Jump to content
IGNORED

Avionski udesi i nesreće

dare...

Recommended Posts

Posted
3 minutes ago, Caligula said:

Logicno jeste ali oci to ne vide tako :D

U onom ATRu ja vidim samo elisu koja se okrece i jako vibrira na par metara od mene.

Znam da je sve subjektivno [i ne bih da se ovo pretvori u avionometrijutm] ali ja sam bio u par situacija gde bi JAT-ovi ATR [od kojih ni najstariji jos nema 30 godina ;)] bili vrlo dobrodosli :lol:

Posted
7 minutes ago, jms_uk said:

U stvari opasnije ti je malo iza motora, nego direktno na liniji sa istim (osim ako avion stoji a motor radi).

Ako se taj propeler otkaci prilikom letenja, ti ces vrlo brzo biti malo ispred njega.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Opasno je u ravni sa lopaticama turbine, kacio sam slike tu negde: zato se do pre par decenija ta ravan na trupu aviona obelezavala jasno vidljivom crvenom linijom, dok se kod vojnih to radi jos uvek: radi se o 10 - 20,000 obrtaja u minuti, a lopatice turbine su na zlu glasu jer rade u ekstremnim uslovima, visoka temperatura pre svega...

@Caligula Lopaticu, daleko bilo, pu, pu, pu, ne bi ni osetio, a elisa je opasna samo ako natrcis na nju :tongue:

Posted

Radio sam nekad davno u firmi koja popravlja motore aviona... jednom su doneli motor kroz koji je "prošla" žena, onaj mlazni, turbina... nisu ostali ni dugmići

• 1 month later...
Posted

737 pao kod Havane posle poletanja, poluinformacije govore da je u avionu bilo oko 110 ljudi...

Posted

104 putnika i 9 clanova posade :(

3 prezivela, u kriticnom stanju.

Avion je 737-200, iz 1979.

Posted

pa kako to dobije dozvolu da leti?

Posted (edited)
22 minutes ago, bradilko said:

pa kako to dobije dozvolu da leti?

Isto kao i AvioLet-ovi cipiripiji iz 1985.

ETA: ima i starijih aviona jos uvek u komercijalnom saobracaju, sto samo po sebi nije problem uz mali broj letova i odgovarajuce odrzavanje.

Edited by jms_uk
  • 2 months later...
Posted

Preskočili ste Aeromexico 2431 koji ulazi u istoriju po tome što je svih 100 i kusur putnika preživelo udes koji se desio odmah po poletanju.

Ali sada dolazi nešto još bizarnije: u Sijetlu mehaničar maznuo Q400 (Alaska Airlines), podigao ga sa aerodroma, izveo nekoliko impresivnih akrobatskih manevara u vazduhu, sit se ispričao sa kontrolom leta (oprostio od najbližih i dodao da je prso kano lajsna jer je na minimalcu između ostalog) i na kraju srušio nakon što se pojavio par F-15 da ga presretne.

image.thumb.png.5da9d3276231add58492e978ae0dba0b.png

Posted
2 hours ago, Redoran said:

Ali sada dolazi nešto još bizarnije: u Sijetlu mehaničar maznuo Q400 

Mene podsetilo na Air Botswana ATR iz 1999.

Posted

jel ima nekih pomaka u onoj misteriji Malaysia Airlines aviona?

Posted
8 minutes ago, Tsai said:

jel ima nekih pomaka u onoj misteriji Malaysia Airlines aviona?

Nema. Poslednja je bila pretraga koja se zavrsila u junu.

• 2 months later...
Posted

Pao avion u Indoneziji, 190 putnika i clanova posade, izgleda da niko nije preziveo

Posted

:sad:

2.5 meseca star Boeing 737-8 MAX, pise da je bilo nekih [slicnih] problema prethodnog dana, ali da su ispravljeni tokom noci.