Jump to content
IGNORED

Uhvacen lopov, sta dalje?

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted (edited)
buff je zadovoljan sa domaćim zakonima o oružju, i zalaže se da budu još malo restriktivniji (detaljnije background provere pri davanju dozvole za psoedovanje, redovne psiho- i streljana- provere, užasno teško dobijanje dozvole za nošenje itd).da emuliram indyja - nije lepo da gurate ljude u nra-lovin' grupu.
ma mislio sam na ono sto sam shvatio kao nepoverenje u sistem u srba. mislim da ali nije resenje uzimanje zakona u svoje atomizovane ruke. nisam ni mislio da si NRA fan. edit: niti indy. njega bi izbacili iz svake stranke a kamoli iz neke militantnije grupe. Edited by kim_philby
  • Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Аврам Гојић

158

• kim_philby

135

• Turnbull

106

• Caligula

85

Posted

Ako već cepamo dlaku ogromna većina provalnika koji uleću u gajbe po stambenim naseljima, je najniži rang profesije™, koja se prilično ukenja kad vidi znak prisustva nekoga i uglavnom beži. Neke je čak i moja žena izbacivala iz kuće kad su pokušavali da se ušunjaju. Zez u ovoj mojoj tvrdnji je ona manjina koja je nepredvidiva a mi to, naravno, ne možemo znati.

Posted
Na šta se sad ovo odnosi, nešto sam propustio?
ma ne odnosi se ni na šta posebno. ne mogu da odredim koliko godina imaš, nekada mi se čini da si neki pokoyo, a nekada da imaš 30 godina (nikada više od toga, zapravo), nekada da si proveo život pod staklenim zvonom i da ne znaš da kuvaš i uključiš mašinu za veš, a nekada da te zgazio život lutalica. kontroverzan si mi, upadljivo suv i debeo :D
Posted
+1Sto ne znaci da oni koji iskustvo imaju ne bi trebali da ga podele sa dugima, u cilju priblizavanja stavova/boljeg razumevanja zrtve/situacije vatever
slazem se sa amandmanom. ali iskustva mozda imaju i oni koji ne pricaju o njima, i takodje ponekad se, znam da je ovo jeres ali moram je izreci, desi da covek iz svojih iskustava izvuce pogresne zakljucke.
Posted
pa ideja je da prvo pozoves policiju u tom slucaju. svakako ne da pucas na senke ko onaj sto trci bez nogu.
Ne znam je si li ti zvao policiju u ovakvom konkretnom slučaju? To ti nama prvo kaži. Vidiš lampu kako ti ide kroz hodnik, na 2-3 metra je od tebe i ti mu kažeš "E sačekaj bajo da okrenem prvo telefon" i on, pošto je tako uviđavan i fin čovek kao ti, malo obesi nos zbog neplaniranog zadržavanja, pa odluči da prekrati to vreme gledajući u slike i goblene u hodniku, eventualno pročita hemijski sastav kreme za sunčanje koja leži na cipelarniku.U ovom konkretnom slučaju je tip krenuo da se suprotstavi provalniku, a policiju je pozvala supruga. Da nije supruga bila tu, ne znam koliko bi moglo da se računa na zvanje policije. Koliko puta se nakon ubistava po vestima intervjuišu komšije koje "ništa nisu čule" i nakon 14 ispaljenih hitaca. Za pandure tek da ne objašnjavam - i u ovom slučaju su otišli na pogrešnu adresu. Imao sam, na žalost, potrebe da ih u nekoliko slučajeva zovem; jednom prilikom - radilo se doduše o saobraćajci - su mi na ovaj 92 broj rekli da zovem neki konkretan drugi broj, na koji se niko nije javljao nakon tri-četiri zvanja, pa sam od jedne žene uzeo telefonski imenik i zvao redom policijske stanice dok mi se nisu u 29. Novembra napokon javili. Patrola je stigla 6 sati kasnije. Imao sam prosto nesreću da je bila subota. Ovo šta si ti napisao je super, ali na papiru. Praksa je, na žalost mnogo gadnija.Elem, da se vratim na temu...Mislim da je suština u sledećem, da postoji jedna konkretna razlika između utvrđivanja prekoračenja neophodne odbrane i terećenje za prekoračivanje prekoračenja neophodne odbrane. To jest, da se direktno trebaju teretiti samo lica koja su profesionalci odnosno specijalno trenirana lica, koja su obučena da mogu na bilo koji način da se nose sa situacijom. Pogotovo kad je za tu njihovu obuku platila država, jer ona time propisuje neki standard. Ti si njega obučio da ume da savlada suparnika, privede - a ako to nije moguće, da proceni kad treba da upotrebi krajnju silu. I to si sertifikovao izdajući mu značku ili šta već. Mada ni to u realnosti nije uvek sve moguće po PS-u da se izvede, uzmimo to kao osnovu za pravilo na papiru.A da se "običnom čoveku", za koga se ustanovi da nije ekspert SWAT-a ili deveti dan Wu Tanga, to ne uzme kao direktno otežavajuća okolnost, jer nije u stanju da u situaciji uopšte proceni adekvatnost odgovora. Drugo lice više nije živo, kako će veštaci da procene ili nagađaju da se ponašao on u toj situaciji? Po tome što preživelo lice ima kontuziju manje?Sve ovo, razume se, u slučaju provale u kojima dolazi do ovakvih sukoba. Slučajevi gde vlasnik poseda vadi pušku čim neko korakne na njegovo imanje su jasni - vlasnik poseda je u krivu za takvu reakciju.
Posted
imam jedno prakticno pitanje za informisanje pravnike: kako se kvalifikuje sledece ubistvo i koje su neke prosecne kazne za to u srbiji.znaci vidis kako ti neko na javnom parkingu obija kola, ulazi u njih i pocinje da bezi. vadis pistolj i ustreljujes ga sa recimo 20-30 metara, bez ikakvog kontakta sa provalnikom.jel ovo klasicno ubistvo sa predumisljajem i kolika je neka prosecna kazna koju sudije presudjuju za ovo?
neko kvalifikovano ubistvo. neki afekt. neka kazu ovi iz romana johna grishama ali ja bih rekao da bi to bilo to.
Posted
Ni ti danas nisi bas skoncentrisan. Aman, ko kaze da ne mora da prodje rigoroznu sudsku proveru?
ja pokusavam, zapravo, da shvatim o cemu se ovde raspavlja. do sada sam skontao da samo nekoliko ljudi na topicu razumeju sta znace sledeci pojmovi: slobodno sudsko uverenje, i srazmerna sila, a bez razumevanja tih pojmova nema ozbiljne rasprave.
Posted

Ja tek sad u nekim drugim novinama pročitah da nije bio grabež oko lopovljevog šrafcigera nego je uzvraćeno nožem

Posted
ma mislio sam na ono sto sam shvatio kao nepoverenje u sistem u srba. mislim da ali nije resenje uzimanje zakona u svoje atomizovane ruke. nisam ni mislio da si NRA fan.edit: niti indy. njega bi izbacili iz svake stranke a kamoli iz neke militantnije grupe.
He's a lone wolf. :naughty:
Posted (edited)

dabovicu, primer koji si naveo je totalno irelevantan iz niza razloga a prvi je taj sto kao sto znas u srbiji zapravo ima jako malo ubistava provalnika. na stranu to sto je slucaj koji si naveo stasticki u domenu verovatnoce sa puno decimala i nula, ono sto je realno stanje stvari je da jako malo onih ciji je stan predmet provale vadi oruzje i lisava provalnika zivota. sansa da se tvoj scenario ostvari je ista kao da neko u nuznoj odbrani pogodi provalnika u zlatan zub, metak rikosetira i ubije komsinicu koja se u tom trenutku skida gola na otvorenom prozoru preko puta i tako posten gradjanin postaje ubica neduzne zene. na ovome graditi kejs je besmisleno.

Edited by gazza1
Posted
Ne znam je si li ti zvao policiju u ovakvom konkretnom slučaju? To ti nama prvo kaži.Vidiš lampu kako ti ide kroz hodnik, na 2-3 metra je od tebe i ti mu kažeš "E sačekaj bajo da okrenem prvo telefon" i on, pošto je tako uviđavan i fin čovek kao ti, malo obesi nos zbog neplaniranog zadržavanja, pa odluči da prekrati to vreme gledajući u slike i goblene u hodniku, eventualno pročita hemijski sastav kreme za sunčanje koja leži na cipelarniku.U ovom konkretnom slučaju je tip krenuo da se suprotstavi provalniku, a policiju je pozvala supruga. Da nije supruga bila tu, ne znam koliko bi moglo da se računa na zvanje policije. Koliko puta se nakon ubistava po vestima intervjuišu komšije koje "ništa nisu čule" i nakon 14 ispaljenih hitaca. Za pandure tek da ne objašnjavam - i u ovom slučaju su otišli na pogrešnu adresu. Imao sam, na žalost, potrebe da ih u nekoliko slučajeva zovem; jednom prilikom - radilo se doduše o saobraćajci - su mi na ovaj 92 broj rekli da zovem neki konkretan drugi broj, na koji se niko nije javljao nakon tri-četiri zvanja, pa sam od jedne žene uzeo telefonski imenik i zvao redom policijske stanice dok mi se nisu u 29. Novembra napokon javili. Patrola je stigla 6 sati kasnije. Imao sam prosto nesreću da je bila subota. Ovo šta si ti napisao je super, ali na papiru. Praksa je, na žalost mnogo gadnija.Elem, da se vratim na temu...Mislim da je suština u sledećem, da postoji jedna konkretna razlika između utvrđivanja prekoračenja neophodne odbrane i terećenje za prekoračivanje prekoračenja neophodne odbrane. To jest, da se direktno trebaju teretiti samo lica koja su profesionalci odnosno specijalno trenirana lica, koja su obučena da mogu na bilo koji način da se nose sa situacijom. Pogotovo kad je za tu njihovu obuku platila država, jer ona time propisuje neki standard. Ti si njega obučio da ume da savlada suparnika, privede - a ako to nije moguće, da proceni kad treba da upotrebi krajnju silu. I to si sertifikovao izdajući mu značku ili šta već. Mada ni to u realnosti nije uvek sve moguće po PS-u da se izvede, uzmimo to kao osnovu za pravilo na papiru.A da se "običnom čoveku", za koga se ustanovi da nije ekspert SWAT-a ili deveti dan Wu Tanga, to ne uzme kao direktno otežavajuća okolnost, jer nije u stanju da u situaciji uopšte proceni adekvatnost odgovora. Drugo lice više nije živo, kako će veštaci da procene ili nagađaju da se ponašao on u toj situaciji? Po tome što preživelo lice ima kontuziju manje?Sve ovo, razume se, u slučaju provale u kojima dolazi do ovakvih sukoba. Slučajevi gde vlasnik poseda vadi pušku čim neko korakne na njegovo imanje su jasni - vlasnik poseda je u krivu za takvu reakciju.
ja bih se drao a ti gledaj sta ces. btw, nije mi stan dovoljno veliki za suocavanje sa dugim svetlima molderovske baterijske lampe.opet, to sto ti i ja ne znamo kako da nateramo mrtva usta da govore ne znaci da nema ljudi koji su tome posvetili ceo zivot. npr. caruso.
Posted

čovek kome je neko upao u stan noću u 90% situacija objektivno ne može da proceni koji je stepen nužne odbrane adekvatan (ovde zanemarujem strah, prethodna loša iskustva i psihofizičku sposobnost za obračun sa napadačem).da li sud/zakon u srbiji to uzima u obzir?

Posted
imam jedno prakticno pitanje za informisanje pravnike: kako se kvalifikuje sledece ubistvo i koje su neke prosecne kazne za to u srbiji.znaci vidis kako ti neko na javnom parkingu obija kola, ulazi u njih i pocinje da bezi. vadis pistolj i ustreljujes ga sa recimo 20-30 metara, bez ikakvog kontakta sa provalnikom.jel ovo klasicno ubistvo sa predumisljajem i kolika je neka prosecna kazna koju sudije presudjuju za ovo?
U jbt, znaš šta je upucavanje pištoljem sa 30 metara u autu u pokretu?Inače, naravno da jeste ubistvo, umišljajno.
Posted
čovek kome je neko upao u stan noću u 90% situacija objektivno ne može da proceni koji je stepen nužne odbrane adekvatan (ovde zanemarujem strah, prethodna loša iskustva i psihofizičku sposobnost za obračun sa napadačem).da li sud/zakon u srbiji to uzima u obzir?
pa ja to upravo pisem sve vreme. niste valjda mislili da zagovaram ubijanje ljudi tek tako? mene je sramota od samog sebe na sta lici ovo sto pisem - ne radi se o tome da treba ubiti svakog provalnika nego treba razumeti da je prekomerna odbrana vrlo nesrecan mehanizam za ovakve situacije. jedino sto sustinski branim je da stan - mesto gde zivis sa svojom porodicom - mora da bude zasticen na najradikalniji nacin i da za to treba pisati i drugacije zakone.zato mislim da provala u stan treba da se izmedju ostalog tretira kao pokusaj ubistva, jer ona to u sustini jeste, jer sve i da je provalnik nenaoruzan, postoji verovatnoca fatalnog ishoda od srcanog udara ili neke slicne forme reakcije na iznenadni stres i strah. sta se desava kada provalnik ukrade vazu a domacin umre od infarkta dan kasnije? ovaj ce dobiti 45 dana robije?
Posted
mislim da da.Sent from Bender's iPad using Tapatalk