Jump to content
IGNORED

Astronomija - opšta tema

Jolly Roger

Recommended Posts

Napravio mali eksperiment u ofisu: poslao jednu fotku sa površine komete kroz interni chat servis. Na uzorku od troje ljudi to je izgledalo otprilike ovako:

- Znaš šta je ovo?

- Mars?

- Blizu...

- Mesec?

- Još bliže...

- Kometa?

- Da!

- Dobro, i?

- I, čovečanstvo je danas spustilo robota na kometu u pokretu!

- A, lepo...

Da sam došao sa fotkom nenajavljenog popusta od 70% u obližnjem molu, bila bi objavljena opšta uzbuna.

Sad mi malo lakše kada sam došao na topik.

:Hail:

Krasan uspeh i evo jos sam srecan, ali bas onako, jedna lepa vest u moru usranih.

Medjutim rece neko, mislim bas iz mission control, da je za nasu generaciju ovo ekvivalentno sletanju na mesec.

Prvo sam se slozio, a onda sam pogledao to iz ovog ugla: skoro pola veka nakon sletanja na mesec, najveci uspeh moje generacije je... slanje sonde od 100kg na kometu? Errr... gde je otislo pola veka  :unsure:

На прављење робота који десет година након лансирања и пређених 6 милијарди километара успешно слети на комету која се креће брзином од 135.000 км на сат.

Prvo sam se slozio, a onda sam pogledao to iz ovog ugla: skoro pola veka nakon sletanja na mesec, najveci uspeh moje generacije je... slanje sonde od 100kg na kometu? Errr... gde je otislo pola veka  :unsure:

Koliko je ovo spuštanje bilo jezivo komplikovano ne smem ni da pomislim. Komunikacija sa Mesecom je skoro trenutna, 1-2 sekunde kašnjenja, da bi se komuniciralo sa Rozetom potrebno je pola sata da se pošalje signal i još pola sata da stigne odgovor. :) Plus Mesec se posmatra i izučava kroz teleskope stotinama godina, dok u ovom slučaju se nije znalo ni kako uopšte izgleda kometa sve do letos, i onda se za to malo dana morali sve da skontaju, i gde da se sleti i kako da se sleti... daleko je to od prostog "100 kg na parče kamena".

Edited by Time Crisis

Ma ja sam prvi fasciniran, samo putanju izracunati i zaista sleteti na nesto precnika 4km je sjajno.

Ali svi mi koji smo rodjeni posle sletanja na mesec smo ocekivali da ce nasu generaciju obeleziti kolonija na Marsu a ne robotska sonda koja slece na kometu.

Kao inzenjer nisam uopste hteo da nipodastavam sta su uradili. dakle jos jednom :Hail:

Ako si inzenjer onda bi trebalo da ti bude jasno da nema nista od kolonija na mesecu, rudarenja asteroida i slicnih gluposti. malo penkale i papira i par racunica. par sondi po sistemu od dubljeg svemira i to bi bilo to.

Ma ja sam prvi fasciniran, samo putanju izracunati i zaista sleteti na nesto precnika 4km je sjajno.

Ali svi mi koji smo rodjeni posle sletanja na mesec smo ocekivali da ce nasu generaciju obeleziti kolonija na Marsu a ne robotska sonda koja slece na kometu.

Kao inzenjer nisam uopste hteo da nipodastavam sta su uradili. dakle jos jednom :Hail:

U ovom trenutku ljudi nemaju šta da traže u kolonijama. Sonde su daleko jeftinije, robusnije, ne treba im dodatno snabdevanje i kao što smo videli nekim slučajevima, mogu perfektno da funkcionišu decenijama. :) Da bi se pokrili troškovi slanja i održavanja poveće kolonije na Marsu verovatno bi cela svetska privreda morala da se upregne.

Verovatno sam los inzenjer, posto ne koristim penkalo a i ne znam na kojih "par" racunica mislis. Pitanje sta je ostvarivo danasnjom tehnologijom, ili sta bi bilo ostvarivo da se ista kolicina para ulagala u istrazivanje kao u toku hladnog rata je malo komplikovanije od par formula, kako ti predlazes.

Rozeta je kostala 1.4 milijarde u periodu od 20 godina, dakle samo 70 miliona godisnje. To je manje od budzeta jednog holivudskog filma.

Ali da ne trolujemo temu astronomija, danas se radujemo ;)

edit: ^ manite se kolonija, to sam napisao samo da dignem red velicine, i inspirisan Baz Oldrinovim "you promised me Mars colonies, I got Facebook".

Edited by burekdzija

Svejedno, Curiosity misija je koštala 2,5 milijarde, a masa koja je poslata na površinu Marsa je manja od tone, oko 800 ili 900 kg. Za uspešnu ljudsku misiju, makar bila samo dva astronauta, količina "prtljaga" bi bila mnogostruko veća, samim tim i troškovi. Obaška što još ne postoji tehnolgija koja bi uopšte prebacila (i spustila) nešto toilko teško na tu daljinu. :)

Da se vratimo na temu: nova informacija je da se signal iznenada stabilizovao. Teorija je da su dva puta sleteli, tj da se prvi put odbila sto je uzrokovalo fluktuaciju signala, ali se zatim ipak smirio. Nijedan harpun nije opalio na zalost sto moze da znaci da barem dve noge nisu dotakle povrsinu komete. Za sada ne mogu da utvrde da li je lander fiksiran ili ne (gravitacija je minimalna, moguce cak da se vrlo polako udaljava ali je to malo verovatno zbog u medjuvremenu stabilnog signala).