Jump to content
IGNORED

Beogradski prevoz - GSP / Beovoz /... metro?

Recommended Posts

Posted
On 8. 5. 2024. at 16:04, Djuro said:

procitah danas da je Budimpesta izgadila svoju prvu metro liniju za manje od 2 godine - od usvajanja projekta, do otvaranja.

1896. godine je pusten u rad, napravljen samo uz pomoc lopata i konja.

vozovi su isli na svaka 4 minuta, od 5 ujutro do 11 uvece.

to je bio drugi metro na svetu (iza Londonskog) ali prvi kojeg je pokretala elektricna energija. londonski su vukle parne lokomotive.

pre 130 godina rodjaci. 

pa njima je bilo lako, pošto se grad nalazi iznad sistema prirodnih pećina, samo ih je trebalo ozidati i po potrebi malo ispraviti i eto metroa :happy:

Posted
21 minutes ago, đorđe geprat said:

bilo je pitanje kada će da se desi.

1 čukanjac.

dopuna

Devet osoba povređeno u sudaru putničkog i teretnog voza u tunelu Vukov spomenik-Pančevački most, u blizini izlaza ka Pančevačkom mostu. Svi povređeni su evakuisani, nema poginulih, kaže ministar Ivica Dačić.

• 2 weeks later...
Posted

Jer ništa ne sme stati između nas i našeg procenta:

Švajcarski BLT započinje postupno ukidanje tramavaja Šindler, kao i njihovo postepeno slanje na reciklažu, zato što je GSP Beograd otkazao donaciju od 50 ovih tramvaja neposredno pre potpisivanja ugovora, navodi se u saopštenju BLT-a od pre nekoliko dana.

Sagovornici sa kojima smo razgovarali napominju da bi, ako se u obzir uzmu najave iz grada o skorom raspisivanju tendera za još 100 novih tramvaja, pored već aktuelnog, a trenutno suspendovanog, postupka nabavke 25 tramvaja, pojavio bi se problem gde sva ta vozila smestiti.

Kako nam je pojašnjeno, kada bude počela isporuka prvih novih tramvaja moraće da bude povučen iz saobraćaja i iz depoa deo najdotrajalijih vozila. Ukoliko bi, teorijski, kako nam je rečeno, bila preuzeta i švajcarska donacija, a i ako bi u narednom periodu postepeno stizali novi tramvaji, sva ta vozila ne bi mogla da nađu mesto u GSP-ovim pogonima.

Kada je reč o finansijskoj strani donacije, isporuku odnosno dopremanje doniranih tramavaja i rezervnih delova plaćao je najvećim delom Beograd, što bi i ovog puta bio slučaj da je donacija prihvaćena.

Pošto sredstva za to dopremanje nisu mala, kako nam je rečeno, u ovom trenuku ne bi finansijski bilo opravdano da se plati dopremanje tramvaja za koje postoji velika šansa da bi vrlo brzo, isporukom potpuno novih tramvaja, bili otpisani u staro gvožđe.

• +1 2
  • Hvala 1
  • Tužno 1
Posted

Ne znam koji je topik adekvatan za moje pitanje, pa cu ga postaviti na vise mesta. Kako funkcionise taksi sa BG aerodroma za grad posle 1 nocu? Kako izbeci lopove i kolika je realna tarifa? Hvala!

Posted
1 hour ago, Poludziber said:

Ne znam koji je topik adekvatan za moje pitanje, pa cu ga postaviti na vise mesta. Kako funkcionise taksi sa BG aerodroma za grad posle 1 nocu? Kako izbeci lopove i kolika je realna tarifa? Hvala!

Nedavno sam sleteo malo posle 1h i zvao Naxi, jer ne verujem i dalje onima koji stoje tamo i nisam mogao tako kasno da se bavim tumacenjem koji je regularni, a koji divljak. Izaslo me 3300 din do Karaburme, koliko je svaki put kad idem nocu.

• Hvala 1
  • 1 month later...
Posted

Dva puta u par dana nalecem na situaciju da su trojke kontrole u prevozu dobile drustvo nabildovanih civila, krecu se zajedno i zajedno ulaze u prevoz. 

Primetio neko nesto slicno ? 

• +1 1
Posted
On 3. 6. 2024. at 13:02, Poludziber said:

Instaliraj Yandex aplikaciju na mob, iza nje su sva taksi udruzenja osim Pink (imas i za njih aplikaciju). I samo trazi taxi kad sletis. Najbolje je da odes kod spomenika Nikoli Tesli jer nisam siguran da mogu da udju (ili prosto ne zele).

38 minutes ago, SNARC said:

Dva puta u par dana nalecem na situaciju da su trojke kontrole u prevozu dobile drustvo nabildovanih civila, krecu se zajedno i zajedno ulaze u prevoz. 

Primetio neko nesto slicno ? 

Mislim da sam ih video sa komunalnom policijom i da su postali dosta agresivniji.

Posted

Godinu dana Šapićevih cena i komunalaca kao ridža.

Moj skor: Tačno 0 (slovima: nula) kupljenih karata, tj.poslatih sms-ova.

Doduše, nisam neki heavy user, više hop on-hop off, oko 4, max.5 stanica tramvajem, vrlo retko neki bus, ali skoro pa svakodnevno...

Zna li se šta je sa "Kentkartovom" tužbom? Da li je neki međunarodni sud rebnuo Beograd kaznom? Prepostavljam da mora biti, pa ako je to stiglo na naplatu, stav mi je da ja, kao stanovnik Beograda sam već plaćam cenu prevoza.

• +1 3
Posted

koja je najbolja varijanta (najbrže, najmanje presedanja, najmanje pešačenja od stanice do stanice) da od stanice "janković stojana" u rakovici dođem do bloka 37?

Posted
3 minutes ago, đorđe geprat said:

koja je najbolja varijanta (najbrže, najmanje presedanja, najmanje pešačenja od stanice do stanice) da od stanice "janković stojana" u rakovici dođem do bloka 37?

Mozda beo voz? Stanica Tosin bunar je odmah prekoputa bloka 37.

Posted (edited)
34 minutes ago, gsb said:

Mozda beo voz? Stanica Tosin bunar je odmah prekoputa bloka 37.

to i koristim.:thumbup:. pored direktnih ima i sa presedanjem u prokopu ili karađorđevom parku.

pokušavao sam sa aoim što ide ulicama i nisam našao bez dva presedanja, nešto pešačenja i bar sat vremena kada ije špic.

Edited by đorđe geprat
Posted
9 minutes ago, garcia said:

@đorđe geprat što dva presedanja?

37 pa 85 ili 50 pa 85.

da to jeste opcija ako sam rad da prepešačim kroz blok 38. moja gospođa, (72 godine) bi radije čekala 71 a vremenski to bi prešlo 1 sat vožnje. analizirali smo i to. auto je 10 do 12 kilometara, zavisno od rute.

• +1 1
Posted

94 без преседања делује најједноставније. 300нак метара пешачења од Стојана Јанковића до станице 94 у Раковици и онда још 500тинак на Нбг-у до 37-ог.

• Hvala 1
Posted
1 hour ago, johan nagel said:

94 без преседања делује најједноставније. 300нак метара пешачења од Стојана Јанковића до станице 94 у Раковици и онда још 500тинак на Нбг-у до 37-ог.

za slučaj nužde, kad ne mogu vozom, to jeste moguće. razmatrali smo to. stanica 94  je kod železničke stanice rakovica tako da je to ono što i sada činim. žena bimogla da siđe u oml. brigada pa sačeka 71 za jednu ili dve stanice. kažem za nuždu, linija ide peko banjice, nema bez sat vožnje. baš me ćera zajebala sa tom lokacijom. ipak, bliže je nego galenika.

hvala. slabo se snalazim sa linijama prevoza. jednom sam pomešao 53 i 56 i završio na labudovom brdu. 47 i 48, 12 i 13 ko zna koliko puta.