Jump to content
IGNORED

Zimnica

April

Recommended Posts

Posted

@frenk

meni ovako rekao čovek (smešno ali praktično): napuni tegle grožđem i papričicama i dopuni vodom. onda tu vodu prospe u šerpu i to mu je mera :) i tako za svaku teglu

u presolac valjda dodaje samo so, šećer i sirće, ali kapiram da je još bolje po adamovom receptu

@jumanji, ja sam odgovarala za smokve, al vidim stigao recept i za dunje, hvalac!

Posted
59 minutes ago, Jumanji said:

Dunje se ociste, iseku na 1/8 i preliju presolcem, e al potrebno je da odstoje bar 2 meseca pre konzumiranja -.-

Toeto.

Posted

@beyoncé

f92bb53c4d247e6a1c278590595e72ac.gif

Toeto.

12dad847caa256438753910daa76614b.gif

P.S. necu vise [emoji56]

Posted
@frenk
meni ovako rekao čovek (smešno ali praktično): napuni tegle grožđem i papričicama i dopuni vodom. onda tu vodu prospe u šerpu i to mu je mera [emoji4] i tako za svaku teglu
u presolac valjda dodaje samo so, šećer i sirće, ali kapiram da je još bolje po adamovom receptu

@jumanji, ja sam odgovarala za smokve, al vidim stigao recept i za dunje, hvalac!
Nije to smešno, to jeste najpreciznije, ali smara [emoji6]

... Shiit has hit the fan...

Posted

ja sam to pravio prošle godine, mislim da si i probao

pojelo se, ali me nije nešto dojmilo

Posted

sad me muchite stim grozdjem :unsure:

zelim.

sent from bubamoto

Posted

e, sad u cu i ja da pravim te dunje i grozdje sa papricicama! 

inace, @nisam ja, lubenica jos ima, u maxiju, onih uvoznih. cak su i jeftine.

tako da - da, mozes i slatko od kore lubenice, ako nisi napravio letos, a moze i tusija, sto da ne :tongue:

Posted

:D

Hvala. 

Ja sam juče ceo put od kraljeva do kuće pričao mahom o zimnici, kiselom kupusu, turšiji i tako tome..

Posted
1 hour ago, Frank Pembleton said:

Vi mene oćete načisto da poludite!

[mention=219]adam[/mention]

Koje si razmere za tečnost za grožđo-turšiju? Čisto da proverim...

... Shiit has hit the fan...

ja sterilisao tegle (u rernu na 100 stepeni 20 min) potrpao u tegle grozdje i papricice u razmeri 2:1 za grozdje, stavio lovora, bibera i korijandera u zrnu onako odoka i nasuo regularni presolac do vrha. tegle stavio u spajz, prekrio krpama i to je to. 

Posted

Pazarila karfiol, grožđe, ljute papričice i danas sa tim da se s oproštenjem akam, a sutra je paradajz na redu.

E, pa da podelim sa vama jedan odličan recept, dok paradajza još ima, inače ovo je omiljena zimnica svakog gosta u kući moje majke, pa od kako znam za sebe.

Brzo se priprema, ali ima kvačica, dugo baš kuva. Potrebno je da se prvobitna količina smanji na otprilike 1/3 (ne za, vec na) smile.png a to je bogami 7-8 sati sigurno.

Ukus je slatkasto-ljutkast (ljut) i slaže se apsolutno uz sve vrste mesa, barena, pečena ili ribu.

Ljutenica od paradajza

Na 1,5 kg očišćenog i neoljiuštenog paradajza ide:

-ljute papričice po ukusu

-200 ml vinskog sirćeta

-150 ml ulja

-130 g šećera

-soli po ukusu

Paradajz samleti sa papričicama, sipati sve u duboku šerpu i kuvati zajedno sa sirćetom.

Ulje dodam na polovini kuvanja, a šećer kada smesa padne na nešto manje od 1/2, jer sa dodavanjem šećera prskanje se pojačava. 

Pri samom kraju dodati soli po ukusu, otprilike kašičicu do dve na 6 kg paradajza koliko uvek kuvam u jednoj turi.

U početku, pošto ima dosta vode i tečnosti, možete kuvati na jačoj vatri, ali kako se smesa zgušnjava tako postepeno idete ka nižoj temperaturi ringle. Na mom šporetu na skali jačine do 9 prvo kuvam na 8, a zatim smanjujem i smanjujem postepeno, zavisi koliko prska i do jačine 4-3.5. I što se više zgušnjava to je potrebno više vremena provoditi pored šerpe i mešati. 

Kada je prvobitna količina spala na 1/3 smese, postala gusta, konzistencije recimo dzema i tamno bordo boje, ljutenica je gotova, pokriti šerpu čistom krpom i ostaviti da se ohladi totalno do sutra najbolje, pa sipati u čiste i suve tegle.

Dakle moja jedna tura je:

6kg paradajza

800ml vin.sirćeta

600ml ulja

500g šećera

so i ljute papričice po ukusu

Od ove količine ispadne 5-6 manjih tegi one od oko 300g (uvek u njima sipam), a čuva se na hladnijem mestu kao i ostala zimnica.

766177d24b5e8818e63ce613712743f2.jpg

Fotka je od pre 2 godine.

Posted

Ne mogu da editujem vise, ne izadje 6, do 5 teglica max.

Posted

mora da je ukusno ali tako se ne pravi ljutenica :nobles:

Posted

Uvek se nadje neko da kontrita.
Ajd malo sad o bureku, nismo odavno :)

Ovaj recept je jako star i tako se zove. Tako da.. sorry, jbg

Posted

Sve ok ali gde su tu pecene paprike? Bez njih nema ljutenice.Zato je pravljenje ljutenice muka ziva i traje i traje ali je zato kraljica svih "ajvara"