April 1Apr 1 3 hours ago, Shan Jan said:Za nas koji ne bismo pukli 1000 evra za sat a hocemo nesto lepo, sta preporucujete? Cenovni rang 100-200 evra.Npr. ovako nesto:Iskreno ne bih gledao Sector jer ne važi za neki brend, satovi su obična kozmetika. Festina je slična priča ali možda ipak malo srećnija varijanta.U tom rangu bih pogledao uvek Japance - ili Seiko Ili Citizen, može da se iskopa nešto zanimljivo za 20-22 hiljade.Npr. nešto ovako od Citizena sa Eco Drive mehanizmom - baterija koja se puno na svetlost, imam jedan već desetak godina i radi kao prvi dan:CITIZEN Sports - AW1760-81ECITIZEN SportsKonkretno ovaj crni je 43mm prečnik što je na granici da bude glomazan, zavisi od tvoje konstitucije i veličine zgloba i šake.Ima i ovaj 41mm (takodje i u crnoj boji):CITIZEN Core Collection - AW1810...CITIZEN Core CollectionSeiko za tu cifru imaju automatike (ima pre koju stranicu ja sam uzeo jedan pre godinu dana, izasao oko 20 hiljada, ali su malo manji i svedeniji (37 mm), nekome to možda nije previše interesantno. Takodje to su malo jeftiniji automatski meganizmi pa je rezerva snage do 1 dana. Uzimao sam preko Sense firme (oni su mislim uvoznici) - evo link pa ako te zanima pročeprkaj:https://sense.rs/satovi/?product-categories=seiko&price-min=18500&price-max=23900 Edited April 1Apr 1 by ducca
April 1Apr 1 Ovaj orient od 30k mi je prelep, jedino sto je automatik i sto realno ide samo za svecaniju odecu:
April 2Apr 2 On 1. 4. 2025. at 18:04, Shan Jan said:Za nas koji ne bismo pukli 1000 evra za sat a hocemo nesto lepo, sta preporucujete? Cenovni rang 100-200 evra.Poslušaj @ducca -u, ali znaj da su poslednjih godina i Seiko i Citizen se profilisali u jaču klasu, i za 200-300 jura ćeš baš teško naći kvalitetniji sat ovih proizvođača, 200€ danas koštaju najobičnije 5ice. Takođe, računaj na bezobrazne marže srpskih trgovaca.Otprilike istovremeno su mesto zauzeli kineski mikro (i ne baš mikro) brendovi. Ukoliko imaš način da ih dobaviš bez carine, preporučujem da obavezno proveriš Cronos, Seagul, Proxima, i pre svega San Martin satove. Nema mesta predrasudama, mehanizmi su japanski i švajcarski, a materijali i obrada takvi da bi pomenuti Japanci tražili 5X više.Ukoliko ne možeš da zaobiđeš našu vrednu carinsku službu, pogledaj Casiovu Edifice seriju, jesu kvarcni satovi u pitanju (ima i solar-a), ali su dobri i kvalitetni. Čini mi se da takvo nešto tražiš, a mislim da bi se tu i uklopio sa lovom.
Yesterday at 15:441 day Čudna vremena, Casio najavio prvog automatika:Nešto ne verujem da će biti NH35, verovatno Miyota sa kojom već sarađuju.Još par cheapo-a iz ove godine:A130:LF-30:
Yesterday at 16:431 day On 1. 4. 2025. at 22:31, Shan Jan said:Ovaj orient od 30k mi je prelep, jedino sto je automatik i sto realno ide samo za svecaniju odecu:Orient ti je Best Buy za te pare imho. Ovo sto si okacio je ja mislim Bambino koji je legendaran model i svako ko se malo razume ce ti pohvaliti izbor i dodeliti kompliment.Ako hoces nesto malo vise sportski vidi Seiko 5 sports seriju.A ja bih ti zapravo preporucio da se otvoris recimo 300 evra, jer znam da si bogatun, i da uzmes neki vintage Longines automatik. Imas ih u Srbiji u odlicnom stanju za te pare i nece biti besmisleno da ga servirsiras kada dodje vreme kao sto je obicno slucaj sa satovima koji novi kostaju 200 evra. Ima da ti traje dok ne crknes, a onda ce da ga nosi onaj koji ga nasledi.
Yesterday at 18:591 day Sve + za Longines, samo da li će uspeti da ih nađe po toj ceni i u kakvom stanju, a Orient se posle kovida isto izbezobrazio, do pandemije je Bambino bio 120-150 baksa max, sada je 200+, a kod jeftinijih i dalje furaju mineralno staklo i onaj bučni nehakabilni mehanizam.Za te ili tek nešto veće pare San Martin, Cronos ili Thorn, bez razmišljanja. Kinezi polako počinju i sa sopstvenim dizajnima, poput:
Yesterday at 19:071 day znam sigurno da ima dobrih lonzina za par stotina po beogradu. uzeo drugar pre par meseci, a onda jos jedan drugar hteo isti model I nasao ga. obojica platili tacno 300 evra. nize su cene tu nego na chrono24. ne mora ni bas lonzin naravno, ali mislim da se oni najklase nalaze. oris, tag, cak i omega... mada to zahteva malo vise truda od kupovine novog sata. svakako nema greske ni sa preporukama koje ste vec napisali nego cisto da nabacim jos jednu ideju tj. ono sto bih ja koji volim da odem da pogledam polovan sat uradio. Edited yesterday at 19:071 day by Heaviside
8 hours ago8 hr On 1. 4. 2025. at 22:31, Shan Jan said:jedino sto je automatikTek sada mi je ovo upalo u oči - ako ne želiš automatika (zašto?), onda definitivno Citizen ili Casiova Edifice serija. Citizen jesu skuplji, ali su mahom svi EcoDrive, dok su Edifice jeftiniji, ali uglavnom na standardnu bateriju.Ako može savet, izbegavaj hronometre poput onih koje si ostavio na prethodnoj strani, nikada ti neće trebati, a samo komplikuju cifer i otežavaju čitljivost. Ducca je to već rekao, fashion brendovi u 99% slučajeva nisu vredni para, kupi časovničarsku marku.
6 hours ago6 hr +1 na sveeefashion brendovi su tezak krindz, to nikakoja sam poremecen pa mi je malo neprijatno i kad vidim sekundaru kako skace, ali i objektivno nema razloga da to uzimas kad vec nisi opterecen da uzmes skuplji brend pa da jeftinijim mehanizmom smanjujes cenu. uzmi automatik ili mehanicki na navijanje ako hoces nesto ekstra tanko. navijanje smara ako je daily beater u pitanju, tako da automatik realno.automatik hronometar da valja nema za te pare, tako da nije ni samo pitanje ukusa/dizajna cifera
6 hours ago6 hr e pogledaj citizen tsuyosa ako ti je bambino previse dressy. ovde je malo ispod 300 evra. ima ga sa raznim ciferima i narukvicama, vrlo cenjen model.
5 hours ago5 hr 24 minutes ago, Heaviside said:ja sam poremecen pa mi je malo neprijatno i kad vidim sekundaru kako skaceMeni je kvarc ok za "zgrabi i nosi" situacije, ako je pošteno napravljen. Ako je do skakanja (meni je više do nepoklapanja sa markerima), ima baš lepih Kineza sa VH31 na Aliju, redom imaju safirno staklo i screw down leđa i krunicu, a na popustima su svi <50€, tako da bi trebalo da prolaze carinu. Addiesdive (imena su im 80% smehotres) AD2030 je ultra popularan npr.: