Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amerika, zemlja velika

Featured Replies

11 minutes ago, Gandalf said:

prvo masnim: nadmašuju negativne ekonomske eksternalije, uključujući pad cene rada u nekim sektorima. kada data klanica i pun đavo drugih krenu da plaćaju Amere, skaču cene roba i usluga i pada ekonomska aktivnost. što se tiče društvenih eksternalija... kao što već napisah, to može da bude (i jeste) društveni/politički problem.

drugo masnim: deca imigranata postaju državljani i u proseku su znatno uspešniji i društveno mobilniji od prosečnog državljanina rođenog u sličnim društveno-ekonomskim uslovima. što će reći, nisu permanentna društvena podklasa, upravo suprotno. pa jedan od večih problema za MAGArce nije to što im neki Meksikanac ukrade posao berača paradajza, već što indijski i kineski klinci pod američkom zastavom razvaljuju na matematičkim olimpijadama.

Niko normalan ne spori da je emigracija znacajan ekonomski cimbenik, ali ja pricam o ilegalnoj emigraciji dok ti u svojim odgovorima imas to sve djuture.

treće masnim: nije vredno kome? očito je i kratkoročno i posebno dugoročno vredno nekome ko iz salvadorske vukojebine dođe u moj komšiluk.

Vrijedno americkom drustvu, a ne nekom nesrecniku koji je pobjegao iz El Salvadora. Normalno da je njemu vrijedno, nebi se patio da predje hiljade kilometara pjeske da nije.

edit: https://economics.princeton.edu/working-papers/intergenerational-mobility-of-immigrants-over-two-centuries/

Both today and in the past, many immigrants earn less than U.S.-born workers upon first arrival and do not completely catch up in a single generation. But their children do. No matter whentheir parents came to the U.S. or what country they came from, children of immigrants have higher rates of upward mobility than their U.S.-born peers

Ovdje je takodje pomijesana iligalna i legalna emigracija. Vidi po desnoj strani distribucije.

Takodje, iz studije nije jasno kolike su apsolutne brojke. Za svakog Korejanca (ili Grka) koji je iz donje 1/4 skocio u 3/4, koliko je Haicana i Meksikanaca ostalo prikovano u 1/4? Kako to da sad nakon 6-7 generacija latino emigranata oni i dalje imaju 2X veci postotak sirotinje od bijelaca i gotovo isti broj kao i crnci?

Kako to da je 1980 bilo 3 miliona Latino sirotinje a sad ih je 10 miliona ako imaju dobru drustvenu prohodnost? Taco je da procenat Latino sirotinje pada, ali usljed nekontrolisanog priliva i nemogucnosti sistema da ih pravilno* absorbuje apsolutni broj raste.

Poverty in the United States: 2023

* - ne znam koliko je sistem uopste sposoban i rad za tako nesto

• Replies 15.8k
  • Views 1.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Za one koji nisu čuli, mustangica je dobro i evakuisana je. 

• To je MAGA narativ o kome sam pisao, nije kriv monstrum koji je ubio uz psovke, nego je kriva ona jer je kao majka trebalo da bude pazljivija. Kratka suknja 1/1. Potpuno odsustvo logike, pameti, emp

• *edited by mod
    *edited by mod

Posted Images

29 minutes ago, Gandalf said:

što bi značajno umanjilo broj imigranata.

Amerima trebaju radnici pa trebaju, za taj broj za koji bi umanjilo legalne imigrante, dovelo bi do povecanja zaposlenosti domace radne snage.

Ako niko od domacih nece da radi te poslove, umanjenja ne bi ni bilo.

19 minutes ago, Gandalf said:

The most successful poverty reduction program in the world right now is ...

tenor.gif

4 hours ago, Gandalf said:

obe strane jednačine su bitne. ti i Vini insistirate na jednoj, ja insistiram da su bitne obe strane.

kako obe strane jednačine funkcionišu u tvom primeru: povećan broj penzosa znači povećanu potražnju za uslugama staranja. bez imigranata, cene tih usluga će otići u nebo za sve nas. već imamo situaciju da se za neke usluge staranja mnoooogo više isplati platiti imigrante (aka latino dadilje). time imigranti:

a) sa jedne strane, snižavaju cenu rada nekim Amerikancima (uzimaju nam poslove, itd.),

b) sa druge strane, imigranti svojim prisustvom povećavaju tražnju za drugim robama i uslugama. pride imaju pozitivan uticaj na moju tražnju za svim ostalim robama i uslugama kada ja manje plaćam za usluge staranja. pazi, moja realna primanja su time veća jer mogu da kupim više džirlokuracapalaca.

pri tome, (ilegalni) imigranti baš i nisu zamena za američke radnike, već uglavnom rade stvari koje pošteni i vredni Amerikanci ne vole da rade (npr. poljoprivreda). pa američkog penzosa na poslu ne zameni ilegalni imigrant, već neki drugi Amer.

Bez imigranata bi cene skocile jer posteni Amerikanac nece da radi za tako nisku platu.

Sve se slazemo a mislim da je to bila poenta Bernija Sandersa.

Ono sto ti pokusavas da kazes, a pogresio si temu cene rada, da bez imigranata bi u SAD bio losiji standard.

8 minutes ago, Emerald said:

Amerika povlaci deo vojske iz Rumunije. Ne znam o cemu se radi.

Čisto sumnjam da i Pentagon zna covid19

On 27. 10. 2025. at 10:23, Weenie Pooh said:

Isto kao svi oni što su najavili preseljenje u Kanadu u slučaju Trampove pobede, i prve i druge.

Barem desetoro iz LA su otisli da znam 😁... Na kraju ipak dodaju i zbog taksi da idu, a oni glasali za te takse.

Samo idite, mozda se CA flipne u crveno 🤞.

Ima mamdani da leti iz USA ako pobedi. Deportation 👋

Jebote na sta je spala demokratska stranka 😂😂😂😂 auh kakav sklop ljudi 😂😂😂

Edited by mustang

On 28. 10. 2025. at 12:00, Emerald said:

Bez imigranata bi cene skocile jer posteni Amerikanac nece da radi za tako nisku platu.

Sve se slazemo a mislim da je to bila poenta Bernija Sandersa.

Ono sto ti pokusavas da kazes, a pogresio si temu cene rada, da bez imigranata bi u SAD bio losiji standard.

Bas je bilo lose bez ilegalaca '50-'60 godina kada si od jedne plate mogao da kupis kucu a zena da sedi u istoj i odrzava je i cuva decu. Tad je najvise middle class stvoreno bez obzira na rasu.

Edited by mustang

1 hour ago, mustang said:

Bas je bilo lose bez ilegalaca '50-'60 godina kada si od jedne plate mogao da kupis kucu a zena da sedi u istoj i odrzava je i cuva decu. Tad je najvise middle class stvoreno bez obzira na rasu.

donekle tacno, foreign borns su bili nekih 5% populacije vs 16% danas;

1 veliki disclaimer da je zemlja bila jeftina, krediti budzasto (g.i. bill i uopste), kuce proizvodili ko automobile (sears, pre toga, prodavao prefabrikovane kuce - na voz pa je sam sastavis kad je istovare; broj 46 spoji sa broj 47D);

mnogo manje consumer goods&services available nego danas pa si mogao/la da potrosis na kucu a ne na putovanje ili nordictrack

kuce bile manje, 1 water closet

zena gaji kupus&paradajz kad ne pere vesh na rukeD

zdravstvo je vrv bilo dodje majstor pa ti prepise opijate da te smiri

5 hours ago, vememah said:

https://x.com/AFpost/status/1983976446310937078

Dženk (55) se u SAD s porodicom doselio iz Turske kad je imao svega 8 godina.

Ohoho- saradnici Hitlera - check, dosli posle 1940 - check, prica protiv vlasti - check, pao bi English A2 ako mu ga ja sastavim - check.

Zreo za deportaciju realno.

3 hours ago, mustang said:

To je svuda bilo tada, i u Srbiji sam imala par nekih rodjaka gde je muz radio kao inzenjer 60ih, 70ih, 80ih, ili placeniji gradjevinac, stancuga na Banjici, zena nikad zaposlena.

To je vise zbog preraspodele profita ka top 2% nego sto su vam ilegalci oborili cenu rada, takodje, zene su kad su usle u work force jako oborile zenu rada (mada bolje niza cena rada a daje tako, nego da muz radi a zena da mora da sedi kuci).

Malo je besmisleno svaljivati ceo issue na ilegalce, jer nisu oni jedini uzrok, a meni ne deluje cak ni glavni kontributor.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.