Jump to content
IGNORED

Malta

jms_uk

Recommended Posts

Posted
On 23. 1. 2025. at 9:32, goofs said:

ovako nesto je bilo, sa krompirom

198595221_4727741983908597_3673101600592

ovo meni vise lici na pizu sa ivicama punjenim sirom.

Posted

E jebiga, meni je uspelo da omašim te lok.specijalitete pre dve godine, ne mogu da se setim šta sam jeo, sem neke zečetine i kapara u svakom jelu... :rolleyes: Inače je bio januar i bilo je kiše i vetra ali svejedno, bilo je lepo za obići. Išli smo ciljano na neki festival barokne muzike, ugođaj neverovatan pošto je teatar iz oko 1730. dakle Farineli i sve po redu. Gradski prevoz besplatan za lokalce i ima ga i voze ga Bangladešani i Pakistanci kao i kod nas i jako zadrti oko ulaska na prednja vrata i otkucavanja karata. Ja inače volim gde god da sam da isprobam gradski prevoz, ovim sam bio zadovoljan iako je često bio krkljanac. Putovanje do akvarijuma na drugoj strani ostrva je bilo fenomenalno iskustvo, jako mi se dopalo krivudanje kroz ona sela usput, a kada se izađe na otvoren put i pukne pogled... U akvarijumu sam video Nema i ajkule, meni dovoljno. Sem toga nije bilo drugog programa, pa smo blejali po Valeti i bakačenim četvrtima okolo, naleteli u tvrđavu kada je bio savršen dan i spektakularan pogled, ma super je bilo i rado bih opet.

• +1 1
Posted

Ali da glavni specijalitet na ostrvu nije riba nego zec :gospode: Za sve vreme provedeno tamo zeca nisam probao. 

Or ribe mogu da preporucim mahi mahi, ili kako je oni zovu lampuki.  Ako se neko tamo zatekne dok je sezona lova, a to je otprilike jesen / zima. 

Zanimljiv je i fish & chips, ali samo zbog krompira, jer je ostrvski krompir fenomenalan.  

Posted

Jeo sam fenomenalnu ribu, da, ne sećam se koja je, ali je baš leglo. Zec je,koliko sam skapirao, postao popularan jer su bili teška sirotinja pa je brzomnožeći zec bio jako isplativ. Inače po ostrvu ima dosta spomenika njihovim borcima za slobodu i  i zaslužnim građanima koji su pomagali sirotinji, lečili itd. Takođe su na onom trgu imali i sliku Dafne Galicia gde su ljudi palili sveće i ostavljali pisma  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Daphne_Caruana_Galizia 

Posted

Ne mogu da vam opišem koliko sam se dobro proveo... 

4 dana idealnog vremena, okupanog stalnim suncem na nekih 17 stepeni, raj.

Valeta mi je prelepa, glavni utisak mi je da su bedemi i zidine na sve strane (znači ne samo spolja), ništa nije usrano modernom gradnjom, grad/ostrvo odiše istorijom, lepom arhitekturom iako je jednolična u pogledu tipa gradnje i dominantne žute boje. Mnogo su mi se svidele terasice zatvorene drvenim prozorima raznih boja. Uske uličince gde god da smo bili ulepšane fenomenalnim cvetnim dekoracijama daju poseban šarm, mogao sam 500 fotki ulupati samo u to. 

Smeštaj navatao airbnb tipa 5 minuta od centra za 35e total ili ti 10+ po čoveku, sve u svemu bagatelica a sasvim solidan smeštaj, dve velike sobe, kuhinja, kupatilo, klasika.

Napravio sam nam program jako dinamičan da vidimo svašta a opet da ne poumiremo previše jer jedan član ekspedicije je jak na kondiciji ko Vučić na istini... Ali držao se i on! :) 

Dan 1: 

Waterfroont, Upper Barakka Garden, Salluting Battery, Lower Barakka Garden, St Elmo (potrefio se utorak, nije radilo), Cassa Roka Piccola (nisu hteli da plate ulaz, sise), ali smo ušli u Grandmaster Pallace + naravno gomila crkava na svakom koraku. Ostaje žal što nisam ušao (opet, kasno stigli) u Teatru Manuel, 3. najstarije pozorište u Evropi od ako se dobro sećam 1700 i neke, verujem da je atmosfera unutra iskustvo za pamćenje.

Dan 2:

Dan drugi odvojen za kola i putovanje po ostrvu. Pošto me najviše zanima priroda, očekivao sam dosta.

Vožnja kola, odmah da kažem, nije zajebancija. Prvih sat vremena sam bio skoncetrisan 150% ali i tu negde sam se uhodao te koliko toliko prešao na automatiku ali koncetracija je bila na 100% non stop i iskreno sam osetio veliko olakšanje kada smo vratili auto u preuzetom stanju :D

Prva stanica je trebala da bude Hipogeum, neolitske Katakombe, ali bilo nam je puno 35e da damo za ulaz pa smo nastavili dalje u park prirode Xrobb I Gaggin odakle se pušta par lepih pogleda na okomite bele Malteške stene koje su uvek i svuda lep prizor. Potom pogled od gore na Blue Grotto ili ti plavu pećinu, a onda i poseta Hagar Qim i Mjandra neolitskim megalitskim hramovima, zaista fascinantnim mističnim mestima koje daju mnogo više pitanja nego odgovora... Potom pogled sa vidikovca na Dingli Clifs, i odlazak u Mdinu koja me nije nešto oduševila (npr Borgi mi je mnogo lepši, jedan od "3 grada"). Doduše mdina ima prelep park oko nje. Spustili smo se još do Fom Ir Ih Bay ali je već bio suton, tu smo malo uživali na plaži tj pogledom na istu od gore jer n ismo hteli da nas uhvati mrak na putu do gore. Na kraju uveče kasno stižemo u Popeye Village ali mrka kapa - zatvoreno. Onda nas je uhvatila panika koliko još imamo da vozimo da se vratimo "skroz" nazad, kad ono 25 minuta :laugh:

Dan 3:

Obilazak 3 grada, pre toga vožnja čamcem preko koja daje novu perspektivu na grad. Tu su sele još neke dve devojke koje su htele turu oko uvale što smo i mi prihvatili te za 10 umesto 3 eura provozali smo se celim zalivom uz neke zanimljive informacije kapetana barke od 4 metra. U vožnju je uračunato i kupanje pošto su nas par puta talasi pokvasili dobro. Od tri grada, Birgu je ubedljivo najlepši, Konspikua ubedljivo najmanje zanimljiva dok je Senglea takođe kul i ima lepe poglede sa gornje (prelepe) bašte na Valetu i zaliv. Najbolji pogledi su bili sa fort St Angelo prvog grada (Birgu).

Dan 4: 

Velika očekivanja za dan 4 pogotovu Gvejra Bay koja mi se čini kao sve ono što volim i želim da vidim... 

No idemo redom, kupili smo za 30e brzi feri i hop on hop off bus kako bi što brže obišli sve što nas zanima. 14 tačaka ima a mi smo se uglavnom opredelili za one "prirodne". Prva je bila plaža Ir Ramla sa zanimljivim braon peskom okružena brdima. Potom Ggigantija, još jedan neolitsko megalitski hram star 5500 godina (neverovatna mesta...), zatim Marsalforn, simpatičan grad na obali po kome smo se malo prošetali i uz obalu dalje postoji šetalište koje vodi do Qolla i Bajda battery - još jedne tvrđave gde su i oni slanici ali nismo imali vremena jer smo ga (pametno) čuvali za  Dvejru. Ali bacili smo pogled i na taj deo, pa ću kačiti slike kasnije kad obradim sa foto aparata. Zatim crkva Ta Pinu gde bus staje 10 minuta što je dovoljno da se malo obiđe, crkva je novije gradnje izgleda fenomenalno u ambijentu terasastih zelenih površina oko i iza nje. 

I na kraju Dvejra Bej kao šlag na tortu pred odlazak kući. Stenovito mesto na obali gde je more jako moćno u skladu sa jakim vetrovima, ovo su mesta na kojima se osećam najbolje i najopčinjenije, u tim trenucima pomislim da je poseta takvim mestima sve što me zanima u životu i osećam se ispunjenim koliko je to moguće. Jednostavno, snaga, moć, prizori, grandioznost obale i stena, raspametim se totalno, adrenalin me odvalio, kako sam seo u bus za povratak do početne tačke i trajekta tako sam se osetio prepunjen utiscima i prezadovoljan doživljajem tj doživljajima i spreman da idem kući.

Kao što vidite, jako temeljno i učinkovito imam osećaj da imam ostrvo u malom prstu što naravno nemam, ali za 4 dana i više sam nego zadovoljan, ne pamtim kada sam se bolje proveo na putovanju od 4 dana i toliko uživao u lepotama, istoriji, prirodi, prosto Malta ima sve, jebeno sve, gužve barem sada nisu bile prevelike, ni u saobraćaju ni na ulicama, deluje mi da je život ovde lagan i opušten, da sam neki programer ne znam šta bi me sprečilo da zimim tamo novembar - mart ili tako nešto. 

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

Evo malo Gvejra plaže, a kada sredim fotke sa aparata baciću neki odabir :)

FCWJsUz.jpeg

qFovn64.jpeg

iateJc1.jpeg

PwAMItm.jpeg

• +1 1
  • Wub 1
Posted
23 minutes ago, Mil@n said:

I na kraju Dvejra Bej kao šlag na tortu pred odlazak kući. Stenovito mesto na obali gde je more jako moćno u skladu sa jakim vetrovima, ovo su mesta na kojima se osećam najbolje i najopčinjenije, u tim trenucima pomislim da je poseta takvim mestima sve što me zanima u životu i osećam se ispunjenim koliko je to moguće. Jednostavno, snaga, moć, prizori, grandioznost obale i stena, raspametim se totalno, adrenalin me odvalio, kako sam seo u bus za povratak do početne tačke i trajekta tako sam se osetio prepunjen utiscima i prezadovoljan doživljajem tj doživljajima i spreman da idem kući.

:wub:

Hvala još jednom!

• +1 1
Posted
7 minutes ago, Boksi said:

@Mil@n hrana? :) 

Iskreno, jeli smo šta smo stigli, ugalvnom usput, po tim malim pekaricama i testo je uglavnom suvo i kruto i ne sviđa mi se ništa, npr te pastizice sa junetinom i povrćem, pa piletinom, kada se ispeče i pusti ukuse unutra prejak mi je ukus, drugar je jeo zeca u kari sosu kaže da je ukusno ali su meni ti kari sosovi uglavnom prejaki iako volim ukus karija. 

U Šparu je bilo lepog peciva npr, i imaju te neke malteške kugle sa pirinčem i dodacima, pohovano, to mi je npr bilo super zanimljivo i ukusno. 

Pored toga bilo je pizza na parče, jeo sam i u burger kingu posle milion godina namerno da se podsetim valja li čemu, a večerali smo uglanom u smeštaju i odmarali.

Ulične hrane je jako malo ili nimalo, nema roštilja, nema ni kebaba ni donera, realno jako mala ponuda, uglavnom su to te neke pekarice, drmno sam i neku piletinu na nekom mestu wanna be kfc, ali ukus naravno ni prineti, no nije bilo loše. 

Iskreno, taj gastro doživljaj mi nije prioritet na putovanjima, kad je ovakav tempo pogotovu ali gledam da uvek probam barem nešto domaće u zavisnosti od raspoloživog vremena.

• Hvala 1
  • 4 weeks later...