Jump to content

Opšti topik o EU (ex kriza Evrozone)

Featured Replies

Inace, ako nekog stvarno zanima tematika, ima ovdje odlicna analiza trenutnog stanja, te potencijala EU. a nebi li se odgovorilo na pitanje da li EU moze da se do 2030 ospobi parirati Rusima.

Pod pariranjem se podrazumijeva sprecavanje upada i zauzimanje dijelova EU teritorija, primarno Baltika.

https://www.bruegel.org/sites/default/files/2025-06/1%20kiel.pdf

Google Gemini sazetak, uljucujuci i podebljane dijelove:

The key conclusion from Kiel Report No. 3, "Fit for war by 2030? European rearmament efforts vis-à-vis Russia," is that despite increased defense spending, Europe's rearmament efforts are still insufficient to counter Russia's growing military capabilities and achieve meaningful deterrence by 2030.

More specifically, the report emphasizes these critical points:

1. Russia's Continued Outproduction: Russia continues to significantly outproduce European countries across multiple key weapon systems (tanks, IFVs, artillery, missiles, fighter jets). To decisively shift the balance in Europe's favor, production would need to increase by a factor of around five.

2. Insufficient European Production and Delays: While artillery shell and howitzer production has increased and is nearing demand, the output for tanks, infantry fighting vehicles, missiles, and combat aircraft remains critically low. Furthermore, long delivery delays (three years or more) persist between procurement decisions and actual delivery.

3. Fragmented Market and High Costs: The European defense market is fragmented, leading to low production volumes and higher unit costs for European weapons. Deeper integration, joint procurement, and competition among manufacturers are vital to bring down prices and achieve economies of scale.

4. Reliance on the US and Need for Innovation: Europe remains heavily reliant on the US for advanced military technology and strategic enablers. The report stresses the urgent need for Europe to invest in its own technological innovation (e.g., AI, cloud computing, drones, advanced missile systems) and significantly increase defense R&D spending to avoid lagging behind the US, China, and Russia.

5. Need for Accelerated and Strategic Procurement: Procurement processes are often slow and bureaucratic. Europe needs to accelerate and frontload its procurement, focusing on modernizing weapons and strategies while simultaneously scaling effective existing systems.

In essence, the report warns that simply increasing spending isn't enough; Europe needs a more coordinated, integrated, and innovative approach to its defense industry and procurement to be truly "fit for war" by 2030.

• Replies 3.1k
  • Views 386.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• bejzbolka
    bejzbolka

Malopre čitam ovu vest, pročitao sam dva puta da vidim jesam li dobro razumeo. Iz perspektive političkog života u Srbiji ovo izgleda kao da se dešava na drugoj planeti.

• Loš rezultat SD-a se objašnjava delom time što biračima pitanje imigracije više nije toliko bitno, a ovima je to otprilike jedino čime se bave, a delom kao posledica dokumentarca prikazanog nedavno gd

• Nestorescu

Posted Images

EU ne moze vojnim programom da postane nezavisna od SAD. Amerika je od 194 pravila mrezu kontrole od koje zavisi EU, a dosta i Kina, i to je "EU" zelela, tako su smanjivali troskove i posledice dva svetska rata. To ne moze preko noci da nestane bez sukoba. Konkretno Peta i Sesta americka mornaricka flota, stacionirane u Persijskom zalivu i Napulju, respektivno, imaju svoju ulogu u tome. Kontrola kretanje robe, pre svega nafte i gasa. Na stranu sto je EU od 2022 izgradila veliku zavisnost od uvoza nafte i gasa iz SAD ali to nece dugo jer Amerika je na vrhu ili blizu vrha proizvodnje nafte i gasa i sledi postepeni pad. Ovo je samo jedan primer, gde je izvozno trziste, tehnologije itd.

Ali sve zajedno, Amerika moze jednstavno da "zatvori radnju" u EU:

Niti vidim da ce SAD dozvoliti da EU stvori vojno-tehnoloske konkurente americkim. Imaju mnogo nacina da to blokiraju i vec to rade. Nemacka, Holandija i jos par zemalja u EU su se odlucile da kupe americki F 35 a ne evropske avione. Stavise, pre 20ak godina su bili spremni da razvijaju svoj avion na panevropskom nivou, tipa Eurofighter, a sada kupuju americki, nazadovali su u tom pogledu.

Sva ta povecana ulaganja su placenje reketa Vasingtonu da im ne dira sve priviilegije od uvoza sirovina do otvorenog americkog trzista. Ja to tako vidim. Bice tu nekih projekata na evropskom nivou ali daje od toga nece ici.

Meni ovo samo deluje da za iste/slicne usluge Tramp trazi od EU da bude lepo veci ceh.

Srećna nova 1925. svima koji slave

The Netherlands is about to introduce a new law that makes helping supposedly illegal migrants/refugees a criminal offence. So yes. The Netherlands is reintroducing the Nazi law that made hiding Anne Frank illegal. As a Dutchie I am ashamed, angry and powerless (as I live in Germany).

https://social.wildeboer.net/@jwildeboer/114796269667458821

Ipak se Spanija ponasa drugacije. Free Palestina za otvaranje jednog od najvaznijih festivala u Spaniji. Nezamislivo bilo gde drugde u Evropi.

Itekako zamislivo u Irskoj.

On 4. 7. 2025. at 4:40, Peter Fan said:

significantly

On 4. 7. 2025. at 4:40, Peter Fan said:

Inace, ako nekog stvarno zanima tematika, ima ovdje odlicna analiza trenutnog stanja, te potencijala EU. a nebi li se odgovorilo na pitanje da li EU moze da se do 2030 ospobi parirati Rusima.

Pod pariranjem se podrazumijeva sprecavanje upada i zauzimanje dijelova EU teritorija, primarno Baltika.

https://www.bruegel.org/sites/default/files/2025-06/1%20kiel.pdf

Google Gemini sazetak, uljucujuci i podebljane dijelove:

The key conclusion from Kiel Report No. 3, "Fit for war by 2030? European rearmament efforts vis-à-vis Russia," is that despite increased defense spending, Europe's rearmament efforts are still insufficient to counter Russia's growing military capabilities and achieve meaningful deterrence by 2030.

More specifically, the report emphasizes these critical points:

1. Russia's Continued Outproduction: Russia continues to significantly outproduce European countries across multiple key weapon systems (tanks, IFVs, artillery, missiles, fighter jets). To decisively shift the balance in Europe's favor, production would need to increase by a factor of around five.

2. Insufficient European Production and Delays: While artillery shell and howitzer production has increased and is nearing demand, the output for tanks, infantry fighting vehicles, missiles, and combat aircraft remains critically low. Furthermore, long delivery delays (three years or more) persist between procurement decisions and actual delivery.

3. Fragmented Market and High Costs: The European defense market is fragmented, leading to low production volumes and higher unit costs for European weapons. Deeper integration, joint procurement, and competition among manufacturers are vital to bring down prices and achieve economies of scale.

4. Reliance on the US and Need for Innovation: Europe remains heavily reliant on the US for advanced military technology and strategic enablers. The report stresses the urgent need for Europe to invest in its own technological innovation (e.g., AI, cloud computing, drones, advanced missile systems) and significantly increase defense R&D spending to avoid lagging behind the US, China, and Russia.

5. Need for Accelerated and Strategic Procurement: Procurement processes are often slow and bureaucratic. Europe needs to accelerate and frontload its procurement, focusing on modernizing weapons and strategies while simultaneously scaling effective existing systems.

In essence, the report warns that simply increasing spending isn't enough; Europe needs a more coordinated, integrated, and innovative approach to its defense industry and procurement to be truly "fit for war" by 2030.

Izgleda da Gemini nije pokupio da oko 50% ruske produkcije artiljerije cini modernizovanje starih severnokorejskih rezervi.

Slicno sa tenkovima, IFV. Avioni? Takve stvari se detaljnije analiziraju.

On 4. 7. 2025. at 8:39, Emerald said:

EU ne moze vojnim programom da postane nezavisna od SAD. Amerika je od 194 pravila mrezu kontrole od koje zavisi EU, a dosta i Kina, i to je "EU" zelela, tako su smanjivali troskove i posledice dva svetska rata. To ne moze preko noci da nestane bez sukoba. Konkretno Peta i Sesta americka mornaricka flota, stacionirane u Persijskom zalivu i Napulju, respektivno, imaju svoju ulogu u tome. Kontrola kretanje robe, pre svega nafte i gasa. Na stranu sto je EU od 2022 izgradila veliku zavisnost od uvoza nafte i gasa iz SAD ali to nece dugo jer Amerika je na vrhu ili blizu vrha proizvodnje nafte i gasa i sledi postepeni pad. Ovo je samo jedan primer, gde je izvozno trziste, tehnologije itd.

Ali sve zajedno, Amerika moze jednstavno da "zatvori radnju" u EU:

Niti vidim da ce SAD dozvoliti da EU stvori vojno-tehnoloske konkurente americkim. Imaju mnogo nacina da to blokiraju i vec to rade. Nemacka, Holandija i jos par zemalja u EU su se odlucile da kupe americki F 35 a ne evropske avione. Stavise, pre 20ak godina su bili spremni da razvijaju svoj avion na panevropskom nivou, tipa Eurofighter, a sada kupuju americki, nazadovali su u tom pogledu.

Sva ta povecana ulaganja su placenje reketa Vasingtonu da im ne dira sve priviilegije od uvoza sirovina do otvorenog americkog trzista. Ja to tako vidim. Bice tu nekih projekata na evropskom nivou ali daje od toga nece ici.

Naravno da moze. Potrebna je samo politicka odluka a ona je vec doneta ali, to ne ide preko noci. F35 program je poceo razvoj devedesetih i od tada su evropski partneri vec participirali. Tako nesto je sada tesko zamislivo. Sada se radi o tome sta ce biti 2035, 40 i slicno. Aviona sa pilotima nece vise biti sigurno i ovde se radi mnogo vise o razvoju industrije bespilotnih aviona, dronova, AI, raketa, itd. U svakom od ovih buducih tehnologija Evropa ima veliki potencijal - imaju proizvodjace dronova/robota, aviona, raketa, AI se vec integrise i to najvise uz pomoc podataka iz Ukrajine koje dobijaju pre svega evropske firme koje vec imaju join-venture sa ukrajinskim firmama.

Kad se cita ovaj topik, ima se utisak da su svi drugi bolji - ne znam zasto uopste neko jos zivi u Evropi.

Danas je Poljska uvela granicne kontrole. Ne cini se da prica ide u pravcu vecih intregracija osim u dokumentima i nadanjima. Realnost na terenu pokazuje drugaciju sliku.

Ono sto se trenutno desava je sustinska promena nemacke privrede iz izvoznicke u zemlju koja ce se vise oslanjati na unutrasnju potrosnju. To se vidi po velikom planu zaduzivanja Nemacke. Ne verujem da ce doci u stanje Japana, koji je od velikog trgovinskog suficita dosao do deficita, ali ocekujem smanjenje nemackog trgovinskog suficita ali i veci rast bdp u par narednih godina, sto nije tesko jer ga prethodne dve godine nije bilo. Problem ce biti za 5-10 godina sa dugom od 100% bdp, mada su skoro sve velike zemlje EU, UK i SAD vec tu.

Ali je prilicno jadno gledati Nemacku koja se sada zaduzuje i rusi sve dogovre oko fiskalne discipline i subvencija a pre 15 godina je "gazila" Spaniju ili Irsku, nazivajuci ih pogrdnim imenima.

ladno bugari uvode evro od 1. januara 2026. sad sam slucajno video jer sam nesto guglao o bugarskoj izneriran jer je dimitrov izgubio mec lolol

2 hours ago, Emerald said:

Ali je prilicno jadno gledati Nemacku koja se sada zaduzuje i rusi sve dogovre oko fiskalne discipline i subvencija a pre 15 godina je "gazila" Spaniju ili Irsku, nazivajuci ih pogrdnim imenima.

Pa nisu budale, svi se zaduzuju, samo oni da budu fini.

Idemo sam jako, nije to nesto sto jedan dobar QE ne moze da resi.

10 hours ago, Tsai said:

ladno bugari uvode evro od 1. januara 2026. sad sam slucajno video jer sam nesto guglao o bugarskoj izneriran jer je dimitrov izgubio mec lolol

Ne lazi - citao si raspravu o Tompsonu ovde.

sweaty-bulgarian-fans-e23oq3f09fyf67uw.g

D

Edited by kronostime

On 4. 7. 2025. at 20:23, Engineer said:

mislim da će ipak, ako taj zakon bude usvojen, postojati razlika kod illegal migrants or refugees.

5 minutes ago, Sludge Factory said:

Pisala sam i ja o Odi radosti, sad vidim kolumnisti u tom fazonu. Eto kad sam nesudjeni kolumnista Pescanika.

Ovo je tekst Borisa Budena sa H-altera, Pescanik je samo preneo, nego sam ja brzinski okacio ovaj link.

Tekst nije o Odi radosti direktno, niti je o Tomsonovom koncertu, iako se tako cini na pocetku, vec je o Evropi. Procitajte ga, odlican je i jeziv u sustini.