Jump to content
IGNORED

Igre

Marvin (Paranoid Android)

Recommended Posts

Posted
46 minutes ago, Time Crisis said:

Iskreno nije mi jasno šta je toliko dobro ovde, primio si skoro svaki udarac, pobedio uglavnom na 5x veću energiju. What am I missing :D

Pa čini ti se da je primio skoro svaki udarac - dok god se kotrlja, ništa ne može da ga povredi. Oružje prolazi kroz njega, stenčuge padaju, crveni talasi šibaju - nikom ništa.

IF mehanika najbolja mehanika, samo pritiskaj isto dugme šta god da se dešava. Press circle to win.

U pravu je Calavera kad kaže da je ta traljava egzekucija cena koja se plaća da bi imao diverzitet buildova, da može svaki boss da se pobedi nezavisno od toga kakvog lika si ti sagradio i koji stil borbe želiš da primeniš. Samo nije u pravu kad na osnovu toga zaključuje da igra "nudi nešto za svakoga", kao da je to nekakav plus.

Ne, igra time samo sakati svoj potencijal. Neće je isti igrač preći na četrdeset različitih načina, pa da se kaže da mu je taj bogati diverzitet unapredio iskustvo. Preći će je na jedan ili dva načina, a sav izazov će biti bespotrebno ograničen - bossovi će biti uprošćeni da bi mogao da im parira i neki tamo deseti igrač koji je potpuno drugačije sagradio lika. To ne donosi apsolutno ništa onom prvom igraču, to mu samo oduzima od iskustva.

Šarolikost opcija ima svoju cenu. Ograničava dizajnere u onome što mogu/smeju da urade, sputava im kreativnost.

Posted
48 minutes ago, Weenie Pooh said:

Pa čini ti se da je primio skoro svaki udarac - dok god se kotrlja, ništa ne može da ga povredi. Oružje prolazi kroz njega, stenčuge padaju, crveni talasi šibaju - nikom ništa.

IF mehanika najbolja mehanika, samo pritiskaj isto dugme šta god da se dešava. Press circle to win.

Samo u prvom minutu je morao tri ili četiri puta morao da dopunjava energiju, praktično na svakih 15-20 sekundi, ne bih rekao da mi se čini, a pri tom ima crtu koja je dugačka skoro isto kao boss-ova

Posted
53 minutes ago, Weenie Pooh said:

U pravu je Calavera kad kaže da je ta traljava egzekucija cena koja se plaća da bi imao diverzitet buildova, da može svaki boss da se pobedi nezavisno od toga kakvog lika si ti sagradio i koji stil borbe želiš da primeniš. Samo nije u pravu kad na osnovu toga zaključuje da igra "nudi nešto za svakoga", kao da je to nekakav plus.

za ovaj bold si dobro reko, a ovo ostalo se ne slažem :happy: mislim, ja i ti bismo svakako preferirali borbu iz sekira, ali to što er nudi nešto za svakoga je upravo i razlog zašto se od marta do maja u igračkim krugovima bukvalno samo o njemu pričalo, sad kad pogledaš rekao bi da ništa drugo nije izašlo u tom periodu. ako je miyazaki morao da bira između zadovoljavanja hardkor manjine i dodvoravanja sto puta većoj grupi ljudi koju su njegove prethodne igre odbijale zbog preterane težine, očigledno je doneo pravu odluku. meni je, kako sam i razjasnio™ gore, ta slabija borba više nego pošten trejd za najbolji open world ikad, a i svakako je lepo videti da miyazaki eksperimentiše s novim stvarima umesto da stalno pravi iste igre.

Posted
1 hour ago, Calavera said:

mislim, ja i ti bismo svakako preferirali borbu iz sekira, ali to što er nudi nešto za svakoga je upravo i razlog zašto se od marta do maja u igračkim krugovima bukvalno samo o njemu pričalo, sad kad pogledaš rekao bi da ništa drugo nije izašlo u tom periodu. ako je miyazaki morao da bira između zadovoljavanja hardkor manjine i dodvoravanja sto puta većoj grupi ljudi koju su njegove prethodne igre odbijale zbog preterane težine, očigledno je doneo pravu odluku. meni je, kako sam i razjasnio™ gore, ta slabija borba više nego pošten trejd za najbolji open world ikad, a i svakako je lepo videti da miyazaki eksperimentiše s novim stvarima umesto da stalno pravi iste igre.

Boldovano je jedino relevantno - šta bi jedan igrač preferirao.

Sve ostalo ti je racionalizacija, odnosno internalizacija tržišne logike gaming industrije.

"Čekaj, stani, vidi, pazi, evo, gledaj, ponudili ljudi za-svakog-ponešto splačinu po smuti-pa-prospi principu, rezultat je uspešno generisan hajp i odlične prodaje, iz čega sledi da je Elden Ring zakon i spektakl i suverena igra godine!"

Rečju, bullshit. Tvoje nije da procenjuješ tržišni učinak igre i na osnovu toga ekstrapoliraš njenu apstraktnu ocenu. Tvoje je samo da proceniš kakvo je igračko iskustvo. Ti si individualni recenzent, dakle jedan igrač, pojedinac, koji je igru prešao ukupno jednom. Utiske si lepo sumirao, oni meni zvuče prilično nepovoljno, ali tvoj zaključak njima uopšte nije uslovljen! Zaključak si prilagodio apstraktnom procenom vaskolikog igračkog iskustva, kao da kanališeš sedamnaest miliona igrača. A u stvari kanališeš samo Bandai Namco poziciju. 

Umesto da kažeš "evo kako sam se proveo igrajući ER", ti guslaš "evo kako sam se proveo misleći o tome da su odlično plasirali ER na tržište."

Posted
1 hour ago, Time Crisis said:

pri tom ima crtu koja je dugačka skoro isto kao boss-ova

A dobro sad, tako je sagradio lika. Igrač koji je želeo drugačiji izazov mogao je da koncipira nekog bolešljivog slabića čiji je health bar duplo kraći. Za svakog ponešto!

Ako hoćeš kraće i realističnije borbe, imaš Hellish Quart na Steamu. Meni deluje obećavajuće, ali previše je teško sirovo za sada. Biće valjda nešto.

Posted
17 minutes ago, Weenie Pooh said:

A dobro sad, tako je sagradio lika. Igrač koji je želeo drugačiji izazov mogao je da koncipira nekog bolešljivog slabića čiji je health bar duplo kraći. Za svakog ponešto!

Ako hoćeš kraće i realističnije borbe, imaš Hellish Quart na Steamu. Meni deluje obećavajuće, ali previše je teško sirovo za sada. Biće valjda nešto.

Nije mi problem realizam ni najmanje već valjda navika da je obično boss damage sponge a ne igrač. Plus skoro nikakav skill ne možeš videti sa strane igrača, samo dopunjavanje energije i povremeno ga malo bocne, baš loša borba ili je takav sistem generalno

Posted
2 minutes ago, Time Crisis said:

Plus skoro nikakav skill ne možeš videti sa strane igrača, samo dopunjavanje energije i povremeno ga malo bocne, baš loša borba ili je takav sistem generalno

Da, o tome i pričam. Dizajneri su ograničeni činjenicom da bos mora da bude funkcionalan za svaku moguću varijantu igrača, za milion i jedan build. 

To im vezuje ruke, primorava ih da dizajniraju uprošćene i dosadne borbe - peglam malo ja tebe, malo ti mene, na kraju pobedi ko ima bolje statistike. 

U prethodnoj igri su imali potpuno suprotan pristup - usko definisani buildovi za igrača (šta god radio, ti si mali brzi nindža sa katanom). To otvara prostor da svaki boss bude poseban i zanimljiv, da zahteva od igrača da osmisli pristup za svaku borbu, daje mu ogroman osećaj satisfakcije kad ga najzad dobije. Sekiro je stekao reputaciju preterano teške igre upravo zato što FromSoft fanbase prosto nije bila navikla na to - navikli su da budže statistike i onda se besomučno kotrljaju dok boss ne umre od dosade.

Posted
18 minutes ago, Weenie Pooh said:

Boldovano je jedino relevantno - šta bi jedan igrač preferirao.

Sve ostalo ti je racionalizacija, odnosno internalizacija tržišne logike gaming industrije.

"Čekaj, stani, vidi, pazi, evo, gledaj, ponudili ljudi za-svakog-ponešto splačinu po smuti-pa-prospi principu, rezultat je uspešno generisan hajp i odlične prodaje, iz čega sledi da je Elden Ring zakon i spektakl i suverena igra godine!"

svakako da je individualna ocena jedina bitna, taj dodatni pasus je samo tu da malo pojasni širu sliku za cenjeni pppublikum :sleep: kako si ga ocrnio, pomisliće neko da je elden ring nekakav lesser miyazaki, a zapravo (meni) stoji rame uz rame sa sekirom i bloodborneom.

3 minutes ago, Time Crisis said:

Plus skoro nikakav skill ne možeš videti sa strane igrača

brt nova godina je, kakvi su ovo bočni udari sad :dry:

fajt izgleda pomalo bezveze jer mi je ovo bio valjda tek peti pokušaj s ovim bosom, nije bilo vremena da se nauče patterni i razradi neki elegantniji proces ubijanja. plus, ovaj bos je praktično stvoren kao hard counter mom rolanju, tako da... uostalom, ustanovili smo već, ako ti je do skila - gledaj sekira!

Posted (edited)
20 minutes ago, Calavera said:

brt nova godina je, kakvi su ovo bočni udari sad :dry:

fajt izgleda pomalo bezveze jer mi je ovo bio valjda tek peti pokušaj s ovim bosom, nije bilo vremena da se nauče patterni i razradi neki elegantniji proces ubijanja. plus, ovaj bos je praktično stvoren kao hard counter mom rolanju, tako da... uostalom, ustanovili smo već, ako ti je do skila - gledaj sekira!

Izvinjavam se, mislio sam da je u pitanju neka hajlajt borba (ako je u fazonu samo da se prođe dalje onda razumljivo)

Edited by Time Crisis
Posted

Dwarf fortress će me upropastiti. Za ovih mesec dana kako je izašao steam edition, imam nekih 200 sati odigrano. 

Posted

Tu sam negde oko pola ER. Očekivao sam ultimativne težine u odnosu na prethodnike i toga generalno nema. Ali se podosta slažem sa Cavalerom.  Najskoriji utisak mi je da je ER zapravo idealan uvod u From/Rougelike igre jer je prilično velikodušan i dosta toga oprašta igraču.

Posted

Igram istovremeno FFVII Remake i The Bard`s Tale 4. Za FFVII mi je jedina zamerka sto sleduju jos 2 dela. Savrseno odradjeno u svakom smislu. Borbe sa bosovima su cesto spektakularno dobre. Potonji naslov je startovao sporo, no borba je dobra, koncepcija skilova takodje sasvim pristojna, no puzzle aspekt ce me verovatno odbiti (kao sto se desilo sa jos par dugih naslova ovog tipa). Ne secam se da je prvi deo imao vise od 10 istih. Cini se da su autori cetvorke opcinjeni zagonetkama. Nemam zivaca da se sat-dva ili duze vrtim u krug, a da nije u pitanju neka teska borba.

Posted

igram the last of us dvojku, i ne kapiram sto su toliko pljuvali igru.

ove glavne dve ribe su dojaja likovi, i sasvim fino kreator manipulise u prvom delu igre nasim emocijama. 

ok, smara ta usiljena pol korektnost, da ne kazem agenda, ono, ne vidim bas preku potrebu da jedan od likova bude dete transdzender, a ako vec jeste, onda bi zgodno bilo malo bolje osmisliti celu njegovu pricu, tim pre sto ocigledno igra ima nameru da "objasnjava".

sa druge strane, prilicno zabavna, vise mi lici na pretposlednji metro nego na prvi deo last of asa, kao sto mi vise lici na pretposlednji metro nego sto na njega poslednji metro lici (prekinuo posl metro, ugusilo me).

Posted
3 hours ago, ToniAdams said:

igram the last of us dvojku, i ne kapiram sto su toliko pljuvali igru.

ove glavne dve ribe su dojaja likovi, i sasvim fino kreator manipulise u prvom delu igre nasim emocijama. 

ok, smara ta usiljena pol korektnost, da ne kazem agenda, ono, ne vidim bas preku potrebu da jedan od likova bude dete transdzender, a ako vec jeste, onda bi zgodno bilo malo bolje osmisliti celu njegovu pricu, tim pre sto ocigledno igra ima nameru da "objasnjava".

sa druge strane, prilicno zabavna, vise mi lici na pretposlednji metro nego na prvi deo last of asa, kao sto mi vise lici na pretposlednji metro nego sto na njega poslednji metro lici (prekinuo posl metro, ugusilo me).

A jbg kad priča počne kako je počela, znao sam da će da krene drama i kuknjava. Inače je skroz dobra igra. Doduše to mislim i za poslednji Metro. Jedino razumem da te je ugušio ako si krenuo sva tri da igraš za redom