Jump to content
IGNORED

RIP: Momo Kapor


kokota

Recommended Posts

Umro Momo KaporBEOGRAD - Na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu danas je preminuo jedan od najpoznatijih i najčitanijih srpskih pisaca, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor, potvrdila je njegova porodica.Rođen je u Sarajevu 1937. godine, a odmah po završetku Drugog svetskog rata sa porodicom se preselio u Beograd gde je, uz povremena izbivanja širom sveta, ostao do kraja života i bio njegov svojevrsni hroničar.Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovica. Od kako je 1975. godine objavio "Folirante" napisao je veliki broj romana i zbirki priča. Autor je i brojnih dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova (Bademi s onu stranu smrti, Banket, Valter brani Sarajevo, Džoli džokej, Kraj vikenda). Romani "Una" i "Knjiga žalbi" doživeli su ekranizaciju. Prevođen je na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.
Link to comment
  • Replies 115
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • kim_philby

    10

  • kapetanm

    9

  • woodooinstalater

    6

  • Caligula

    5

Top Posters In This Topic

Posted Images

Provincijalac - knjiga mojih 16 godina. Jos uvek joj se vracam povremeno i uvek je jednako dobra. Lina Koen i 'oci kao sefardska tajna'. Momo je bio recit covek i vrhunski ilustrator, toliko talentovan da sam uspevao da prevazidjem njegove politicke stavove. Putuj, majstore.

Link to comment

Posmatrao je u pauzi njen ljupki profil i otkrio u njemu čežnjivo iznenađenje zbog otkrića sopstvene lepote koju je prepoznala u dečakovim zadivljenim očima. Herceg nije ni slutio da je već progutao otrov neodoljive jevrejske ženstvenosti. Nije ni sanjao šta je sve bilo potrebno da bi se baš na taj način oblikovale raširene nozdrve ove ljupke mlade životinje. Koliko stoleća progonstva, pogroma i potucanja, koliko nostalgije za starom španskom postojbinom, da bi se od mnogih generacija sefardskih žena nasledio taj bolno senzualni pogled očiju, u čijim zenicama još tinjaju odsevi davnih požara! I koliko tajno gomilanih bogatstava pod zemljom i u magazama, koliko bala plemenitog baršuna, svile i kadife, da bi se baš na taj nehajni način ponela jedna sasvim obična haljina od jeftinog ljubičastog materijala . . . Četiri stoleća prizivanja izgubljenog zavičaja kroz tminu, čulna mekota jevrejskih i mavarskih bajalica nad zanjihanim kolevkama njenih dedova i prade-dova - pepeo istorije, krvi i znoja, ljudske muke i poniženja, koliko rastanaka, krikova i smeha, da bi na kraju čitave te istorije, a na početku Hercegove, iz jedne sasvim obične sive sarajevske ulice procvetao jedan ovako nežan sefardski cvet?

Link to comment

Lino Koen, to je bilo 1953, i mogu ti još uvek tačno da opišem svaku dlačicu slepljenu uz tvoj oznojeni vrat dok si igrala, i da ponovim svaku reč koju sam po ko zna koliko puta ponavljao kao molitvu u kojoj je tvoje ime bilo refren: Lina kao luna, Koen kao sefardska tajna - ti govoriš najlepši ijekavski na svijetu, kako samo umeš da izgovoriš zvijezda, bijelo, svjetlost, nježnost - nežnije od nežnosti . . .

Link to comment

Mnogi stavovi nemalog broja forumasa su za zaljenje, no cisto sumnjam da imaju sta da pokazu da su uradili u zivotu.Uvek iste bezvezarije citamo kad umre neko, posto u stvari niko u Srbiji nema politicke stavove koji nisu za (necije) zaljenje. Za zaljenje je i tolika opsesija dnevnom politikom.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...