May 16, 20251 yr Scientists calculate when the universe will end — it's sooner than expectedEverybody panic!SpoilerZa 1078 godina.
May 16, 20251 yr Otići će mlad, mogao je još da živi, nije mu suđeno, jbg. Edited May 16, 20251 yr by Gavran
May 22, 20251 yr New species of space-adapted bacteria discovered on China's Tiangong space stationScientists have discovered a previously unknown strain of microbe after analyzing samples taken from China's Tiangong space station.
September 3, 2025Sep 3 Molim vas, recite mi šta je to Climate clock i da li ima veze s nekakvom kometom. Mali mi je čitao negde nešto, i sad se plaši da će biti smak sveta guglala sam, ali ne mogu da povežem šta s čim ima veze i kakav je taj sat, glupa sam
September 5, 2025Sep 5 On 3. 9. 2025. at 22:50, Svemir Zeka said:Molim vas, recite mi šta je to Climate clock i da li ima veze s nekakvom kometom. Mali mi je čitao negde nešto, i sad se plaši da će biti smak sveta guglala sam, ali ne mogu da povežem šta s čim ima veze i kakav je taj sat, glupa samNema nikakve veze sa kometom, neka se malac opusti:The Climate Clock is a graphic to demonstrate how quickly the planet is approaching 1.5 °C of global warming, given current emissions trends. It also shows the amount of CO2 already emitted, and the global warming to date.PP Climate Clock was launched in 2015 to provide a measuring stick against which viewers can track climate change mitigation progress. The date shown when humanity reaches 1.5 °C will move closer as emissions rise, and further away as emissions decrease. An alternative view projects the time remaining to 2.0 °C of warming. The clock is updated every year to reflect the latest global CO2 emissions trend and rate of climate warming.[1] On September 20, 2021, the clock was delayed to July 28, 2028, likely because of the COP26 Conference and the land protection by indigenous peoples. As of July 17, 2025, the clock counts down to July 21, 2029 at 12:00 PM.Jedna vrsta upozorenja, koliko smo blizu granice klimatskih promena posle kojih će neke vrste (posledično i naša) biti ozbiljno ugrožene...postoji i sat koji meri do 2C globalnog zagrevanja i 1.75C u okeanima i morima, tada bi neki glečeri mogli da se nepovratno istope, korali budu u opasnosti da nestanu, itd. Svakako je razlog da se zabrinemo jer to jeste puzajuća katastrofa, ali nije instant kao udar komete. Verovatno će naši klinci i generacije posle njih morati da smišljaju ozbiljan način kako da reše taj problem...a možda ćemo morati i mi, ko zna. Edited September 5, 2025Sep 5 by Rudolf Pingvinoglu
September 11, 2025Sep 11 https://x.com/CosmicT/status/1965913822285410764Članak:https://www.nature.com/articles/s41586-025-09413-0
September 11, 2025Sep 11 On 5. 9. 2025. at 15:55, Rudolf Pingvinoglu said:Nema nikakve veze sa kometom, neka se malac opusti:The Climate Clock is a graphic to demonstrate how quickly the planet is approaching 1.5 °C of global warming, given current emissions trends. It also shows the amount of CO2 already emitted, and the global warming to date.PP Climate Clock was launched in 2015 to provide a measuring stick against which viewers can track climate change mitigation progress. The date shown when humanity reaches 1.5 °C will move closer as emissions rise, and further away as emissions decrease. An alternative view projects the time remaining to 2.0 °C of warming. The clock is updated every year to reflect the latest global CO2 emissions trend and rate of climate warming.[1] On September 20, 2021, the clock was delayed to July 28, 2028, likely because of the COP26 Conference and the land protection by indigenous peoples. As of July 17, 2025, the clock counts down to July 21, 2029 at 12:00 PM.Jedna vrsta upozorenja, koliko smo blizu granice klimatskih promena posle kojih će neke vrste (posledično i naša) biti ozbiljno ugrožene...postoji i sat koji meri do 2C globalnog zagrevanja i 1.75C u okeanima i morima, tada bi neki glečeri mogli da se nepovratno istope, korali budu u opasnosti da nestanu, itd. Svakako je razlog da se zabrinemo jer to jeste puzajuća katastrofa, ali nije instant kao udar komete. Verovatno će naši klinci i generacije posle njih morati da smišljaju ozbiljan način kako da reše taj problem...a možda ćemo morati i mi, ko zna.Hvala ti! Tako nešto sam i ja njemu pokušala da objasnim. Ali mali je, pa mu je teško da ukapira dugoročni doom. Valjda će ukapirati 🥺
October 24, 2025Oct 24 super je ovo detalj sa prikazom zemlje kao skale.. mislim, nije da ne docarava, ali opet je 'x-class mind-bown' plushttps://www.instagram.com/reel/DQF9I5gD31Q/?utm_source=ig_web_copy_link