Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astronomija - opšta tema

Featured Replies

8 hours ago, spettacollo said:

Voleo bih da saznam koliko su ove fotografije koje objavljuju obrađene, izoštrene, dodate boje... Ovo poslednje i ponajviše.

na koje konkretno mislis, na ove sto je @jimmy ili @shan okacio? ove druge bez problema mogu da objasnim ali za ove prve, ne znam, buduci da je ukljuceno infracrveno svetlo i ko zna sta jos - kako se to snima - kada su jako udaljene stvari od nas.

za ovo drugo je dovoljan 'hubble' ili 'james webb'. nista nije dodato. samo je korigovano ako je bilo potrebe za istim. siguran sam da su se trudili da 'white balance' bude sto precizniji onome sto je originalna fotka. i u jednom i drugom slucaju, prikazuje se onako kako je zaista.

• Replies 1.3k
  • Views 140.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lezilebovich
    Lezilebovich

mislim da sam sad prvi put zaplakao zbog necega na forumu    

• Jimmy Kowalski
    Jimmy Kowalski

Birajte desktop background..

• Jimmy Kowalski
    Jimmy Kowalski

Zelim da verujem da je Sky doziveo "my god it's full of stars" odiseju..

Posted Images

@spettacollo nisam u pravu! ovo je potpuno drugacija tehnika snimanja! kada se npr koristi 'jwst' to je drugacija je tehnika snimanja u odnosu npr na teleskop i prikacenu kameru koja se nalazi na nasoj planeti, zemlji.

9 minutes ago, hoffnung said:

@spettacollo nisam u pravu! ovo je potpuno drugacija tehnika snimanja! kada se npr koristi 'jwst' to je drugacija je tehnika snimanja u odnosu npr na teleskop i prikacenu kameru koja se nalazi na nasoj planeti, zemlji.

Skeptičan sam prema tim snimcima punim živih boja. Očigledno se razumeš u tematiku pa i sam znaš koliko je svetlosti potrebno prikupiti da bi se dobila fotografija u boji, da ne govorim o ovim što izgledaju kao da su izašle iz iMaxa. Čak sam nedavno geldao i neki podkast u kome su komentarisali te stvari i izneli tvrdnju da se na novijim fotografijama Perseverance-a vidi da nebo na Marsu uopšte nije crveno, kako je nama prethodnih decenija davan utisak. Zato je, između ostalog i bilo ono moje inicijalno pitanje.

sto se tice boja, koje se btw dodaju kasnije kada se koristi 'jwst'. ta tehnologija mi uopste nije jasna, buduci da mi je sve to novo, ali kao nahvatao sam nesto, u smislu da se boje i sve ostalo budzi u post produkciji, ali i pored toga, iskreno, mislim da je realan prikaz onog sto bi i mi videli sa neke udaljenosti. odn. ovo verovatno znas, da su mnogi astronomi kada su se vratili na zemlju, poceli da pisu knjige ili jednostavno da pisu, buduci da su bili fascinirani kako izgleda planeta zemlja iz svemira. mi to npr nemamo, nemamo to iskustvo. fotografije nase planete nisu dovoljne, kao sto nije dovoljan video kada neko planinari i kada je prisutan. dok mi mozemo samo da pretpostavimo koliko je neki vrh, krajolik.. prelep uzivo!

tako da, ubedjen sam da, kada bih iz nekog svemirskog broda video mars iako bezivotan [ja volim obican kamen da zagledam ovde na zemlji, a ima jako puno i neobicnih kamencica/kamenja] ja bih se raspametio od boja, detalja - da gledam sa odredjene blizine golim ocima npr mars, saturn.. jupiter.. sta god!

Edited by hoffnung

• 4 weeks later...

@spettacollo nisam strucnjak ali negde sam citao da se cesto dodaju razlicite boje da bi prikazale razlicitost elemenata. Tako da sigurno ima nerealnih boja, dal su sve slike takve, to ne znam.

uvek se dodaju boje da se nesto istakne.

• 1 month later...

709092555_1535901564657374_8320798392388

This month ends with one of the rarest moons visible to the naked eye.

A rare celestial double-feature is taking over the night sky this weekend as a 'Blue Moon' rises alongside an impressive alignment of four of the solar system’s brightest planets.

Stargazers are in for a rare astronomical treat on the nights of May 30 and 31 as the second full moon of the month—a phenomenon known as a "Blue Moon"—illuminates the night sky. Despite its colorful name, a Blue Moon remains its usual pearly-grey hue, representing the rare occurrence of two full moons fitting into a single calendar month. Because the lunar cycle lasts roughly 29.5 days, this calendar quirk typically only aligns once every two and a half years. After this weekend's spectacular showing, another Blue Moon will not grace our skies until December 2028, making this a must-see event for celestial enthusiasts.

Adding to the weekend's cosmic allure, this particular Blue Moon is accompanied by a stunning planetary parade. Throughout the dawn and dusk hours, four of the brightest visible planets in our solar system—Venus, Jupiter, Mars, and Saturn—will align across the horizon. Observers can spot Mars and Saturn glowing low in the eastern sky just before sunrise, while Venus and Jupiter will make a brilliant post-sunset appearance in the west. Although these celestial bodies are separated by hundreds of millions of miles in reality, Earth's unique perspective temporarily brings them together in a dazzling, shared celestial display.

source: National Aeronautics and Space Administration. (2026). Most Notable 2026 Astronomical Events: A Year of Watching the Skies.

Zasto bi neko hajpovao drugi pun mesec u mesecu???

Zanimljivije je valjda da li ima kakve konjukcije ili ne daj Boze, okultacije, sa planetama, cega nema u ovom nazovi clanku.

Jezivo.

Uzgred budi receno, pre par nedelja, bio sam sa zenom na veceri, i dok smo cekali taksi za povratak kuci, primetih na horizontu konjukciju Meseca i Venere na zapadnom horizontu. Bio je bas lep prizor.

Meni je više do položaja planata

U kom smislu? Ako mislis na ono sto je predstavljeno na slici, ona je misliding. U tekstu pise gde, kada i koje planete se mogu naci. Neke na istoku, izjutra, neke na zapadu predvece. Ne vidim sta je tu nesto posebno. Mene nervira da NASA koristi big words za nesto tako obicno. Od komarca prave magarca, i od obicnih izlaza i zalaza planeta koje vidjamo svakog dana se pravi nesto cega nema. Ako te zanima malo bolje objasnjenje cega zapravo ima na nebesima, otidji na sajt casopisa Astronomy, tamo bar nema senzacionalizma.