Jump to content
IGNORED

Šta je najbitnije što se u istoriji dogodilo na današnji dan?

Ajant23

Recommended Posts

Posted (edited)

Aha.

athenia-700_zps7c11374d.jpg

I nesrecni Fritz-Julius Lemp

lemp1a_zps365e8e28.jpg

Mada me Athenia uvek asocira na jos dva broda: americki parobrod City of Flint, koji je bio takodje WW2 pomorska afera, sa sve putovanjem do Murmanska u doba sovjetsko-nemackog medenog meseca i jednu jahtu, svedski Southern Cross.

Em zgodna, em neutralna  :)

southerncrossyacht_zps138f86a0.jpg

Oboje su se nasli na licu mesta.

Edit: gde me podseti: lako je bilo imati ovakvu jahtu i svrckati se njome okolo da vidis kako je to kad pocinje rat, a zoves se Axel Wenner, ponegde ga pisu i kao Wenner-Green, kad imas izmedju ostalog i firmu koja se zove Electrolux i svasta si jos nesto sposoban...

Edit 2: mislim da je prezime sa jednim e, Gren...

Edited by namenski
Posted (edited)

5f5f6c8ee_zpsbefe23a8.jpg

Друг Стаљин их је лепо дочекао, поразговарао, питао разне ствари, између осталог и како би они да се зове нови патријарх: тројица јерарха - ваљда се тако зову и на српском - митрополит Сергеј, Алексеј и Николај, одговорили су да би ОК било да му се да чин патријарха Московског и целе Русије, будући да је последњи запамћени, Тихон, носио тај чин још од времена покојне Привремене владе.

Друг Стаљин се сложио и нагласио своје поштовање вековних традиција Православне цркве: предложио је да се граде нове цркве, школује особље, да се свуда где је потребно отворе духовне академије, и да се - ово обавезно - почне са издавањем часописа који би се бавио црквеним питањима...

Доделио је цркви и једног генерал мајора НКВД, Карпов се беше презивао, да буде официр за везу: опуштено, септембар 1943. Курск је био иза њега, маршал Стаљин, будући генералисимус, разговарао је са црквеним оцима читава 2 сата.

Дал се бивши богослов, а сурово реални политичар добро забављао, дал се сетио својих младих дана када је, као семинариста који пише стихове, у генерале Православне цркве гледао с поштовањем сигурно мањим него су ти исти црквени генерали на састанку о коме је реч гледали у њега, најмоћнијег човека у историји Русије, човека толико моћног да су о тој моћи могли само да сањају сверуски самодржци чак и кад им се моћи саберу...

0_ae9f2_4c55126d_L_zpsb8e0d7d7.jpg

Ствари су се после састанка убрзале, све је ишло као подмазано.

mp_zpsff8f1645.jpg

Наравно, са све додељеним аутомобилима и шоферима за црквене оце и квотом од 600 литара бензина месечно по аутомобилу.

Clip_zps791c74e1.jpg

Edited by namenski
Posted

Marna_Austerlic_zps74f3d1f0.jpg

Marna, septembar 1914.

Onaj mali cetvorougao levo dole, iznad zaglavlja, je karta sireg podrucja na kom se odigrala Bitka kod Austerlica.

Mala sivkasta fleka u gornjem desnom uglu je Brno.

Svet je za stotinak godina porastao, nikad nije ni prestao da raste.

Marna, septembar 1914, nekih 800,000 Francuza i Britanaca, mozda oko 1,000,000 Nemaca: neprecizno, jer je vec nemoguce voditi tu vrstu matematike, na stranu sto vise nije ni vazno.

Austerlic, decembar 1804, po cirka 70 - 80,000 na obe strane.

Po jedinici povrsine, Austerlic je krvaviji: druga je stvar, dokaz sazrevanja u neku ruku, sto je broj poginulih Francuza na Marni jednak broju svih Francuza, celokupne francuske armije kod Austerlica.

• 5 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

wait, ja sam mislio da je to bilo 16. oktobra?

Posted

Ovo je na bis, kao ono sa dizanjem zastave na Rajhstagu.

• 3 weeks later...
Posted

Na današnji dan, prije 71. g, jedinice 1. Ukrajinskog fronta pod komandom generala armije Vatutina oslobodile su мать городов русских - Kijev.

Posted
Прекид непријатељстава званично је ступио на снагу 11. новембра 1918 — једанестог часа, једанестог дана, једанестог месеца. Супротстављене армије на западном фронту почеле су повлачење са својих позиција, а канадски војник Џорџ Лоренс Прајс се сматра последњом жртвом Великог рата. Усмртио га је немачки снајпериста у 10.58 часова, 11. новембра 1918.

Вјероватно највећи баксуз свих времена.

Posted

Вјероватно највећи баксуз свих времена.

Има 1 озбиљан конкурент, а по мени апсолутни победник: својевремено су и овдашње новине пренеле репортажу из неког Тајма, Њусвика, јебем ли га, о Јапанцу из Хирошиме који је доживео и преживео Бомбу, 6. августа 1945, и који се сав опечен и очајан упутио код тетке у - Нагасаки.

У који је успео да стигне таман на време, 9. августа: наводно је 2 Бомба пукла у тренутку кад је ушао у кућу, не сећам се тачно.

Posted

I naravno, krivi su divlji Balkanci :isuse:

Posted

Pa kad spiker citira MekMilanku, ako sam dobro čuo? :dry: