Jump to content
IGNORED

Uhvacen lopov, sta dalje?

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted
mogućnost zloupotrebe čega? pravo da se srazmerno braniš već imaš. čak, nećeš biti kažnjena ako preteraš, postupiš nesrazmerno, braniš se jače nego što bi morala - ako sud zaključi da si se bila uplašila, iznenadila, da nisi navikla na takve situacije, da nisi iz opravdanih razloga mogla ispravno da sagledaš (ne)ozbiljnost napada ...koje pravo preko toga misliš da čovek treba da ima - pa da ja onda pokušam da kažem koje su eventualne zloupotrebe.
pri tome, ispravi me ako gresim, ali srazmernost sile se ne utvrdjuje biblijski (oko za oko, zub za zube) vec u kontekstu date situacije. zena od 45 kg suocena sa obijacem od 100 kila ce sasvim racionalno posegnuti za nekim tupim ili ostrim predmetom. ne?
  • Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Аврам Гојић

158

• kim_philby

135

• Turnbull

106

• Caligula

85

Posted
pa napregni mastu malo. u realnom svetu granica izmedju finog sveta i provalnika nije tako ostra kao ovde na forumu, gde imamo uplasene domacine i zle lopove.situacija: imas rodjaka alkoholicara, koji nadnici po okolnim selima. e sad taj alkos ti se tu i tamo zavlaci u kucu, dok ti vozis kamion i na terenu si. prespava, popije, ode, a udje kroz prozor koji ti vec dugo ne popravljas jer ti ne dolazi na red.jednom je usao dok si u kuci. e sad, tebi je dosadilo njegovo ponasanje, jos vas ceka i sudjenje zbog neke medje, kamion ti se pokvario, a para nigde. pukne ti nesto u glavi, uzmes bokericu i odvalis coveka od zivota, iz cistog hira i besa.razlozeno na osnovne elemente, ovde se desilo da si ubio coveka jer ti je provalio u kucu. ali kada se udubis u materiju, zapravo si pocinio ubistvo sa predumisljajem.
zajebavas da ti je ovo argument?nista sledeci put kada budes postavljao nesto na kuvanju a ti daj neki recept o hrani za kucne ljubimce, isto je nekakva gastronomija
Posted
pri tome, ispravi me ako gresim, ali srazmernost sile se ne utvrdjuje biblijski (oko za oko, zub za zube) vec u kontekstu date situacije. zena od 45 kg suocena sa obijacem od 100 kila ce sasvim racionalno posegnuti za nekim tupim ili ostrim predmetom. ne?
ja nisam krivičar (mada i u građanskom postoje slični instituti koji isključuju protivpravnost / odgovornost - u zavisnosti od teorijske struje kojoj pripadas).ali, da - nista se ne utvrdjuje biblijski. ima ovde prakticara, milogled je pozvaniji od mene da to pojasni.kad bi neko hteo da cita ...
Posted
i razmenimo salvete -_-
dipeshmode, salvete...
Posted
Ti natural lawyers umeju da budu sasvim okej, dok ne dođe do homoseksualnosti.
e ja ga slušala tri semestra, super je!i jedan kurs koji je držao sa scrutonom - mislim da bi se ti samospalio na tom kursu :D
Posted
:mellow:Negiras stvari za koje i ne znas da li su tacne ili ne iz prostog razloga sto se ne uklapaju u tvoj "svi se volimo" sistem.
da, narocito je prva polovina devedesetih uticala na razvoj mog "svi se volimo" sistema. ja negiram glupavu tezu da covek mora da se izjasni o svojim licnim iskustvima pre nego sto se upusti u nacelnu diskusiju. ne pristajem na to i kraj
Posted

imam jedno prakticno pitanje za informisanje pravnike: kako se kvalifikuje sledece ubistvo i koje su neke prosecne kazne za to u srbiji.znaci vidis kako ti neko na javnom parkingu obija kola, ulazi u njih i pocinje da bezi. vadis pistolj i ustreljujes ga sa recimo 20-30 metara, bez ikakvog kontakta sa provalnikom. jel ovo klasicno ubistvo sa predumisljajem i kolika je neka prosecna kazna koju sudije presudjuju za ovo?

Posted (edited)
e ja ga slušala tri semestra, super je!i jedan kurs koji je držao sa scrutonom - mislim da bi se ti samospalio na tom kursu :D
Na ivici sam da se samospalim već zato što taj kurs postoji :)(Šalim se, ja inače jako volim da čitam Scrutona, i da gunđam) Edited by Syme
Posted
pa to je valjda posao jebene drzave ili makar organizovanog i naoruzanog naroda.mislim, samo da dodam da bufao gresi. srbija jeste rakurs ali je valjda put da se to menja a ne da se naoruzavomo za jednu hobsovku apokalipsu.
buff je zadovoljan sa domaćim zakonima o oružju, i zalaže se da budu još malo restriktivniji (detaljnije background provere pri davanju dozvole za psoedovanje, redovne psiho- i streljana- provere, užasno teško dobijanje dozvole za nošenje itd).da emuliram indyja - nije lepo da gurate ljude u nra-lovin' grupu.
Posted

Ali je lepo pripisivati im da pravdaju krađu kao legitiman način redistribucije sredstava.

Posted
zajebavas da ti je ovo argument?nista sledeci put kada budes postavljao nesto na kuvanju a ti daj neki recept o hrani za kucne ljubimce, isto je nekakva gastronomija
ja sam dao realnu situaciju iz zivota koja pokazuje zasto ubistvo provalnika mora da prodje pazljivu sudsku proveru.jbg nisam ja kriv zbog toga sto pola vas ovde zivi u americkom filmu a ne u realnom svetu.
Posted
inače, ja bih baš volela da saznam nešto više o bakemonou kao osobi, da se upoznamo i razmenimo salvete -_-
Na šta se sad ovo odnosi, nešto sam propustio?
Posted (edited)
da, narocito je prva polovina devedesetih uticala na razvoj mog "svi se volimo" sistema. ja negiram glupavu tezu da covek mora da se izjasni o svojim licnim iskustvima pre nego sto se upusti u nacelnu diskusiju. ne pristajem na to i kraj
+1Sto ne znaci da oni koji iskustvo imaju ne bi trebali da ga podele sa drugima, u cilju priblizavanja stavova/boljeg razumevanja zrtve/situacije vatever Edited by CowBoy
Posted
Ali je lepo pripisivati im da pravdaju krađu kao legitiman način redistribucije sredstava.
to je drugo, najvaznije je markirati komuniste, dok se oni ne oteraju iz diskusije - nema ozbiljne price
Posted (edited)
ja sam dao realnu situaciju iz zivota koja pokazuje zasto ubistvo provalnika mora da prodje pazljivu sudsku proveru.
Ni ti danas nisi bas skoncentrisan. Aman, ko kaze da ne mora da prodje rigoroznu sudsku proveru? Edited by Bakemono