Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

pa zene koje talkuju vaginu, clearly.

Za ovo drugo lupetas.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192739/

mozes, ali ako hoces da ti bude slatko, a vecina ljudi kupuje nutelu zato sto je slatka, a ne zbog kakaa i lesnika, onda moras da stavis secer ili neki zasladjivac. i onda ako taj koji to kupuje napravi da mu bude po ukuse, imace jednaku kolicinu secera na kraju.

Ne branim ja upotrebu talka, nego kazem da ga uopste ni ne treba koristiti.

A ovo oko cestica nema veze direktno sa talkom, vec sa izolacijom dece unutar kuce u sterilnim prostorijama.

Ne moras da stavis secer ili zasladjivac, mozes da stavis med, koristis voce ili maple sirup i dodajes raznolike sastojke koji ce poboljsati ukus.

I kada budes radio u svojoj verziji, kostace te jedna tegla takve "domace nutele" jedno 3 do 5 puta vise (ako ne i vise od toga) od tegle "kupovne" nutele, te sa 55% secerom. A sada zamisli koliko bi kostalo da ti neko drugi uradi, tj. morao bi da platis i njegov rad (u kucnoj radinosti si svoj rad ulozio za dz), pa shvati da bi kupovna verzija tvoje domace nutele bila jos skuplja.

Dakle, nema veze sa tim sto je neko u 6 pm umoran, nego ima veze sa $$$. Ima da se kupi cokolandi krem i bez secera i vestackih zasladjivaca (recimo sa stevijom), imas npr. i Venchi krem koji jebiga kosta 15 evra za 300 grama, dok 300 grama Nutele kosta 3 evra.

Takodje sam siguran da si primetio da tamna cokolada sa 85% kakaa uvek kosta mnogo vise od mlecne cokolade sa 20-30%.

Takodje si ziveo u Srbiji, pa si svestan koliko se toni secera stavlja u domace kolace, jasno ne zato sto je neko umoran i nema vremena, vec zato sto vise secera a manje oraha recimo znaci jeftiniji kolac.

Naravno, ima veze i sa novcem, kako nema. Upravo zbog profitabilnosti se gleda da se ukus poboljsa uz sto jeftinije sastojke. 

Ali ima veze i sa umorom, jer ako hoces bilo sta da radis DIY treba ti vreme.

Ne nuzno, kupujem u Aldiju 85% kakao cokoladu koja je identicna cena (ili jeftnija) od junk cokolade:

http://www.diabetes.co.uk/forum/threads/moser-roth-85-cocoa-dark-chocolate.69134/

Cini mi se 2 dolara i 30 centi. Tako nesto.

mada sad se secam se da smo u nekom trenutku pravili tako neku verziju "domace" nutele, i ovde sam pisala o tome, samo se sad ne secam kako i s cim, ali jeste bilo bez secera.

:naughty:

Mozes, ali sustina je u onom skoro deceniju svog zivota. Na kraju tog puta ces biti samo ekspert za finansijsku nezavisnost i brojanje novcica u trezoru.

to da li mozes ili ne mozes da radis nesto sto te interesuje vodeci zivot kakav noskich opisuje, zavisi primarno od toga sta te interesuje. postoji gomila stvari koje mogu da se rade tako sto cu sad da se prihvatim necega sto me interesuje, naucim sta treba, i krenem to da radim, a do juce me je zanimalo nesto drugo a sutra moze da me zanima nesto trece, bez mnogo posledica.

sta hocu da kazem: ti mozes da budes npr group leader na nekom cancer research institutu i da budes fin. nez., tj. da radis taj posao jer to volis i interesuje te a da ne moras. ali ne mozes da radis taj posao ako zivis zivot 'do juce sam se bavio pravljenjem sapuna a sad bih ovo jer me bas interesuje'.  izlazenje iz sistema podrazumeva zatvaranje vrata za gomilu poslova koji zahtevaju godine ucenja, posvecenosti itd. ako sutra zavrsis na operacionom stolu, ne moze da te operise neko ko nije proveo godine dolazeci na posao i kad joj se ne dolazi da bi stekla to znanje i vestinu neophodnu za takav posao.

zato mislim da je problem kad se o fin. nez. i nezadovoljstvu poslom, tj. radom, prica u paketu, kao da ta dva mogu da idu samo zajedno. ti mozes da budes fn i da i dalje radis, ako volis svoj posao, a mozes i da nemas fn a da, ako si nezadovoljan poslom, nekim drugim putevima dodjes do posla koji volis i zivota koji te ispunjava (preskolovavanje itd.). 

ok je pricati o ovome kao o individualnom izboru i resenju, i tu nema sta ko da zameri, mozemo samo o detaljima, da li ovo ili ono ima vise smisla. problem je kad se krene sa tvrdnjama tipa 'svima bi bilo bolje ovako, a ko tako ne misli onda mu je ispran mozak' (ne citiram nego prepricavam ovaj topik, posto jednog trenutka nisam imala pametnija posla pa sam krenula da ga citam od pocetka :D).

Keva moje devojke pravi slavske sitne kolace tako sto uzme "standardni" recept, prepolovi propisanu kolicinu secera a duplira propisanu kolicinu "ukusnog" sastojka (orah, kikiriki, lesnik, badem, sta vec). I niko se ne zali da kolaci nisu dovoljno slatki, naprotiv svi odlepljuju na kolace i hvale ih, narocito to sto svaki ima svoj prepoznatljiv ukus, a ne da su svi isti (sto je cesto slucaj sa kupovnim, koji su margarin/puter + secer i tek toliko ostalih sastojaka da se kolac oboji i zamirise). 

Znaci, brate, gospodju majku da pozdravish a devojku da zenish pa onda da nam se ovde javish.

Je l' to jasno? 

to da li mozes ili ne mozes da radis nesto sto te interesuje vodeci zivot kakav noskich opisuje, zavisi primarno od toga sta te interesuje. postoji gomila stvari koje mogu da se rade tako sto cu sad da se prihvatim necega sto me interesuje, naucim sta treba, i krenem to da radim, a do juce me je zanimalo nesto drugo a sutra moze da me zanima nesto trece, bez mnogo posledica.

sta hocu da kazem: ti mozes da budes npr group leader na nekom cancer research institutu i da budes fin. nez., tj. da radis taj posao jer to volis i interesuje te a da ne moras. ali ne mozes da radis taj posao ako zivis zivot 'do juce sam se bavio pravljenjem sapuna a sad bih ovo jer me bas interesuje'.  izlazenje iz sistema podrazumeva zatvaranje vrata za gomilu poslova koji zahtevaju godine ucenja, posvecenosti itd. ako sutra zavrsis na operacionom stolu, ne moze da te operise neko ko nije proveo godine dolazeci na posao i kad joj se ne dolazi da bi stekla to znanje i vestinu neophodnu za takav posao.

zato mislim da je problem kad se o fin. nez. i nezadovoljstvu poslom, tj. radom, prica u paketu, kao da ta dva mogu da idu samo zajedno. ti mozes da budes fn i da i dalje radis, ako volis svoj posao, a mozes i da nemas fn a da, ako si nezadovoljan poslom, nekim drugim putevima dodjes do posla koji volis i zivota koji te ispunjava (preskolovavanje itd.). 

ok je pricati o ovome kao o individualnom izboru i resenju, i tu nema sta ko da zameri, mozemo samo o detaljima, da li ovo ili ono ima vise smisla. problem je kad se krene sa tvrdnjama tipa 'svima bi bilo bolje ovako, a ko tako ne misli onda mu je ispran mozak' (ne citiram nego prepricavam ovaj topik, posto jednog trenutka nisam imala pametnija posla pa sam krenula da ga citam od pocetka :D).

Naravno da mozes kao finansijski nezavistan da radis posao koji volis. Isto i kao bilo koji drugi zaposleni. Samo sto finansijski nezavistan zaposleni ima daleko vise izbora nego klasicni kolega. Ne mora da trpi recimo zlostavljanja na poslu ili to sto firma vise ne radi ono u sta je verovao da bi platio racune. Ima slobodu da lako menja lokaciju. A i daleko mu je lakse da menja i profesiju. Plus naravno sto ima tu opciju da se iskljuci potpuno kad bilo. 

Na tebi je koliko i kako ces da 'izadjes iz sistema', u svakom slucaju kao finansijski nezavistan imas vise opcija i fleksibilnosti. Ako ti vidis smisao u tome da budes hirurg finansijska nezavisnost ti i tu dodje kao plus. 

Pranje mozga se odnosi na uredno pracenje mainstream-a bez svesti o alternativama i uopste o nacinu funkcionisanja tog mainstreama.

A sve je licni izbor, osim kada izbor uopste nije donet vec se samo sledi ono sto je vec ponudjeno. I to je izbor, izbor da se ne bira, to jest da se bira unutar uskog ponudjenog spektra (Snickers, Mars, Bounty itd.). 

Pa ne bih se bas slozio, da je samo zelja sa slatkim ljudi bi kupovali secer i jeli u kockama. I slatkisa ima toliko ponudi, nutela je ocigledno toliki hit upravo zbog lesnika i cokolade. I cesto su po zapadnim zemljama to upravo najpopularniji slatkisi, sa lesnicima i cokoladom, u raznim varijantama.

Noskich svakako ima poentu, u kupovnoj hrani se dodavanjem secera maskira odsutnost drugih skupljih sastojaka koji hrani daju ukus. Zato slana kupovna hrana ima previse soli (npr. supa iz kesice, i slica instant jela) a slatka suvise secera.

Keva moje devojke pravi slavske sitne kolace tako sto uzme "standardni" recept, prepolovi propisanu kolicinu secera a duplira propisanu kolicinu "ukusnog" sastojka (orah, kikiriki, lesnik, badem, sta vec). I niko se ne zali da kolaci nisu dovoljno slatki, naprotiv svi odlepljuju na kolace i hvale ih, narocito to sto svaki ima svoj prepoznatljiv ukus, a ne da su svi isti (sto je cesto slucaj sa kupovnim, koji su margarin/puter + secer i tek toliko ostalih sastojaka da se kolac oboji i zamirise). 

Tako da da, kada bi neko uzeo recept za nutelu pa prepolovio secer, verovatno mu ne bi bila ukusna kao prava nutela, ali kada bi uz to duplirao i kolicinu lesnika, verovatno bi mu bilo i ukusnije. Samo sto bi onda bilo i duplo skuplje. Pogledajte uostalom po radnjama, sto je veci % lesnika to je krem skuplji, nije dzabe cipiripi i eurokrem jeftiniji od nutele, i nisu dzabe oni no name kremovi jos jeftiniji.

+1M

zbog ovoga sto pises ljudi su potpuno izgubili mogucnost da osete raznolike ukuse. 2013 smo bivsi i ja izveli 'I quit sugar' eksperiment koji je trajao oko 3 meseca. koliko novih ukusa krenes da osecas nakon nekoliko nedelja izbegavanja secera. isto je i sa solju. 

(ako nekog interesuju rezultati, bivsi smrsao 5kg, ja nisam primetila nikakvu razliku, ni u kilazi ni u energy levels, nista. mozda zato sto je on u stanju da pojede celu cokoladu in one go, a ja jednu cokoladnu tablu jedem 4 dana)

A ovo oko cestica nema veze direktno sa talkom, vec sa izolacijom dece unutar kuce u sterilnim prostorijama.

Ne moras da stavis secer ili zasladjivac, mozes da stavis med, koristis voce ili maple sirup i dodajes raznolike sastojke koji ce poboljsati ukus.

jedan: nije uopste tacno, ima direktno veze sa udiasnjem talka, ali da te stvarno interesuje da naucis nesto procitao bi ono sto sam linkovala, tako da sam s tom pricom zavrsila sto se tebe tice.

med i maple sirup su isto sto i secer, hemijski su isti (fruktoza i glukoza), tako da se zavaravas ako tripujes da ne jedes secer kada ih jedes. za neke su cak i opasniji od secera. ja recimo maple sirup mogu da pijem direktno iz flase, a nikad ne uzmem kasiku i pocnem da jedem secer.

tjah, ja nikad ne bih jela ni slavske kolace ni nutelu, samo znam da su ljudi generalno addicted na secer, a ne na orahe i lesnike. Tako da posledicno vise ljudi umre od dijabetesa nego zbog ratova i ubistava i samoubistava zajedno.

mada sad se secam se da smo u nekom trenutku pravili tako neku verziju "domace" nutele, i ovde sam pisala o tome, samo se sad ne secam kako i s cim, ali jeste bilo bez secera.

zapravo setila sam se, nismo pravili nego kupovali u whole foods  :lolol: , po ovom cenama sto hazard nabraja  :ss1:

ali je proizvod 1000x bolji od nutele. jedno 3/4 lesnika, i 1/4 cokolade sveze istisnuti iz one masine. 

A brate sta su med ili maple syrup (!) ako nisu secer? :D

Slazem da su sami za sebe ukusniji od secera u prahu (jer osim secera sadrze i druge stvari), med je i zdraviji zbog tih ostalih sastojaka, ali upravo zbog tog dodatnog ukusa nisu idealni zasladjivaci za sve (keksi je to lepo objasnio jedanput na "svom" topiku). Zavisno od vrste, med je oko 50% secer po tezini a a mejpl sirup oko 2/3. Med moze da ide i do 80% valjda. Zavisi od vrste, gustine, i sl.

+1M

zbog ovoga sto pises ljudi su potpuno izgubili mogucnost da osete raznolike ukuse. 2013 smo bivsi i ja izveli 'I quit sugar' eksperiment koji je trajao oko 3 meseca. koliko novih ukusa krenes da osecas nakon nekoliko nedelja izbegavanja secera. isto je i sa solju. 

(ako nekog interesuju rezultati, bivsi smrsao 5kg, ja nisam primetila nikakvu razliku, ni u kilazi ni u energy levels, nista. mozda zato sto je on u stanju da pojede celu cokoladu in one go, a ja jednu cokoladnu tablu jedem 4 dana)

Ovo je vrlo tipicno (narocito njegova reakcija) - i meni se to dogadja(lo).

U dve reci - postanesh drugi™ covek posle jedno nedelju-dve. Istina, so jos nisam probao al' nemam nesto utisak da se mnogo satiremo kod kuce (i napolju) od soli... 

zapravo setila sam se, nismo pravili nego kupovali u whole foods  :lolol: , po ovom cenama sto hazard nabraja  :ss1:

ali je proizvod 1000x bolji od nutele. jedno 3/4 lesnika, i 1/4 cokolade sveze istisnuti iz one masine. 

Ima i ovde. Nije Peanut butter nego Hazelut butter. Ima i (samo) almont al' taj kida od cene. Secera malo ili ni malo. 

Naravno da mozes kao finansijski nezavistan da radis posao koji volis. Isto i kao bilo koji drugi zaposleni. Samo sto finansijski nezavistan zaposleni ima daleko vise izbora nego klasicni kolega. Ne mora da trpi recimo zlostavljanja na poslu ili to sto firma vise ne radi ono u sta je verovao da bi platio racune. Ima slobodu da lako menja lokaciju. A i daleko mu je lakse da menja i profesiju. Plus naravno sto ima tu opciju da se iskljuci potpuno kad bilo. 

Na tebi je koliko i kako ces da 'izadjes iz sistema', u svakom slucaju kao finansijski nezavistan imas vise opcija i fleksibilnosti. Ako ti vidis smisao u tome da budes hirurg finansijska nezavisnost ti i tu dodje kao plus. 

pa jasno da je bolje ziveti ceo zivot kao milijunas nego 7 dana u bedi :).

ali ovo je povezano sa onim sto je Venom rekao - nece se svako sloziti da je decenija provedena na poslu koji ne volis (a nije samo decenija, tu je i studiranje) vredna dostizanja fn, ako si tu istu deceniju mogao da provedes radeci nesto sto volis. ima ona manja grupa koja ima srece da je za to sto voli placena dovoljno da za 10god ili manje (naravno, zavisi od lifestyle) dodje u poziciju fn. ali za one koji nisu u toj grupi, ja mogu potpuno da razumem zasto bi neko vise vrednovao da ceo zivot radi to sto ga ispunjava a da zrtvuje neki stepen slobode, nego da to stavi po strani deceniju i vise. 

Slazem da su sami za sebe ukusniji od secera u prahu (jer osim secera sadrze i druge stvari), med je i zdraviji zbog tih ostalih sastojaka, ali upravo zbog tog dodatnog ukusa nisu idealni zasladjivaci za sve (keksi je to lepo objasnio jedanput na "svom" topiku). Zavisno od vrste, med je oko 50% secer po tezini a a mejpl sirup oko 2/3. Med moze da ide i do 80% valjda. Zavisi od vrste, gustine, i sl.

To je sve ok al' to nisu isti™ seceri.

Inace, nadjoh onomad neku cokoladu sa secernim alkoholom (ono "The sugar alcohols commonly found in foods are sorbitol, mannitol, xylitol, isomalt, and hydrogenated starch hydrolysates. Sugar alcohols come from plant products such as fruits and berries..."). Prijatno slatko a navodno zdravije od 'pravoslavne' cokolade.

pa jasno da je bolje ziveti ceo zivot kao milijunas nego 7 dana u bedi :).

ali ovo je povezano sa onim sto je Venom rekao - nece se svako sloziti da je decenija provedena na poslu koji ne volis (a nije samo decenija, tu je i studiranje) vredna dostizanja fn, ako si tu istu deceniju mogao da provedes radeci nesto sto volis. ima ona manja grupa koja ima srece da je za to sto voli placena dovoljno da za 10god ili manje (naravno, zavisi od lifestyle) dodje u poziciju fn. ali za one koji nisu u toj grupi, ja mogu potpuno da razumem zasto bi neko vise vrednovao da ceo zivot radi to sto ga ispunjava a da zrtvuje neki stepen slobode, nego da to stavi po strani deceniju i vise. 

Ljudi koji ne vole ono sto rade su obicno takvi da ne bi bilo srecni ni da rade nesto sasvim drugo, cak ni da se bave nekakvim svojim hobijem ili necim sto ustvari nije bas sasvim "rad" po definiciji. Ono - nije do rada nego do ljudi. 

#nepitajtekakoznam