morgana Posted April 6, 2015 Posted April 6, 2015 (edited) ima suptilnosti u toj sceni da dzejn, ona nikada do sada nije tretirana ovoliko neravnopravno. bila je gazdina ljubavnica i hirurgova zena, kad se prostituisala da bi dovela klijenta to je naplatila milionima a sad je vrijedjaju balavci na sastanku cija je tema jeftin zenski proizvod spakovan u jaje. mi gledamo tranziciju feminiz(a)ma. edit, godina je 1970. Edited April 6, 2015 by morgana
Weenie Pooh Posted April 6, 2015 Posted April 6, 2015 TI zaboravljaš scene sa početka serije u kojima Joan dok deli uputstva sekretaricama oko neke tamo šminke, pozira i guzi se ispred zida iza koga gledaju svi execs redom i salutiraju joj. To kao nije bilo ponižavajuće, a ovo jeste? Ona je tokom godina pokazivala da ume savršeno da se nosi sa raspomamljenim muškim sagovornicima, ne samo da istrpi nego da njihovu reakciju na njen sex appeal upotrebi u svoju korist, i to se ispostavilo kao ekstremno isplativo - postala je partner i obogatila se kad su firmu prodali, na šta je i Peggy podseća. Prilično je nerazumno sa njene strane da posle deset godina vrlo efektnog korišćenja T&A da bi sebi otvarala razna vrata, odjednom ne zna kako da se nosi sa trojicom balavaca i njihovim lošim vicevima, pa priča kako bi rado spalila celu firmu. Smisleniji razvoj, da sam ja neka vlast, bio bi da ona pokušava i dalje da bude koketna i zavodljiva u poslu ali da joj to više ne uspeva tako dobro zato što se vremena menjaju, zato što postoje mlađe i lepše, pa da upravo to bude izvor frustracije i wangsta. A ne ovako naopako.
Sludge Factory Posted April 6, 2015 Posted April 6, 2015 Hvala morgana. Ocekivao sam fanfare kod prelaska u sedamdesete :D U pravu je Vini u smislu da se nekako osetila regresija kod njenog lika i ovim scenama. Osim sto je to mozda u epizodi posluzilo kao suprotnost opstem sbbkbb perispitivanju, u smislu, ona je uspela u zivotu, dobila ono sto je zelala i srecna je, evo kako bi joj zivot izgledao da nije uspela.
morgana Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) Vimi, ne znam zasto mislis da zaboravljam. Dzejn je itekako imala satisfakciju i postovanje za sebe pa i svoju seksualnost do ovog momenta. McCan mamlazi ni ne znaju ko je ona Edited April 7, 2015 by morgana
Dionysos Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 postala je partner i obogatila se и онда дођу тројица балаваца који су себи дали за право да је подјебавају, све жртве које је подносила све ове године су биле да би изградила своје име и свој статус и сада је одједном back to square one, мени се чини да њој ту не смета како они третирају жене, већ како третирају џоан, питање статусне, пре него сексуалне поделе
scab Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 meni ken tim potezom uopšte nije ispeo faca nego luzerčina
Weenie Pooh Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Vimi, ne znam zasto mislis da zaboravljam. Dzejn je itekako imala satisfakciju i postovanje za sebe pa i svoju seksualnost do ovog momenta. McCan mamlazi ni ne znaju ko je ona и онда дођу тројица балаваца који су себи дали за право да је подјебавају, све жртве које је подносила све ове године су биле да би изградила своје име и свој статус и сада је одједном back to square one, мени се чини да њој ту не смета како они третирају жене, већ како третирају џоан, питање статусне, пре него сексуалне поделе Ta tri balavca su iz McCanna, kompanije u čijem je sad vlasništvu Sterling Cooper Draper Price ili kako im se već zove firma. Joan je bila jedna od onih koji su žestoko zagovarali tu prodaju, ako se dobro sećam, i kao partner je uzela dobre pare, dakle nije nipošto back to square one. Ako neće da radi sa novim i unapređenim verzijama Rodgera Sterlinga, ona ne mora - već je dobro situirana, može da se pokupi i ode da radi šta hoće i gde hoće, neka piše knjige kao Ken. Joan mi nikad nije delovala kao neko ko škrguće zubima dok trpi poniženja i misli "uh, samo da se dočepam neke jake pozicije, nećete vi meni više gledati u dupe", a čak i da jeste ta osoba bila - ona se te pozicije svesno odrekla, za solidnu sumu novca! Peggy je 100% u pravu. Stvarno se nadam da je neće pretvoriti u poster child za fair treatment žena na radnom mestu, pošto njen dugogodišnji minuli rad čini tako nešto sasvim besmislenim.
Dionysos Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 е јебига ако су на истом нивоу та тројица као роџер, ипак постоји неки pecking order или га барем она очекује, без обзира што су се продали меккану, капирам да ни ови из инстаграма нису узели милијарду од фејсбука и дошли на посао очекујући да их фејсбук интерни могу јебати
Weenie Pooh Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) Osim onih koje je prethodno jebalo pola Instagrama, koji su jebanje od starta uspostavili kao svoj modus operandi, koji bukvalno sve što se dešava na poslu - sa klijentima ili sa kolegama - doživljavaju iz vizure željenog objekta. (Pada mi na pamet kako je, kad se Englez obesio, Joanie pala u depresiju ubeđena da se to desilo zato što mu ona nije dala ) Može to da joj se sviđa ili da joj se ne sviđa, može i da misli da sad zaslužuje bolji tretman, ali prosto ne može da bude zatečena, zbunjena, ostavljena bez reči, kao da je žena iz 21. veka kojoj se sexual harassment upravo desio po prvi put u karijeri. Joan vrlo dobro zna sa tim sranjem da se nosi, i zna kako da upotrebi njihovo balavljenje u svoju korist. Edited April 7, 2015 by Weenie Pooh
malkin Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 po onome što je Weiner rekao o epizodi, čini mi se da je glavno u McCan sceni da se pokaže šta izrodi mesto koje do '75 nije imalo ženu na bilo kakvoj funkciji iznad kopirajtera... a u kontekstu teme epizode, mislim da Džounin šoping nije imao toliko veze sa tešenjem koliko sa činjenicom da je otišla na mesto na kom je nekad radila. kapiram Uinijevu žalbu na Džouninu iznenada probuđenu rodnu svest, ali nije mi to previše problematično. moguće je da je Pegi ubola istinu kad joj je rekla da je toliko bogata da ne mora da radi šta ne želi: možda bogatoj Džoun smeta što ima onih koji misle da za nju važe pravila igre koja su važila za sekretaricu Džoun. e da, 1 veliki shoutout za Rodžerove brkove!
morgana Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) i u prici o dzoan kao i onima o pegi i donu imamo neostvarene aspiracije koje su nekad bile sporedne a sad iskacu u prvi plan. to ima smisla i socioloski gledajuci tadasnja drustvena gibanja i psiholoski kroz motivacionu hijerarhiju i narativno posmatrajuci advertajzing kao generator novih potreba (razotkrivac postojecih, nebitno je sad) socioloski i istorijski to je svakako izlazak na scenu politizovanog, formalizovanog feminizma. nije vise dovoljno samo dobiti posao i napredovati. tu onda upada konobarica sa svojom radnom rutinom i manifestom u dzepu. ona je samosvjesno dijete krizanca dzoan i pegi (uz ostalo sto se tice odnosa prema seksualnosti i dona) da se pomjerim od teme, muceni don rejcelinoj sestri uopste nije pomenuo da ima djecu Edited April 7, 2015 by morgana
Dionysos Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 da se pomjerim od teme, muceni don rejcelinoj sestri uopste nije pomenuo da ima djecu зар није рејчел знала? у сваком случају мислим да је дон препознао анимозитет који је сестра испољила када је сазнала ко је он, и да је свесно поменуо како су му већ два брака пропала, као вид признавања своје кармичке казне, тј. жеље да то тако доживи она, у смислу повредио сам је, направио сам погрешне изборе и зато сада патим, према њеном смешку када сазна за други пропали брак би то имало смисла... такође, ако она после толико година гаји презир према њему значи да га рејчел баш и није лако преболела
morgana Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 vjerovatno, ima smisla. rejcelina sestra bi ga u drugacijoj situaciji poslala u materinu, tako je izgledalo. ali kako je don gledao rejcelinu djecu :D da vidi da slucajno ne lice na njega
Weenie Pooh Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 tu onda upada konobarica sa svojom radnom rutinom i manifestom u dzepu. To mi je promaklo, šta je čitala?
Recommended Posts