Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Magyarország

Featured Replies

6 hours ago, Emerald said:

Madjarska ima realan problem ako iz Rusije ne moze da uvozi energente. Isto vazi za Slovacku, pa i Cesku. To su zemlje bez izlaza na more ali sa naftovodima i gasovodima prema Rusiji. Svako odustajanje od ruskog uvoza sirovina poskupljuje proizvodnju u navedenim zemljama. Te zemlje su zasnovale svoj privrednio rast na stranim ulaganjim, pre svega, u automobliskoj industriji sa zapada Evrope, uglavnom Nemacka u manjoj meri Francuza, Japanaca, Korejanaca i Italijana. Ovo nije samo problem tih drzava vec npr. nemackih proizvodajaca automobila koji su zbog nizih troskova(radna snaga i energija) prebacili proizvodnju na Istok Evrope, posto su u Nemackoj vec nekonkuretni.

Ako nema ruskog uvoza mora se vrsiti subvencionisani uvoz za njih preko mora, to mora neko da plati, pretpostavljam Brisel, tj. sve clanice EU.

Upravo je ovo Orbanova argumentacija, koja nema bas veze sa istinom.

• Replies 1.7k
  • Views 175.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Moguce da nemam sve informacije ili nisam dobro shvatio neke koje imam.

Mozes li mi objasniti gde gresim?

Zanima i mene. Šta mogu Mađari da ušparaju ako okrenu leđa rusima?

1 hour ago, Emerald said:

Moguce da nemam sve informacije ili nisam dobro shvatio neke koje imam.

Mozes li mi objasniti gde gresim?

Prva greska je tvoja (pr)ocena da Madjarska jevtino kupuje naftu i gas od Rusa. Kako su svi ugovori tajni i sakriveni od javnosti (na 10-30 godina) postoje samo procene. A te procene kazu da trenutno Madjarska za 30% placa vise Rusima od trenutne cene gasa na EU trzistu.

Druga greska je tvrdnja da Madjarska nema alternativu naftovodu Družba. To je bullshit i daleko je od istine. Madjarska je povezana na Janaf, i iz njega im stize nafta jos od 1980.godine. Kapacitet je vise nego dovoljan za madjarske potrebe (Madjarima treba 5-6 miliona tona godisnje, raspolozivi kapacitet Janafa je 14-15).

Ukratko, Madjari kupuju gas I naftu od Rusa (i - po svemu sudeci ih debelo preplaćuju) zato sto to zele (ili moraju) a ne zato sto je to najpovoljnije ili jedino moguce resenje.

Mogu li da vidim te procene?

Da li mi mozes dati podatke koliko bi Madjare kosta uvoz nafte Janaf-om a koliko ih kosta uvozom preko "Druzbe"?

Ja imam podatak Eurostata a 2024, koji kaze da je cena gasa za domacinstva najniza u Madjarskoj

Household gas prices in the EU were highest in Sweden (€0.1893 per KWh) and lowest in Hungary (€0.0320 per KWh) in the second half of 2024.

Ovo ne mora nuzno da znaci da Madjari dobijaju najnizu cenu u Evropi ali moze biti neka indikacija.

Sada sam video podatke Eutostata 2024, cena gasa za privredu, Madjarska je u sredini EU po cenama.

Trenutna cena gasa na TTF se krece $350-400 za 1000m3. Ti kazes da Madjari placaju 30% vise od cene tj. blizu $500 za 1000m3.

Moram reci da ne verujem u to na osnovu podataka za cenu domacistva i privrede. Ali ostaje da me razuveris, mozda postoje neki novi podaci.

10 hours ago, đorđe geprat said:

ko što rekoh za mađare. ako im je skupo, neka izađu iz EU i priklone se rusima ko nekad. kada je EU skonrala da te zemlje hoće u EU po njihovom, bilo je kasno. tako nešto očekuju i od nas pa je zato rampa do daljeg.

Pa većina neće, neće ni Orban, Fides i njihovi glasači da napuste EU, oni hoće EU po svojoj meri. Orban stalno naglašava da se on bori protiv Brisela i da ga želi osvojiti. Slabljenje Orbana i rast stranke Tisa je rezultat (pored ogromne korupcije i potpune stagnacije privrede) i većinskog zapadnog opredeljenja, većini baš i ne leže propagandni narativi koje režim plasira.

P. S. Baš bih voleo da vidim cene tog "povoljnijeg" gasa. Zahvaljujući popularnoj ugradnji i mutnim poslovima verovatno je skuplji u Mađarskoj i Slovačkoj, nego na trulom zapadu.

Edited by Facundo Orellana

Screenshot_2025-10-26-01-57-35-073_com.twitter.android-edit.jpg

da li jemoguće da se blokiraju sve moguće finansijske donacije mađarskoj? ili to može slovačka da blokira?

8 hours ago, Emerald said:

Ovo ne mora nuzno da znaci da Madjari dobijaju najnizu cenu u Evropi ali moze biti neka indikacija.

Economx.hu
No image preview

Eurostat: ennyivel vesszük drágábban a gázt az oroszoktól...

A franciák és a belgák is olcsóbban kapják, mint mi.

g7
No image preview

Más országoknál is sokkal drágábban kapja az orosz gázt M...

Mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy nemzetközi összevetésben is kifejezetten drágán érkezik Magyarországra az orosz gáz.
39 minutes ago, đorđe geprat said:

da li jemoguće da se blokiraju sve moguće finansijske donacije mađarskoj? ili to može slovačka da blokira?

Belgija je blokirala, Madjarska je bila uzdrzana.

Ali cesto Orban blokira, cenka se sa Briselom, pa popusti.

Madjarska je znacajna za Ukrajini zbog izvoza naftnih proizvoda i struje u Ukrajinu.

9 hours ago, Mr.Mxyzptlk said:

Screenshot_2025-10-26-01-57-35-073_com.twitter.android-edit.jpg

Bice pa pa na sledecim izborima definitivno. As he should.

• 4 weeks later...
  • 1 month later...

Najpoznatiji&najcitaniji madjarski politicki nedeljnik, HVG (vise Vreme nego Nin), je svojim citaocima postavio pitanje:

Imajuci u vidu sadasnju situaciju na Grenlandu, da li biste prodali Madjarsku Amerikancima?

IMG_4917.jpeg

“Naravno, nikakav problem da budemo 51.drzava USA!”

“Ne, nikada necemo biti kolonija!”

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.