Weenie Pooh Posted June 16, 2014 Posted June 16, 2014 Vini ce slag da dobije... Zašto ja, nije meni nešto stalo do Lady Stoneheart. To su Calavera i izdajnica Mau gleečali od sreće jer im je Lena Heady na dubrovačkoj plaži slikala nekakvo srce od kamena. Super mi je ovo što pitaju režisera za Hounda a on totalno zbunjen. "Šta... zar je trebalo da preživi? Kako, zašto, ne razumem?" :D
theanswer Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 Meni nije bila toliko loša epizoda kao što se piše ovde. Previše stvari je nabacano,to smo znali i pre epizode. Nije mi smetao deo sa Branom pa ni sa Deni. Deluje mi kao da je iz Tirionove scene zato izbačeno jedno 5 minuta,pogotovo onaj deo kad on izlazi,cela sekvenca mi je retardirana od početka do kraja,to je trebao da bude klimaks sezone,a ono mi nekako neubedljivo delovalo. Sad mi je jasno što je onoliko razgovarao sa Džejmijem u prethodnim epizodama o jebenim bubama,zato što najbitniji dijalog nisu ni prikazali. Takođe Pas i Brien. Totalni wtf. Aj što neko reče da su smanjili Vesteros ali pazi sad ovo,oni se bore,Podrik izgubi Arju,to je ok,ali Brien je onda traži,Pas dole leži sa litice sa koje ga je gurnula i Arja mu prilazi,pravi dijalog koji traje jedno 10 minuta a gde je kog mog Brien u tom trenutku? Već otišla,ako je otišla onda Pas umire brat bratu pola dana. Mislim,tačno nemoguće. Trebali su ovaj deo sa dolaskom Stanisa da stave u devetu naravno i onda ovaj ostatak je mogao u desetu i kraj. Ovako je sve pretrpano u jednu epizodu,ali opet kažem nije mi bila baš toliko loša.
Ariel Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 (edited) Pa lepo kaže čovek da ga šouraneri drže u mraku po pitanju toga šta će biti dalje, a i što bi znao, on je podizvođač sa zadatom da dramaturški ostvari kreativnu viziju dotičnih Martinovih proksija. Sve u svemu, daleko od najbolje epizode u sezoni, što je šteta jer ziceri su ili promašeni ili umuvani nekako na odbitak i tuču u kaznenom. Primer ovog drugog je ceo dolazak Stanisa koji fejluje dramaturški jer je trebalo da bude smešten na kraj prethodne epizode (ova je trajala 66 minuta) radi očuvanja duha klifhengera koji matori nekbird neguje u celom svome opusu, a koji je do sada verno zadržan u seriji (i što dokazuje koliko je ASOIAF zapravo jedan sjajan čip triler pejdž trner, sa dobro izgrađenim likovima, britkim dijalozima i zanimljivom petparačkom pričom koja je eto smeštena u fentezi svet, a ne neko remek-delo epske fantastike, jer epska fantastika je struktura daleko više nego seting, ogledni primeri: Zemljomorje, Final Fantasy VII, i da, mrtvi zombifikovani Tolkin, da odgovorim Viniju na suvoparnu diskvalifikaciju i da ne oftopičim dalje). Dolazak Stanisa fejluje i režiserski, iako su scene iz helikoptera dale nagoveštaj veličine, sam close up borbe u šumi (de vam je tih sto iljada Vlada Divljana, pardon fremena) i dolazak Stanisa i Davosa na scenu su na nivou epizoda doktora Hua kad ovaj ode u srednji vek pa obleće oko Ažinkura. Promašen je i dolazak Brana i scena sa kosturima, koji su do jaja urađeni za TV standarde, ali je ukupan rezultat stvarno čist D&D (ne toliko David i David koliko dandžns en dragons), onako, kempi je i taman je malo zaličilo na Vilou i te omladinske i pionirske narative, što kapiram da je i jeste nekakav željeni referentni okvir dekonstrukcije za celu Branovu avanturu, ali je problem pre svega ovde u knjiškom predlošku, a ne što je kulminacija te niti priče promenjena u glupim detaljima kao što je ovaj fajt. Glavni problem je što sve to zajedno režiserski i scenografski previše odskače od štimunga serije do sada,. A i ubuduće. Nažalost, više fentezi momenata je neizbežno kako priča napreduje, a pokazaće se da je tu najveći problem serije, kao što Martin već neko vreme pokazuje u knjigama: epika i zmajevi, munje i gromovi, leprekoni i enti, ne fercera to dobro uz Daunton ebi na steoridima i ejndžel dastu. Gledajući samo seriju, bez poznavanja knjiga, sve sa Lanisterima je najbolji deo epizode, pre svega jer Lanisteri su najživotniji i najvišedimenzionalniji likovi u seriji. Tirionovo ponašanje pošto ga Džejmi oslobodi može da prođe, naročito zbog vrhunske glume svih umešanih, kao i odlične kamere, naročito scena kada se on odlučuje da ipak ode kod ćaleta i lagani švenk kada udavi kurvu. Jako mi je drago što sam davno čitao knjige (kada su se pojavile) pa se ne sećam detalja i mogu da sudim o zapletu serije manje opterećen izmenama u odnosu na izvor. Tako sam celu scenu rastanka braće popio bez problema, ne sećajući se originalnog dijaloga i cele priče sa Tirionovom prvom ženom i "kuda idu divlje kurve", ali jebešmumater, nešto mi se čini da je to ispričano i u seriji. Seća li se iko? U svakom slučaju, otkriće od strane Džejmija - kako, eto, ova ipak nije bila kurva - sigurno bilo jače i radilo i u seriji. Kapiram da je rezon bio (zasnovan na tačnoj remisi) da se gomila ljudi toga ne seća, ali bi bilo toliko efektno dramaturško rešenje, naročito jer bi vodilo do toga da Tirion kaže bratu Džejmiju da je on ubio njegovog sina Džofrija (haha jebote kada pišem ovakve rečenice kako ne može da bude jasno da je ASOAIF najjača sapunjara ikada). Samo ubistvo ćaleta dobro, ali moglo je još dramatičnije.Čisto dobri momenti: izmena da se sretnu Brijena i Pseto radi odlično. Očigledne stvari su upotrebljene na pravi način (likovi kao kontrapunkt, autasjderi, nikad vitezima, čast tu d maks s jedne, čast je sranje s druge), ma super scena i brutalan fajt, sve 5. I mala Arja odlična. I opet na kraju malo te omladinske epike, da se ipak oseti, jeste kičerica, ali je super scena od koje zakuca srce svakom ko je ikada bar malo zamišljao da skakuće po livadama Erjadora, mlada osoba na brodu odlazi put mora i avanture. A odzvanja Haundovo "kil mi! kil mi!" hehe. Kalisi standardno dobra, fino urađena CGI scena, jasna simbolika i tematika, taman da završe sa tim njenim sazrevanjem u vlastodršca pa da se pređe na jebanje i akciju u sledećoj sezoni. Nadam se ajronbornima u daleko većoj meri. EDIT: inače, čitajući površne američke onlajn rivjuove (linkovao je Verter jedan) ne prestaje da me iznenađuje koliko su fokusirani isključivo na motivacije likove i prepričavanje koje otkriva nivo analize, ali ajde dobro, to su onlajn rivjuovi, ali unekoliko i ocrtava taj sapunski trač-kolumna mits crna hronika šmek Martinovog dela. Ali jebote, njima je i dalje jedna od ključnih tema i praktično jedina tačka koja se prosto mora pomenuti iz ove sezone u svakom rivjuu, jebena scena kada Džejmi navuče Sersei, tj. "silovanjeee, silovanjeee". Možda su samo društveno osvešćeniji i osetljiviji na tu temu, a mi oguglali cinici što žive u Ejmi Vajnhaus od države. Edited June 17, 2014 by Ariel
Verterdegete Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 (edited) Ali jebote, njima je i dalje jedna od ključnih tema i praktično jedina tačka koja se prosto mora pomenuti iz ove sezone u svakom rivjuu, jebena scena kada Džejmi navuče Sersei, tj. "silovanjeee, silovanjeee". Možda su samo društveno osvešćeniji i osetljiviji na tu temu, a mi oguglali cinici što žive u Ejmi Vajnhaus od države. Ma to je krenulo od citaca, i svodilo se na klasicno "nije bilo tako u knjizi". Nekako je metastaziralo i postalo skandal o silovanju. Da bi jedva malo kasnije imao orgije silovanja, odradjene na najneukusniji ekploatatorski moguci nacin, i niko ni rec nije rekao. Edited June 17, 2014 by Verterdegete
hazard Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 I, naravno, stanje i motivacija Tyriona pri izlasku iz kelije:- Tysha - priznanje - "she's been fucking Lancel and Osmund Kettleblack and probably Moon Boy for all I know". Morao je da skenja Cersei dodatno za Džejmija pri odlasku, da se time prekine i poslednja nit koja ih je vezala. Umesto toga, majstori su pokazali kako se opet opaljuju i to nakon scene u kojoj je Cersei ćaletu skresala u bradu da je sve istina. Pošto tajo Tajvin sasvim neopterećen crkava dva minuta kasnije, nije mi jasna svrha tog priznanja. - kad se Shae zajebala što mu se obratila ponovo sa "my giant" - "Wherever whores go". Mislim, ono. Naveo bih i proveru da li Tywin Lannister sere zlato, ali već su rekli u prethodnim epizodama da je poslednji rudnik Lannistera presušio pre tri godine. Tirion ima sasvim dovoljno veliku motivaciju da rokne caleta i bez ponovnog uvodjenje neke tamo Tise koje su spomenuli jedanput u 1. ili 2. sezoni u pricu. Ne treba valjda da nabrajam?
Weenie Pooh Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 (edited) Tirion ima sasvim dovoljno veliku motivaciju da rokne caleta i bez ponovnog uvodjenje neke tamo Tise koje su spomenuli jedanput u 1. ili 2. sezoni u pricu. Ne treba valjda da nabrajam? Ne znam baš, odlazak u Tower of the Hand nije nikakav isplaniran atentat nego spur of the moment ludilo - užasno rizikuje i sebe i Džejmija odlazeći goloruk matorom lavu na jazbinu. Šta da je bio budan, šta da mu nije visio samostrel na zidu, šta da je viknuo "straža" čim ga je video? Na takav čin, u trenutku kad mu se pruža poslednja prilika da spase glavu, se čovek odlučuje u afetku - kao npr. kad ga obori sa nogu Džejmijevo priznanje po pitanju Tiše. Ovde bi jedino pilo vodu da se Tirion nekako nadao da će zateći Shae u tatinom krevetu, pa da ga je motivisala konkretno ta želja za osvetom, što i nema previše smisla. Edited June 17, 2014 by Weenie Pooh
Ariel Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 Ili se odlučuje čovek koji misli da možda ipak nema smisla nastaviti to sranje od života. Ili se odlučuje čovek u kome se dovoljno kuvala mržnja. Ili čovek koji je iznenada slobodan da dela, pošto je bio zatvoren u tamnicu. Ili... prosto, mnogo pretpostavljaš da svi treba da se ponašaju prema nekoj tvojoj prilično jednodimenzionalnoj koncepciji racionalnosti i neracionalnosti.
Weenie Pooh Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 Čovek kome je brat upravo spasao život pravo niotkuda, izloživši se velikom ličnom riziku? Taj odlučuje da nema smisla nastaviti to sranje od života? Tyrion celog života mrzi Tywina, i nije mu padalo na pamet da mu otruje vino ili da ga zakolje na spavanju. Zašto? Jer je porodica sve što ima. Čak i kad se 90% porodice okrene protiv njega, on ima Džejmija na svojoj strani, ili bar misli da ga ima. Tek kad mu ovaj prizna da ga je i on izdao, još poodavno, na najgrublji mogući način - tek tada Tyrion kaže "neka ide sve u kurac"i polusvesno odlazi kod tate da porazgovaraju. Ovde nismo videli ništa što bi ga u trenutku toliko pomerilo iz mesta da baci u bunar Džejmijev trud i rizik koji je preuzeo zbog njega. Naprotiv, on dosta energično kreće ka Varysu i brodu, da bi onda na trenutak zastao, pogledao u drugom pravcu (pošto se, naravno, savršeno razume u lagume King's Landinga ) i odjednom krenuo na suicide mission. Meni jednodimenzionalnom je "tata me 30 godina prezire" dosta tanka motivacija.
Agni Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 Tyrion celog života mrzi Tywina, i nije mu padalo na pamet da mu otruje vino ili da ga zakolje na spavanju. Zašto? Jer je porodica sve što ima. Ali ga cale pre toga nije osudjivao na smrt i jebao mu ljubavnicu.
Weenie Pooh Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 Za jebanje ljubavnice nije znao dok nije otišao kod njega, u tome je poenta. A osuđivanje na smrt je valjda bolje sprečiti nego pomagati...
MayDay Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 Vini, vratila sam se. Nisam zadovoljna sezonom, ali sam srećna da gledam Džona Snoua, vukove, Deni i zmajeve. E da, ludilo je bilo sa onom epizodom s početka kada su nam prikazali kako WW's prokreiraju. Ono sa Krasterovom bebom. Ne svidja mi se poslednja epizoda, kako su to zdrljali sa Tirionom, fakat. A dolazak Stanisa mi je bio super. Ne znam na šta se žalite.
Weenie Pooh Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 Prekasno, khaleesi, pa još preobučena u Buffona Dok te mi verno čekamo sa GOT avatarima, ne podležući fudbalskoj... ovaj... nema veze.
Ariel Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 Za Stanisa je problem dvostruk. Dramaturški - bolje bi radio da je smešten na kraj prethodne epizode, koju bi zaokružio jače nego što je bio tanki pseudo-klifhenger na kraju. Ovako je ostala lepo koreografisana i režirana, ali tanka. Režiserski - kreće dobro i veličanstveno s kadrovima iz helikoptera, a završava se antiklimaktično s jurnjavom po šumi gde deluje kao da Vlada Divljana ima otprilike sto dvaes, a ne sto hiljada.
Pokojni Zvonce Posted June 17, 2014 Posted June 17, 2014 Ako idemo pretpostavkom, da se razume u lagume King's Landing-a onda je otvaranje prozora u podu Desnicne kule legitimna scena (jer zaista u II knjizi Varys dovodi Shai tim putem ili se sam pojavljuje na zaprepascenje Tyriona). Ovakav ep je prosto nemoguce izvesti bez greske, pogotovo je prisutno cut-ovanje pojedinih likova iz knjige koji odredjuju sudbine. Recimo, meni je od cele sezone zapalo tanko reziranje Asine ekipe vs Ramsey Snow's men u stenari. Taj dvoboj bi uvek imao epitet The last man standing. Druga velika manjkavost je Arijin psihoticni smeh usled saznanja da joj je preminula tetka. Licno to sam shvatio kao All in your face, Hound - "nema nagrade za tebe" iako su mnogi smatrali da je to vise posledica shoka sta je sve prati. Reakcija cuvara Krvave kapije je trebalo da bude barem slanje gavrana Generalstabu da je neka Arya Stark na kapiji ili isukanje maceva za uvredu i povredu casti njihove preminule Lady. Tyrionov deo je zaista trebalo da sadrzi i Tisu jer bi bio zaista upecatljiviji. Ovako ko ne cita i ko se ne spojluje, vrlo je zadovoljan rezultatima win-win za Tyriona. Em je spasen, em je ubio Gospodara oca. Moglo je mnogo bolje, ali daleko da je sranje.
Recommended Posts