Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

AP News
No image preview

Iran offers to reopen Strait of Hormuz if US lifts its bl...

Iran has offered to end its control over the Strait of Hormuz if the U.S. lifts its blockade and ends the war. That's according to regional officials.

Iran offers to reopen Strait of Hormuz if US lifts its blockade and the war ends, officials say

CAIRO (AP) — Iran has offered to end its chokehold on the Strait of Hormuz in exchange for the U.S. lifting its blockade on the country and an end to the war, while proposing that discussions on the larger question of its nuclear program would come in a later phase, two regional officials said Monday.

The two officials, who had knowledge of the proposal, spoke on condition of anonymity to discuss the closed-door negotiations between Iranian and Pakistani officials this weekend. The Axios news outlet first reported Iran's proposal.

• Replies 11.1k
  • Views 990.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

• theanswer
    theanswer

Posted Images

• Popular Post

HGmnA84WUAAWOPU?format=jpg&name=900x900

"Iran" has just informed "Us"...

UAE napusta Opec. Kazu da ce da pumpaju kao da sutra ne postoji.

Treba im sveža lova, sad i odmah.

Ups sad videh da ste preneli da emirati izlaze iz OPEC

Edited by Frank Pembleton

21 minutes ago, Marcus Wulffings said:

Treba im sveža lova, sad i odmah.

Bin Zajed tamo i ovaj nas Bin Zajeb se previse druze.

1 hour ago, Budja said:

UAE napusta Opec. Kazu da ce da pumpaju kao da sutra ne postoji.

Ja uopšte ne kontam ekonomsku motivaciju. Zar su i u ovoj situaciji i sa ovom cenom uopšte i postojale kvote, umesto da svako pumpa sve što može i što ne mora da prođe kroz Ormuz.

Pre bih rekao da je neka politička igranka, tj. da se UAE ograđuje od saudijaca.

SaE

Problem: Iran blokira isporuku nafte

Rešenje: uvedi još jednu blokadu da ih nateraš na predaju

Dve blokade su kao da ih nema. Dva puta blokada se poništava, blokade nije ni bilo.

1 minute ago, Venom said:

Dve blokade su kao da ih nema. Dva puta blokada se poništava, blokade nije ni bilo.

Blokada SAD nije jednosmerna ulica, kao sto znate.
SAD su vec pocele masovno da koriste svoje rezerve, privatne i drzavne. da bi slale naftu sirom sveta. To moze da traje od 4-10 meseci, zavisi koliko se nafte trosi iz rezervi.

Iran isto ima problem, mislim da ima je izvoz pao na 1/3 ka Kini, sada kineski preuzimaju naftu iz Irana, SAD retko to diraju iako uvode sankcije kineskim preduzecima. Iran ce deo izgubljene kolicine da nadokandi na ceni nafte ali i dalje ce imati manjak. Ali mislim da ih to nece srusiti u narednih par meseci.

Americka taktika je riskantna jer ukljucujuje snadbevanje iz Rusije. Rusi izvoze, osim Kine, u Indiju i delove jugoistocne Azije, nesto "malo" ponovo ide Druzbom prema Madjarskoj i dalje Slovacka i Ceska. Ali su zatvorili tok za severni krak preko Poljske ka Istocnoj Nemackoj. Onda imamo napade na njihove terminale, mada se to smirili posle ruskih pretnji ali to je idi mi dodji mi, tako je bilo do sada. Bilo je upada na njihove tankere ali i toga sada nema kada je ruska ratna mornarica pocela da patrolira sa konvojima.

Ali to je sve promenljivo a ruska nafta sada mnogo znaci na trzistu. Izostanak te nafte moze da izazove znacajno pogorsanje i skok cena.

Onda imamo SA, kojoj ceo izvoz zavisi od jednog naftovoda, koji je vec napadana, i da su Huti mirni.

2 hours ago, Venom said:

ne da ih ti nateraš na predaju, već da to uradi kina koja je glavni uvoznik iranske nafte, samo onda moraš da maltretiraš kineske tankere, a kinezi su čini mi se najavili da će poslati ratnu mornaricu da ih prati...

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.