Jump to content
IGNORED

Raspad SFRJ

Muwan

Recommended Posts

Posted

videh,.....ali kažem, kontao sam da su ti protesti bili u nekom kontekstu očuvanja SFRJ /tako mi i ostale neke slike u glavi sa crvenim zastavama, titovim slikama i pevanjem himne/, pa mi slika bila nejasna, ....

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Roger Sanchez

207

• cedo

75

• harper lee

63

• steins

63

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
videh,.....ali kažem, kontao sam da su ti protesti bili u nekom kontekstu očuvanja SFRJ /tako mi i ostale neke slike u glavi sa crvenim zastavama, titovim slikama i pevanjem himne/, pa mi slika bila nejasna, ....
Pa dobro si kontao, tako je i bilo. biggrin.gif Osim u jednoj stvari, bili su un kontekstu očuvanja BiH, ne SFRJ. Mnogo si mi ti bre stajnše zbunjen.
Posted
Pa dobro si kontao, tako je i bilo. biggrin.gif Osim u jednoj stvari, bili su un kontekstu očuvanja BiH, ne SFRJ. Mnogo si mi ti bre stajnše zbunjen.
ma jok, samo mi tih dana više u fokusu bila Rvatska.....elem, znači ako ja dobro shvatam, te demonstracije u Sarajevu su bile za očuvanje samostalne BiH /koja je jel prethodno izglasala neovisnost/, a koristila se ikonografijom zemlje iz koje je izlazila, uz obezbedjenje ultra desničarskih snaga? :unsure:
Posted
elem, znači ako ja dobro shvatam, te demonstracije u Sarajevu su bile za očuvanje samostalne BiH /koja je jel prethodno izglasala neovisnost/, a koristila se ikonografijom zemlje iz koje je izlazila, uz obezbedjenje ultra desničarskih snaga? :unsure:
Tako je. A pucnjavu je započela Rote Armee Fraktion pucajući na njih.. Inače,, očito da ti se memorija jako sjebala, ali zemlja iz koje su izlazili njegovala je tada ipak malo drukčiju ikonografiju.0318_D07.jpg
Posted
Tako je. A pucnjavu je započela Rote Armee Fraktion pucajući na njih.. Inače,, očito da ti se memorija jako sjebala, ali zemlja iz koje su izlazili njegovala je tada ipak malo drukčiju ikonografiju.0318_D07.jpg
u to vreme je valjda još uvek bila SFRJ. i imala istu himnu. I istu zastavu.
Posted
Ma tako je, nego i štafetu, i bratstvo i jedinstvo..
Posted
Ma tako je, nego i štafetu, i bratstvo i jedinstvo..
pa jbga rodjer, ako su zasita petokraka, hej Sloveni i tita bili prihvatljiva ikonograifja za podršku ocepljivanju što onda niste i vi u Rvatskoj to praktikovali nego izmišljali šahovnice i Oca i ostale sitnice?ako ništa, bilo bi mnogo interesantnije da se biju partizani na obe strane....:D
Posted

Tražili su pitomiju, ipak, ikonografijuddcf3f8b2f.jpg

Posted
ako ništa, bilo bi mnogo interesantnije da se biju partizani na obe strane....:D
Jbg. Izgleda da su partizani bili samo sa jedne, integrativne strane. ratko-mladic-rekao-da-nema-veze-sa-zlocinom-u-srebrenici-482x321-20110521-20110528182636-619c7bbe943506093ac56f80e1861377.jpgNema za nas narodnih heroja!
Posted (edited)

Khm. Živeo sam u toj Bosni, pa i u Sarajevu 14 godina, u nekim srećnijim vremenima. Nije baš sve bilo crno ni belo ni sa jedne straneEdit: No, da budemo realni - naspram serviranim iracionalnim objašnjenjima, o zlu jednih , drugih, i trećih, zaverama i ideologijama, stvarni uzrok je, kao i uvek, novac i moć, koji integrisani pokreću svaki krupni društveni potres kroz istoriju.

Edited by kapetanm
Posted
Miloševićeva fotografija sa crnim florom??
Posted
izgleda da je slika skorašnja
Posted
Možda je neki miting opozicije :D
Posted
05.04.1992.godine. Otišla Slovenija, otišla Hrvatska, a BiH uspješno sprovela referendum u skladu sa zaključkom Badinterove komisije. U JNA se skidala petokraka sa uniformi i kapa obzirom da je Jugoslavija prestala biti komunistička.Protesti u Sarajevu su se desili dan nakon Arkanovog krvavog pira u Bijeljini, mjesecima nakon Ravnog, mjesec dana nakon ubistva srpskog svata i instaliranja barikada. Na proteste u Sarajevu su izašli ljudi koji su htjeli da sruše nacionalističku vlast, ljudi koji su još uvijek bili dovoljno naivni (da ne kažem blentavi) da vjeruju u to da se JNA ukopava oko Sarajeva u sklopu vojne vježbe i/ili da će JNA braniti Sarajevo od nacionalističkih paravojski. Plan je bio da se formira Vlada narodnog spasa, a protestima su se trebali priključiti i radnici iz nekih drugih gradova u BiH. "Neko" ih je zaustavio, Vlada narodnog spasa nije formirana, Olga Sučić i Suada Dilberović se nisu vratile kući sa tog protesta, a JNA nije branila Sarajevo nego je dala materijalnu bazu za (fizičku i duhovnu) razgradnju Sarajeva.
Posted
:D