Skyhighatrist Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 Imam ovaj Scientific American u pdf-u, ako nekog zanima (imam zapravo celu 2013 i veci deo 2014.).
bigvlada Posted January 10, 2015 Posted January 10, 2015 Imam ovaj Scientific American u pdf-u, ako nekog zanima (imam zapravo celu 2013 i veci deo 2014.). Da, sada je lako naći cela godišta, i onda pomoću npr. PDF X-Change viewer-a eksportovati cele strane kao slike.
bigvlada Posted January 13, 2015 Posted January 13, 2015 Više ne izgledaju isto. Nisu nikada ni izgledali za naših života.
Skyhighatrist Posted January 13, 2015 Posted January 13, 2015 Fina vežba u poimanju vremena i prostora: mlaz gasa i prašine na slici dole kreće se ~ 720000 km/sat, i za 19 godina je prevalio cca 100 milijardi kilometara (stubovi su visoki oko 5, a od nas udaljeni 6500 svetlosnih godina, što se u kosmičkim razmerama smatra prvim komšilukom). Između dve strelice može se smestiti 10 Sunčevih sistema. Nove slike su oštrije zbog mogućnosti novih instrumenata na Hubbleu (novih u odnosu na 1995, inače montiranih na Hubble 2009.) da fokus, tj. žižnu daljinu pomere za 100 AU (100 x udaljenost Zemlje od Sunca). That being said, jedva čekam fotke sa JWST (planiran za kraj 2018.)
Have_Fun Posted January 14, 2015 Posted January 14, 2015 http://news.nationalgeographic.com/news/2015/01/150113-starstruck-comet-lovejoy-new-year-astronomy/?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_content=link_fb20150113news-cometguide&utm_campaign=Content&sf6914173=1 Keep your eyes on the skies this week and you might spot the glowing, green comet Lovejoy reaching its bright peak in the heavens.
Have_Fun Posted January 15, 2015 Posted January 15, 2015 je l` isao neko da gleda kometu?bio sam na kratko napolju ali mislim da je nisam ulovio, iako je prilicno vedro.. ne znam da li me je ulicno svetlo zezalo, mada nije bas toliko jako bilo, malo sam se sklonio od istoggledao sam desno od sazvezdja Orion, u pravcu tog sazvezdja i Taurusa (i oko istog), ali ne znam.. nisam primetio nista sto bi mi licilo na opisanu kometusutra cu pokusati ponovo, malo ozbiljnije.. moracu do stana po mali teleskop
Skyhighatrist Posted January 15, 2015 Posted January 15, 2015 (edited) Fokusiraj se na Plejade, tako ces najlakse da je skontas, i naravno glrdaj da pobegnes od gradskih svetala koliko je god moguce... Mislim da ti je najbolje vreme oko 7-8-9, sad je vec polako krenula ka zapadu... Edited January 15, 2015 by Skyhighatrist
Have_Fun Posted January 15, 2015 Posted January 15, 2015 oke, hvalasutra cu pokusatije l` je vidljiva golim okom? mislim, da li se lepo i lako primeti, drugacije svetluca od drugih nebeskih tela ili tako nesto?
Skyhighatrist Posted January 15, 2015 Posted January 15, 2015 Zavisi od očinjeg vida, stepena vedrine i okolnog osvetljenja, ali da, može da se ukači... Ako na prvu možeš da vidiš Plejade, bez naprezanja, onda možeš i Lovejoy, kad ti se oči priviknu na mrak. Ima "repić", tanku izmaglicu za sobom... Fotka od noćas, čisto da overiš poziciju u odnosu na sedam sestara (naravno, fotka je napucana, eksponirana 90s i photoshopovanatm). Svakako je bolje da uposlis teleskop, ako ga vec imas...
Have_Fun Posted January 15, 2015 Posted January 15, 2015 wooow, strava slika :)imam teleskop, nije nesto posebno, ali moze da pomognehvala ti puno, potrazicu je sutra oko 8-9hvidecu da pobegnem negde od ulicnog svetla
Њујоркер Posted January 15, 2015 Posted January 15, 2015 I najmanji teleskop je dobar, mada bi za najveci uzitak trebao 1 dvogled. Em se gleda s obema ocima, em je vidno polje vece. Mozda bih i ja mogao za vikend da izbauljam negde van svetala, ako vreme posluzi...
Have_Fun Posted January 16, 2015 Posted January 16, 2015 ja definitivno ne znam gde treba da se pogleda :(gvirnuo sam malo ka nebu oko Plejada, nisam bio bas u potpunom mraku, ali u dovoljnom da golim okom mogu da izbrojim 7 sestara (6 i sedmu kad se malo skoncentrisem) ali nigde nesto sto bi mi zalicilo na kometu... :/usput sam video "zvezde padalice" , jej
bigvlada Posted January 17, 2015 Posted January 17, 2015 Ovakve fotografije mi govore koliko smo globalno selo. Izgleda kao da je neki grad sniman iz aviona. :)
Skyhighatrist Posted January 17, 2015 Posted January 17, 2015 gvirnuo sam malo ka nebu Treba ti minimum 15-20 minuta gledanja u mrak, bez ikakvih svetala koja ti upadaju u vidno polje sa strane da ti se oko privikne i počne da vidi sve više i više zvezdica...
Have_Fun Posted January 17, 2015 Posted January 17, 2015 pa to je bilo malo :Drekao bih da je kasniji lov bio uspesan.. uspesno sam ponovo nahvatao i prehladumislio sam da se mnogo jasnije vidi golim okom, tj. drugar mi je tako pricao, da se lagano primeti na nebu... sad mi se vec cini da je gledao u nesto sasvim drugo
Recommended Posts