Profesionalac Posted September 10, 2022 Posted September 10, 2022 14 hours ago, Ian Mancunian said: Godišnji odmor rekapitulacija: Pročitao ove zapise Jurija Gagarina, "Put do zvezda". Simpatičan pamflet. U skoro 300 stranica nigde se ne spominje Sergej Koroljev, samo Lenjin i Hruščov, u svakoj rečenici. Nakon toga Čezare Paveze i "Đavo u brdima". Još jedan dokaz da Flavio Rigonat nije izdao lošu knjigu. Sad Nasim Taleb i "Crni labud". Siguran sam da se ponavljam, ali Lom mi je omiljena domaća izdavačka kuća. Em im je izbor dobar, em su vizuelno za 3 koplja iznad mora generičkih naslovnih strana. Oko Taleba godinama kružim, ali nikako da se odlučim da ga kupim. Isčekujem recenziju 1
Ptica trkacica Posted September 10, 2022 Posted September 10, 2022 Just now, Profesionalac said: Siguran sam da se ponavljam, ali Lom mi je omiljena domaća izdavačka kuća. Em im je izbor dobar, em su vizuelno za 3 koplja iznad mora generičkih naslovnih strana. Oko Taleba godinama kružim, ali nikako da se odlučim da ga kupim. Isčekujem recenziju +1. Izbor, prevodi, lektura, dizajn, ljubaznost zaposlenih, sve 5. Samo moraju malo sajt da srede. 2
morgana Posted September 11, 2022 Author Posted September 11, 2022 (edited) 7 hours ago, Profesionalac said: Oko Taleba godinama kružim, ali nikako da se odlučim da ga kupim. Isčekujem recenziju precijenjen, neke teze dovodi do ekstrema i apsurda, ali zabavan za citanje. Edited September 11, 2022 by morgana 2
Aleksija Posted September 11, 2022 Posted September 11, 2022 obe talebove knjige koje su mi dosle u ruke, crni labud i antikrhkost, krenula sam da citam sa velikim entuzijazmom, i onda poslee nekog vremena izgubila polet, kad sam videla da je u pitanju jedna ideja iz koje se cedi suva drenovina. generalno, mnoge naucno-popularne knjige koje sam procitala u polsednje vreme, rade na taj nacin - zanimljiva, nekad jako originalna teza, potkrepljena bezbrojnim zivopisnim primerima, bez mnogo produbljivanja, preispitivanja i kriticnosti (malkolm gledvel mi prvi pada na pamet, iako je i on dosta zanimljiv). ali je to valjda prirodno. 1
morgana Posted September 11, 2022 Author Posted September 11, 2022 apsolutno. a sad je ekonomija in kao tema, sve mu se poklopilo. 1
Draganče78 Posted September 13, 2022 Posted September 13, 2022 On 23.8.2022. at 13:50, Ras said: Nisam čitao Razgovore u katedrali, Fausta, U potrazi za izgubljenim vremenom i Zastave. Odiseji se nisam vraćao još od školskih dana (lektire). Ne sećam se da sam pročitao (možda sam započinjao, pa ostavljao) Decu ponoći i Zle duhe. Pre neki dan sam završio Adu Nabokova. Nije me sramota da kažem da sam zaplakao kada sam završio poslednju stranicu i ne sećam se kada sam poslednji put na takav način bio očaran nekom knjigom. Dan po završetku čitanja, ponovo sam pročitao poslednju stranu u nameri da se uverim da nisam propustio neko slovo ili reč - i opet sam plakao! Sledeće što planiram je Nevidljivi čovek, a zatim i Filip Rot, koga nisam nikada ranije čitao- videću kada. Moram da pitam, gde ste pronašli primerak Ade? Biblioteka ili? Ja već neko vreme pokušavam da pronađem i kupim izdanje Zepter Book-a ali nigde je nema. Ima neko hrvatsko izdanje u ponudi ali radije bih čitala na srpskom.
Ras Posted September 13, 2022 Posted September 13, 2022 Bez persiranja, molim. Primerak Ade jeste Zepterovo izdanje, a pronašao sam ga u svojoj biblioteci. Kupio sam knjigu pre par godina i malo zaboravio na nju. Nisam znao da je postalo tesko pronaći. 1 1
Ras Posted September 13, 2022 Posted September 13, 2022 Verujem da fanovi već znaju, a možda nekome i bude zanimljivo da postoji Ada online: http://www.ada.auckland.ac.nz Gomila hiperlinkova ukazuje da su autori veb stranu namenili studiranju ovog dela. Tome u prilog i veličina prozora u koji je smešten originalni tekst i koji je krajnje nepodesan za čitanje, ili bar nisam našao način da taj prozor povećam. 1
Katikon Posted September 14, 2022 Posted September 14, 2022 On 8.9.2022. at 16:48, Milošica said: Dovlatov - Kofer Nakon Kompromisa, Nasih i Puskinovih brda procitah jos jedno njegovo delo. Neverovatno koliko mi prija njegov humor. Sta sledece od njega? Po mogucstvu sto manje mracno(mada sve ovo prethodno jeste na neki nacin prozeto pre svega crnim humorom). Meni je Kofer najbolji, to kupujem svima redom. Isto me zanima sta jos, sem ovih navedenih. OT Dejvid Sedaris Obuci porodicu u somot i dzins, preporucam kao duhovito lepo stivo. Trebalo mi je ovako nesto posle Semper Idem. 2
đorđe geprat Posted September 14, 2022 Posted September 14, 2022 nekako sam uspeo da se nateram da dovšim hankeovog "golmana". pročitao sam i završnu reč/pojašnjenje književne kritičarke. nisam uspeo da skapiram veličnstvenost tog dela. na stranu što mi je smetao aorist (žena mi kaže da je to to, praštajte ako je greška), toliko me podsećao svo vreme na"golužu" šćepanovića da sam mogao da zamislim kako bik kiš secirao ovo. sada sam počeo knjigu o događajima u severnoj koreji u vreme kim džong ila. o otmci režisera i glumice iz južne koreje, njihovom "prevaspitavanju" i fimovanju u severnoj koreji i, na kraju izbavljenju u beču. autor objašnjava autentičnost svoje priče i, biće zanimljivo.
Moća Posted September 14, 2022 Posted September 14, 2022 (edited) Meni nije bilo dosta pa sam posle "Semper idem" kupio zbirku prica od Lebovica "Andjeli nece sici sa nebesa". U ovoj zbirci od 9 prica obradjuje period koji je proveo u logorima. Jako potresno takodje i sada mi je non stop u glavi jedna recenica kojom se zavrsava jedna prica: "Plakali smo nocu, kad nas niko nije video." I dalje sam pod utiskom i ako je proslo par nedelja od kada sam procitao. I dalje mi se vrte u glavi dogadjaji iz knjige pa mi se sve smuci. Edited September 14, 2022 by Moća 5
maheem Posted September 15, 2022 Posted September 15, 2022 Family gledao film, ja nisam al sam dobia knjigu - Osmi povjerenik, Renato Baretić. Sklanjanje političara na daleki otok po kazni, a tamo neki drugi svet. Odlično i zabavno. 3
Ptica trkacica Posted September 15, 2022 Posted September 15, 2022 11 hours ago, maheem said: Family gledao film, ja nisam al sam dobia knjigu - Osmi povjerenik, Renato Baretić. Sklanjanje političara na daleki otok po kazni, a tamo neki drugi svet. Odlično i zabavno. Knjiga je genijalna Ako nisi do sada čitao, obavezno pročitaj i: 1 1
I*m with the pilots Posted September 15, 2022 Posted September 15, 2022 30 minutes ago, Ptica trkacica said: Knjiga je genijalna Ako nisi do sada čitao, obavezno pročitaj i: Čitala sam njenog "Pjevaca u noći" po preporuci prijatelja (takodjer izdao LOM), baš je super
Ptica trkacica Posted September 15, 2022 Posted September 15, 2022 18 minutes ago, I*m with the pilots said: Čitala sam njenog "Pjevaca u noći" po preporuci prijatelja (takodjer izdao LOM), baš je super To nisam čitala. Baš ću da potražim, hvala za preporuku.
Recommended Posts