Jump to content

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

Evropa je matora, u svakom smislu, polako postaje muzej sveta, u najboljem slucaju turisticka destinacija/atrakcija.

Gde je (bilo) ulaganje u znanje, obrazovanje, tehnologije?

• Replies 3.1k
  • Views 387.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Loš rezultat SD-a se objašnjava delom time što biračima pitanje imigracije više nije toliko bitno, a ovima je to otprilike jedino čime se bave, a delom kao posledica dokumentarca prikazanog nedavno gd

• Nestorescu

Posted Images

14 minutes ago, Sludge Factory said:

Evropa je matora, u svakom smislu, polako postaje muzej sveta, u najboljem slucaju turisticka destinacija/atrakcija.

Gde je (bilo) ulaganje u znanje, obrazovanje, tehnologije?

Ulaze se i razvia tehnologija, sve to sad lepo mali Kinezi povratnici u Kinu implementiraju za tili cas i frakciju cene. Ne vise frakcijicu, ali svejedno.

Tramp najavio carine od 30% na robu iz EU od 1. avgusta. Irska je ozbiljno izlozena ovome, solidan rast je predvidjan za 2025 i 2026, ako carine ostanu teko. Mozda 2025 ostane solidna jer carine ce biti od avgusta ali 2026 moze biti problematicna.

Ministarstvo finansija Irske kazu da su spremni ali nisam siguran da nece biti problema.

Sta ce biti sa Nemackom, koja vec 2-3 godine nam privredni rast sa ovim carinama, koji ih pogadjaju znacajno, kao i Irsku, jer su SAD glavno trziste za nemacke proizvode, ostaje da se vidi. Problem je nastao unutar EU. Postoje zemlje, poput Nemacke, koje zele odmah dogovor sa SAD pa makar na stetu. Ali Francuska zeli zatezanje, da se pokaze Amerikancima da ne mogu tek tako da se igraju sa Evropom.

Nova tura, nova avantrua. Daj nek uvede to što je planirao, da svi tresnu u pod, pa da krenemo ispočetka.

1 hour ago, Engineer said:

pa da krenemo ispočetka.

2001-apes.gif

Sad moram da organizujem neki vikend u Sofiji da potrosim ovih par desetina leva sto mi je ostalo od prethodne posete.

Biće zamene i dalje, ali verovatno samo u bankama. Podseti me sad da mi je ostalo nekih kuna, mada ne planiram na tu stranu u skorije vreme

Screenshot_2025-07-15-14-56-26-283_com.instagram.android-edit.jpg

Offtopic, nije EU ;)

Ima tu i EU gradova, ali na prva 4 mesta su 3 grada iz UK