April 9Apr 9 41 minutes ago, Jimmy Kowalski said:I da je 0% sanse, sta ces pobogu na Mesecu!?Ako je one-way ticket onda je realno u pitanju žrtva zarad napretka nauke i čovečanstva. Mislim, ja to tako gledam. Lično bih gledao da izbegnem tu lutriju.
April 9Apr 9 3 minutes ago, spettacollo said:Ako je one-way ticket onda je realno u pitanju žrtva zarad napretka nauke i čovečanstva. Mislim, ja to tako gledam. Lično bih gledao da izbegnem tu lutriju.Napredak nauke kroz istrazivanje svemira postoji, samo je on logicno jako spor. Pedesetak godina od poslednjeg sletanja na Mesec eto nas ponovo u preletu oko njega, a da smo u medjuvremenu samo malo ovladali boravkom u orbiti na dvema svemirskih stanica. Ali u pola veka nema nekih velikih razlika izmedju Apollo i Artemis misija. Eto bolja je komunikacija i sada pratimo 24/7, to je rekao bih kljucna razlika. Od ljudske misije na Mars smo udaljeni vise decenija najmanje, dok se ne napravi neki znacajan iskorak ka skracenju putovanja i resi pitanje zastite od kosmickog zracenja..Sto se napretka covecanstva tice, sve ovo nema uticaja. A mi smo bica nase planete, stvorena i prilagodjena za zivot na njoj. Ne van nje. Mozemo kratkotrajno da skoknemo do ISS-a, ili Meseca, ali nas jedini dom je Zemlja. I tako ce biti dok je ne unistimo ili nas nesto ne unisti..
April 9Apr 9 57 minutes ago, Jimmy Kowalski said:Napredak nauke kroz istrazivanje svemira postoji, samo je on logicno jako spor. Pedesetak godina od poslednjeg sletanja na Mesec eto nas ponovo u preletu oko njega, a da smo u medjuvremenu samo malo ovladali boravkom u orbiti na dvema svemirskih stanica. Ali u pola veka nema nekih velikih razlika izmedju Apollo i Artemis misija. Eto bolja je komunikacija i sada pratimo 24/7, to je rekao bih kljucna razlika. Od ljudske misije na Mars smo udaljeni vise decenija najmanje, dok se ne napravi neki znacajan iskorak ka skracenju putovanja i resi pitanje zastite od kosmickog zracenja..Sto se napretka covecanstva tice, sve ovo nema uticaja. A mi smo bica nase planete, stvorena i prilagodjena za zivot na njoj. Ne van nje. Mozemo kratkotrajno da skoknemo do ISS-a, ili Meseca, ali nas jedini dom je Zemlja. I tako ce biti dok je ne unistimo ili nas nesto ne unisti..Ne bih se složio da život na Zemlji nije pod uticajem istraživanja svemira, posebno onog dela koji uključuje ljudske posade. Taj je napredak spor, kao i vežbanje u teretani, napredak nećete primetiti posle 10 dana, ali posle mesec ili dva napredak je očigledan. Sad, da nabrajam koji proizvodi su ušli u opštu upotrebu i delom podigli kvalitet života a produkt su istraživanja vezanih za svemir ili preživljavanje u njemu, mislim da nema potrebe. Ono što jeste bitno je da se i svest Zemljana polako ali sigurno menja, pod tim uticajem.
April 9Apr 9 Ova misija je vratila svemir u modu ako je ikada iz nje izlazio, znam da su neka večita egzistencijalna pitanja uz sve postojeće teorije - kako je nastala zemlja, život na njoj, ima li vanzemaljaca i tome slično.Ali kada razmislim ono, duže od 10 sekundi o tome "kako je nastao svemir", onoliko jebeno prostranstvo a Brian Cox često iskače po soc mrežama koji to ume da dočara - bukvalno se izbezumim. Što bi rekli, "ludilo mozga..."
April 9Apr 9 95% svemira cini tamna materija i tamna energija za koje nemamo pojma sta su. Znamo za 5%, u koje i sami spadamo..
April 9Apr 9 15 minutes ago, Jimmy Kowalski said:95% svemira cini tamna materija i tamna energija za koje nemamo pojma sta su. Znamo za 5%, u koje i sami spadamo..To je samo teorija kojom se objasnjava ponasanje svemira. Ne znaci da je ta "materija" zaista materija.Inace jedna od teorija je da je zivot dosao sa Marsa na Zemlju jer je Mars u proslosti imao atmosferu i verovatno zivot.
April 9Apr 9 Iako je Mars vrlo verovatno imao nekakav zivot pre vise milijardi godina, ne verujem u tu teoriju prelaska. Pre ce biti da je i na Marsu i na Zemlji "zivot" stigao preko udara meteorita, koji su doneli vodu, pa su onda usledile dalje hemijske i bioloske reakcije..
April 11Apr 11 On 9. 4. 2026. at 19:21, Jimmy Kowalski said:Iako je Mars vrlo verovatno imao nekakav zivot pre vise milijardi godina, ne verujem u tu teoriju prelaska. Pre ce biti da je i na Marsu i na Zemlji "zivot" stigao preko udara meteorita, koji su doneli vodu, pa su onda usledile dalje hemijske i bioloske reakcije..Teza o abiogenezi (nastanku života) na Marsu je zbog toga što se Mars brže ohladio, imao je bolje hemijske uslove za nastanak ranih proto organskih molekula i sl. Imao je tečnu vodu pre zemlje.A usled položaje zemlje i Marsa u odnosu na sunce, meteori sa Marsa relativno često padaju na zemlju (obrnuto, zbog gravitacije sunca, ne važi).Dovoljno je da je preživela i jedna bakterija... I život se proširi.To bi objasnilo zašto je život na zemlji nastao baš rano.Nije doduše još dokazano ni da je ikada bilo života na Marsu, iako postoje indicije.
April 11Apr 11 On 7. 4. 2026. at 11:21, Delija67 said:Mene brine kako prazne black tankTečni otpad se ventuje u svemir gde ispari (za razliku od dužih misija tipa ISSa gde se reciklira). Čvrsti otpad se isto ventuje da ispari tečni dio, a preostala suva materija (uglavnom bezopasna u tom obliku jer sve tečnosti ispare što ubije bakterije i sl) se vraća na zemlju.On 7. 4. 2026. at 4:31, Shan Jan said:Moze neko strucan da objasni sto nam Zemlja deluje ovako ofucano nakon 50 godina? Sto to ne uglacaju malo? Levo je nova slika.AI je rekao neke korisne stvari. Nova slika jeste noćna slika (osvetljena mesečinom) - sa boostovanom ekspozicijom. Vide se svetla gradova uz obalu. Vidi se aurora borealis gore. Edited April 11Apr 11 by Spooky
April 11Apr 11 On 31. 3. 2026. at 21:01, Њујоркер said:Jeste, osim uvodnog dela, koji je pun opstih mesta, pa i netacnosti. Mislim, postoji razlog zasto i kako smo dosli do sls-a i artemisa, nece biti da je to izniklo samo tako i bez podrske bele kuce i kongresa, nekad vise nekad manje.Ali, u tehnickom delu cepa samo tako.Uprkos manjim budžetima (nema trke sa sovjetima) istraživanja su itekako nastavljena, samo su mahom robotizovana - što je omogućilo da se za manje para dosta uradi bez rizika po ljude.Nismo sleteli na Mars ali roveri jesu. Provezli su se Marsom više kilometara i posetili više lokacija nego ljudi na mesecu. Imamo mnogo više fotografija sa Marsa i više naučnih rezultata nego sa meseca. Imali smo misije širom sunčevog sistema.Otkrivene su bitne kozmološke stvari (ubrzanje širenja svemira - tamna energija, spektar pozadinskog mikrotalasnot zračenja, gravitacioni talasi).
April 11Apr 11 Heh. Pa poslednjih 50-60 godina upravo su bile misije robotskog tipa da bi se ljudi upavo stedeli. Za vreme misija Apolo ali i pre njih, kako americkih tako i sovjetskjih, dosli smo do veoma vaznih naucnin zakljucaka. Postoji razlog zato nismo slali ljude na Mesec sve ovo vreme, ne zato sto nismo znali kako ili zasto, vec upravo zato sto smo saznali da je jeftinije poslati robotske sonde koje ce ispitati ono sto treba namesto ljudskih, em su x puta jeftinije, em nema tog problema sa moguscnoscu da se nesto desi po zlu, kao sto se, ne daj Boze, moglo desiti Atremisu II, na primer. Srecom, sve je proslo kako treba, koliko ja znam, prilikom spustanja, ali se NASA, kao po obicaju, kockala!Sto se tvdrnje tice da smo posetili vise lokacija na Marsu nego na Mesecu, to je vise nego smesno. Jasno je da je Mesec, kao prvi komsija i prvi target za istrazivanje. To ne moze biti ni Mars, ni Venera, jednostavno zbog udaljenosti. Lakse je poslati letiicu na Mesec nego bilo gde u Suncev sistem. Sve ovo nema apsolutno veze sa astrofozikom (ili koko je ti nazivas, kosmologijom). Ona ide svojim putem, mikrotalasno pozadinsko zracenje je slucajno otkriveno 1964. godine od Arna Penzijasa i Roberta Vilsona, koji su kasnije za to otkrice i dobili Nobelovu nagradu za fiziku. Tamna energija je uvedena u astronomiju od strane Frica Cvikija, tridesetih godina XX veka, ali s obzirom da je on bio qq, da ne kazem cviki, na svoj nacin, niko ga nije uzimao za ozbiljno. Barem do sedamdesetih, kada je posmatarnjima Andromedine galaksije se doslo do saznanja da Cviki mozda i nije bas sasvim qq, i da tu moze biti nesto, jer po Njutnu (a i Ajnstajnu) zvezde blize centru galaksije se okrecu brze, a one dalje sporije, a prema posmatranjima Andromede to ne bese slucaj (kasinije su otkriveni i drugi slucajevi, tako da Andromeda nije ic posebno)! Sto se gravitaconih talasa tice, u nju necu da se mesam, koliko vidim samo je 1! kobejagi otkrice publikovano do sada, sackacu ipak jos poneko (nije da ne verujem da postoji, ali, sto kazu stari Srbi, dont dzamp d gan).