Serena Posted September 16 Posted September 16 4 minutes ago, Klara said: Čeeekaj malo, pisala sam ispod kumsa, turšija=povrće, gde nestade njegov post? Na dnu je prethodne strane. 1
dunja Posted September 23 Posted September 23 dobri ljudi, pomagajte! Danas sam odlucila da iskoristim lepo vreme i obidjem krajeve sela u koje nisam zasla ima 30 godina i vidim sta je tu od sela ostalo (ne mnogo), ima li zivih ljudi (slabo), al zato priroda da umres Elem, kod jedne od napustenih kuca naidjoh na - dunju Vocki vise na zemlji nego na drvetu, srecom imala sam ranac i napunila, misleci da napravim slatko. Ulov: Problem: numem i nisam nikad pravila slatka (jesam dzem) Ima li neko iskustva i mozda neki recept da udeli? 2
Boksi Posted September 23 Posted September 23 A kitnikez? Nisam pravila, jeste neko ovde sigurno. Meni lepše nego slatko. 1 1
dunja Posted September 23 Posted September 23 Hm, to nisam nikad probala, a cula sam. Otvorena sam za sve opcije 1
Serena Posted September 23 Posted September 23 Kitnikez je strava, jela kad sam bila mala. Nisam ga pravila nikad. Evo ti ovaj video pogledaj, zena je jako detaljna i sve lepo objasni. Sve sto sam pravila po njenim receptima dobro je ispalo. 1 1 1
mammy two shoes Posted September 23 Posted September 23 moja mama (94g) je pravila kitnikes pre tridesetak godina. sad sam je pitala kako je pravila. mada sve živo pamti, ne seća se tačnih mera, kaže da se šećeri po ukusu. oljuštene i iseckane dunje, poprskane limunovim sokom, kuvaš u malo vode dok se ne raskuvaju, propasiraš pomešaš sa šećerom, opet prokuvaš. mama je razlivala u limene modle od šapica (starinski kolači) ili od srnećih leđa. kad se stegnu, istresala je iz modli,umotavala je u celofan i držala u kutiji. u deo kitnikeza je stavljala seckane orahe. od kora od dunja je pravila tzv sulc, koji liči na žele i gladak je i tamniji. i njega je izlivala u kalupe, pa kad se osuši sekla i komade valjala u mlevene orahe. internet je pun recepata za kitnikez. ako se ikada odlučim da ga pravim, probaću da jednu partiju začinim zvezdastim anisom ili karanfilićem. 5
Klara Posted September 23 Posted September 23 27 minutes ago, Serena said: Evo ti ovaj video pogledaj, zena je jako detaljna i sve lepo objasni. Sve sto sam pravila po njenim receptima dobro je ispalo. Joj, mama Buba. 😍❤️ Mnogo volim da gledam nju i njenu mamu. 1
Filozof manijak Posted September 24 Posted September 24 17 hours ago, dunja said: dobri ljudi, pomagajte! Danas sam odlucila da iskoristim lepo vreme i obidjem krajeve sela u koje nisam zasla ima 30 godina i vidim sta je tu od sela ostalo (ne mnogo), ima li zivih ljudi (slabo), al zato priroda da umres Elem, kod jedne od napustenih kuca naidjoh na - dunju Vocki vise na zemlji nego na drvetu, srecom imala sam ranac i napunila, misleci da napravim slatko. Ulov: Problem: numem i nisam nikad pravila slatka (jesam dzem) Ima li neko iskustva i mozda neki recept da udeli? Stavi ih u fioku Spoiler 1 2
Shan Jan Posted September 24 Posted September 24 @mammy two shoes svaka cast za mamu i njenih 94 @Filozof manijak jel slusas cetnicki rok? Spoiler
x500 Posted September 24 Posted September 24 (edited) 17 hours ago, dunja said: Vocki vise na zemlji nego na drvetu, srecom imala sam ranac i napunila, misleci da napravim slatko Moja preporuka je da napravis kompot u teglama. Operes, ocistis i ogulis dunje. Napunis tegle sekanim dunjama, dodas 2 do 3 kasike secera u svaku teglu i nalijes vodu da dunje ogreznu i zatvoris tegle. Poredjas ih u serpu, stavis krpu na dno, i nalis do polovine tegli vodu. Na srednjoj "vatri" zagrejes vodu do kljucanja i ostavis da se "krcka" na plagoj vatri oko 40 min. Iskljucis i ostavis da se ohladi. Voda ne mora/treba da vri, temperatura oko 80c je doboljna za pasterizaciju. Imas lepe i ukusne dunje, lepo mekane a nisu gnjecave, cele zime. Isti "prepis" mozes da koristi za skoro svo voce: tresnje, visnje, maline, kajsije, kruske, breskve, jabuke i naravno dunje Edited September 24 by x500 3
dunja Posted September 24 Posted September 24 vidim ja da cu da se vratim kod onog drveta, ovaj put s vecim rancem, nece meni ovo biti dovoljno za sve te poslastice koje ste ovde opisali 1 2
Recommended Posts