Jump to content
IGNORED

Na Savi ćuprija

Zmitjkoe

Recommended Posts

Posted

Razišljam malo o onim pričama kako je most nepotrebno skup, kako bi gredični bio jeftiniji i slično. Zapravo, mi ni u jednom trenutku nismo dobili jasnu cifru koliko bi koštao jeftiniji most i koji bi njegov aspekt doprineo da se uštedi. Cela ova reportaža pokazuje da su se dovijali i egzibicionisali iz nužde i zbog prirodnih uslova pa pretpostavljam da bi neke konvencionalne ideje, zapravo podigle cifru.

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Idioteque

49

• Аврам Гојић

48

• Frank Pembleton

27

• kud u maglu Simoviću

25

Posted (edited)
sve znam, bio na njemu dok se gradio (jes' da sam bio klinac)
budimire? :D
Dabome, u kapitalistickim zemljama mostove grade gilde zanatlija, dobrovoljnim prilozima. Svako dobija plocu na kojoj pise "Cuprija ova bi sagradjena novcima Jakova curcije, na polzu rodu njegovome".
ja ne znam s kim se svađate ti i zabi, ali je puno kvalitetnog humora :D
Razišljam malo o onim pričama kako je most nepotrebno skup, kako bi gredični bio jeftiniji i slično. Zapravo, mi ni u jednom trenutku nismo dobili jasnu cifru koliko bi koštao jeftiniji most i koji bi njegov aspekt doprineo da se uštedi. Cela ova reportaža pokazuje da su se dovijali i egzibicionisali iz nužde i zbog prirodnih uslova pa pretpostavljam da bi neke konvencionalne ideje, zapravo podigle cifru.
Da. Ovo je tačno. Kandidat za gradonačelnika Obradović i pratilac mu Mrkonjić su pričali kako je za te pare trebalo sagraditi tri mosta. MOgli su da kažu i da će za istu sumu izgraditi 15 mostova; jednako proizvoljno bi bilo.Problem je što ni finansijska konstrukcija i ritam radova prilaznih saobraćajnica baš nije mnogo jasan, tako da i to meni stvara neku nelagodu. Mislim, da li se zna kada ću ja moći da iz Rakovice dođem u blovove recimo autobusom ili taksijem? Svi pričaju o rokovima za završetak mosta, ali to u ovdašnjim slučajevima ne znači ama baš ništa. Edited by pacey defender
Posted
budimire? :D
e baš takoi u iraku se bilo :)
Posted

Kako je riješen problem sa bankrotiranim SCTom?

Posted

Raskinuli su ugovor za prilazne puteve, ovih dana je tender.

Posted
Kako je riješen problem sa bankrotiranim SCTom?
nikako, problema nije ni bilo. firma je nesolventna, ali moze da radi
Posted

ponisten je tender na kom su dobili posao(NBG strana)ne znam ko je dobio posao al sam prolazio pre neki dan i postavljali su stubove

Posted
Je pa al mi imamo sad most preko rijeke dubrovačke. sleep.gif 1 pilon!
Sto mu ne navede i zvanicno ime, lolo jedna? :D
Posted
Da. Ovo je tačno. Kandidat za gradonačelnika Obradović i pratilac mu Mrkonjić su pričali kako je za te pare trebalo sagraditi tri mosta. MOgli su da kažu i da će za istu sumu izgraditi 15 mostova; jednako proizvoljno bi bilo.Problem je što ni finansijska konstrukcija i ritam radova prilaznih saobraćajnica baš nije mnogo jasan, tako da i to meni stvara neku nelagodu. Mislim, da li se zna kada ću ja moći da iz Rakovice dođem u blovove recimo autobusom ili taksijem? Svi pričaju o rokovima za završetak mosta, ali to u ovdašnjim slučajevima ne znači ama baš ništa.
Ma, to je tipicna radikalska prica koja prati svaku investiciju. Mostovi se prave da valjaju i u funkcionalnom i u estetskom smislu, skoro da nema velikog grada na vodi kojem mostovi nisu jedan od glavnih lendmarka. A koliko Mrkonjic ima pojma pokazao je na izgradnji koridora 10, tako da bi mu bilo pametnije da cuti.Most ce biti u funkciji do kraja godine, sto znaci da ce preko njega moci da se prelazi. Petlja tamo do skretanja za Pozesku, kao i projektovane izmene na okolnim putevima, moci ce da se grade nevezano za pristupanje mostu iz Radnicke. Ostaje jedino da se vidi da li ce silazak sa novoneogradske strane biti uradjen na vreme posto je taj tender ponistavan pa vracan i tu se dosta vremena izgubilo. Koliko ja znam kompletan posao sa izradom svih saobracajnica koje su zamisljene ne bi trebalo da bude zavrsen pre kraja 2013. godine.
Posted (edited)

Prošli vikend sam bajsom obišao obe strane. Moći će da se uključuje na most iz pravca Sajma kao i da se silazi tik pred Adu. To bi trebalo da bude gotovo do jeseni. Najveći problem nije sa NBGD stranom već sa petljom Radnička koju su tek krenuli da grade. Na NBGD strani (kao i na Čukaričkoj), nećeš moći da ideš pravo (izlazak na UMP, unutrašnji magistralni prsten) jer još nisu počeli da ruše i sklanjaju veći deo buvljaka. UMP će biti široka ulica koja će ići tik uz železnički nasip. Koliko su graditelji Novog Beograda gledali u budućnost govori činjenica da npr. na mestu gde se seku Omladinskih brigada i železnička pruga, raskrsnica za UMP postoji preko trideset godina. Sa NBGD strane će se na jesen sa mosta silaziti prema Gazeli. Ulazak na most iz Jurija Gagarina mi nije još uvek jasan. Ima stubova i krenuli su da liju i betonsku konstrukciju kolovoznih traka ali mi izgleda kao da će u nivou ulice biti tu negde na travnjaku one ružne moderne zgrade gde je neka security kompanija.Neće biti problem za tramvaj, predviđene su šine na sredini mosta (prolaze između nogu pilona) i verovatno će se ukrštati sa postojećom mrežom negde kod železničke stanice. Na drugoj strani, šine će ići sredinom do hipodroma, gde će se nastavljati na postojeću mrežu. Kada sve bude bilo završeno, moći će da se stigne od ostataka buvljaka do Požeške za dvadesetak minuta. Ima sasvim dovoljno mesta na Adi za jedan identičan (ili malo veći) lift za bicikliste. Uhh, kako bi to sjajno leglo, bajsem duz Jurija Gagarina, popneš se na most i liftom spustiš na Adu.

Edited by bigvlada
Posted

Pitanjce: Ima li nekog od forumaša sa prozorom ili terasom koja gleda na most? Ono, da puca pogled. Bilo bi lepo svakodnevno fotografisati izgradnju - to ostaje dobra uspomena

Posted

Neko na skyscrapercity je radio nesto slicno i onda napravio gif slicicu rastuceg mosta. Ali, ko bi to sad nasao, tamosnji topic o mostu je ogroman...

Posted
Mostovi se prave da valjaju i u funkcionalnom i u estetskom smislu, skoro da nema velikog grada na vodi kojem mostovi nisu jedan od glavnih lendmarka.
Onomad jedan Amer pričao o mostovima u njegovom kraju (Konektikat, ili kako se već to izgovara i piše u originalu). Kaže da su za vreme Depresije javni radovi koristili da se angažuju ne samo građevinari i prateća prosta radna snaga, nego i umetnici, pa tako ima mostova koji imaju razne ornamente, valjda da neki izgladneli vajar ne umre u siromaštvu kao što to tradicionalno biva sa slobodnim umetnicima.
Posted

Jedna od mojih fascinacija još od detinjeg doba je kako šljakaju oni kranovi. Otprilike se čudim kao nekad babe i dede otkud televizor radi a nema nikog u njemu. Tako i kad vidim onaj na vrh mosta, ježim se i divim u isti mah.

Posted
Hajde da malo insajderišem... Informacije su iz prve ruke. Znači ovako: konkurs za projekat mosta je bio javan, otvoren za sve projektante i izvođače, nije bilo ni idejno rešenje dato, uslov je bio da se uradi idejno rešenje, a zatim i projekat mosta za data opterećenja i gustinu saobraćaja, uz glavni uslov da nema stubova u Savi. Kad su se pojavila prva idejna rešenja pojavila se i anketa na sajtu grada gde su posetioci mogli da biraju najlepše od idejnih rešenja, bez informacija o ceni za laike (ja sam u istoj zgradi u kojoj je Renne bio u prizemlju otišao sprat više, otuda i informacije iz prve ruke). Naravno, Joe Public je sasvim slučajno (sic!) izabrao ono što se zvalo žirafa... Sasvim slučajno, projekat je uradila firma iz EU, a kredit je posle dala EBRD...Kad je došlo do tendera za projekat i izvođenje, postavljeni su uslovi koje nije mogla da ispuni ni jedna domaća firma, uslov za izvođenje je bio da firma ima izvedene objekte u vrednosti nekoliko stotina miliona evra u prethodnih 5-10 godina (a onda su sve domaće firme angažovane kao podizvođači)... Projekat mosta koji je uradio tim profesora sa beogradskog građevinskog fakulteta (čelični gredni most, mnogo manje atraktivan od ovog, recimo slično Brankovom mostu, da ne detaljišemo) je bio jeftiniji za izvođenje od ovog između 30 i 50%, ali je postavljen uslov koji fakultet nikako nije mogao da ispuni: poreska prijava, fiskalizacija, kako već... Fakultet nije preduzeće, i nema to nešto što su tražili... Slučajno.Evropa kreditira, daje pare firmi iz EU koja skida kajmak i plaća domaćim izvođačima da urade ono što bi znali i bez strane firme, a onda mi plaćamo kamate...Ali lepo izgleda, spektakularno. Da je moglo i jeftinije - jeste. I bilo bi jednako funkcionalno, ali manje spektakularno.