Jump to content
IGNORED

Zmija u cevima; majmun sa bananama; senka na zidovima

bus

Recommended Posts

Posted (edited)

E pa ovako. Treba mi vaša pomoć. Pokušavam da dizajniram eksperiment u kome ljudi treba da reaguju na rečenice ovog tipa:Kliknite na X + predlog + Y. Bitno je da: - Što je u tim rečenicama može da se nacrta. - Da X i Y budu brojive imenice- Da je fizički moguće da i X i Y budu i u jednini i u množini u svim kombinacijama, a da nijedna od 4 kombinacije ne deluje kao Alisa u zemlji čuda. Primeri dobrih rečenica:- Kliknite na put/puteve do planine/planina (Dakle, moguće je nacrtati i put do planine i puteve do planine i put do planina i puteve do planina i nijedna od ovih stvari ne bi bila posebno čudna). - Kliknite na devojčicu/devojčice sa knjigom/knjigama- Kliknite na zmiju/zmije u tubi/tubama (ili cevi/cevima, koja god reč bi bila prirodnija). Primeri loših rečenica:- Kliknite na šolju/šolje na stolu/stolovima (jer je šolja na stolovima malo, da kažem, nerealna situacija)- Kliknite na narukvicu/narukvice na ruci/rukama (opet zato što kombinacija X u jednini + Y u množini nije realna). Itd. Imam već mnogo potencijalnih rečenica sa raznim predlozima. Nalazim da je najlakše upotrebiti "sa", a apsolutno najteže je naći primere sa "u", jer jedan brojivi entitet teško da može da se nađe unutar dva prostora u isto vreme. U tom slučaju pomaže kad je X nešto dugačko (zmija, voz) ili kad Y nije "sud" ili "kutija" već je nešto kao slika ili ogledalo. Takođe pomaže kad X ima najmanje dve noge, pa može da stoji na dve stvari u isto vreme (žaba na pečurkama). Eksperiment će biti na engleskom, ali najveći broj primera, čak i ako su na srpskom, će biti prevodiv na engleski (uz poneku manju adaptaciju).Pa ako imate malo vremena i moždanog kapaciteta za bacanje... Hvala :)

Edited by bus
  • Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• bus

29

• Al-Khwarizmi

9

• Аврам Гојић

7

• gospa buba

6

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Gusenica/gusenice na listu/listovimaGlista/gliste u rupi/rupama. Oblak/oblaci nad kućom/kućama.

Edited by bus
Posted

je l* može?kliknite na prozor/prozore na kući/kućama.

Posted

Ne bi moglo, jer ne može "prozor na kućama". Ali može "kliknite na senku/senke na kući/kućama", recimo. :)

Posted

aaaa skontala sam..prevideh kombinacije. sad ću o tome ceo dan da razmišljam! :lol: pretpostavljam da je onda i ovo problematično?!list/lišće na stazi/stazamajabuka/jabuke u vrtu/vrtovima

Posted

rupa/rupe na zidu/zidovima.rupa/rupe na čarapi/čarapama.??

Posted

Jeste, često je problem ta kombinacija X u jednini i Y u množini, jer je relativno teško da jedna rupa može da bude na dve čarape, jedna jabuka u dva vrta itd. A meni za ovo treba što više situacija gde su sve 4 kombinacije moguće. I treba ceo dan da razmišljaš o tome. To je dobro za moje sebične ciljeve :lolol:

Posted

Što mi obrisa post buse, nisi naveo da ne smeju ružne reči..i šta fali oblaku i pantalonama? Ne može 1 oblak da stane u više pantalona?

Posted (edited)

^^ Ne pomažeš mi, a ovo je moja privatna tema.

:P

Edited by bus
Posted
Jel može ova :Cenzura na forumu
Dete, ni ti ne pomažeš. angry.gif Uozbiljite se i uključite mozdzi na moju ličnu dobrobit.
Posted

Zajeban problem sa "u". Dakle treba da se mnozina Y posmatra kao neraskidiv sistem, npr. kliknuti na lika/likove u bloku/blokovima.Kliknuti na avion/avione u oblaku/oblacima.Kliknuti na drvo/drvece u sumi/sumama.Kliknuti na kupus/kupuse u njivi/njivama.

Posted (edited)
Uozbiljite se i uključite mozdzi na moju ličnu dobrobit.
a gde smo mi u svemu tome? oće u pejperu™ da se pomene PPP ako ne u metodologiji, ono barem u aknoledžments? Edited by Gonzo
Posted

Uskliknite (s ljubavlju) na kupus/kupuse u kaci/kacama.

Posted
Zajeban problem sa "u". Dakle treba da se mnozina Y posmatra kao neraskidiv sistem, npr. kliknuti na lika/likove u bloku/blokovima.Kliknuti na avion/avione u oblaku/oblacima.Kliknuti na drvo/drvece u sumi/sumama.Kliknuti na kupus/kupuse u njivi/njivama.
Prvo moze. Drugo ne moze, jer ne moze jedno drvo u dve sume, a i tesko za nacrtati. Trece ne moze, jer ne moze jedan kupus da bude u obe njive. Mozda dodatno da pojasnim. Bice 4 slike: (1) Zmija u cevi; (2) Zmija u cevima; (3) Zmije u cevi; (4) Zmije u cevima, a jedna instrukcija, recimo "Kliknite na zmije u cevi". Zbog toga je potrebno da sve 4 kombinacije budu moguce.
a gde smo mi u svemu tome? oće u pejperu™ da se pomene PPP ako ne u metodologiji, ono barem u aknoledžments?
Svako ciji primer iskoristim a posalje mi ime i prezime na PM ce biti u aknovlidzmencima. :P Al ne lipsi magarce do zelene trave. Necu u narednih godinu i po imati vremena ni da pocnem ovaj eksperiment. Samo planiram na duge staze.