Ivica Bratic Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Moja greska, trebalo je da stavim to pod znake navoda. Hteo sam reci da, kao i svakoj drugoj struci, i medju arhitektama, gradjevincima i prostornim planerima postoji bezbroj razlicitih misljenja o tome sta je i kako trebalo da se gradi i da li je uopste trebalo bas to da se gradi ili nesto drugo. Nije to nista lose, samo sto kod nas to ponekad poprima dimenzije zamrzavanja dalje gradnje i (gotovo) mrznje prema necemu sto je neko nekada izgradio i napravio. Ovde kod nas kibicera koji dobacuju iz coska ima bar sto puta vise od onog ko nesto radi, pa onda cesto zavrsimo u besplodnim raspravama o tome kako nista sto je izgradjeno u Beogradu ne valja i kako je totalna besmislica i kako bi sve to izgledalo sto puta bolje da je te kibicere neko nesto na vreme pitao.A naravno da se struka pita kod svih takvih radova. Ne zidaju politicari i birokrate jer ne znaju. Oni samo odlucuju i daju pare.Nemam sta da dodam, osim da nekada politicari i birokrate imaju zahteve glede tehnickih resenja i rokova koji su somnobulni.Svaka cast izuzecima.
Ivica Bratic Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 (edited) Na primer ovaj?Crkva u nemačkom gradu Velbert, koju je 1968. projektovao priznati nemački arhitekta Gottfried Böhm, inače poznat po širokogrudoj upotrebi betona u kreativne svrhe.Hvala koleginice. ;)Uvek zaboravim da kibicerima slika znaci vise od 1000 reci ali stedim prostor. Kako vidim, trebace mi. Edited January 31, 2010 by Ivica Bratic
Аврам Гојић Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Ne znam o cemu pricas + koga to nas je nateralo da ih stavimo ? Ja ih nisam stavljao, samo sam ih video. Uzgred, nijedan nije bio rdjav i svi su delovali novi za razliku od gradjevinskih kontejnera.Ne razumem, sta je poenta ovog tvog pitanja ? Sto nisu raseljeni pre 2009-te ? Ne znam, verovatno se pripremala ta osetljiva operacija koju niko nije smeo ni da spomene ni da sprovede, s obzirom da je unutar tih naselja bilo i sahranjenih ljudi. Ili se politicki kalkulisalo, ili nije doslo na red, stvarno ne znam. A kakve to veze ima ?Ili gradske vlasti nisu mogle da nadju adekvatnu lokaciju za raseljenje, zato sto nisu imale srca da kazu svojim rasno svesnim sugradjanima da Romi nisu genetski lopovi i prljavci?"Necemo Cigane!!!...Necemo Cigane!!!"...tako se vikalo, ne?
yolo Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Ne znam o cemu pricas + koga to nas je nateralo da ih stavimo ? Ja ih nisam stavljao, samo sam ih video. Uzgred, nijedan nije bio rdjav i svi su delovali novi za razliku od gradjevinskih kontejnera.Ne razumem, sta je poenta ovog tvog pitanja ? Sto nisu raseljeni pre 2009-te ? Ne znam, verovatno se pripremala ta osetljiva operacija koju niko nije smeo ni da spomene ni da sprovede, s obzirom da je unutar tih naselja bilo i sahranjenih ljudi. Ili se politicki kalkulisalo, ili nije doslo na red, stvarno ne znam. A kakve to veze ima ?nema veze sto u luci stoje stotine kontejnera koji su dobijeni za dzabe a ti ljudi zive onako kako zive?dobro. ne bih dalje, izgovori poprimaju groteskne dimenzije (sahranjeni ljudi).
Ivica Bratic Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 (edited) Ili gradske vlasti nisu mogle da nadju adekvatnu lokaciju za raseljenje, zato sto nisu imale srca da kazu svojim rasno svesnim sugradjanima da Romi nisu genetski lopovi i prljavci?"Necemo Cigane!!!...Necemo Cigane!!!"...tako se vikalo, ne?Ili to. Tako se vikalo. Edited January 31, 2010 by Ivica Bratic
yabadaba Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 (edited) @gazzaPa nema veze jer ti kontejneri nisu odgovarajuci. Pa problem je i nastao zato sto su raseljeni u kontejnere, a ne u kuce.edit.Glavni problem i u Ivana Ribara je bio sto je planirano kontejnersko naselje, a ne normalne zgrade. Evo uskoro pocinje gradnja socijalnih stanova na toj lokaciji u koje ce verovatno biti raseljavani i romi, i niko se (jos uvek) ne buni. Edited January 31, 2010 by yabadaba
Ivica Bratic Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 (edited) nema veze sto u luci stoje stotine kontejnera koji su dobijeni za dzabe a ti ljudi zive onako kako zive?dobro. ne bih dalje, izgovori poprimaju groteskne dimenzije (sahranjeni ljudi).Stvarno groteskni izgovori. Sta cemo sa zakonom o sahranjivanju ? O zelenim povrsinama ?Sta cemo sa gradjanima koji vicu: Necemo Cigane ?Pohapsiti i isprebijati narodnom milicijom, celicnom pesnicom komunizma ?Procesuirati ? Pricas o kontejnerima koji stoje cetiri godine a naselje je tu ko zna koliko vec ? Kontejneri su i dosli kada je problem poceo da se resava. To je ipak malo osetljivija i slozenija operacija od jedenja zecetine zalivene dobrim vinom. Zadovoljilo bi te da nekoga kazne za odugovlacenje sa iseljavanjem ? Da nekoga raspnu nad Gazelom ?Kazuj prokuratore, koga da vatamo ? Edited January 31, 2010 by Ivica Bratic
Аврам Гојић Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 @gazzaPa nema veze jer ti kontejneri nisu odgovarajuci. Pa problem je i nastao zato sto su raseljeni u kontejnere, a ne u kuce.edit.Glavni problem i u Ivana Ribara je bio sto je planirano kontejnersko naselje, a ne normalne zgrade. Evo uskoro pocinje gradnja socijalnih stanova na toj lokaciji u koje ce verovatno biti raseljavani i romi, i niko se (jos uvek) ne buni.mozda zbog toga sto i ti rasisti koji vicu "Necemo Cigane" na nekom nivou shvataju da zivot u zgradi od cigle i betona ipak donosi zivot sa manje rizika od socijalne patologije, pa to ispoljavaju tako sto automatski podrazumevaju da je Rom u zgradi manja opasnost po javni red i mir nego Rom u kontejneru? (Jos samo da dobace do ideje da je ovde prava dihotomija "covek u zgradi" vs. "covek u kontejneru"...drugo, kontejneri podrazumevaju ne "socijalno naselje", kao onaj sasvim OK gradic koji nice u Kamendinu, nego "romsko naselje". Jako losa ideja. Tako ih izolujes i spolja i iznutra. Nije bre za ljude da zive u kantama, i kraj. Ono sto ne mozete da zamislite kao sudbinu svoje dece, nemojte preporucivati ni drugima.
Аврам Гојић Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 (edited) Sta cemo sa gradjanima koji vicu: Necemo Cigane ?Pohapsiti i isprebijati narodnom milicijom, celicnom pesnicom komunizma ?Procesuirati ?da, procesuirati zbog izazivanja nacionalne mrznje i netrpeljivosti. ne moraju batine, dovoljno je prosto izvodjenje pred istraznog sudiju i odredjivanje pritvora. zakon je tu jasan. mi smo zemlja u kojoj se zakon primenjuje doslovce, ne? (slucaj Trivunac) Edited January 31, 2010 by vasudeva418
harper lee Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Sta cemo sa gradjanima koji vicu: Necemo Cigane ?Pohapsiti i isprebijati narodnom milicijom, celicnom pesnicom komunizma ?Procesuirati ? Da. U slucaju da objasnjenje i upozorenje ne prodje treba uraditi sve ove tri stvari. I nema to veze sa komunizmom. Svaka policija na svetu koju neko sprecava da obavlja zakonite poslove kao sto su useljavanje gradjana u za njih predvidjene stambene objekte ima i pravo i obavezu da obezbedi izvrsenje tih poslova. Ti "gradjani" koji su vikali "necemo Cigane" ni na koji nacin nisu bili osteceni time sto bi Romi bili naseljeni na prostor koji tim "gradjanima" ne pripada i nad kojim nemaju nikakvo vlasnistvo, niti bi bilo koje njihovo gradjansko pravo bilo ukinuto ili ugrozeno. Biti rasista i imati predrasude nije nikakvo pravo i drzava nema nikakvog razloga da to sto nije nicije pravo stiti na bilo koji nacin. Sasvim je druga stvar sto bi mene licno jako obradovalo da je neko posteno istamburao tu rasisticku stoku. To je dodatna vrednost koju, na moju veliku zalost, policija nema obavezu da ispunjava.
yolo Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Stvarno groteskni izgovori. Sta cemo sa zakonom o sahranjivanju ? O zelenim povrsinama ?Sta cemo sa gradjanima koji vicu: Necemo Cigane ?Pohapsiti i isprebijati narodnom milicijom, celicnom pesnicom komunizma ?Procesuirati ? Pricas o kontejnerima koji stoje cetiri godine a naselje je tu ko zna koliko vec ? Kontejneri su i dosli kada je problem poceo da se resava. To je ipak malo osetljivija i slozenija operacija od jedenja zecetine zalivene dobrim vinom. Zadovoljilo bi te da nekoga kazne za odugovlacenje sa iseljavanjem ? Da nekoga raspnu nad Gazelom ?Kazuj prokuratore, koga da vatamo ?ne, zadovoljilo bi me da rasisticka bagra ode u pakao. sa svim izgovorima koje si naveo.
Ivica Bratic Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 mozda zbog toga sto i ti rasisti koji vicu "Necemo Cigane" na nekom nivou shvataju da zivot u zgradi od cigle i betona ipak donosi zivot sa manje rizika od socijalne patologije, pa to ispoljavaju tako sto automatski podrazumevaju da je Rom u zgradi manja opasnost po javni red i mir nego Rom u kontejneru? (Jos samo da dobace do ideje da je ovde prava dihotomija "covek u zgradi" vs. "covek u kontejneru"...drugo, kontejneri podrazumevaju ne "socijalno naselje", kao onaj sasvim OK gradic koji nice u Kamendinu, nego "romsko naselje". Jako losa ideja. Tako ih izolujes i spolja i iznutra. Nije bre za ljude da zive u kantama, i kraj. Ono sto ne mozete da zamislite kao sudbinu svoje dece, nemojte preporucivati ni drugima.Niko to ne preporucuje. Shodno mogucnostima to je za sada jedino resenje. Ne mogu kao sudbinu svoje dece da zamislim ni izbeglistvo pa se to ovde desavalo.Ajde da malo teoretisemo, posto vidim da ste u tome jaki.Sta bi ti meni rekao da odem na Tasmajdan i u skrovitom kutku napravim kolibu. Zivim ja u toj kolibi dve godine i dodju da mi tu kolibu sruse. Ja zatrazim stan i oni mi daju stan. Koliko sam zakona ja ovde prekrsio ? Jel me neko procesuirao ? Nije.Vi stvarno mislite da stvari funkcionisu kao u knjigama ? Jeste li vi nesto u zivotu radili sa ljudima ? Pa znate li da bi drzava izgubila sve sporove protiv 10.000 gradjana koji su vikali: Necemo Cigane ! Pa jel znate da bi sud u Strazburu presudio u njihovu korist ? Pa najezili bi ste se kada bi saslusali obrazlozenje advokata sta su gradjani mislili pod: "Necemo Cigane"
Аврам Гојић Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 Niko to ne preporucuje. Shodno mogucnostima to je za sada jedino resenje. Ne mogu kao sudbinu svoje dece da zamislim ni izbeglistvo pa se to ovde desavalo.Ajde da malo teoretisemo, posto vidim da ste u tome jaki.Sta bi ti meni rekao da odem na Tasmajdan i u skrovitom kutku napravim kolibu. Zivim ja u toj kolibi dve godine i dodju da mi tu kolibu sruse. Ja zatrazim stan i oni mi daju stan. Koliko sam zakona ja ovde prekrsio ? Jel me neko procesuirao ? Nije.Vi stvarno mislite da stvari funkcionisu kao u knjigama ? Jeste li vi nesto u zivotu radili sa ljudima ? Pa znate li da bi drzava izgubila sve sporove protiv 10.000 gradjana koji su vikali: Necemo Cigane ! Pa jel znate da bi sud u Strazburu presudio u njihovu korist ? Pa najezili bi ste se kada bi saslusali obrazlozenje advokata sta su gradjani mislili pod: "Necemo Cigane"ma kakav sud u Strazburu bre, svasta, ne smes vikati tako nesto i kraj, zakon je jasan da jasniji biti ne moze. A ako ti mislis da su ti ljudi dosli u svoje slamove iz hira, think again.a sto se tice rada sa ljudima, malo si se prebacio, ponovo apelujem da ne donosis prenagljene sudove.
Ivica Bratic Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 ne, zadovoljilo bi me da rasisticka bagra ode u pakao. sa svim izgovorima koje si naveo.Ali posto ne verujes u pakao, vec nisi resio problem.Jedno je sta bi covek hteo a drugo je kada sa postojecim mehanizmima i ogranicenjima resavas takvu vrstu problema. Spustite se na Zemlju, u Srbiju, u Beograd i resavajte nesto. Kibiceri. :P
yolo Posted January 31, 2010 Posted January 31, 2010 odlican razvoj teme, na najbolji nacin pokazuje da problem nisu rasisiti gradjani nego rasisti u vlasti tj njihovi glasnogovornici.
Recommended Posts