Sestre Bronte Posted January 4, 2023 Posted January 4, 2023 ono u fazonu, neko klikne pa sluša šta on kaže, pa onda na to odgovara? sviđa mi se optimizam koji izbija iz tvojih redova 1
Popular Post TheWind Posted January 18, 2023 Popular Post Posted January 18, 2023 Ostala je komustički/socijalistički orijentisana i to nakon pada Berlinskog zida, to je bila prelomna tačka pucanja komunizma, mislim čak je i SSSR je propao ubrzo nakon toga. Moralo je postojati neko odbacivanje komunizma i okretanje zapadu(jer su dobili u tom trenutku Hladni rat) da bi Jugoslavija koliko toliko opstala. Mada ovo je prosto posledica, ne uzrok. Dosta naroda nije ni htelo Jugoslaviju na prvom mestu, Hrvati su oduvek hteli autonomiju ili pak secesiju(još u vreme kralja Aleksandra), Slovencima Jugoslavija nije bila bittna uopšte, što se da primetiti po odstupanju iz iste po raspadu, drugi narodi su ili kasnije postali republike(smatram ova tri naroda za primarne idejne konstituente zbog SHS), dok su uglavnom Srbi vukli ideju Jugoslavije. Dodati na to zaduživanje 80ih, stvaranje mehura dobrog života koji je kasnije došao na naplatu, jačanja nacionalističkih faktora kod svih naroda, uticaj zapada jer je to bila ipak socijalističko/komunistička država na kraju krajeva, nije čudno što se raspala. Zaboravih spomenuti još jedan ogroman, možda i presudan razlog zašto se raspala Jugoslavija. Petljala se previše u spoljnu, makropolitiku, nešto što je bio prevelik zalogaj za državu koja je imala 20 miliona stanovnika. Pokret nesvrtanih, pomaganje Africi i njenim diktatorima, poput Gadafija, koji je hteo sjebati dolar pa smo videli kako je završio zbog toga, ili Mugabea i sličnog krem de la krema. Radili smo indirektno ili direktno time protiv interesa velikih sila, poput USA(petljanja sa Gadafijem) ili Francuske(petljanje po ex kolonijama, ljudi su ubili Tomasa Sankaru zbog toga maltene) itd. Nakačili smo se pored svih tih jakih država i možda jednoj od najkompetentijih država na svetu, Izraelu na grbaču takodje. Kako? Finansirali smo i podržavali Hamas 80ih, ugošćavali Arafata itd. Ima izveštaj CIA o tome, nedavno je objavljen jer prošlo izvesno vreme od dogadjaja, pa je javno dostupan. Navodi se kako je Jugoslavija sponzor terorista i kako destabilizuje region bla bla. U svakom slučaju, stavljena je meta zbog petljanja u interese velikih igrača. I pukla je zbog toga. Kao da je teško sjebati državu koja ima 6 republika, xy naroda različiitih vera i opredeljenja. Ubaciš nacionalističke elemente u priču koja je već imala ne tako lepu medjusobnu istoriju. 10
bags Posted January 18, 2023 Posted January 18, 2023 Ovaj drugi pasus je zasluzio prst gore. Dobrodosao na forum... 1
Bojan Posted January 19, 2023 Posted January 19, 2023 Komunistička Jugoslavija je najbolji primer soft powera u dvadesetom veku. Mnogi bi danas bogatstvo dali da dobace na taj nivo.
Bojan Posted January 19, 2023 Posted January 19, 2023 On 4.1.2023. at 16:28, Kursadžija said: niko da uđe u polemiku sa Urošem Đurićem Đurić rekao da ne treba sve gledati kroz brojke. A ovde se ipak vrednuju egzaktne stvari.
TheWind Posted January 19, 2023 Posted January 19, 2023 20 hours ago, bags said: Ovaj drugi pasus je zasluzio prst gore. Dobrodosao na forum... 20 hours ago, namenski said: Auuuuuu... Hvala na dobrodošlici
booyaka Posted May 21, 2023 Posted May 21, 2023 Komunistička Jugoslavija je najbolji primer soft powera u dvadesetom veku. Mnogi bi danas bogatstvo dali da dobace na taj nivo.Sve tačno, osim što nije bio soft power.
namenski Posted May 22, 2023 Posted May 22, 2023 18 hours ago, booyaka said: Sve tačno, osim što nije bio soft power. Naravno da jok! Dodje mi vas onako bas zao kad cujem kako su vas mucili i zlostavljali na svakom koraku: Quote Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna 1 1 1
Mel Posted May 22, 2023 Posted May 22, 2023 Zato je sad sva ko puslica, konachno moze da bira jogurt i da ne prijavljuje krushnu potrosnju.
namenski Posted May 23, 2023 Posted May 23, 2023 Da vidimo dalje Kolindine patnje u tamnici naroda, 1 tlaciteljki od zemlje: Quote Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor. Doduse, женик je bio bez zanimanja, 1 dzabalebaros, hohstapler, secikesa i probisvet...
Recommended Posts