Jump to content
IGNORED

Beogradski prevoz - GSP / Beovoz /... metro?

Recommended Posts

Dalje, moram priznati da nikada nisam video da neki putnik krade te čekiće. To si ti sada samo tako pretpostavio jer se uklapa u priču o narodu koji je stoka i da glavni problem sa GSPom nisu njegovi rukovodioci i zaposleni, nego putnici.
Pa nisam ni ja nikada video da neko razvaljuje cesme po parkovima, pa opet one tu i tamo osvanu razvaljene (i cesme, i drugi mobilijar). Niti sam zapravo uzivo video nekoga da sara po sedistima u troli, pa opet sedista budu isarana flomasterima. Pa predpostavljam da to nije uradio drekavac, nego neki ljudi. Hocu reci, Idioteqova predpostavka uopste nije neosnovana.
No, hajde da batalimo priču o čekićima. To sam više iskoristio kao ilustraciju. Jednako dobra ilustracija su oni bimovi na kojima se iskazuje tačno vreme. Kako je neko već primetio, otprilike u svakom desetom vozilu je to vreme ispravno podešeno. A ti autobusi su plaćeni nešto više para i zbog toga što imaju mogućnost da informišu putnike o tačnom vremenu. Ok, ima i većih problema. Naravno da ima. Ali gomila ovih sitnica se dopunjuje i zajedno stvaraju popriličan neizdrž.
Ne samo vreme - realno, briga me za vreme (bolje da ga uopste ne prikazuje, nego da prikaze pogresno). Mene najvise nervira sto se tu ne prikazuje neka stvarno korisna informacija, npr. smer linije u kojoj se vozim. Cesto taj displej pokazuje vreme, datum i onda nesto tipa "Linija ta i ta" i "Linija XX: naselje 1 - naselje 2" pritom ZNAM da je raspored terminusa pogresan (idemo u suprotnom pravcu ako predpostavimo da je smer kretanja od naselja 1 do naselja 2). Da ne govorimo o tome kako autobusi cesto idu u kontra smeru od onoga sto im pise na displeju na samom vozilu - 100 puta ce prosci tramvaj na kome pise "7 - Ustanicka" a ide ka NBG, ili na kome pise "6 - Tasmajdan" a ide ka Ustanickoj.Dakle u vozilima imamo displeje koji daju ili pogresnu informaciju, ili informacije koje su mi suvisne (vreme, datum, i broj linije - to vec znam) umesto da mi da nesto korisno, npr. koja je sledeca stanica. Ili ulica/raskrsnica. A o displejima na vozilima koji daju potpuno pogresne informacije da ne govorimo.

od svega što je borris naveo, najveća razlika je u onome "... i zbog toga će investirati 20mldr nečega...".Ja shvatam da GSP nema 20mlrd ničega da investira, ali je taj nedostatak para nešto što podjednako pogađa i GSP i narod, zar ne ? Nije kao da građani imaju keša kolko oće, ali iz nekog ludog inata neće da plate kartu. Nije realno tražiti rešenje u tome da svi odjednom krenu da plaćaju GSP, jer se to neće desiti, isto kao što se neće desiti da GSP uloži par miliona eura i sredi probleme.Zbog toga meni smetaju sitnice, jer je bespotrebno žaliti se na krupne stvari pošto za njihovo rešavanje treba keša, a za većinu stvari na koje se ljudi žale treba samo volja i organizacija. Koliko košta da se nameste satovi u busevima ? koliko košta da se pregledaju i deblokiraju svi automati za poništavanje kartica ? koliko košta da se uredi da autobusi ne kreću istovremeno, nego po utvrđenom rasporedu ?U tome je problem, što nema volje za rešavanjem tih problema. I u tome što ja ako ne platim kartu, onda mi preti kazna, ali kada GSP pošalje tehnički neispravan autobus na ulicu, nikom ništa.

Nije realno tražiti rešenje u tome da svi odjednom krenu da plaćaju GSP, jer se to neće desiti, isto kao što se neće desiti da GSP uloži par miliona eura i sredi probleme.
Ja sam pak ubeđen da u ovoj zemlji jedino funkcioniše šok terapija. Tipa - od danas MORAŠ da plaćaš ili si jebao ježa u leđa. Nikakvi prelazni periodi, prilagođavanja na nove uslove i bakrači nisu dobra doneli. Pogledaj samo zakon o saobraćaju. Kada je stupio na snagu SVI živi su počeli da se vezuju, nikog živog u žutoj traci, svetla svima upaljena... A onda su iz MUPa rekli da u početku neće kažnjavati već samo opominjati, dok se građani priviknu. Efekat - danas se u Beogradu vozi još gore i divljije nego pre donošenja tog zakona. Više vozača sa telefonom u ruci nego onih drugih. Takvih primera ima puno. Treba jasno definisati ko sve ima olakšice pri kupovini karata. Ja bi penzosima dao besplatne, nezaposlenima koji primaju socijalu takođe, studentima dao još jeftinije... maksimalno proširio spektar beneficiranih! A onda uveo zero tolerance. To po meni jedino može da profunkcioniše ovde.
@PaceyIzvini za ono za šverc, preterao, a svakako nije upućeno tebi. Jebiga, svako mali se u ovu raspravu uključi neko da kaže da ne plaća zbog toga i toga ili plaća koliko misli da zaslužuju.Nebrojeno puta video kako navijači npr. u povratku iz Pionira čupaju čekiće iz novih 16ca i 23ki.Prilično sam siguran da ih ne kradu radnici GSPa. Po inostranstvima sam viđao te čekiće osigurane na isti način kao i kod nas (sajla) ili u staklenim kutijicama. Uglavnom netaknuti.GSP je u lošem stanju, nema spora. POsebno nerviraju stvari koje mogu da se poprave bez preteranih izdataka, tipa ti bimovi koje pominješ.Ipak, stanje u GSPu nije gore od stanja u Srbiji. Šta više, čini mi se da je GSP napravio veći korak od 90ih do danas nego Srbija generalno. Al nebitno to, vrtimo se u krug. Poenta je ono što Boris kaže - i u Parizu kmeče na prevoz, ali ga plaćaju. No ti sa tim delom nemaš ništa, odnosi se na švercere.
Ma sve kul, sori i ti zbog oštrijeg tona! :)NIsam viđao to po autobusima, nemam razloga da ti ne verujem. U svakom slučaju, postoji mogućnost da se ti famozni čekići osiguraju (stave iza nekog stakla), jbg uvek će biti huligan ali to ne znači da autobusi treba da nose oznaku "bezbedan" ako to nisu. Ne mislim ni ja da ih kradu radnici GSPa, već da ih jednostavno ne zamene nakon što budu ukradeni. Po principu - neće valjda ništa da se dogodi. Jednom će se dogoditi. Ja jednostavno mislim da ovaj odnos građana prema plaćanju prevoza jeste prevashodno razvijen zbog odnosa GSPa prema putnicima. Shvatam da se stvari ne mogu poboljšati cinizmom i rezignacijom, još manje neplaćanjem. Ali isto tako nije ni rešenje da se plaća ovo sranje od usluge koju pružaju i da se pozivamo na "tako je svuda u svetu" argument.
Efekat - danas se u Beogradu vozi još gore i divljije™ nego pre donošenja tog zakona. Više vozača sa telefonom u ruci nego onih drugih. Treba jasno definisati ko sve ima olakšice pri kupovini karata. Ja bi penzosima dao besplatne, nezaposlenima koji primaju socijalu takođe, studentima dao još jeftinije... maksimalno proširio spektar beneficiranih! A onda uveo zero tolerance. To po meni jedino može da profunkcioniše ovde.
sa boldovanim se ne slažem nimalo. slažem se da ljudi ne voze kao prvih par meseci posle uvođenja zakona, ali mislim da je situacija značajno bolja nego pre. Konkretno, svakoga dana po nekoliko puta prelazim jedan pešački bez semafora i ne sećam se kada se desilo da mi neko ne stane.tako da se, očigledno, slažem da šok-terapija ima smisla, i ovo sa beneficijama je odlična ideja. Ali to rešava samo jednu polovinu problema, a to su šverceri. Dobro, to znači da će GSP imati više para ali ništa što smo do sada videli ne garantuje da će te pare biti iskorišćene za poboljšanje javnog prevoza.edit - +1 na ovo što je fss rekla. Edited by Alphons

ako si uveren da šok terapija funkcioniše, onda tu istu šok terapiju treba primeniti i na GSP. nema redovnih polazaka? penal. neispravan autobus? penal. neispravni podaci na ekranu? penal. vozač se ponaša kao drkadžija? penal. i tako dalje.al ne, penali se primenjuju samo putnicima, kao da su oni jedini u toj jednačini.edit: et idiotek

Edited by funk soul sister
sa boldovanim se ne slažem nimalo. slažem se da ljudi ne voze kao prvih par meseci posle uvođenja zakona, ali mislim da je situacija značajno bolja nego pre. Konkretno, svakoga dana po nekoliko puta prelazim jedan pešački bez semafora i ne sećam se kada se desilo da mi neko ne stane.tako da se, očigledno, slažem da šok-terapija ima smisla, i ovo sa beneficijama je odlična ideja. Ali to rešava samo jednu polovinu problema, a to su šverceri. Dobro, to znači da će GSP imati više para ali ništa što smo do sada videli ne garantuje da će te pare biti iskorišćene za poboljšanje javnog prevoza.edit - +1 na ovo što je fss rekla.
Naprotiv, ja redovno radnim danima viđam vozače autobusa koji telefoniraju u toku vožnje. Farovi su sve češće isključeni, a autobusi sve stariji i neispravniji.
ako si uveren da šok terapija funkcioniše, onda tu istu šok terapiju treba primeniti i na GSP. nema redovnih polazaka? penal. neispravan autobus? penal. neispravni podaci na ekranu? penal. vozač se ponaša kao drkadžija? penal. i tako dalje.al ne, penali se primenjuju samo putnicima, kao da su oni jedini u toj jednačini.edit: et idiotek
Za sve propuste koji su rezultat ljudskog faktora i nemara - ne penali nego otkaz. Ipak, plašim se da bi "opravdanje" za većinu propusta bilo - ne dobijammo dovoljno novca od grada. A grad bi rekao da mora da gradi mostove i da nema više. I tako u krug. U svakom slučaju - svugde gde se mogu jasno identifikovati krivci, bilo građani bilo radnici GSPa - kažnjavanje.
Za sve propuste koji su rezultat ljudskog faktora i nemara - ne penali nego otkaz. Ipak, plašim se da bi "opravdanje" za većinu propusta bilo - ne dobijammo dovoljno novca od grada. A grad bi rekao da mora da gradi mostove i da nema više. I tako u krug. U svakom slučaju - svugde gde se mogu jasno identifikovati krivci, bilo građani bilo radnici GSPa - kažnjavanje.
To je ta logika. Ne mozhesh nishta GSP-u, pa udri po gradjanstvu. Makar da se narod disciplinuje da placa karte za vozhnju u nehumanim uslovima.
To je ta logika. Ne mozhesh nishta GSP-u, pa udri po gradjanstvu. Makar da se narod disciplinuje da placa karte za vozhnju u nehumanim uslovima.
Jesi ti siguran da umeš da čitaš? Vozač koji puši, telefonira, ne nosi odelo - otkaz. Udruženje koje preskače polaske - gubitak licence. Kontrolor koji pusti neispravan autobus na ulicu - otkaz. Građanin koji se švercuje - kazna. Itd...
Naprotiv, ja redovno radnim danima viđam vozače autobusa koji telefoniraju u toku vožnje. Farovi su sve češće isključeni, a autobusi sve stariji i neispravniji.
ja sam pričao o ostalim učesnicima u saobraćaju, ne o vozačima GSPa. Njima poželim da aplaudiram i kad stanu na crveno.
Ipak, plašim se da bi "opravdanje" za većinu propusta bilo - ne dobijammo dovoljno novca od grada. A grad bi rekao da mora da gradi mostove i da nema više. I tako u krug. U svakom slučaju - svugde gde se mogu jasno identifikovati krivci, bilo građani bilo radnici GSPa - kažnjavanje.
A za gradjane ne postoji ni "opravdanje"