Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amerika, zemlja velika

Featured Replies

3 minutes ago, Emerald said:

Ne bih se slozio da nuzno povecavaju potraznju za radnom snagom.

kada neki likovi iz Salvadora dođu u moj koмšiluk (pun ih je đavo ovde), poveća se broj mušterija u lokalnom salvadorskom restoranu. time se u datom restoranu poveća potražnja za (sisatim i guzatim latino) konobaricama. takođe se poveća potrošnja latinoameričkih pivdžana i meksičkog/američkog kukuruznog brašna. za pribavljanje tih artikala je potrebno platiti dodatne kamione i kamiondžije. povećana upotreba kamiona uvećava potrebu za radom mehaničara kojima je potrebna dodatna oprema...

Edited by Gandalf

• Replies 15.8k
  • Views 1.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Za one koji nisu čuli, mustangica je dobro i evakuisana je. 

• To je MAGA narativ o kome sam pisao, nije kriv monstrum koji je ubio uz psovke, nego je kriva ona jer je kao majka trebalo da bude pazljivija. Kratka suknja 1/1. Potpuno odsustvo logike, pameti, emp

• *edited by mod
    *edited by mod

Posted Images

4 minutes ago, Gandalf said:

kada neki likovi iz Salvadora dođu u moj koмšiluk (pun ih je đavo ovde), poveća se broj mušterija u lokalnom salvadorskom restoranu. time se u datom restoranu poveća potražnja za (sisatim i guzatim latino) konobaricama. takođe se poveća potrošnja latinoameričkih pivdžana i meksičkog/američkog kukuruznog brašna. za pribavljanje tih artikala je potrebno platiti dodatne kamione i kamiondžije. povećana upotreba kamiona uvećava potrebu za radom mehaničara kojima je potrebna dodatna oprema...

Ali ti ne gledas drugu stranu jednacine. Ako SAD ima nizak prirodni prirastaj, koji sada izaziva odlazak ljudi u penziju sa dobro placenih poslova a dolaze ljudi iz Latinske Amerike da rade za nizu platu, to nije pozitivno ukupno. Jer covek u penziji manje trosi a to znaci smanjenje traznje.

Ovo je samo jedan primer.

20 minutes ago, Emerald said:

Ja sam napisao ilegalna imigracija, on me cititrao, ja mu odgovaram.

A izvinjavam se onda. Vini je pomenuo H1B.

11 minutes ago, Emerald said:

Ali ti ne gledas drugu stranu jednacine. Ako SAD ima nizak prirodni prirastaj, koji sada izaziva odlazak ljudi u penziju sa dobro placenih poslova a dolaze ljudi iz Latinske Amerike da rade za nizu platu, to nije pozitivno ukupno. Jer covek u penziji manje trosi a to znaci smanjenje traznje.

Ovo je samo jedan primer.

Nivelisaće se to vremenom. Ne pati američki penzioni fond, koji skoro i da ne postoji, jer je uglavnom sve privatno. A kada ponestane dobro plaćenih zakukaće, kao što već unapred jesu, tech bros.

generalno gledano, ilegalci placaju poreze; slabo koriste zdravstveni sistem, ne bave se kriminalom, penzija im je 0 => troskovi po ilegalcu su minimalni, osim sto se njihova deca (US drzavljani) skoluju besplatno as they should

obaraju cenu rada u gradjevini, poljoprivredi, uslugama => salju poruku domicilnom da se ne bavi tim delatnostima (kojima se oni i ne bave)

what’s not to likeD

problem je humanitarne prirode, zato s vremena na vreme, treba 1 amnestija, Reagan style!

Kao Rimsko Carstvo, robovi i gradjani.

(jep'te se - ovo trejdmarkujem)

When the job is shit,

And the pay is low,

Who you gonna call?

Copilot_20251028_094150.png

3 minutes ago, brusli said:

Kao Rimsko Carstvo, robovi i gradjani.

Malkice preterujes, zar ne?

16 hours ago, Emerald said:

obe strane jednačine su bitne. ti i Vini insistirate na jednoj, ja insistiram da su bitne obe strane.

kako obe strane jednačine funkcionišu u tvom primeru: povećan broj penzosa znači povećanu potražnju za uslugama staranja. bez imigranata, cene tih usluga će otići u nebo za sve nas. već imamo situaciju da se za neke usluge staranja mnoooogo više isplati platiti imigrante (aka latino dadilje). time imigranti:

a) sa jedne strane, snižavaju cenu rada nekim Amerikancima (uzimaju nam poslove, itd.),

b) sa druge strane, imigranti svojim prisustvom povećavaju tražnju za drugim robama i uslugama. pride imaju pozitivan uticaj na moju tražnju za svim ostalim robama i uslugama kada ja manje plaćam za usluge staranja. pazi, moja realna primanja su time veća jer mogu da kupim više džirlokuracapalaca.

pri tome, (ilegalni) imigranti baš i nisu zamena za američke radnike, već uglavnom rade stvari koje pošteni i vredni Amerikanci ne vole da rade (npr. poljoprivreda). pa američkog penzosa na poslu ne zameni ilegalni imigrant, već neki drugi Amer.

4 hours ago, brusli said:

Kao Rimsko Carstvo, robovi varvari i gradjani.

1 hour ago, Gandalf said:

obe strane jednačine su bitne. ti i Vini insistirate na jednoj, ja insistiram da su bitne obe strane.

kako obe strane jednačine funkcionišu u tvom primeru: povećan broj penzosa znači povećanu potražnju za uslugama staranja. bez imigranata, cene tih usluga će otići u nebo za sve nas. već imamo situaciju da se za neke usluge staranja mnoooogo više isplati platiti imigrante (aka latino dadilje). time imigranti:

a) sa jedne strane, snižavaju cenu rada nekim Amerikancima (uzimaju nam poslove, itd.),

b) sa druge strane, imigranti svojim prisustvom povećavaju tražnju za drugim robama i uslugama. pride imaju pozitivan uticaj na moju tražnju za svim ostalim robama i uslugama kada ja manje plaćam za usluge staranja. pazi, moja realna primanja su time veća jer mogu da kupim više džirlokuracapalaca.

pri tome, (ilegalni) imigranti baš i nisu zamena za američke radnike, već uglavnom rade stvari koje pošteni i vredni Amerikanci ne vole da rade (npr. poljoprivreda). pa američkog penzosa na poslu ne zameni ilegalni imigrant, već neki drugi Amer.

Ti benefiti postoje ali su oni ekonomske prirode i u agregatu su.

No, pitanje je da li nadmasuju ono sto bi se moglo nazvati "negativene drustvene eksternalije". Prvo, ovo sto @V govori: iligalna emigracija smanjuje cijenu rada. To sto "domorodci" nedje da rade te poslove je zato sto su teski i slabo placeni. Plati radnike onoliko koliko treba (i pruzi im sve uslove koje zakon nalaze) pa ce vidjeti kako ce domorodci da ih rade. Evo ti primjer od prije par mjeseci, okacio sam ga ovdje na topiku pa potrazi. ICE pokupio pola radnika iz klanice, gazde koliko sutra podigle plate i odmah su se nasli domaci da rade.

No, to i nije najvaznija eksternalije. Najvaznije je to da ilegalna emigracija stvara permanetnu ekonomsku podklasu. Drustvena mobilnost je u SAD ozbiljno ogranicena vec par decenija, a pogotovo u ovih godina i to za nekog ko nema sredjen status, ima jezicku barijeru i nastanjuje vec postojeca geta. Da, neki od njih se iscupaju, ali to je zanemarivo mali broj. A uz to je i ta ileglana emigracija i "pogresne" boje koze i onda usljed takve nekontrolisane iligealne emigracije dobije ICE.

Tako da to sto neko sjece papke u klanici za $6 na sat dugorono nije vrijedno.

6 hours ago, dragance said:

Malkice preterujes, zar ne?

Jeste preterano, ali ima i slicnosti.

Ako im vec trebaju radnici za te teske poslove, nek legalno prime inostrane radnike i daju im sva prava kao i domacim.

19 hours ago, Gandalf said:

Ima li nindži kod tebe u hoodu ili su sve guzate latine?

56 minutes ago, Peter Fan said:

No, pitanje je da li nadmasuju ono sto bi se moglo nazvati "negativene drustvene eksternalije".

...

No, to i nije najvaznija eksternalije. Najvaznije je to da ilegalna emigracija stvara permanetnu ekonomsku podklasu.

...

Tako da to sto neko sjece papke u klanici za $6 na sat dugorono nije vrijedno.

prvo masnim: nadmašuju negativne ekonomske eksternalije, uključujući pad cene rada u nekim sektorima. kada data klanica i pun đavo drugih krenu da plaćaju Amere, skaču cene roba i usluga i pada ekonomska aktivnost. što se tiče društvenih eksternalija... kao što već napisah, to može da bude (i jeste) društveni/politički problem.

drugo masnim: deca imigranata postaju državljani i u proseku su znatno uspešniji i društveno mobilniji od prosečnog državljanina rođenog u sličnim društveno-ekonomskim uslovima. što će reći, nisu permanentna društvena podklasa, upravo suprotno. pa jedan od večih problema za MAGArce nije to što im neki Meksikanac ukrade posao berača paradajza, već što indijski i kineski klinci pod američkom zastavom razvaljuju na matematičkim olimpijadama.

treće masnim: nije vredno kome? očito je i kratkoročno i posebno dugoročno vredno nekome ko iz salvadorske vukojebine dođe u moj komšiluk.

edit: https://economics.princeton.edu/working-papers/intergenerational-mobility-of-immigrants-over-two-centuries/

Both today and in the past, many immigrants earn less than U.S.-born workers upon first arrival and do not completely catch up in a single generation. But their children do. No matter when their parents came to the U.S. or what country they came from, children of immigrants have higher rates of upward mobility than their U.S.-born peers.

Figure3_BoustanAbramitzky_FINAL-1-1024x4

Edited by Gandalf

1 hour ago, brusli said:

Ako im vec trebaju radnici za te teske poslove, nek legalno prime inostrane radnike i daju im sva prava kao i domacim.

što bi značajno umanjilo broj imigranata.

https://www.pbs.org/wnet/religionandethics/2010/02/19/february-19-2010-william-easterly-extended-interview/5719/

The most successful poverty reduction program in the world right now is letting people cross the US border. The studies show that an individual income goes up by a factor of five or ten when they cross the US border. They go from a dysfunctional, low productivity economy to a very functional, high productivity economy, and their income earning potential even for the same individual is much higher when they cross the US border, and that’s a very basic way we could help a lot of Haitians right now is just let in more legal Haitian immigrants to escape poverty, and that’s going to have a positive effect back in Haiti also because immigrants also send a lot of remittances back to their families that are still left in Haiti, the business elites and intellectual elites that might have emigrated and then prospered in the US. They often return to Haiti and set up businesses, and they offer business links to Haitians operating out of Haiti. This is a win-win scenario for everybody. Just let in more Haitians into the US.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.