Budja Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Ovo oko automobila, jer statusni simbol ili environmental regulacija? Bez obzira, kriterijum je jasan - kubikaza.
Time Crisis Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Mrzi me sad da kopam po zakonu, moguće da je i ekološki, mada i ako jeste kod nas je to i dalje besmisleno, ima puno matorih automobila sa motorima male zapremine, koji troše više ulja nego goriva (jer su totalno raskantani) i zagađaju xyz puta više nego bilo koji noviji i moderni automobil velike kubikaže.
Shan Jan Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 (edited) Mislim da je ekoloski, valjda se gleda i koliko emituje CO2. Moze se umesto takse na luksuz raditi iz suprotnog smera - subvencije za elementarne potrebe, kao sto sada u Srbiji imas prakticno situaciju sa elektricnom energijom a ranije si imao valjda sa hlebom i mlekom. To je negde na onoj liniji basic incomea s tim da se meni tu ne svidja sto imas ogroman procenat ljudi koji bi svoj basic income spiskali na alkohol i statusne simbole a u osnovnim stvarima i dalje oskudevali kao i ranije. No, za takve vec polako gubim osecaj empatije. Mislim da nam se ovde razdvajaju pogledi na svet jer ja verujem da drzava treba da ponekad intervenise i donosi odluke umesto average Joe-a, koji je, jelte, average. Svakodnevni Radasin nema vremena da razmislja o dubljim posledicama svojih odluka, jos je i svaki tren bombardovan porukama kako ce mu novi mobilni, novi auto, novo odelo uciniti zivot boljim. Zene su bombardovane porukama koje govore da lepota kosta, da je velika kuca ono sto zele a da je minimalizam = siromastvo = sramota. Nije tu cak ni u pitanju glupost vec usmeravanje u pogresnom smeru i suzavanja pogleda na svet. Jel bi ste se odrekli novog mobilnog ako bi to nahranilo gladne? Jel bi ste se odrekli novog auto ako bi to naslo lek za rak? Jel bi ste se odrekli duplo vece kuce ako bi to znacilo vise srecnih ljudi oko vas? Jel bi ste se odrekli dela plate ako bi to znacilo smanjenje kriminala? Ja bih radije ziveo u drustvu koje vise ulaze u stvari za koje se svi slazemo da su nam potrebne (bolje zdravstvo, jaca podrska nauci, odlicno besplatno skolstvo, dobar social security, veci equality) nego gde pare trosimo na stvari za koje ni sami ne znamo dal nam trebaju (novi ajfon). Pogled na svet je totalno iskrivljen, ljudima se sugersi da ce biti prihvaceni i voljeni ako vise zarade i vise se pokazuju a u tom procesu postaju sebicniji u vezi oporezivanja novca koji zaradjuju i u vezi stvari koje kupuju. A realnost je da bi trebalo raditi upravo suprotno - deljenje i ispomoc (ne samo u novcu i stvarima nego i u znanju i radu) je ono sto nas povezuje i sto gradi osecaj ljubavi i postovanja. Edited August 24, 2014 by Shan Jan
noskich Posted August 24, 2014 Author Posted August 24, 2014 (edited) Mislim da nam se ovde razdvajaju pogledi na svet jer ja verujem da drzava treba da ponekad intervenise i donosi odluke umesto average Joe-a, koji je, jelte, average. A realnost je da bi trebalo raditi upravo suprotno - deljenje i ispomoc (ne samo u novcu i stvarima nego i u znanju i radu) je ono sto nas povezuje i sto gradi osecaj ljubavi i postovanja. Druga recenica potpisujem. Prva recenica, ne uopste. Ko je drzava? Plutokratske elite su drzava, zato ta `drzava` i donosi odluke koji njima idu u prilog (nizi porezi na investicije, smanjenje ulaganja u socijalna davanja, kupovina oruzja i ucestvovanje u ratnim operacijama...). Drzava je monopol sile na definisanoj teritoriji. Klasicna pravna definicija. A sila i prinuda idu ruku uz ruku sa ekspoatacijom, koncentracijom moci, ropstvom i hijerarhijom. Nema tu prave demokratije i slobode. War is peace, freedom is slavery, ignorance is strength. To je lazna dihotomija, levica i desnica, drzava i trziste. U stvari su to lice i nalicje jedne iste stvari. Predstavljanje partikularnih interesa kao opstih i odbrana privilegija malog broja ljudi koji imaju koncentrisanu moc nad drugima u svojim rukama. Da li je drzava tu dominanatna i birokratija ili `trziste` to jest plutokrate, ista stvar, drugo pakovanje. Princip je isti, u oba slucaja drzava to jest prisila je instrument u rukama manjine koja drzi vecinu kao taoce u svojim rukama i manipulise ih i kontrolise. I onda od kolevke pa do groba - prvo indoktrinacija i kontrola (ubijanje kreativnosti i usadjivanje poslosnosti) u porodici i skoli, pa na poslu, pa kad budes fizicki i mentalno oronuo onda mozes da se lagano spremas da umres. Te dobre strane drzave i trzista su mrvice koje su bacene na trpezu mase. Ne bi bilo ni to da nije bilo zestoke borbe za osmocasovno radno vreme, ravnopravni polozaj zena i drugih rasa itd i rivalstva tokom hladnog rata. Medjutim kako su uspeli da danas gotovo sasvim ubiju taj aktivizam i ucine ga irelevantnim te mrvice su sve manje i bice sve manje nadalje. Jer malo ima boraca danas. Vrlo malo. Manipulacija se usavrsila, isprani mozgovi posvuda. Ni `drzava`, ni `trziste`. Edited August 24, 2014 by noskich
maximus Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Jel bi ste se odrekli novog mobilnog ako bi to nahranilo gladne? Jel bi ste se odrekli novog auto ako bi to naslo lek za rak? Jel bi ste se odrekli duplo vece kuce ako bi to znacilo vise srecnih ljudi oko vas? Jel bi ste se odrekli dela plate ako bi to znacilo smanjenje kriminala? text ....whatever # da posaljes $1 da nahranis gladne kad kupis auto, dealership te zamoli da platis $5 vise za lek za rak kad pazaris kucu /ili duplo vecu:)/ real estate scumbag, ovaj, agent - te zamoli za dodatnih $100 za homeless-e poslodavac te zakine za $1 na ime borbe protiv kriminala ...... sve je moguce I dobrovoljno, ne trebaju novi zakoni&porezi .......... e sad, udruzenje/organizacija sedi na $zilionima za gladne, bolesnike od raka, beskucnike &za borbu protiv kriminala I kako je to sad drukcije od onog sto vec imamo?
Leia Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Pa upravo to, posto statusni simboli sluze samo da se covek pokaze, tj ne sluze nicemu zaista korisnom, onda je jedino logicno da ih zestoko oporezujes i onda taj novac preusmeravas na prave potrebe ljudi. Da je ajfon 6000 a ne 600 dolara i dalje bi ga kupovali hipsteri ali bi bar vecina novca od njegove kupovine isao na nesto korisno. A kome treba smartfon koji isto to radi moze da kupi kineza za 100 dolara koji ce i dalje biti 100 dolara zbog progresivnog oporezivanja. cekaj, smartphone nije svima statusni simbol pobogu, samo smo pricali o fenomenu da neko ko nema za leba kupuje smartphone. ako krenes tako stici ces do onog noskichevog da nam ni krevet ne treba jer se moze spavati na podu. pa naravno da moze, al ajd nek o tome odluci svako za sebe, a ne da duseci kostaju 5k€ ;) zna se sta je luksuz za vecinu, i to se vec i oporezuje malo jace valjda. a mozda i ne, stvarno nisam upucena u detalje, posto i ne nameravam da si nabavljam bentli u skorije vreme...
Shan Jan Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 cekaj, smartphone nije svima statusni simbol pobogu, samo smo pricali o fenomenu da neko ko nema za leba kupuje smartphone. ako krenes tako stici ces do onog noskichevog da nam ni krevet ne treba jer se moze spavati na podu. pa naravno da moze, al ajd nek o tome odluci svako za sebe, a ne da duseci kostaju 5k€ ;) zna se sta je luksuz za vecinu, i to se vec i oporezuje malo jace valjda. a mozda i ne, stvarno nisam upucena u detalje, posto i ne nameravam da si nabavljam bentli u skorije vreme... Vec rekoh, mozes da kupis i dalje smartphone kineza za 100 dolara, samo ce ti ajfon kostati jos vise. text ....whatever # da posaljes $1 da nahranis gladne kad kupis auto, dealership te zamoli da platis $5 vise za lek za rak kad pazaris kucu /ili duplo vecu:)/ real estate scumbag, ovaj, agent - te zamoli za dodatnih $100 za homeless-e poslodavac te zakine za $1 na ime borbe protiv kriminala ...... sve je moguce I dobrovoljno, ne trebaju novi zakoni&porezi .......... e sad, udruzenje/organizacija sedi na $zilionima za gladne, bolesnike od raka, beskucnike &za borbu protiv kriminala I kako je to sad drukcije od onog sto vec imamo? Itekako je drugacije. Ne moze charity organizacija kolko god dobra bila (a uglavnom su lose) da zameni drzavu. Uostalom, ti si iz amerika? Koliko dobro funkcionise raspodela hrane preko drzave sa onim bonovima a koliko raznih organizacija baba iz klivlenda (u smislu dopiranja do svih sa tim potrebama i pravedne raspodele)? Druga stvar je sto, da izvines, me boli kurac da dam u fazonu charitija za npr. dobro drzavno skolstvo. Sto bih ja davao da se pomognu deca komse koji se alkoholise drka ajfon i spiska na gluposti sve sto zaradi pa kuka na government "gimme gimme gimme!!" ? Radije cu onda da dam za bolju privatnu skolu voje dece. Ne mogu te stvari da funkcionisu na dobrovoljnoj osnovi, vec samo na koncenzusu. Ili drzava smatra da je lek protiv raka prioritet ili smatra da je novi ajfon prioritet a ti onda biraj drzavu koja vise odgovara tvom mentalitetu. Druga recenica potpisujem. Prva recenica, ne uopste. Ko je drzava? Plutokratske elite su drzava, zato ta `drzava` i donosi odluke koji njima idu u prilog (nizi porezi na investicije, smanjenje ulaganja u socijalna davanja, kupovina oruzja i ucestvovanje u ratnim operacijama...). Drzava je monopol sile na definisanoj teritoriji. Klasicna pravna definicija. A sila i prinuda idu ruku uz ruku sa ekspoatacijom, koncentracijom moci, ropstvom i hijerarhijom. Nema tu prave demokratije i slobode. War is peace, freedom is slavery, ignorance is strength. To je lazna dihotomija, levica i desnica, drzava i trziste. U stvari su to lice i nalicje jedne iste stvari. Predstavljanje partikularnih interesa kao opstih i odbrana privilegija malog broja ljudi koji imaju koncentrisanu moc nad drugima u svojim rukama. Da li je drzava tu dominanatna i birokratija ili `trziste` to jest plutokrate, ista stvar, drugo pakovanje. Princip je isti, u oba slucaja drzava to jest prisila je instrument u rukama manjine koja drzi vecinu kao taoce u svojim rukama i manipulise ih i kontrolise. I onda od kolevke pa do groba - prvo indoktrinacija i kontrola (ubijanje kreativnosti i usadjivanje poslosnosti) u porodici i skoli, pa na poslu, pa kad budes fizicki i mentalno oronuo onda mozes da se lagano spremas da umres. Te dobre strane drzave i trzista su mrvice koje su bacene na trpezu mase. Ne bi bilo ni to da nije bilo zestoke borbe za osmocasovno radno vreme, ravnopravni polozaj zena i drugih rasa itd i rivalstva tokom hladnog rata. Medjutim kako su uspeli da danas gotovo sasvim ubiju taj aktivizam i ucine ga irelevantnim te mrvice su sve manje i bice sve manje nadalje. Jer malo ima boraca danas. Vrlo malo. Manipulacija se usavrsila, isprani mozgovi posvuda. Ni `drzava`, ni `trziste`. Ali nije drzava neko strano telo koje je palo na jadne nas. Drzava je nastala iz prirodne potrebe ljudi da udruzuju snage ne bi li nesto postigli. Drzava je onakva kakvi su i ljudi koji je cine - i losa i dobra. Na zalost cini je i puno ljudi koji bi rado gazili preko leseva samo da kupe novu kucu na dedinju, ali to ne znaci da je alternativa bolja, vec da normalni ljudi moraju vise da se bore a ne da se sete drzave samo kad se glasa. Drzava se trudi da uradi i dobre stvari - da smanji koriscenje cigara i alkohola iako je to protivno lobijima, da bude vise green iako je to protivno najmocnijim (naftnim) kompanijama, da istrebi drogu iako je to protivno najmocnijim kriminalcima. Ali ako se ti setis drzave samo kada se glasa a i tada samo razmisljas kako bi bilo lepo da imas vise para onda se pomiri da ce proci puno akcija raznih lobija u medjuvremenu.
Chika Spale Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 mada, bilo bi genijalno da su na svakoj ulici parkirana kola u koja udjes sa karticom, prevezes se od A do B za 3&1/2min, $4.15, I tako pet puta na dan I briga te za benzin, osiguranje®istraciju, parking, popravke etc. Pa ovo vec postoji, zove se car2go i funkcionise sjajno po prici ljudi koji ga koriste (konkretno u Minhenu).
Time Crisis Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Vec rekoh, mozes da kupis i dalje smartphone kineza za 100 dolara, samo ce ti ajfon kostati jos vise. Taj kinez za 100$ je težak krš, nisam neki Apple ljubitelj, sasvim suprotno, ali nemoj prodavati rog za sveću, nije ni blizu isto. Uostalom šta će ti uopšte telefon, i fiksni, a ne mobilni, samo te udaljava od ljudi, a isto tako i internet, bolje ga isključi :P
noskich Posted August 24, 2014 Author Posted August 24, 2014 (edited) Ali nije drzava neko strano telo koje je palo na jadne nas. Drzava je nastala iz prirodne potrebe ljudi da udruzuju snage ne bi li nesto postigli. Drzava je onakva kakvi su i ljudi koji je cine - i losa i dobra. Na zalost cini je i puno ljudi koji bi rado gazili preko leseva samo da kupe novu kucu na dedinju, ali to ne znaci da je alternativa bolja, vec da normalni ljudi moraju vise da se bore a ne da se sete drzave samo kad se glasa. Drzava je nastala prvo kao direktna pretnja fizickim nasiljem, a zatim kao indirektna, to jest kao reket. Prvo je bilo imam ovde mac/koplje/toljagu pa ces ti da radis sta ti kazem ili ima da te nema. Pa je posle bilo ti sto zivis na toj zemlji, to je moja zemlja, ima da mi dajes cetvrtinu/X posto od tvog prinosa, a zauzvrat cu te braniti od iste verzije mene u susedstvu. Ako neces ima da te nema. A danas imamo verziju, samo ja mogu da stampam novac, ako bilo ko drugi stampa to je falsifikat. Ima da radis da zaradis ovaj novac sto sam odstampao da bi preziveo, a ako ti treba vise ima da mi placas interes na pozajmicu. Sam ima da gledas kako ces da prezivis, da prvo nadjes kome da sluzis. pa da posle prezivljavas od te sluzbe. Mene ne interesuje kako ces ti to da postignes, ali ima da placas 30%/X posto od svega sto si zaradio od sluzbe meni. Plus na sve sto kupujes i prodajes ima da mi placas 10%/X posto. A ako ne mozes da nadjes koga da sluzis onda ces da dobijes X (uglavnom sipak na vecem delu kugle). Plus placas nevidljivi porez kroz inflaciju, a mogu da te zezam sa raznim taksama i obavezama tipa sluzenja vojne sluzbe X godina. I ima da se pridrzavas svega sto proklamujem, ako neces imam zvanicno pravo da te lisim slobode, a neformalno u praksi mogu da ti radim sta hocu, mogu cak i da te ubijem ili da ti namestim udes, ako to ne moze da se dokaze, nista. A i ako moze, bice afera neko vreme pa ce se zaboraviti. Edited August 24, 2014 by noskich
noskich Posted August 24, 2014 Author Posted August 24, 2014 (edited) Taj kinez za 100$ je težak krš, nisam neki Apple ljubitelj, sasvim suprotno, ali nemoj prodavati rog za sveću, nije ni blizu isto. Uostalom šta će ti uopšte telefon, i fiksni, a ne mobilni, samo te udaljava od ljudi, a isto tako i internet, bolje ga isključi :P Ovaj telefon sam kupio pre oko godinu i po dana, platio sam ga 130 dolara, bila je specijalna promocija posto se nova radnja otvorila: http://www.pcworld.idg.com.au/review/telstra_corporation/frontier_4g/442122/specs/ Nikad nikakav problem nisam imao sa njim. 4G telefon, procesor 1.5 Ghz dual core, solidna brzina. Proizvodjac je ZTE, iz Kine. Poslednji put sam video da se prodaje za 90 dolara, nov. Edited August 24, 2014 by noskich
eumeswil Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 posto statusni simboli sluze samo da se covek pokaze, tj ne sluze nicemu zaista korisnom, onda je jedino logicno da ih zestoko oporezujes i onda taj novac preusmeravas na prave potrebe ljudi. Koliko bi se samo usta nahranilo i welfare state-ova finansiralo od circle jerka savremene i moderne umetnosti.
Time Crisis Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Ovaj telefon sam kupio pre oko godinu i po dana, platio sam ga 130 dolara, bila je specijalna promocija posto se nova radnja otvorila: http://www.pcworld.idg.com.au/review/telstra_corporation/frontier_4g/442122/specs/ Nikad nikakav problem nisam imao sa njim. 4G telefon, procesor 1.5 Ghz dual core, solidna brzina. Proizvodjac je ZTE, iz Kine. Poslednji put sam video da se prodaje za 90 dolara, nov. Koliko vidim, na tom linku piše 300 dolara, specijalne promocije ne računam.
noskich Posted August 24, 2014 Author Posted August 24, 2014 (edited) Koliko vidim, na tom linku piše 300 dolara, specijalne promocije ne računam. Pogledaj datum kada je tekst napisan. Januar 2013. A telefon je pusten u prodaju pre tog teksta, krajem 2012. Evo ti ga sada za 90 dolara: http://www.dicksmith.com.au/hot-deals/telstra-frontier-4g-smartphone-pre-paid-dsau-em5154 Znaci cirka 83 USD. Edited August 24, 2014 by noskich
Recommended Posts