Jump to content
IGNORED

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

anomander rejk

Recommended Posts

Posted (edited)

Video sam da RTS nesto drobi o predahu krize u EU. Notorna glupost, danas je bio uzasan dan za evropske berze, i svetske, jer pored velikih problema u EU dolaze losi podaci i iz SAD.Danas je nemacki DAX pao 3.5% a americki S&P 500-2.5%. Podaci pokazuju da se nezaposlenost u SAD povecava. Evropa ima kontrakciju u industrijiskoj proizvodnji.edit: &

Edited by Sirius
Posted

ako kazu da je predah, onda je predah <_<

Posted

Soros nazvao EU balonom koji puca i da imaju jos oko 3 meseca da rese probleme ili sve ode nekontrolisano. Uzgred, Nemci sprovode mere pomoci zemljama u krizi kako bi ih sto lakse za par godina iskljucili iz zone evra tj. da bi smanjili paniku i kontrolisano iskljucivali. Drugim recima, mi nemamo ukrupnjavanje u zoni evra u buducnosti vec smanjivanje broja clanica, odnosno imamo ponovo dve(i vise) delova Evrope.Inace, Nemci kazu da je moguce preziveti izlazak Grcke iz evrozone vec sada:Bundesbank says Greek euro exit "manageable"

Posted

Samo da markiram trenutak kada kremaljski međed poziva na slobodu putovanja a liberalna Ojropa oće da ostane Festung.

Posted

eno na pdf ekonomija, okacen ceo govor.

Posted

Soros ce izgleda izgubiti celo bogatstvo ukoliko evro pukne, nemam drugo objasnjenje za njegov nonstopni alarmizam (doduse uopste nije lose da neko takvo ime nonstop dreci o ovome).

Posted

mozda sam to i pominjao ovde, ja sam slusao sorosa u briselu na nekakvoj kurcevoj konferenciji 2007. ili 2008, ne secam se tacno. cini mi se da je bila 2008.rekao je, parafraziram, da nam stize once in a life time ekonomska kriza koja, ako se u briselu ne dozovu pameti, ima potencijal da unisti eu.od tad vrlo ozbiljno shvatam to sto on ima da kaze.

Posted
Soros ce izgleda izgubiti celo bogatstvo ukoliko evro pukne, nemam drugo objasnjenje za njegov nonstopni alarmizam (doduse uopste nije lose da neko takvo ime nonstop dreci o ovome).
zašto bi izgubio celo bogatstvo ako evro pukne? pa ne gubi se bogatstvo i to celo baš tako lako - za to moraš da se "potrudiš".
mozda sam to i pominjao ovde, ja sam slusao sorosa u briselu na nekakvoj kurcevoj konferenciji 2007. ili 2008, ne secam se tacno. cini mi se da je bila 2008.rekao je, parafraziram, da nam stize once in a life time ekonomska kriza koja, ako se u briselu ne dozovu pameti, ima potencijal da unisti eu.od tad vrlo ozbiljno shvatam to sto on ima da kaze.
pa nije on jedini koji govori o "once in a life time ekonomskoj krizi" i bas on kao manipulator i špekulant nije osoba koja bi trebala da se sluša. meni pre liči da je alarmizam koji siri orudje kojim zeli da postigne neki svoj cilj...
Posted
zašto bi izgubio celo bogatstvo ako evro pukne? pa ne gubi se bogatstvo i to celo baš tako lako - za to moraš da se "potrudiš". pa nije on jedini koji govori o "once in a life time ekonomskoj krizi" i bas on kao manipulator i špekulant nije osoba koja bi trebala da se sluša. meni pre liči da je alarmizam koji siri orudje kojim zeli da postigne neki svoj cilj...
meni je to bilo upecatljivo jer sam prvi put od njega cuo tako crna predvidjanja. moguce je da su to radili i mnogi drugi ali ja po prirodi stvari nisam preterano ekonomski informisan.
Posted (edited)

Predvidjanja o krizi u SAD zbog hipoteka i balona nekretnina su se mogla cuti jos 2004, pa i ranije. Doduse, tada su ti ljudi bili ismevani. Isto se desava i danas ljudima koji kazu da ce SAD da puknu zbog ogromnog duga koji se povecao za 4 godine skoro 50%(svake godne budzetski deficit skoro 10%). Uglavnom su to isti ljudi koji su govorili o krizi oko nekretnina. Soros i sam to govori ali uvijeno za razliku od njegovog kolege koji je sa njim krenuo u biznis pre skoro 50 godina a zove se Dzim Rodzers. Dzim je milijarder, ima cak i svoj indeks na berzi, i malo je ekscentrican posto je medju prvima zapadnjacima otisao da zivi u Aziju tj. Singapur. Danas mnogi idu sto u Singapur, sto u Hong Kong...Evo sta su govorili Dzim Rodzers, Mark Faber(cest gost vodecih ekonomskih tv stanica poput CNBC i Bloomberga i veoma dobar niz predvidjanja kretanja berzi tj. kriza od 1987) i Daniel Jergin(dobitnik Pulicerove nagrade i ekonomski istrazivac).Ovo je 2005 godina:http://www.youtube.com/watch?v=mK8ozotAy0whttp://www.youtube.com/watch?v=bTcRl_J1tCMhttp://www.youtube.com/watch?v=4WmGEKG8dK8http://www.youtube.com/watch?v=4WmGEKG8dK8http://www.youtube.com/watch?v=eQxm2mKUjmcPrica krece na prvom delu od 3:02.Inace, Nemci ako prihvate evro obveznice su prsli. Prebacice tudje dugove na sebe a problem je u tome sto Grcka ne moze biti u istoj monetarnoj uniji sa Holandijom. Jednostavno, ne moze.edit: ubaceni svi delovi sa youtube-a

Edited by Sirius
Posted
Inace, Nemci ako prihvate evro obveznice su prsli. Prebacice tudje dugove na sebe a problem je u tome sto Grcka ne moze biti u istoj monetarnoj uniji sa Holandijom. Jednostavno, ne moze.
Naravno, a ovo danasnje gurkanje sa strane Kamerona i Obame je komicno.
Posted

Da na Rorersa i Fabera sam izmedju ostalih mislio. I nisu samo oni. Bez obzira što mi se čini da Soroš ovim izjavama/člancima nešto mulja sa ko zna kakvim ciljem, bojim se da je možda ipak iskren... ... jer nije jedini koji u ovom trenutku podiže alarm:BIS warns global lending contracting at fastest pace since 2008 Lehman crisisRobert Zoellick...i drugi...da li se radi o glasinama, manipulacijama ili ko zna čemu... vreme će pokazati

Posted

Polako se sprema i formalizovane stanja, podela EU:

Merkel Pokes at Cameron With Backing for Two-Speed EuropeGerman Chancellor Angela Merkel said that she supports a two-speed European Union, with a core group in the euro pressing ahead with deeper integration and the U.K. among the others relegated to Europe’s margins.
Drugim recima, EU kakvu sada znamo sve manje ima smisla.
Posted (edited)

Spanske obveznice na 10 godina dosle do 7% kamate. Italija isto u rastu i sada su na 6.2%.holy-crap-the-spanish-10-year-yield-hit-70.jpgInace, Spaniji je dobila povoljnije uslove bailouta od Grcke i ostalih ali im to nije pomoglo, abrem za sada, da obore kamate. Medjutim, ostali su poceli da se bune jer nisu dobili takve ulsove.Prigodan tekst sa CNBC:

So how will the euro zone debt crisis finally resolve itself? One analyst believes it will happen after "Spanic" hits, then discussion will turn to "Quitaly" before Finland leaves — or "Fixit."Strategy Economics analyst Matthew Lynn advanced the three terms in a research note on Wednesday, in which he maps out the path of the crisis going forward. "A fresh panic in Spain might be followed by rising demands for Italy to quit if it doesn't get the same terms its Mediterranean neighbor has been offered, followed by a Finnish departure from the single currency that might finally bring the whole saga to a climax," he said. [..]"Nothing has really been done to make sure that Spain is on the path to recovery," he said. "If the rescue falls apart, however, and Spain has to come back for another package, then there will be a massive run on its financial system." [..]"Italy has to stump up around 22% of the Spanish rescue — borrowing money at 6% to give to its neighbors at 3%. That isn’t going to go down well," he added. "Inside Italy, pressure is inevitably going to grow for it to get the same terms — and if it doesn’t it will threaten to quit the single currency, with all the chaos that could bring about."Lynn believes things will finally come to a head when one country decides enough is enough, and that country could be Finland. "It doesn’t particularly have to worry about the impact on the EU, in the way that Germany would if it opted out," he said. "If a country such as that leaves, it is effectively game over, but no one can really say that of a tiny place such as Finland."
edit: slika Edited by Sirius
  • Create New...