steins Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 videh,.....ali kažem, kontao sam da su ti protesti bili u nekom kontekstu očuvanja SFRJ /tako mi i ostale neke slike u glavi sa crvenim zastavama, titovim slikama i pevanjem himne/, pa mi slika bila nejasna, ....
Roger Sanchez Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 videh,.....ali kažem, kontao sam da su ti protesti bili u nekom kontekstu očuvanja SFRJ /tako mi i ostale neke slike u glavi sa crvenim zastavama, titovim slikama i pevanjem himne/, pa mi slika bila nejasna, ....Pa dobro si kontao, tako je i bilo. Osim u jednoj stvari, bili su un kontekstu očuvanja BiH, ne SFRJ. Mnogo si mi ti bre stajnše zbunjen.
steins Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Pa dobro si kontao, tako je i bilo. Osim u jednoj stvari, bili su un kontekstu očuvanja BiH, ne SFRJ. Mnogo si mi ti bre stajnše zbunjen.ma jok, samo mi tih dana više u fokusu bila Rvatska.....elem, znači ako ja dobro shvatam, te demonstracije u Sarajevu su bile za očuvanje samostalne BiH /koja je jel prethodno izglasala neovisnost/, a koristila se ikonografijom zemlje iz koje je izlazila, uz obezbedjenje ultra desničarskih snaga?
Roger Sanchez Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 elem, znači ako ja dobro shvatam, te demonstracije u Sarajevu su bile za očuvanje samostalne BiH /koja je jel prethodno izglasala neovisnost/, a koristila se ikonografijom zemlje iz koje je izlazila, uz obezbedjenje ultra desničarskih snaga? Tako je. A pucnjavu je započela Rote Armee Fraktion pucajući na njih.. Inače,, očito da ti se memorija jako sjebala, ali zemlja iz koje su izlazili njegovala je tada ipak malo drukčiju ikonografiju.
steins Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Tako je. A pucnjavu je započela Rote Armee Fraktion pucajući na njih.. Inače,, očito da ti se memorija jako sjebala, ali zemlja iz koje su izlazili njegovala je tada ipak malo drukčiju ikonografiju.u to vreme je valjda još uvek bila SFRJ. i imala istu himnu. I istu zastavu.
Roger Sanchez Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 u to vreme je valjda još uvek bila SFRJ. i imala istu himnu. I istu zastavu.Ma tako je, nego i štafetu, i bratstvo i jedinstvo..
steins Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Ma tako je, nego i štafetu, i bratstvo i jedinstvo..pa jbga rodjer, ako su zasita petokraka, hej Sloveni i tita bili prihvatljiva ikonograifja za podršku ocepljivanju što onda niste i vi u Rvatskoj to praktikovali nego izmišljali šahovnice i Oca i ostale sitnice?ako ništa, bilo bi mnogo interesantnije da se biju partizani na obe strane....:D
Roger Sanchez Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 ako ništa, bilo bi mnogo interesantnije da se biju partizani na obe strane....:DJbg. Izgleda da su partizani bili samo sa jedne, integrativne strane. Nema za nas narodnih heroja!
kapetanm Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 (edited) Khm. Živeo sam u toj Bosni, pa i u Sarajevu 14 godina, u nekim srećnijim vremenima. Nije baš sve bilo crno ni belo ni sa jedne straneEdit: No, da budemo realni - naspram serviranim iracionalnim objašnjenjima, o zlu jednih , drugih, i trećih, zaverama i ideologijama, stvarni uzrok je, kao i uvek, novac i moć, koji integrisani pokreću svaki krupni društveni potres kroz istoriju. Edited June 12, 2011 by kapetanm
Muwan Posted June 12, 2011 Author Posted June 12, 2011 Tako je. A pucnjavu je započela Rote Armee Fraktion pucajući na njih.. Inače,, očito da ti se memorija jako sjebala, ali zemlja iz koje su izlazili njegovala je tada ipak malo drukčiju ikonografiju.Miloševićeva fotografija sa crnim florom??
kapetanm Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Miloševićeva fotografija sa crnim florom??izgleda da je slika skorašnja
MancMellow Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 Miloševićeva fotografija sa crnim florom??Možda je neki miting opozicije :D
ArleKino Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 u to vreme je valjda još uvek bila SFRJ. i imala istu himnu. I istu zastavu.05.04.1992.godine. Otišla Slovenija, otišla Hrvatska, a BiH uspješno sprovela referendum u skladu sa zaključkom Badinterove komisije. U JNA se skidala petokraka sa uniformi i kapa obzirom da je Jugoslavija prestala biti komunistička.Protesti u Sarajevu su se desili dan nakon Arkanovog krvavog pira u Bijeljini, mjesecima nakon Ravnog, mjesec dana nakon ubistva srpskog svata i instaliranja barikada. Na proteste u Sarajevu su izašli ljudi koji su htjeli da sruše nacionalističku vlast, ljudi koji su još uvijek bili dovoljno naivni (da ne kažem blentavi) da vjeruju u to da se JNA ukopava oko Sarajeva u sklopu vojne vježbe i/ili da će JNA braniti Sarajevo od nacionalističkih paravojski. Plan je bio da se formira Vlada narodnog spasa, a protestima su se trebali priključiti i radnici iz nekih drugih gradova u BiH. "Neko" ih je zaustavio, Vlada narodnog spasa nije formirana, Olga Sučić i Suada Dilberović se nisu vratile kući sa tog protesta, a JNA nije branila Sarajevo nego je dala materijalnu bazu za (fizičku i duhovnu) razgradnju Sarajeva.
Recommended Posts