Jump to content
IGNORED

BOG, ima li Ga ili Ga nema...

woodooinstalater

Recommended Posts

Posted
5 minutes ago, namenski said:

Decije jeste, svakako... :D 

Ali nisam siguran da bi bilo koje moderno shvatanje promenilo bilo sta u sustini, osim mozda kazne: oduzimanje telefona na odredjeno vreme, pristup Internetu, izbacivanje sa Fejsbuka/Tvitera?

Hocu reci, koncepttm se ne menja, u njemu je sustina, bez njega je On samo neutralni posmatrac, a kao takav ama bas nikome nije potreban, dakle: delo-kazna, sankcija...

A, pa onda ti više odgovara hinduizam/neka varijanta budizma, gde imaš karmu koja može i odmah da deluje. Tj. ako veruješ u dobru i lošu karmu. :)

Posted
2 minutes ago, Time Crisis said:

A, pa onda ti više odgovara hinduizam/neka varijanta budizma, gde imaš karmu koja može i odmah da deluje. Tj. ako veruješ u dobru i lošu karmu. :)

A, pa ne moze tako :D:

Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet...

Pitanja za Njega su pitanja za zapadnjackog Boga: dakle koncepttm.

Delo - kazna, sankcija.

Ili, u protivnom:

...а только билет Ему почтительнейше возвращаю.

:sleep:

Posted
6 minutes ago, namenski said:

Pitanja za Njega su pitanja za zapadnjackog Boga: dakle koncepttm.

Delo - kazna, sankcija.

Znaš valjda kako funkcioniše kazna u hrišćanstvu, sad, kome je to prihvatljivo kome nije, ima i drugih tumačenja i verovanja

Posted
2 minutes ago, Time Crisis said:

Znaš valjda kako funkcioniše kazna u hrišćanstvu, sad, kome je to prihvatljivo kome nije, ima i drugih tumačenja i verovanja

Nicim nisam doveo u pitanje slobodu veroispovesti, religiozne slobode pojedinca: to je duboko intimna, licna stvar, pitanje izbora koje se nikako ne sme dovoditi u pitanje...

Sto se hriscanstva tice, malo mi je - izmedju ostalog - bljak :D praksa u kojoj svoje elitnetm kadrove primorava na celibat, uskracuje im jedno od najvecih zadovoljstava, bozansko takoreci... 

Ali - kako ko voli, svakom prema licnim afinitetima i slobodno izabrano.

Posted
13 minutes ago, namenski said:

Nicim nisam doveo u pitanje slobodu veroispovesti, religiozne slobode pojedinca: to je duboko intimna, licna stvar, pitanje izbora koje se nikako ne sme dovoditi u pitanje...

Sto se hriscanstva tice, malo mi je - izmedju ostalog - bljak :D praksa u kojoj svoje elitnetm kadrove primorava na celibat, uskracuje im jedno od najvecih zadovoljstava, bozansko takoreci... 

Ali - kako ko voli, svakom prema licnim afinitetima i slobodno izabrano.

Otkud ih primorava? To je tumačenje uglavnom Katoličke crkve, sami sebe su primorali

Posted
1 minute ago, Time Crisis said:

Otkud ih primorava? To je tumačenje uglavnom Katoličke crkve, sami sebe su primorali

Pod #1 nije samo Katolicke, koliko znam i pravoslavni od svojih kaludjera zahtevaju isto, sa sve zabranom - ovo onako usputno - zenama da stupe na Svetu goru...

A koncept sexa kao greha je deo hriscanskog konceptatm...

I nisu bre primorali, em su pristali, em se ponose time, em i drugima to prodaju kao pozeljno ponasanje.

Osim za potrebe razmnozavanja... :D 

Posted
3 minutes ago, namenski said:

Pod #1 nije samo Katolicke, koliko znam i pravoslavni od svojih kaludjera zahtevaju isto, sa sve zabranom - ovo onako usputno - zenama da stupe na Svetu goru...

A koncept sexa kao greha je deo hriscanskog konceptatm...

I nisu bre primorali, em su pristali, em se ponose time, em i drugima to prodaju kao pozeljno ponasanje.

Osim za potrebe razmnozavanja... :D 

Drugo su monasi, pravoslavni sveštenici (da ne kažem popovi) nemaju takvu zabranu. Koliko se sećam, na Svetoj gori su sami monasi svojevremeno tražili da se zabrani pristup ženama - manastir je bukvalno njihova "kuća", tu žive i rade, pa valjda mogu i da primaju koga hoće ili neće – da li su u pravu što uopšte tako žive i rade to je druga stvar, ali niko ih nije naterao.

Posted
4 minutes ago, Time Crisis said:

Drugo su monasi, pravoslavni sveštenici (da ne kažem popovi) nemaju takvu zabranu. Koliko se sećam, na Svetoj gori su sami monasi svojevremeno tražili da se zabrani pristup ženama - manastir je bukvalno njihova "kuća", tu žive i rade, pa valjda mogu i da primaju koga hoće ili neće – da li su u pravu što uopšte tako žive i rade to je druga stvar, ali niko ih nije naterao.

Aman bre ne pricam o volji svetogorskog svestenstva da prima koga hoce ili nece: pricam o nacelnom stavu, odnosu crkve prema zenama ko manje vrednim bozjim stvorovima.

A to sto pravoslavni popovi nemaju zabranu, ne menja bitno stvar: kaludjeri, manastirci imaju.

I nemoj mnogo da se kacis na pravoslavlje, ume ono, mada se to ne reklamira nasiroko, nije u trendu, itekako da bude ekstremno.

Pogledaj pod, na primer шкопци, pravoslavna sekta u kojoj su muskarci kastrirani, a zenama otsecane dojke...

15665.jpg

Proganjani, bili su diljem Majke Rusije na glasu kao izuzetno vredni i posteni, sposobni trgovci, cenjeni toliko da su im poverevane medijacijetm u sporovima...

I - niko ih nije terao.

Posted
3 minutes ago, namenski said:

Aman bre ne pricam o volji svetogorskog svestenstva da prima koga hoce ili nece: pricam o nacelnom stavu, odnosu crkve prema zenama ko manje vrednim bozjim stvorovima.

A to sto pravoslavni popovi nemaju zabranu, ne menja bitno stvar: kaludjeri, manastirci imaju.

I nemoj mnogo da se kacis na pravoslavlje, ume ono, mada se to ne reklamira nasiroko, nije u trendu, itekako da bude ekstremno.

Pogledaj pod, na primer шкопци, pravoslavna sekta u kojoj su muskarci kastrirani, a zenama otsecane dojke...

Ne znam šta ti je tu poenta i kakve uopšte veze ima s temom, i u crkvi se nalaze obični ljudi sa svojim predrasudama i/ili zabludama kao i van nje.

Posted
16 minutes ago, Time Crisis said:

Ne znam šta ti je tu poenta i kakve uopšte veze ima s temom, i u crkvi se nalaze obični ljudi sa svojim predrasudama i/ili zabludama kao i van nje.

Trazis poentu u temi u kojoj poente nema: sta vise, nepostojanje poente je bitno za temu.

Poenta svih poenti bi bila da On postoji, javio se, pokazao i dokazao.

Doduse, ravnoteze radi, i da se dokaze obrnuto, da Ga nema.

Vera je nesto sto nema veze sa racionalnim, sto joj ni malo ne umanjuje znacaj koji je imala u istoriji Zapadne civilizacije, pocev od umetnosti pa dokle god 'oces...

A da me podsecas na obicne ljude, nema nikakve potrebe: i obicni i neobicni su clanovitm raznih crkvi, i obicni i neobicni se drze podalje...

Rekoh ti da se radi o sustinskom, neotudjivom pravu pojedinca, individue, na izbor, pravu koje niko nema prava da dovodi u pitanje.

A onako usput, sve hriscanske crkve su po tom pitanju bile kudikamo manje tolerantne glede otpadnistva, nepriznavanja ili dovodjenja u pitanje pretpostavki na kojima su zasnovane i na kojima se odrzavaju.

Ako bas hoces, i danas su vernici militantniji od ateista

Posted
7 hours ago, Партибрејкер said:

Koji ste vi štreberi bili :).

Sećam se da smo učili u 6. osnovne sistem organa za varenje kod kišnih glista, ali sam veći deo zaboravio. U to vreme mi biologija nije bila jača strana, samo sam matematiku gotivio. Bilo pre 27-8 godina...

Yup. Obožavala sam biologiju. 

Evo, taman da nadoknadiš propušrteno: 

https://www.shtreber.com/Biologija-za-sesti-razred

Courtesy of Shtreber.com. :cool:

Posted
1 hour ago, namenski said:

Trazis poentu u temi u kojoj poente nema: sta vise, nepostojanje poente je bitno za temu.

Pa ne, ovde je šatro metafizički deo, a došli smo na korak od "uzeo mi pop 100e za slavu". :D Pitanja postanka života i svemira su i bitna i racionalna.

Posted
22 minutes ago, Time Crisis said:

Pitanja postanka života i svemira su i bitna i racionalna.

Sa naucnetm tacke gledista - da.

Ne znam cemu onda petljanje Vere u to, bas kao ni odnosa pojedinca prema religiji.

Na stranu sto religiji u Veri kao civilizacija dugujemo nemerljivo: od umetnosti pa do, ako hoces i nauke.

Na stranu:

There are more things in heaven and earth, Horatio,
Than are dreamt of in your philosophy.

Pa tako, na primer, jos uvek ne znamo kakva je veza izmedju Meseca, i - zenskog menstrualnog ciklusa...

A i pun Mesec zna da zajebava.

One obicne i normalne ljude...

Posted
2 minutes ago, namenski said:

Sa naucnetm tacke gledista - da.

Ne znam cemu onda petljanje Vere u to, bas kao ni odnosa pojedinca prema religiji.

Ne samo s naučne. Da sutra nauka nepobitno dokaže (u ravni sa Zemlja je okrugla) da svemir ima tvorca/nema tvorca, šta se tačno dešava posle smrti itd, to bi se još kako prelilo na sve aspekte društva.

Posted
4 minutes ago, Time Crisis said:

Ne samo s naučne. Da sutra nauka nepobitno dokaže (u ravni sa Zemlja je okrugla) da svemir ima tvorca/nema tvorca, šta se tačno dešava posle smrti itd, to bi se još kako prelilo na sve aspekte društva.

Bojim se da tu udaramo u zid: ako nam Tvorac (cije postojanje dozvoljavas kao moguce) da ga spoznamo, bice to pod njegovim uslovima, a tu su se opcije u igri - da nas ostavi u neznanju, odbaci kao neuspeo eksperiment, prikaze nam se kao - pa sta god hoces, sta god i ko god ti padne na pamet.

Svemir je zajebana stvar, a nasa predstava o Bogu krajnje fluidna: da se sutra pojave posetioci iz svemira, koji su na Zemlju dosli iz neke od cak i blizih galaksija, sam taj cin i cinjenica da raspolazu sredstvima/tehnologijama koja su ih do nas dovela, bila bi dovoljan razlog da ih posmatramo/shvatimo kao - Bogove.

U tome i jeste sustina: Bog, vise bice, je bozanstvo samo onda kada - nije definisano, kada se predstava o njemu krece jedino i iskljucivo u okvirima Vere.