Jump to content
IGNORED

Zimnica

April

Recommended Posts

Posted
4 minutes ago, Klara said:

Čeeekaj malo, pisala sam ispod kumsa, turšija=povrće, gde nestade njegov post? :lolol:

Na dnu je prethodne strane. 

• +1 1
Posted

dobri ljudi, pomagajte!

Danas sam odlucila da iskoristim lepo vreme i obidjem krajeve sela u koje nisam zasla ima 30 godina i vidim sta je tu od sela ostalo (ne mnogo), ima li zivih ljudi (slabo), al zato priroda da umres :heart:

Elem, kod jedne od napustenih kuca naidjoh na - dunju :s_w:

WhatsAppImage2024-09-23at19_37_41.thumb.jpeg.268da15796e0450cc98373bf4b7d8ada.jpeg

Vocki vise na zemlji nego na drvetu, srecom imala sam ranac i napunila, misleci da napravim slatko. Ulov:

WhatsAppImage2024-09-23at19_49_08.thumb.jpeg.180f961a33ae71c9a37bb0ba171d7aab.jpeg

Problem: numem i nisam nikad pravila slatka :sad: (jesam dzem)

Ima li neko iskustva i mozda neki recept da udeli?

• Wub 2
Posted

A kitnikez? Nisam pravila, jeste neko ovde sigurno. Meni lepše nego slatko. 

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Hm, to nisam nikad probala, a cula sam.

Otvorena sam za sve opcije :hihi:

• +1 1
Posted

Kitnikez je strava, jela kad sam bila mala. Nisam ga pravila nikad. 

Evo ti ovaj video pogledaj, zena je jako detaljna i sve lepo objasni. Sve sto sam pravila po njenim receptima dobro je ispalo. 

• +1 1
  • Wub 1
  • Hvala 1
Posted

moja mama (94g) je pravila kitnikes pre tridesetak godina. sad sam je pitala kako je pravila. mada sve živo pamti, ne seća se tačnih mera, kaže da se šećeri po ukusu. oljuštene i iseckane dunje, poprskane limunovim sokom, kuvaš u malo vode dok se ne raskuvaju, propasiraš pomešaš sa šećerom, opet prokuvaš. mama je razlivala u limene modle od šapica (starinski kolači) ili od srnećih leđa. kad se stegnu, istresala je iz modli,umotavala je u celofan i držala u kutiji. u deo kitnikeza je stavljala seckane orahe.

od kora od dunja je pravila tzv sulc, koji liči na žele i gladak je i tamniji. i njega je izlivala u kalupe, pa kad se osuši sekla i komade valjala u mlevene orahe.

internet je pun recepata za kitnikez. ako se ikada odlučim da ga pravim, probaću da jednu partiju začinim zvezdastim anisom ili karanfilićem.

• Wub 5
Posted
27 minutes ago, Serena said:

Evo ti ovaj video pogledaj, zena je jako detaljna i sve lepo objasni. Sve sto sam pravila po njenim receptima dobro je ispalo. 

Joj, mama Buba. 😍❤️ Mnogo volim da gledam nju i njenu mamu.

• Hvala 1
Posted
17 hours ago, dunja said:

dobri ljudi, pomagajte!

Danas sam odlucila da iskoristim lepo vreme i obidjem krajeve sela u koje nisam zasla ima 30 godina i vidim sta je tu od sela ostalo (ne mnogo), ima li zivih ljudi (slabo), al zato priroda da umres :heart:

Elem, kod jedne od napustenih kuca naidjoh na - dunju :s_w:

WhatsAppImage2024-09-23at19_37_41.thumb.jpeg.268da15796e0450cc98373bf4b7d8ada.jpeg

Vocki vise na zemlji nego na drvetu, srecom imala sam ranac i napunila, misleci da napravim slatko. Ulov:

WhatsAppImage2024-09-23at19_49_08.thumb.jpeg.180f961a33ae71c9a37bb0ba171d7aab.jpeg

Problem: numem i nisam nikad pravila slatka :sad: (jesam dzem)

Ima li neko iskustva i mozda neki recept da udeli?

Stavi ih u fioku

Spoiler

:covid19:

• +1 1
  • Haha 2
Posted

Ma jok, samo Bjesove :D

Posted (edited)
17 hours ago, dunja said:

Vocki vise na zemlji nego na drvetu, srecom imala sam ranac i napunila, misleci da napravim slatko

Moja preporuka je da napravis kompot u teglama. 

Operes, ocistis i ogulis dunje. Napunis tegle sekanim dunjama, dodas 2 do 3 kasike secera u svaku teglu i nalijes vodu da dunje ogreznu i zatvoris tegle. Poredjas ih u serpu, stavis krpu na dno, i nalis do polovine tegli vodu. Na srednjoj "vatri" zagrejes vodu do kljucanja i ostavis da se "krcka" na plagoj vatri oko 40 min. Iskljucis i ostavis da se ohladi. Voda ne mora/treba da vri, temperatura oko 80c je doboljna za pasterizaciju. 

Imas lepe i ukusne dunje, lepo mekane a nisu gnjecave, cele zime.

m3C4DRn.jpg

Isti "prepis" mozes da koristi za skoro svo voce: tresnje, visnje, maline, kajsije, kruske, breskve, jabuke i naravno dunje :)

Edited by x500
  • Hvala 3
Posted

vidim ja da cu da se vratim kod onog drveta, ovaj put s vecim rancem, nece meni ovo biti dovoljno za sve te poslastice koje ste ovde opisali :)

• +1 1
  • Haha 2
Posted

Dunja, od dunja je najbolji kompot.

• Wub 1