Jump to content
IGNORED

Zmija u cevima; majmun sa bananama; senka na zidovima


bus

Recommended Posts

E pa ovako. Treba mi vaša pomoć. Pokušavam da dizajniram eksperiment u kome ljudi treba da reaguju na rečenice ovog tipa:Kliknite na X + predlog + Y. Bitno je da: - Što je u tim rečenicama može da se nacrta. - Da X i Y budu brojive imenice- Da je fizički moguće da i X i Y budu i u jednini i u množini u svim kombinacijama, a da nijedna od 4 kombinacije ne deluje kao Alisa u zemlji čuda. Primeri dobrih rečenica:- Kliknite na put/puteve do planine/planina (Dakle, moguće je nacrtati i put do planine i puteve do planine i put do planina i puteve do planina i nijedna od ovih stvari ne bi bila posebno čudna). - Kliknite na devojčicu/devojčice sa knjigom/knjigama- Kliknite na zmiju/zmije u tubi/tubama (ili cevi/cevima, koja god reč bi bila prirodnija). Primeri loših rečenica:- Kliknite na šolju/šolje na stolu/stolovima (jer je šolja na stolovima malo, da kažem, nerealna situacija)- Kliknite na narukvicu/narukvice na ruci/rukama (opet zato što kombinacija X u jednini + Y u množini nije realna). Itd. Imam već mnogo potencijalnih rečenica sa raznim predlozima. Nalazim da je najlakše upotrebiti "sa", a apsolutno najteže je naći primere sa "u", jer jedan brojivi entitet teško da može da se nađe unutar dva prostora u isto vreme. U tom slučaju pomaže kad je X nešto dugačko (zmija, voz) ili kad Y nije "sud" ili "kutija" već je nešto kao slika ili ogledalo. Takođe pomaže kad X ima najmanje dve noge, pa može da stoji na dve stvari u isto vreme (žaba na pečurkama). Eksperiment će biti na engleskom, ali najveći broj primera, čak i ako su na srpskom, će biti prevodiv na engleski (uz poneku manju adaptaciju).Pa ako imate malo vremena i moždanog kapaciteta za bacanje... Hvala :)

Edited by bus
Link to comment
  • Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • bus

    29

  • Al-Khwarizmi

    9

  • Аврам Гојић

    7

  • gospa buba

    6

Top Posters In This Topic

aaaa skontala sam..prevideh kombinacije. sad ću o tome ceo dan da razmišljam! :lol: pretpostavljam da je onda i ovo problematično?!list/lišće na stazi/stazamajabuka/jabuke u vrtu/vrtovima

Link to comment

Jeste, često je problem ta kombinacija X u jednini i Y u množini, jer je relativno teško da jedna rupa može da bude na dve čarape, jedna jabuka u dva vrta itd. A meni za ovo treba što više situacija gde su sve 4 kombinacije moguće. I treba ceo dan da razmišljaš o tome. To je dobro za moje sebične ciljeve :lolol:

Link to comment

Zajeban problem sa "u". Dakle treba da se mnozina Y posmatra kao neraskidiv sistem, npr. kliknuti na lika/likove u bloku/blokovima.Kliknuti na avion/avione u oblaku/oblacima.Kliknuti na drvo/drvece u sumi/sumama.Kliknuti na kupus/kupuse u njivi/njivama.

Link to comment
Uozbiljite se i uključite mozdzi na moju ličnu dobrobit.
a gde smo mi u svemu tome? oće u pejperu™ da se pomene PPP ako ne u metodologiji, ono barem u aknoledžments? Edited by Gonzo
Link to comment
Zajeban problem sa "u". Dakle treba da se mnozina Y posmatra kao neraskidiv sistem, npr. kliknuti na lika/likove u bloku/blokovima.Kliknuti na avion/avione u oblaku/oblacima.Kliknuti na drvo/drvece u sumi/sumama.Kliknuti na kupus/kupuse u njivi/njivama.
Prvo moze. Drugo ne moze, jer ne moze jedno drvo u dve sume, a i tesko za nacrtati. Trece ne moze, jer ne moze jedan kupus da bude u obe njive. Mozda dodatno da pojasnim. Bice 4 slike: (1) Zmija u cevi; (2) Zmija u cevima; (3) Zmije u cevi; (4) Zmije u cevima, a jedna instrukcija, recimo "Kliknite na zmije u cevi". Zbog toga je potrebno da sve 4 kombinacije budu moguce.
a gde smo mi u svemu tome? oće u pejperu™ da se pomene PPP ako ne u metodologiji, ono barem u aknoledžments?
Svako ciji primer iskoristim a posalje mi ime i prezime na PM ce biti u aknovlidzmencima. :P Al ne lipsi magarce do zelene trave. Necu u narednih godinu i po imati vremena ni da pocnem ovaj eksperiment. Samo planiram na duge staze.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...