbolji, svakako jeftiniji kad se naruci za vise ljudi * za nas petoro zec pripremljen kao paprikas u vinu + chips izaslo 40e nadam se da si nasla adekvatan smestaj :)
I*m with the pilots Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 Zekana sam odavno htela da probam ali je uvek problem sto nas je dvoje, kao i sad. A sto guraju taj cips svugde? Nasla smestaj u Bugibbi koji deluje bas super, za nevelike pare, sad jos samo da dodje septembar :)
InvisibleLight Posted August 20, 2014 Posted August 20, 2014 (edited) Zekana sam odavno htela da probam ali je uvek problem sto nas je dvoje, kao i sad. A sto guraju taj cips svugde? Nasla smestaj u Bugibbi koji deluje bas super, za nevelike pare, sad jos samo da dodje septembar :) chips im izgleda british zaostavshtina *kao i voznja levom stranom ako mene pitas, neces propustiti nista ako ne jedesh zeca super za smestaj! sad ce septembar:) Edited August 20, 2014 by InvisibleLight
BarryWhite Posted March 8, 2017 Posted March 8, 2017 Srušio se Azure Window. Ja sam ugrabio letos jednu od očigledno poslednjih prilika da vidim to čudo prirode.
I*m with the pilots Posted March 8, 2017 Posted March 8, 2017 (edited) Ja plivala ispod njega, uhvatio me malo strah kada sam bacila pogled na gore - ocito nije za dzabe. Bas citam kako se to desilo http://www.timesofmalta.com/articles/view/20170308/local/the-azure-window-lost-and-gone-forever.641810 A three-month geological study published in 2013 had concluded that while erosion was inevitable, the structure was not in imminent danger of collapsing. At the time, geologists had said that the Azure Window was likely to survive for "decades" to come. Concerns about its long-term future grew over the past year, and a steering committee tasked with overseeing the site's management was recomposed after a three-year hiatus. The government had also made walking across the arch a fineable offence - but enforcement was lacking. Jos u januaru je stub bio ostecen: http://www.timesofmalta.com/articles/view/20170107/local/rough-seas-chip-away-at-azure-window.635803 Edited March 8, 2017 by I*m with the pilots
vindabona Posted March 5, 2019 Posted March 5, 2019 Kupila danas mini odmor na Malti, 7 dana, od 26. aprila do 3. maja. Neki hotel u Sliemi, pojma ne znam ništa o ostrvu, osim da je lepa klima i da su nikakve plaže (istražiću detaljnije, naravno, ali ovo čisto preliminarno da vidim da li neko ima nešto baaaš eksplicitno da preporuči ili antipreporuči). Planiram da obiđem šta se može gradskim i međugradskim prevozom, eventualno do okolnih ostrva - Gozo, da prošetavam i uživam u suncu i ambijentu, uz eventualno kupanje (verovatnije u hotelskom bazenu) i sporadično ulaženje u crkve/muzeje itd. Imate li neke preporuke za "must see, must do", ma štagod na Malti? Unapred hvala!
Radoye Posted March 6, 2019 Posted March 6, 2019 Idi vidi praistorijske iskopine, ima nekoliko lokaliteta na ostrvima. Obidji Mdinu, ozidan srednjevekovni nekad glavni grad, zaviri u katedralu tamo i u Valeti. Ove dve su interesantne zbog grobnica plemickih porodica u podu pored ostalog raskosa - ima i drugih crkava ali ove dve su se meni najvise dojmile. U Valeti ima lepih muzeja, vidikovaca itd koje vredi obici - sama Valeta, staro ozidano jezgro, je relativno mala i lako se da prepesaciti. Ima jedna lepa botanicka basta - uglavno zelenilo ces jedino u bastama i parkovima i videti, tacno znaju svako drvo na ostrvu ko je i kada posadio jer su originalnu sumu posekli jos u anticko doba. Na Gozou je zanimljiva Viktorija sa starom citadelom, postojao onaj azurni prozor sto se strmeknuo nedavno, tako u blizini ima i zivopisno ribarsko seoce. Najlepse plaze na Malti su na strani gde se krecu trajekti za Gozo, ima jedna oveca pescana i plus plava laguna izmedju ostrva Komino i Kominoto, Tamo ima i filmski set sa snimanja filma Popaj koji je sada klopka za turiste. Ima puno toga, na svakom koraku ce ti pokusavati nesto pokazati za pare, dobar deo toga je macka u dzaku. Ima ronjenja oko ostrva ako si za to. Inace sve se obilazi gradskim prevozom, busevi bukvalno celo ostrvo pokrivaju i idu dosta cesto. Kad sam ja bio jos su uvek bili stari britanski predratni busevi, sada su to modernizovali. U ono vreme prevoz je bio vrlo pristupacan, prakticno simbolicna cena, sada ne znam kako je.
vindabona Posted March 6, 2019 Posted March 6, 2019 6 hours ago, Radoye said: Idi vidi praistorijske iskopine, ima nekoliko lokaliteta na ostrvima. Obidji Mdinu, ozidan srednjevekovni nekad glavni grad, zaviri u katedralu tamo i u Valeti. Ove dve su interesantne zbog grobnica plemickih porodica u podu pored ostalog raskosa - ima i drugih crkava ali ove dve su se meni najvise dojmile. U Valeti ima lepih muzeja, vidikovaca itd koje vredi obici - sama Valeta, staro ozidano jezgro, je relativno mala i lako se da prepesaciti. Ima jedna lepa botanicka basta - uglavno zelenilo ces jedino u bastama i parkovima i videti, tacno znaju svako drvo na ostrvu ko je i kada posadio jer su originalnu sumu posekli jos u anticko doba. Na Gozou je zanimljiva Viktorija sa starom citadelom, postojao onaj azurni prozor sto se strmeknuo nedavno, tako u blizini ima i zivopisno ribarsko seoce. Najlepse plaze na Malti su na strani gde se krecu trajekti za Gozo, ima jedna oveca pescana i plus plava laguna izmedju ostrva Komino i Kominoto, Tamo ima i filmski set sa snimanja filma Popaj koji je sada klopka za turiste. Ima puno toga, na svakom koraku ce ti pokusavati nesto pokazati za pare, dobar deo toga je macka u dzaku. Ima ronjenja oko ostrva ako si za to. Inace sve se obilazi gradskim prevozom, busevi bukvalno celo ostrvo pokrivaju i idu dosta cesto. Kad sam ja bio jos su uvek bili stari britanski predratni busevi, sada su to modernizovali. U ono vreme prevoz je bio vrlo pristupacan, prakticno simbolicna cena, sada ne znam kako je. Hvala najlepše!
Recommended Posts