December 25, 2025Dec 25 dobar clanak na n1 i komentari, nema ih puno. cetiri godine dzejmsa vebameni je npr znacajno to sto sam npr jupiter video drugacije. zapravo, sve sto je hubble teleskop snimio do sada, ovaj ima "ostriju" sliku. sve sto smo vise u svemiru, u smislu znanja, nekako sve smo dalje - sta god to znacilo. meni, eto, nrp. te razdaljine su i dalje ono..
December 26, 2025Dec 26 obican puk u principu predstavu nema o kakvim se zapravo razdaljinama radi. tesko je ikome zamisliti da bilo kada kad baci pogled na nebo zapravo gleda u proslost...
December 26, 2025Dec 26 Apsolutno! Red veličina o kojima se govori, čak i kod popularizatora nauke, su takvi da je ljudskom umu (uključujući i naučnike) nemoguće da shvati o kojim veličinama se radi. Mislim, izgovaraju se rečenice tipa najbliža zvezda našem sistemu je udaljena 4,2 svetlosne godine, kao da je iza ćoška. A možda je tako i bolje, kad bi se udaljenost izrazila u km brzo bi se izgubilo interesovanje za druge planetarne sisteme, o galaksijama i da ne pričam.
December 26, 2025Dec 26 Ja sam mišljenja da ljudski rod neće nikada napustiti Sunčev sistem, upravo zbog tih enormnih udaljenosti i biološkog ograničenja dužine života
December 26, 2025Dec 26 1 hour ago, spettacollo said:Apsolutno! Red veličina o kojima se govori, čak i kod popularizatora nauke, su takvi da je ljudskom umu (uključujući i naučnike) nemoguće da shvati o kojim veličinama se radi. Mislim, izgovaraju se rečenice tipa najbliža zvezda našem sistemu je udaljena 4,2 svetlosne godine, kao da je iza ćoška. A možda je tako i bolje, kad bi se udaljenost izrazila u km brzo bi se izgubilo interesovanje za druge planetarne sisteme, o galaksijama i da ne pričam.svetlosna godina je primerena kao merna jedinica, buduci da koliko-toliko skracuje obim. kada bi govorili u kilometrima, te brojke tek tada ne bi smo shvatili, odn. bile bi besmislene. skoro sam gledao neki video na youtube vezano za razdaljine i kako je coveku lako da shvati bilo koju distancu vezano za njegovo okruzenje, drugi gradovi, kontinenti, pa cak i blizi svemir - nas suncev sistem. ja nekad, kada pricam sa ljudima na ovu temu, volim npr da spomenem period kada smo bili mali i kako su nam neke distance bile jako velike da ih predjemo i to secanje [dok nismo odrasli] nas je uvek podsecalo da je ta relacija gigantska.1 hour ago, Filozof manijak said:Ja sam mišljenja da ljudski rod neće nikada napustiti Sunčev sistem, upravo zbog tih enormnih udaljenosti i biološkog ograničenja dužine životaja se slazem sa ovim, a nisam pesimista. vise mi je to nemoguca misija iako nam je blisko, buduci da je sve to materija i da zakoni koji funkcionisu su i dalje vezani za materiju, bez obzira sto ne mozemo da razumemo. cak i onda, kada bi smo pronasli nacin da se transportujemo do neke druge galaksije, [bez uplitanja svetlosne godine kao brzine, buduci da nam to ne bi resilo nista i dalje bi smo bili ograniceni da stignemo negde "daleko".] ili do neke zvezde koju vidimo na nocnom nebu i mislimo da cemo tamo zateci neki novi planetarni sistem. stignemo tamo, kada ono.. nista, nema.. prazno. vidimo samo obris, odn. svetlost koja putuje prema zemilji*. bas ovo sto je napisao njujorker.sve ostalo, sve ostalo putovanje bi bilo ograniceno. starili bi i ne bi smo doziveli da stignemo. kada bi neka generacija stigla na to odrediste, mozda bi se razocarali, odn. bilo bi ono.. sve vreme su jurili trag, a ne konacan cilj. mozda bi to bilo porazavajuce.*nisam siguran da li bi tu gde je nekad bila materija, mogli da vidimo trag svetlosti kao sto to npr vidimo sa zemlje. nekako mi je logicno da ne bi videli nista. videli bi verovatno u istim tim daljinama, sa iste tacke, tamo neke iste tragove svetlosti.tako da, zemlja je nasa konacna destinacija, ovo je moje misljenje. najvise dokle bi covek u nekom buducem smislu mogao da dobaci jeste mars i da tamo napravi neku koloniju koja bi bila ispod neke kupole, a taj projekat je neverovatno nezamisliv i imamo filmove koji se samo pale na tu temu. evo jos jedan video, putovanje do andromede. Edited December 26, 2025Dec 26 by hoffnung
December 26, 2025Dec 26 Da, prvo treba da postanemo interplanetarna vrsta, pa tek onda da razmišljamo o 4,2 svetlosne godine i najbližoj zvezdi.
January 2Jan 2 InstagramAstrophysics & Cosmology on Instagram: "Andromeda—the nea...39K likes, 379 comments - astralfrontiers on November 18, 2025: "Andromeda—the nearest spiral galaxy—is 2.5 million light-years away. At normal speeds, it’s impossibly far. But if a spacecraft could t
March 5Mar 5 Saturnov severni polMolim da sve neprilične asocijacije koje vam izazive ova slika zadržite za sebe Edited March 5Mar 5 by Filozof manijak
March 6Mar 6 ne razumem, sta je problem sa heksagonom? za nj se zna bar tridesetak godina unazad, minimum...
March 6Mar 6 Nema problema osim sa smešnim asocijacijama koje mi izaziva ova prva fotka.Ovo su valjda fotografije koje je napravila sonda Kasini
March 9Mar 9 Voleo bih da saznam koliko su ove fotografije koje objavljuju obrađene, izoštrene, dodate boje... Ovo poslednje i ponajviše.