Jump to content
IGNORED

Reprezentacija Srbije

teacher

Recommended Posts

Posted

To da himna "Boze Pravde" (ili "Hej Sloveni") "nista ne moze da pobudi u coveku" nije tacno buduci da su kod prethodnih generacija Srba i jedna i druga pobudjivale i zanos, i ponos, i zaigralu i suzu oku kao sto na primer "Ljepa Nasa" pobudjuje kod Hrvata ili crni orlovi na zastavi kod Albanaca.  U dansnjoj Srbiji patriotizam nije na tom nivou i nema nikakvog simbola, tradicije ili nacionalne institucije koji danas kod velikog broja Srba mogu da proizvedu duboko nacionalno uzbudjenje.

• Replies 42.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• MiddleClass

1678

• levi

1123

• kud u maglu Simoviću

1026

• Cash

990

Posted

To da himna "Boze Pravde" (ili "Hej Sloveni") "nista ne moze da pobudi u coveku" nije tacno buduci da su kod prethodnih generacija Srba i jedna i druga pobudjivale i zanos, i ponos, i zaigralu i suzu oku kao sto na primer "Ljepa Nasa" pobudjuje kod Hrvata ili crni orlovi na zastavi kod Albanaca.  U dansnjoj Srbiji patriotizam nije na tom nivou i nema nikakvog simbola, tradicije ili nacionalne institucije koji danas kod velikog broja Srba mogu da proizvedu duboko nacionalno uzbudjenje.

Hej Sloveni je već nešto drugo. Ne znam kako je bilo u dva kratka perioda kad je Bože Pravde bila himna (1882.-1903. i 1909.-1918., onaj SHS miks ne računam) ali do ponovnog nametanja ove dosade pre 7-8 god niko normalan je ni u kakvoj prilici nije puštao. Uvek su aktuelne bile neke druge stvari koje su rajcale masu.

Bitan je kvalitet numere, crnogorska ledi krv u žilama a kako li je tek samim igračima, u startu su u nemerljivoj prednosti 

Posted

Činjenica je isto tako da je jedino za vrijeme Antića postojalo (koliko toliko) jedinstvo naroda oko reprezentacije.

Možda to i proizlazi iz činjenice da su to prve dobre kvalifikacije samostalne države Srbije, pa se još išlo na tom nekom talasu patriotizma.

parmezzzan je jako dobro opisao situaciju kod penala Jermenije, to je ta kurcobolja i "lako ćemo" stav.

To se teško mijenja preko noći, godine i godine rada  i pravilnog psihološkog pristupa su potrebne da se lezilebovićima utuvi nešto u te glavurde.

Recimo, moja majka koja veze o sportu nema, jedino ponekad uz mene odgleda pokoji minut neke utakmice, oduvijek govori "što se ne ugledamo na Hrvate, kako oni igraju  i trude se za svoju reprezentaciju, a naši se vucaraju".

Posted

Jel' se sprdate sa ovim "muzickim" intermecom?

Posted

Pa tema je himna, a ona je danas svedena na nivo sprdanje.

Inace, nacionalni zanos kada je u pitanju fudbal u Srbiji je u znatnoj meri zamenjem klupskim zanosom.  Na primer, fanatizam i odanost koji ispoljavaju Zvezdasi kada bodre svoj klub nadmasuje svako nacionalno osecanje koje Srbi gaje prema svojoj reprezentaciji i zemlji uopste.  Zvezdasima srce iskace iz nedara i suza zaigra u oku kada cuju taktove pesme "Dobro znaj", dok su spremni da zvizde pa cak i da navijaju protiv reprezentacije (utakmica Jugopslavija-Irska).  Vole Srbi da gledaju kako reprezentacije drugih drzava zajedno sa celim stadionom padaju u trans pri prvim akordima nacionalne himne, dopada im se to, pa se mnogi cak i najeze od emocija, ali taj osecaj iscili kada su u pitanju srpska reprezentacija i himna.

Posted

Проблем са химном лежи у касном инсталирању исте. Ипак је Србија играла под југословенским именом 12 година након распада Југе, па онда под најгором скраћеницом икад СЦГ неке 2-3 године и онда мијењање дресова, химне, грба 2006. године када је национални занос итекако далеко од оног из деведесетих.

Ту и јесте разлика између хрватске напаљености и српске курцобоље. Они су тзв. култ репке створили одмах по завршетку рата, а Србија то покушава 20 година касније.

Posted

Nemaju ni Hrvati vise veliki naboj kad je repka u pitanju.Igraci vise vremena provedu po kafanama i narodnjackim diskotekama kad dodju na okupljanje reprezentacije. Ali i takvi mamurni mogu da nam ocitaju lekciju iz borbenosti.

Posted

Pa tema je himna, a ona je danas svedena na nivo sprdanje.

Inace, nacionalni zanos kada je u pitanju fudbal u Srbiji je u znatnoj meri zamenjem klupskim zanosom.  Na primer, fanatizam i odanost koji ispoljavaju Zvezdasi kada bodre svoj klub nadmasuje svako nacionalno osecanje koje Srbi gaje prema svojoj reprezentaciji i zemlji uopste.  Zvezdasima srce iskace iz nedara i suza zaigra u oku kada cuju taktove pesme "Dobro znaj", dok su spremni da zvizde pa cak i da navijaju protiv reprezentacije (utakmica Jugopslavija-Irska).  Vole Srbi da gledaju kako reprezentacije drugih drzava zajedno sa celim stadionom padaju u trans pri prvim akordima nacionalne himne, dopada im se to, pa se mnogi cak i najeze od emocija, ali taj osecaj iscili kada su u pitanju srpska reprezentacija i himna.

Bravo za ovo, ziva istina. Samim zvizdanjem Stojkovicu pokazuju da je Zvezda iznad reprezentacije.

Dobro se secam koliko su svi pljuvali himnu "Hej Sloveni", mislim da smo mi jedini koji su zvizdali svojoj himni. I promene himnu 2006. nakon raspada SCG i ljudi su uglavnom bili zadovoljni. Posle godinu dana, znaci godinu dana odlicno se secam, krenula su negodovanja da nam je himna dosadna. Ok, neka nam Aca Lukas i Miligram pisu novu himnu svake godine. Prosto smo degradirali u svakom pogledu. Himna se uvek postuje i tu nema ne svidja mi se, dosadno itd. Inace, nasa himna spada u jednu od lepsih himni. Ako cemo realno, "Lijepa nasa" i nije neka himna ali Hrvate je drzava naucila da je postuju. Druga je tema zasto se nasa drzava ponizava vec godinama. 

Jel' se sprdate sa ovim "muzickim" intermecom?

Ne. Ko tunjavo peva himnu tunjavo i igra. I uvek sam podrzavao Mihajlovica sto ih je ugovorom obavezivao da pevaju himnu. E sad zamisli koliko se njima igralo za Srbiju kad je ovaj ugovorom morao da ih obaveze da pevaju himnu. Da ih nije ugovorom obavezao danas bismo morali oruzjem da ih teramo da pevaju himnu. I navijaci su dosta krivi sto su nekim igracima zgadili reprezentaciju. Psuju, zvizde, vredjaju odmah posle prve greske.

Sve u svemu, mora biti te nacionalne madjije da bi to funkcionisalo kako treba. Sa madjijom mozemo da dobijemo svakog na svetu, bez nje malo zablistamo pa se onda izblamiramo pa gradimo neki tim buducnosti pa kvazi procvat pa opet blam, pa se konacno kvalifikujemo, pa zal za propustenim sansama pa opet blam i tako u nedogled.

Posted

Nemaju ni Hrvati vise veliki naboj kad je repka u pitanju.Igraci vise vremena provedu po kafanama i narodnjackim diskotekama kad dodju na okupljanje reprezentacije. Ali i takvi mamurni mogu da nam ocitaju lekciju iz borbenosti.

Kad god nisu imali nacionalni naboj javnost bi ih toliko napljuvala da onaj ko nije spreman da se uozbilji ni ne pomisli da igra za reprezentaciju. Kad ih kritikuju ne biraju reci. Zamisli kod njih da neki igrac iskritikuje navijace kao Kolarov. Taj bi zavrsio sa reprezenacijom za sva vremena.

Posted

Ne moze se prisilom i ugovorima propisivati da se peva himnu ili ispoljavaju patriotska osecanja.  Lepo je napisao Zmaj:

"Ne govor'te vi narodu: 'Ova ti je zemlja mati!'

On to mora osećati"

Posted

Neko odvali svoj utisak da igraci pevaju tekst himne preko kurca i odmah od sledece strane krece analiza opsteg nivoa patriotizma do u sitna crevca, uz obavezni dodatak na temu kako to Hrvati rade.

Kakav kraljevski trol. :kralj:

Posted

Sto se tice drzave i mitova vezanih uz nju u Hrvatskoj zbilja postoji kult. O tome je u zadnjem clanku, povodom hereze Dejana Jovica, pisao Viktor Ivancic.

Nije to nesto na cemu treba biti zavidan, a i nije da toga Srbiji fali.

Evo sto ti se moze dogoditi ako odbijes poziv ...

Posted

I ja sam primetio da sam mnogo produktivniji u poslu kad ujutru otpevam himnu sa suzom u oku.

Posted

I ja sam primetio da sam mnogo produktivniji u poslu kad ujutru otpevam himnu sa suzom u oku.

Ne seckaj lukac dok pevas himnu, nesreco.

Posted

Ne smatram da treba da postoji kult himne ili zastave, pogotovo ne u sportu, ali nema smisla kritikovati srpske fudbalere zbog nedostatka patriotizma kada je to opste stanje drustva.