booyaka Posted November 24, 2023 Posted November 24, 2023 On 20. 11. 2023. at 12:51, Eleniko said: čemu tolika pomama oko the air Zato što su carevi 1
Popular Post klimt Posted November 29, 2023 Popular Post Posted November 29, 2023 Laibach 28.11.2023. Srpsko narodno pozorište, Novi Sad Balašević je triput video Tita a ja 10 x Laibach Nakon uspešno izvršene "mobilizacije" sina jedinca, da mi pravi društvo, krećemo autom u NS. Naravno, on odmah stavlja slušalice na uši, i uranja u svoj svet. Pričao sam o tome sa društvom, i jedan drugar koji vozi često sina na fakultet kaže: "Vozač autobusa više priča sa putnicima u toku vožnje, nego ja sa njim, sluške na uške, i momentalno se isključuje". Parkiramo se u garaži pored SNP-a. Pre koncerta, u planu je obilazak Galerije matice srpske. Tamo su trenutno dve izuzetne izložbe "Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja" i "Pomorišac – Vasa Pomorišac". Klimt i Paja su neupitni, ali Pomorišac me je oduševio. Nakon toga vodim sina do ulice Vase Telečkog. Objašnjavam mu "kulturni i istorijski značaj". Drveni novogodišnji kiosci okupirali su Trg slobode i opkolili Miletića. Jedemo s nogu Novosadske krofnice. Koncert Drago mi je što je koncert u SNP-u. SNP pruža izuzetno dobru vidljivost, bez obzira na položaj sedišta. Postapocalyptic / Love is Still Alive Početni segment Love is Still Alive, za koji sam sumnjao da će da me smori, bio je sasvim na mestu, kao netipična Laibach uvertira, od 8 verzija iste pesme. Samo su prva i poslednja "prave" i "kaubojske", sa kompletnim tekstom ("Moon" i "Mars"). Ostale imaju lajtmotiv Surfing through the galaxy, i u suštini, predstavljaju putovanje dočarano muzički i vizuelno (kao kad kosmonaut Dave Bowman u Odiseji prolazi kroz crvotočinu). Sledi intermeco od 20 minuta. U toku njega, povremeno projektuju Vinetua na konju (glumac Pierre Bric). Garantovano većina mladih nema pojma ko je Indijanac, a kamoli da su predeli koju promiču dok poglavica jaše, okolina Plitvičkih jezera i Paklenica. War Glavni deo programa je, moglo bi se reći, u industrijal fazonu. Po dve pesme sa "Wir Sind Das Volk", "Also Sprach Zarathustra" i "Sketches Of The Red Districts". U potresnom mjuziklu o nacizmu "Wir Sind Das Volk", Milan nije mnogo učestvovao, ali doprinos je svakako značajan. Kao što je red, prvo ide "Ordnung und Disziplina" ("Red i disciplina"), a za njom "Ich bin der Engel der Verzweiflung", ilustrovana prelepim skulpturama Arno Brekera, jednog od naznačanijih skulptora nacističke umetnosti. Pesme iz predstave "Also Sprach Zarathustra" su po Ničeovim stihovima. Nisam pažljivo preslušao ovaj album. Pamtim samo genijalnu "Vor Sonnen-Aufgang" koju peva Mina. Milanove "Das Nachtlied I" i "Als Geist" su baš dobre. Numere sa albuma "Sketches Of The Red Districts" nisu samo muzički industrijal, one su to i tekstualno. "Glück Auf!" o rudarima koji se možda neće vratiti iz jame, zatim lažni ditiramb "Lepo - Krasno", o životu radnika u "Crnoj dolini jadnih i potlačenih ljudi". Slede tri klasika sa početka karijere ("Smrt za smrt", "Krvava gruda - plodna zemlja" i "Ti, ki izzivaš"). Gledao sam ih mnogo puta, ali aranžmani i vizuelizacija se stalno menjaju, uvek su sveži i drugačiji, uvek uspešni. Pošto Mina nije fizički tu, pojavljuje se u video snimku i naravno čujemo njen glas, pevanje, uzvike preko megafona i sablasno vrištanje. Grafike Nikolaja Pirnata koje ilustruju "Ti, ki izzivaš", se savršeno uklapaju, kao i žito u "Krvava gruda - plodna zemlja". Repent Tradicionalno uzdržana novosadska publika ovacijama pozdravlja bend i traži još, mada svi znamo da se precizno drže zacrtanog programa. Bis otvara Cohenova "The Future". Proročanskim stihovima i sugestivnom vizuelizacijom posebno deluje uznemirujuće. Sledi obavezni pozdrav Volođi ("Sympathy for the Devil"). Već dugo im je na meti, mnogo pre rata u Ukrajini. Uzgred, na svakom stranom koncertu obavezno srećem Ruse u publici. "The Coming Race" je prilika da dođe Marina do izražaja. Dodatni bis je "The Engine of Survival", gde se opet vraćamo na ljubav. Inspirisana je Cohenovim stihom “Love is the only Engine of Survival” iz pesme "The Future", i predstavlja njen "nastavak", kao slamka spasa, ka ljubavi, svetlosti i sigurnosti. Video za ovu pesmu referiše na performans Raše Todosijevića "Was ist Kunst, Marinela Koželj?". Iako je naziv turneje "Love is Still Alive", a nastup počinje i završava se optimistično, uzdižući ljubav, bio je to, posle "Wir Sind Das Volk", najmračniji Laibachov program koji sam čuo. Ranije su tu uvek bile i neke poskočice (npr. "Tanz mit Laibach"), i kakvi takvi hitovi koji naelektrišu publiku, pa se lakše podnese mrak. Drago mi je da su izostavljeni, jer se ne bi uklopili u ovu koncepciju. Repertoar je pažljivo odabran i uklopljen. Dok izlazimo čuje se Turkov prijatan remiks "The Future". Posle koncerta Izlazimo iz sale, merkam merč. Nikad nisam propustio da kupim posle koncerta nešto iz Laibachovog bogatog asortimana, ali sada me ništa ne privlači. Već imam 5-6 majici, a ove u trenutnoj ponudi mi se ne sviđaju. Ja bih nešto sa motivima Alamuta, ali toga izgleda nema. Okrenem se prema sinu i vidim kako se pozdravlja sa kumićem. Kad kažem kumić, sad to zvuči smešno, jer je srednjoškolac, ima skoro dva metra, godinu dana je stariji od mog juniora. Iskoči i kuma, umetnička duša, filozofkinja, "Gde ste momci?". Nešto mi je čudna, kapiram, pa kažem "Pogodilo te, jel da?". Kreće rafalno da pominje ključna mesta na kojima je pustila suzu, "Ti ki izzivaš", "The Future"... Rekoh "Isto", pa nastavljamo uglas, kao klinci da prepričavamo detalje nastupa. Omladinci nas gledaju zbunjeno, rekao bih sa poštovanjem ali i dubokim nerazumevanjem. Sinu se nije svidelo ("Zašto mora da bude sve toliko mračno?"), a i kumićev izraz lica, čini mi se, to pokazuje. Kao suvenir kupujem Alamut bedž. Slikamo se ispred SNP-a. Zaključak Lepo - Krasno! (Bez ikakve ironije Laibachovskog ili bilo kog drugog tipa.) Ilustracija koja se najčešće pojavljuje tokom pesme "Ti, ki izzivaš". Nikolaj Pirnat, Maščujte me! (prevod na Srpski: Osvetite me), grafička mapa Naša borba, 1944, linorez 6 1 6
I*m with the pilots Posted November 29, 2023 Posted November 29, 2023 Meni su titrale oči na toj animaciji za "Ti, ki izzivas" Hvala na izveštaju, deluje da je bilo baš super. Ja sam na mom koncertu kupila ovakvu majicu. 1
klimt Posted November 29, 2023 Posted November 29, 2023 2 minutes ago, I*m with the pilots said: Meni su titrale oči na toj animaciji za "Ti, ki izzivas" Hvala na izveštaju, deluje da je bilo baš super. Ja sam na mom koncertu kupila ovakvu majicu. Lepa je ali nije bila sinoć. Ja bih OVU!
notenoughreasonsforclaire Posted November 30, 2023 Posted November 30, 2023 7 hours ago, I*m with the pilots said: Meni su titrale oči na toj animaciji za "Ti, ki izzivas" Hvala na izveštaju, deluje da je bilo baš super. Ja sam na mom koncertu kupila ovakvu majicu. 6 hours ago, klimt said: Lepa je ali nije bila sinoć. Ja bih OVU! Na "Wir sind das Volk" sam hteo ovu, ali je nije bilo. 1
Ras Posted November 30, 2023 Posted November 30, 2023 Čitajući @klimt-ov izveštaj i nakon prenetih mi utisaka od prijatelja, moram da kažem da mi je krivo što nisam otišao u NS.
klimt Posted November 30, 2023 Posted November 30, 2023 30 minutes ago, Ras said: Čitajući @klimt-ov izveštaj i nakon prenetih mi utisaka od prijatelja, moram da kažem da mi je krivo što nisam otišao u NS. Iskreno, kod mene je prevagnula izložba, da "klimt" sa sinom vidi Klimta, i da mu iz prve ruke predstavim jedan od omiljenih bendova. Naravno i da provedemo prijatno popodne i veče. Nisam verovao da su u punoj formi, i da sve to ima smisla, a i te kako ima. Mislio sam da posle vrhunca kao što je "Wir Sind Das Volk" neminovno sledi veliki pad, međutim, održavaju i dalje veoma visok nivo. 5
I*m with the pilots Posted December 1, 2023 Posted December 1, 2023 Upravo su objavili deo ture za 2024. za Opus Dei. Najverovatnije ću otići https://www.laibach.org/future-events/ 3
ronin Posted December 3, 2023 Posted December 3, 2023 MORT sinoč u Pančevu...Još jednom pokazana klasa i magija...Veliki carevi momci iz Sinja! 1
klimt Posted December 14, 2023 Posted December 14, 2023 Kralj Čačka Kulturni centar Šabac 14.12.2023. U skraćenoj postavi, ali odličan kao i uvek. (Sad proverih, prvi put sam ga gledao 2017. godine.) 2 1
Nevernik Posted December 15, 2023 Posted December 15, 2023 On 7. 12. 2023. at 18:23, wayfaring stranger said: Za sekund sam se ponadao (iako znam da je nemoguće) da je ovo postavljeno jer dolaze kod nas Ja ih ne volim ali sigurno ima ljudi kojima dosta znače....Queens Of The Stone Age u Zagrebu. Jul 2024. 66 evra.
wayfaring stranger Posted December 16, 2023 Posted December 16, 2023 (edited) 15.12.23 - Gluecifer + The Demtones, Technikum, München Isto mesto kao i koncert Gogo Penguin, sto znaci losa akustika, plus tonac sedi na galeriji tako da je zvuk podesen da u parteru sve prsti od visokih tonova, a basa nigde. Srecom, sve se ispeglalo od polovine koncerta. The Demtones posten rock, bend koji je ok da se vidi i cuje jednom. Malo Greta Van Fleet, malo The Hives. Pola sata lepo za zagrevanje, ali nista posebno. Po recima pevaca Gluecifera, u Minhenu su poslednji put svirali pre oko 20 godina. Pocinju odmah, direktno i u glavu. Samoproklamovani kraljevi r'n'r-a uz Hellacopterse, najbolji izdanak skandinavskog rocka u senci The Hives. Narednih sat vremena je pakao. Atmosfera sjajna, publika peva pratece vokale, pivo prsti na sve strane, floating, kao da je punk koncert. A u publici galerija likova kakvu do sada ne videh. Metalci, punkeri, alternativci, penzioneri, ali i dosta mladje publike. U jednom trenutku, izmedju pesama, pevac se obratio nekolicini klinaca (6-7 godina) koji su bili na ledjima svojih roditelja. Mislim da ce deca to pamtiti ceo zivot. Uz to su dobili i zasluzeni aplauz. Repertoar ok, mada je bilo i mnogo boljih opcija. Savrsenstvo kvari zvuk i dosta price izmedju pesama. Pevac govori nemacki, pokusava da bude duhovit, ali nemci i humor, hm. Nakon sat vremena, mala pauza pa bis od tri pesme izmedju kojih nije bilo prekida i zvucalo je onako kako bi ceo koncert trebalo. Pale se svetla i krece Fairy tale of New York. Publika peva. Zastade mi knedla u grlu. Emotivnije od celog koncerta. Jbg Shane, valjda ce biti dovoljno viskija gore. Inace je vece pocelo smehom. Iznad ulaza u Technicum je reklama sa pokretnim tekstom. Kada sam video ko na istom mestu svira veceras (16.12.) dan nakon koncerta Gluecifer-a, poceo sam da se smejem, proverite na linku zasto. https://shorturl.at/jtHKW Edited December 16, 2023 by wayfaring stranger 2
Recommended Posts