vathra Posted April 23, 2019 Posted April 23, 2019 Ma zarđa glava pa ne možeš da ga odšrafiš. A iznutra je i dalje ko nov i dobro drži.
Frank Pembleton Posted April 23, 2019 Posted April 23, 2019 Hm ali koliko puta će "pogrešno" da udari ekser i da ga iskrivi? Mene bi to više brinulo...
mire Posted April 23, 2019 Posted April 23, 2019 1 hour ago, vathra said: Ma zarđa glava pa ne možeš da ga odšrafiš. A iznutra je i dalje ko nov i dobro drži. pre mesečak dana intervenisao sam nešto na fasadi uradjenoj u prošlom veku vijci kao da su juče montirani dakle, vrsta šrafa, crni gipsarski satrunu, oni za drvo baš zardjaju, itd
Zverilla Posted April 24, 2019 Posted April 24, 2019 (edited) On 21.4.2019. at 0:50, Bujodrag said: S druge strane, ako planira da ručno zakucava eksere u staro i osušeno drvo, nek vrh eksera zatupi čekićem jer će ekser inače cepati letvu na dvoje. Ovo sam čuo više puta iz različitih izvora, i verujem da je tacno. Al zna li neko da objasni zašto je to tako? Edit: a za šraf VS ekser VS ekser s rupom diskusiju: pa nek proba čovek ekserima ručno pa ako ne ide nek se igra drugim varijantama. I nek javi sta je radio na kraju Edited April 24, 2019 by Zverilla
Bujodrag Posted April 24, 2019 Posted April 24, 2019 7 hours ago, Zverilla said: Ovo sam čuo više puta iz različitih izvora, i verujem da je tacno. Al zna li neko da objasni zašto je to tako? Zato što oštar vrh eksera razdvaja vlakna drveta pa se cela daska razdvoji na tom mestu. Najčešće je primetno kod jeftinijeg drveta, jelovina i slično, koja imaju izrazita uzdužna vlakna. Ja sam to otkrio praveći kojekakve kutijice od jeftinog materijala, jedno vreme sam za pirografiju koristio ono jeftino drvo od kojeg se prave gajbice jer je mekano i dobije lepu boju. A na nekom stolarskom forumu sam i naleteo na takav savet. A tup vrh eksera kida vlakna na mestu ukucavanja pa ne razdvaja celu dasku.
Barti66 Posted April 24, 2019 Posted April 24, 2019 On 23.4.2019. at 9:51, Frank Pembleton said: Hm ali koliko puta će "pogrešno" da udari ekser i da ga iskrivi? Mene bi to više brinulo... https://images.app.goo.gl/78i9vVbtCrQrwLn47
Bujodrag Posted April 24, 2019 Posted April 24, 2019 Pričali mi matorci da sam otkrio eksere i čekić još pre nego što sam krenuo u osnovnu školu. Pa sam ih zakucavao svuda po kući, uglavnom u zidove jer je kuća imala starinske mekane zidove. A onda sam otkrio da čistači parka ostavljaju metle u nekom velikom žbunju na Kalvariji pa sam ih krao i kuhinjskim nožem deljkao drške mrtli da bih napravio mačeve. A onda sam saznao da postoji nešto što se zove turpija. Bio sam oduševljeni tim genijalnim izumom. Na žuljeve i tragove udaraca nisam obraćao pažnju, u tim godinama je zabavno bilo čupkati kraste sa izudaranih kolena
pbg12345 Posted April 24, 2019 Posted April 24, 2019 4 hours ago, Bujodrag said: Pričali mi matorci da sam otkrio eksere i čekić još pre nego što sam krenuo u osnovnu školu. Pa sam ih zakucavao svuda po kući, uglavnom u zidove jer je kuća imala starinske mekane zidove. A onda sam otkrio da čistači parka ostavljaju metle u nekom velikom žbunju na Kalvariji pa sam ih krao i kuhinjskim nožem deljkao drške mrtli da bih napravio mačeve. A onda sam saznao da postoji nešto što se zove turpija. Bio sam oduševljeni tim genijalnim izumom. Na žuljeve i tragove udaraca nisam obraćao pažnju, u tim godinama je zabavno bilo čupkati kraste sa izudaranih kolena +1 nisu mi dali po kuci, ali je zato prag stare kuce i dan danas prepun eksera cavala kad majstor zakuca, nema da mrda
Frank Pembleton Posted April 24, 2019 Posted April 24, 2019 E jel valja ova neka Irka farba 3u1 , kao to možeš direktno na rđu?
Блок_64 Posted April 24, 2019 Posted April 24, 2019 Одлична.Имаш још произвођача који су добри колико и ирком али јефтинија,типа невена кул.
Frank Pembleton Posted April 25, 2019 Posted April 25, 2019 E hvala, još da ne mora stara farba da se skine ihaaa 😉 E koliko sam se jebavao sa ovom račvom ventilom, kako god navijem izlazi mi ispadnu u gembav položaj 😉 Al namestih ga nekako...
askeladden Posted April 29, 2019 Posted April 29, 2019 Potrebna mi je gradj.firma ,majstor preduzimac za popravku na kuci.Okolina Valjeva.Ako poznajete nekog,javljajte.
Ras Posted May 9, 2019 Posted May 9, 2019 (edited) Izlilo mi se malo firnajza na terasi i sada imam lepu i lepljivu mrlju. Čime da to saniram? Edited May 9, 2019 by Ras
Recommended Posts